Logo
0 800 30 11 77

Дитячі прогулянки: де живе небезпека?

Дитячі прогулянки: де живе небезпека?
Читати 6 хвилин | Створено: 31 березня 2020 | Оновлено: 31 березня 2020 | 6818 6818
Прогулянки — запорука не лише дитячого, а й дорослого здоров'я. На свіжому повітрі організм насичується киснем, підвищується імунітет, покращується робота верхніх дихальних шляхів.

На природі діти стрибають, бігають і ведуть іншу рухову активність, що розвиває, знімає негативні емоції та стрес.

У радіоінтерв'ю з NPR автор і професор Єльського університету Стівен Келлерт зазначив, що більшість дітей у середньому проводять 52 години на тиждень в електронних пристроях і лише 40 хвилин на тиждень на вулиці. Батькам потрібно гуляти з дітьми на свіжому повітрі, але не забувати про вибір безпечних місць для прогулянок. Де найчастіше люблять гуляти діти та яка небезпека таїться у цих місцях?

Пісочниці

Пісочниці створюють сприятливе середовище для розвитку багатьох патогенних мікроорганізмів, особливо тих, що переносять тварини (домашні, безпритульні). Фекалії тварин, зариті у пісок, містять багато токсичних бактерій. Наприклад, токсокару або круглого хробака (Toxocara), що викликає токсокароз (гельмінтну хворобу, тобто глисти).

За результатами японського дослідження, під час якого проводилася відеозйомка пісочниці громадського парку, було виявлено:

  • кішки вибирають пісочницю як туалетну кімнату кілька разів на день;
  • пісочниці забруднені яйцями токсокари вже через 2-4 тижні через наявність у них фекалій тварин, закопаних у пісок;
  • дитина заражається токсокарою за попадання піску в ротову область, а також через брудні руки.

Після зараження діти, інфіковані токсокарою, можуть відразу відчувати симптоми захворювання: підвищення температури тіла, озноб, біль у животі, порушення зору, дерматологічні проблеми (сухість і лущення шкіри, екземи). Як правило, ознаки поганого самопочуття розвиваються протягом одного та більше тижнів.

Лікар-педіатр дитячого відділення «ОН Клінік Харків Палац Спорту» Тетяна Санжаревська зазначає:

«Пісочниця — незамінний атрибут дитячого майданчика і добре, якщо він закривається після дитячих ігор спеціальними стулками. Якщо конструкція пісочниці не передбачає цієї можливості, батьки повинні стежити за тим, щоб дитина не їла пісок, не тягла в рот брудні руки або іграшки, що побували в піску».

У пісочницях дитина може заразитися гостриками (хробаки-паразити, які викликають ентеробіоз). За даними Центрів з контролю та профілактики захворювань, гострики вражають близько половини дітей шкільного віку. Ентеробіоз характеризується свербінням в області ануса, особливо вночі, коли самки гостриків відкладають яйця. Якщо дитина чухає або розчісує задній прохід або неспокійно спить, звертайтеся до лікаря.

Чи потрібно дозволяти дитині грати у пісочницях? Лікар-педіатр із Бока-Ратон (Флорида) Мелісса Шейнкер каже, що насправді ігри в пісочниці безпечні, але після них обов'язково потрібно мити руки.

Парк

Зелені насадження заспокоюють та розслаблюють, дарують заряд бадьорості та енергії. Можливо, тому дітям та дорослим подобається проводити час у парках. Крім того, в них багато атракціонів, мотузкових містечок та місць, де можна весело провести час (сходи, гірки, турніки та батути). Водночас парк — одне з місць підвищеного дитячого травматизму, тож батькам потрібно стежити за дітьми.

В обов'язковому порядку потрібно звертатися до лікаря, якщо дитина отримала:

  • травму очей чи голови;
  • удар в області голови, вуха, грудної клітки чи живота.

Відвідати дитячого травматолога необхідно і тоді, коли у дитини набрякають суглоби (наприклад, ліктьовий), на тілі після падінь або забитих місць з'являються великі гематоми або підвищується температура тіла. За серйозних травм батьки повинні викликати «швидку допомогу» (дитина знепритомніла, погано ходить, не реагує, погано бачить, після травми зазнає сильного болю, є кровотеча або зяяння з рани).

Лікар-педіатр дитячого відділення «ОН Клінік Харків» Тетяна Сирбу каже:

«На поверхні дитячих гірок, гойдалок та інших дитячих розваг є мікроби, які теж можуть завдати шкоди здоров'ю дитини. Гуляючи у парках чи на дитячих майданчиках біля будинку, рекомендую батькам брати із собою антисептик. Періодично і за можливості протирайте їм не тільки руки дитини, а й поручні, за які вона береться».

На особливу увагу заслуговують мотузкові містечка, які за день приймають велику кількість дітей. Щоб захистити дитину від всіляких інфекцій, що знаходяться на мотузках та спортивному спорядженні, не забувайте дезінфікувати їй руки до та після проходження маршруту.

Лісомуги

Довгоочікуване тепло викликає бажання відвідати лісові насадження, в яких живуть кліщі. Часто їх можна зустріти навіть у високій траві. Вирушаючи на прогулянку, слідкуйте за тим, щоб дитина надягла головний убір (панамку, кепку), а одяг був максимально щільним. Намагайтеся заправляти сорочки та футболки у штани, а останні — у шкарпетки. І, звичайно, використовуйте спеціальні захисні засоби не лише від укусів кліщів, а й від мурах та комарів.

Більшість укусів кліщів нешкідливі та не потребують серйозної медичної допомоги. Але деякі кліщі (наприклад, підшкірні, коростяні, іксодові, енцефалітні, аргасові) можуть бути переносниками мікробів, що викликають такі захворювання, як плямиста лихоманка Скелястих гір, енцефаліт та хвороба Лайма.

Лікар-дерматовенеролог дитячого відділення «ОН Клінік Миколаїв» Борзенко Вадим каже:

«Намагайтеся уникати місць великого скупчення кліщів. Після кожної прогулянки в лісовому районі, перевіряйте шкіру та волосся дітей — особливо шкіру голови, за вухами, навколо шиї, у бровах та віях, а також під руками. Для захисту від укусів комах дітей віком від 2 років використовуйте засіб від комах не менше, ніж 10-30% DEET (ДЕТА) і правильно наносьте його, читаючи інструкцію».

Відпочинок на свіжому повітрі може бути безпечним, якщо батьки його продумають, орієнтуючись на погоду. Повноцінні денні прогулянки — одна із запорук якісного денного сну у дитини до п'яти років. Не полінуйтеся носити елементарні засоби захисту та дезінфектори. Також слідкуйте, щоб у прохолодний день дитина не сиділа на холодній землі, не знімала одяг, не знаходилася на протягах і не контактувала з безпритульними тваринами.

Де ви любите гуляти з дітьми?

Педіатрія в Дитячому відділенні в Полтаві

Дитячі прогулянки: де живе небезпека? - Гасюк Наталія Іванівна
Гасюк Наталія Іванівна
Дитяче відділення в Полтаві
проспект Віталія Грицаєнка (пр. Першотравневий), 18-А
Графік роботи:
Пн - Пт: 9:00 - 19:30
Сб - Нд: 9:00 - 17:00
Рейтинг статті:
5 з 5 на основі 1 оцінки
Дитячі прогулянки: де живе небезпека?
Лiкар-педіатр. Вища категорія.
Дитячі прогулянки: де живе небезпека?
Лікар-терапевт. Стаж роботи 7 років.

Поставте своє питання Педіатру
«ОН Клінік»

Інші статті на тему

Схожі статті:

Коментарі

Записатись на прийом
Заповніть форму, і ми зв'яжемося з Вами у найближчий час
Натискаючи на кнопку Відправити Ви даєте згоду на обробку даних, та погоджуєтеся з умовами угоди
Перевищено ліміт запитів. Спробуйте через 5 хв.

Не пропустіть оновлення від нас!

Обмінюємо email на корисну інформацію про ваше здоров’я. Нас читають понад 100 000 користувачів щомісяця. Приєднуйтесь і ви!
Підписуйтесь на наші соцмережі та вигравайте 1000 грн у березні!