Logo
0 800 30 11 77

Що таке кір та які його симптоми?

Що таке кір та які його симптоми?
Читати 10 хвилин | Створено: 16 листопада 2022 | Оновлено: 3 лютого 2023 | 49084 49084
За даними Всесвітньої організації охорони здоров'я кір призводить до смерті понад 140 000 людей на рік. Вакцинація знизила смертність від кору на 73% у період з 2000 до 2018 року, а отже, запобігла понад 23,2 млн потенційних смертей.

Що таке кір?

Кір це таке інфекційне вірусне захворювання, що вражає верхні дихальні шляхи. Залежно від перебігу та вираженості симптомів розрізняють типову та атипову форми кору. Атипові типи:

  • модифікований кір. Розвивається у дорослих, які отримали постконтактний імуноглобулін, і в немовлят, які мають пасивний імунітет (антитіла передаються з молозивом під час годування грудьми). Модифікований кір зазвичай протікає в легкій формі;
  • геморагічний кір. Проявляється судомами нижніх і верхніх кінцівок, крововиливами в шкіру і слизові оболонки;
  • мітигований кір. За перебігом нагадує краснуху. Характеризується субфебрильною температурою (не вище 38 °С), відсутністю плям у ротовій порожнині, дрібним висипом і слабко вираженим синдромом інтоксикації.

Збудником кору є РНК-геномний вірус (Measles morbillivirus), який проникає в організм під час контакту з інфікованою людиною і поширюється по тілу через кровотік. На діагностиці та лікуванні кору в дорослих і дітей спеціалізується інфекціоніст.

Як передається кір?

Поставте своє питання Інфекціоністу
«ОН Клінік»

Кір передається повітряно-крапельним шляхом під час розмови, кашлю або чхання. Інші способи передачі кору:

  • тісний особистий контакт (під час рукостискання, тримання за руку);
  • контакт з інфікованою рідиною (під час поцілунку);
  • спільна їжа і напої з хворою на кір людиною;
  • контакт із зараженими поверхнями.

Кір також передається від вагітної матері до дитини під час вагітності, пологів або годування груддю. Вірус кору залишається активним і заразним у повітрі та на поверхнях, з якими контактувала інфікована людина, протягом двох годин.

Симптоми кору

Перші симптоми кору з'являються після закінчення інкубаційного періоду, який становить від шести днів до трьох тижнів. У середньому до виникнення перших ознак проходить від 10 до 14 днів після контакту з вірусом.

Стадії кору

Стадія кору

Характеристика стадії кору

Латентна (інкубаційна) стадія

Вірус потрапляє в організм через очі або дихальні шляхи (носову або ротову порожнину), починає розмножуватися в слизовій органів. Після накопичення великої кількості вірусу в тканинах патогенні мікроорганізми потрапляють у кров, спричиняючи появу перших ознак кору.

Катаральна стадія кору

Триває три-п'ять днів, проявляється швидкою стомлюваністю і сонливістю. Під час катаральної стадії кору також можуть виникнути кашель, нежить, підвищується температура тіла. Висип характеризується невеликими плямами з біло-сірою серединою, з'являється біля основи зубів у ротовій порожнині.

Стадія висипання

Висип починає поширюватися на вуха, шкіру голови, обличчя, шию та груди, на другий день висипання з'являються на плечах і руках, спині та животі, на третій – на нижніх кінцівках. Посилюються кашель, нежить і температура підвищується до 40 градусів.

Стадія пігментації

Через три-чотири дні після появи висипу стан починає поліпшуватися, висип світлішає, залишаючи пігментні плями (минають самостійно за кілька тижнів), температура нормалізується. До остаточного одужання можуть зберігатися підвищена стомлюваність, дратівливість, сонливість.

Початок кору супроводжується появою симптомів, схожих на гостру респіраторну вірусну інфекцію (втома, загальне нездужання, слабкість, головний біль). Інші симптоми кору:

  • сухий кашель;
  • нежить;
  • почервоніння і запалення очей;
  • підвищена температура тіла;
  • сльозоточивість очей;
  • чутливість до світла;
  • м'язовий біль.

Висипання за кору зазвичай з'являються за кілька днів після застудних симптомів, починаються з голови, обличчя та верхньої частини шиї і протягом трьох днів поширюються на нижні та верхні кінцівки. За кору висип має червоний або коричневий колір, плоскі плями, які можуть об'єднуватися і створювати великі осередки ураження. Зазвичай висип не спричиняє свербіння, болю чи дискомфорту. Побачити, який вигляд має висип під час кору можна на фото.

висип при кору

висип при кору

Кір у роті може проявлятися появою невеликих червоних плям із біло-блакитним центром на внутрішній поверхні губ і щік (плям Копліка). Також кір може спричиняти біль у горлі (посилюється під час ковтання).

У дорослих кір може протікати без температури в легкій формі. Перебіг кору залежить від форми хвороби та наявності попередньої вакцинації.

За появи зазначених симптомів необхідна консультація інфекціоніста, який після огляду та постановки діагнозу підбере курс лікування. Утруднене дихання, сильна сонливість, вушний біль, діарея та ригідність (скутість) м'язів шиї можуть вказувати на розвиток ускладнень кору, тому пацієнту треба терміново звернутися по медичну допомогу.

Кір у дітей

Кір у малюків може розвинутися через три місяці після народження або після припинення грудного вигодовування через зникнення пасивного імунітету, що передається від матері до дитини через плаценту під час вагітності та через молоко під час годування груддю. На початковій стадії кору в дітей з'являється слабкість, підвищена температура і сонливість. Симптоми кору в дітей:

  • висип за вухами, на обличчі, спині та кінцівках;
  • кашель, нежить і біль у горлі;
  • дратівливість і примхливість;
  • втрата апетиту.

Кашель під час кору в дитини зазвичай триває протягом двох тижнів. Як виглядає висип у дітей можна побачити на фото.

кір у дітей

кір у дітей

Кір у дитини може спричинити розвиток вторинної інфекції та призвести до втрати слуху, зору і запалення головного мозку. Важка форма кору вірогідніша в дітей раннього віку (до п'яти років), які мають недостатню кількість вітаміну А або в дітей з ослабленою імунною системою через вірус імунодефіциту людини, нещодавно перенесені інфекції.

Кір під час вагітності

Небезпека кору для вагітних полягає в підвищенні ризику передчасних пологів. Інші можливі ускладнення кору у вагітних:

  • викидень;
  • мертвонародження;
  • низька вага дитини при народженні.

На відміну від краснухи наявність кору під час вагітності не підвищує ризик розвитку вроджених дефектів у дитини. Краснуха в першому триместрі збільшує ймовірність появи у плода вад серця, ураження печінки і селезінки, катаракти, глаукоми, глухоти, запалення легенів і пошкодження головного мозку.

Ускладнення кору

Кір може поширитися на легені або головний мозок. У групі ризику розвитку наслідків перебувають діти до п'яти років і дорослі старші за 20 років. Можливі ускладнення кору:

  • пневмонія (запалення легенів);
  • судоми;
  • менінгіт (запалення оболонок головного, спинного мозку);
  • бактеріальні вушні інфекції;
  • погіршення зору (у рідкісних випадках сліпота);
  • енцефаліт (інфекція головного мозку);
  • важкі респіраторні інфекції.

Наслідками кору також можуть бути діарея і блювота, які призводять до зневоднення. Хвороба на кір може призвести до подразнення і набряку дихальних шляхів (крупу), запалення гортані (ларингіту) або нижніх дихальних шляхів (бронхіту).

Як діагностують кір?

Діагностика кору полягає у зборі анамнезу (лікар запитує про нещодавню вакцинацію, поїздки за кордон) та аналізі скарг пацієнта. Інфекціоніст також оглядає висип на шкірі та в ротовій порожнині.

Лікар направляє на здачу аналізу на кір, який дає змогу визначити наявність в організмі антитіл до вірусу (проводиться методом імуноферментного аналізу). Виявити кір можна за аналізом крові, сечі або мазка з горла.

Як лікувати кір?

За кору інфекціоніст призначає курс терапії, спрямований на полегшення симптомів і запобігання ускладнень. Медикаментозне лікування кору включає:

  • жарознижувальні засоби;
  • антибактеріальні препарати;
  • вітамін А (дозування визначається лікарем залежно від віку пацієнта);
  • сольові назальні краплі для носа.

Також лікар порекомендує пити багато води, фруктових соків і трав'яного чаю для поповнення втраченої рідини під час лихоманки та потовиділення (дасть змогу запобігти зневодненню). Для полегшення кашлю і болю в горлі повітря в приміщенні має бути зволоженим.

Профілактика кору

Профілактика кору полягає у вакцинації. Людям, які працюють у медичних установах, для запобігання інфікуванню кором необхідно використовувати засоби індивідуального захисту (маску, рукавички) під час взаємодії з біологічними рідинами. Також рекомендується за можливості уникати тісного контакту з інфікованими на кір людьми.

Вакцинація від кору

Згідно з Календарем профілактичних щеплень вакцинація від кору, краснухи та паротиту проходить у два етапи: перша доза вводиться в 12 місяців, друга у шість років. Графік щеплень від кору для дорослих, у разі відсутності вакцинації в дитинстві, визначається сімейним лікарем. Протипоказання до щеплення проти кору:

  • вагітність;
  • захворювання імунної системи (наприклад, екзема, хвороба Крона, червоний вовчак);
  • алергічна реакція на попередню вакцину;
  • гострі інфекції організму.

Реакція на щеплення проти кору може включати почервоніння в місці уколу, висип і лихоманку. Побічні ефекти вакцинації від кору зазвичай проявляються протягом тижня після щеплення.

Людям без імунітету до кору після контакту з інфікованою людиною можуть зробити посткоїтальну вакцинацію протягом 72 годин. Щеплення допоможе запобігти зараженню або посприяє перебігу кору в легкій формі.

Вагітним жінкам, немовлятам або людям з ослабленою імунною системою після контакту з вірусом можуть вводитися ін'єкції антитіл (імуноглобулін сироватки). Введені протягом шести днів антитіла кору знизять ризик розвитку хвороби і полегшать симптоми в разі зараження.

Як відрізнити кір від краснухи?

Відрізнити кір від краснухи можна за висипом, який за краснухи має рожевий колір, маленький розмір, виникає і зникає зазвичай протягом трьох днів. Побачити відмінності кору та краснухи можна на фото.

Також для краснухи характерні петехії на м'якому піднебінні (плями Форхгеймера), збільшені й болючі лімфатичні вузли біля основи черепа, на задній частині шиї та за вухами, болі в суглобах, температура, що не перевищує 38,9 °С. Під час краснухи у пацієнтів не розвивається світлобоязнь і чутливість до світла.

Інфектологія в ОН Клінік Ужгород

Що таке кір та які його симптоми? - Курпас Тетяна Леонідівна
Курпас Тетяна Леонідівна
ОН Клінік Ужгород
вул. Д. Богуславського 4
Графік роботи:
Пн - Пт: 08:00 - 20:00;
Сб - Нд: 9:00 - 17:00

Популярні питання

1. У чому різниця між вітрянкою та кором?

Відрізнити вітрянку від кору можна за симптомами, що відрізняються. За вітрянки з'являється дрібний висип червоного кольору на обличчі, спині та грудях, який поширюється на все тіло, супроводжується свербінням. Вітряна віспа, на відміну від кору, не призводить до болю в горлі, кашлю, нежитю, почервоніння і запалення очей, чутливості до світла, появи плям Коплика в ротовій порожнині.

2. Скільки днів тримається температура після щеплення від кору, паротиту, краснухи?

Через 6-12 днів після щеплення від кору, краснухи та паротиту можливе підвищення температури на два-три дні залежно від імунної відповіді організму. Температура після вакцинації може підвищуватися до 39,5 °С.

3. Чи можна заразитися кором повторно?

Заразитися кором повторно не можна, оскільки організм виробляє імунітет до інфекції. У разі розвитку кору після щеплення, захворювання протікає в легкій формі, симптоми є слабко вираженими.

4. Скільки днів заразний кір?

Кір заразний протягом чотирьох днів до і після появи висипу. За наявності нежитю, кашлю і температури ризик інфікування іншої людини підвищується. Люди зі слабкою імунною системою залишаються заразними до повного одужання. Тривалість карантину в разі кору встановлюється лікарем, але зазвичай не перевищує 21 дня.

5. Як виглядає висип при кору?

Висип при кору виглядає коричневим або червоним на білій або світлій шкірі. Плями поширюються по всьому тілу протягом декількох днів. На четвертий-п'ятий день висип світлішає і починає лущитися. Потемніння або лущення шкіри можуть зберігатися близько 10 днів.

Рейтинг статті:
5 з 5 на основі 1 оцінки
Стаття відображає точку зору автора. Вона не претендує на всебічність висвітлення теми, про яку йдеться. Точка зору редакції «Блогу ОН Клінік» може не збігатися з точкою зору автора. Редакція не відповідає за достовірність наведеної інформації.
Що таке кір та які його симптоми?
Лікар-інфекціоніст. Вища категорія.
Що таке кір та які його симптоми?
Лікар-терапевт. Стаж роботи 7 років.

Схожі статті:

Коментарі

Таня 1 рік тому
Здрастуйте, у мене сильний червоний висип на тілі, який виглядає плоским, не свербить і не болить. Також у мене піднялася температура до 40 градусів. Підкажіть, чи можна за аналізом крові визначити кір?
Відповісти
Добрий день, аналіз крові дає змогу визначити наявність у крові антитіл IgG до вірусу. Для діагностики кору лікар також може направити на мазок із горла або аналіз сечі. У разі підозри на кір необхідна консультація інфекціоніста.
Валерія 1 рік тому
Добрий день, я читала, що людина може захворіти на кір і не помітити його через легкий перебіг хвороби. Як дізнатися, чи хворіла я на кір? Чи потрібно здати якийсь аналіз для цього?
Відповісти
Здрастуйте, дізнатися, чи хворіли ви на кір, можна за допомогою здачі аналізу на антитіла до вірусу кору. Для здачі аналізу на антитіла до кору здійснюється забір крові з вени.
Ольга 1 рік тому
Здрастуйте, дитині зробили манту і за планом у нас вакцинація від кору, краснухи та паротиту. Чи можна робити щеплення кір, краснуха, паротит після манту? Чи краще перенести вакцинацію?
Відповісти
Добрий день, періодичність і час для вакцинації від кору, краснухи та паротиту і манту визначає педіатр. Зазвичай манту і вакцинація від кору не проводяться в один день через наявність імунної реакції.
Марина 1 рік тому
Добрий вечір, буду рада, якщо відповісте на запитання: чи можна купати і гуляти після щеплення кір краснуха паротит? Ми зробили перше щеплення три дні тому, але лікар не розповів нам про обмеження.
Відповісти
Добрий день, місце уколу краще не мочити в перший день після вакцинації Наступної доби можна купати дитину, не розтираючи місце ін'єкції. Гуляти після щеплення від кору, краснухи та паротиту можна, якщо самопочуття дитини є нормальним (відсутність температури, слабкості).
Олеся 1 рік тому
Добрий день, моїй дитині буде рік за два тижні, і в неї за планом вакцинація. Я б хотіла уточнити, чи можна заразитися кором від щепленої дитини? Я не була вакцинована в дитинстві.
Відповісти
Здрастуйте, заразитися кором від щепленої дитини не можна, оскільки вакцинний вірус не є заразним і не передається під час особистого контакту або повітряно-крапельним шляхом. Однак для забезпечення імунітету від кору в майбутньому можна проконсультуватися із сімейним лікарем і призначити дату вакцинації.
Записатись на прийом
Заповніть форму, і ми зв'яжемося з Вами у найближчий час
Натискаючи на кнопку Відправити Ви даєте згоду на обробку даних, та погоджуєтеся з умовами угоди
Перевищено ліміт запитів. Спробуйте через 5 хв.

Не пропустіть оновлення від нас!

Обмінюємо email на корисну інформацію про ваше здоров’я. Нас читають понад 100 000 користувачів щомісяця. Приєднуйтесь і ви!
Підписуйтесь на наші соцмережі та вигравайте 1000 грн