Logo
0 800 30 11 77

Дієта за сечокам'яної хвороби: меню на тиждень з рецептами

Дієта за сечокам'яної хвороби: меню на тиждень з рецептами
Читати 9 хвилин | Створено: 23 листопада 2022 | Оновлено: 3 лютого 2023 | 75383 75383
Сечокам'яна хвороба (уролітіаз, нефролітіаз) — це хронічне захворювання, що характеризується утворенням конкрементів (твердих відкладень) в органах сечовидільної системи.

Крім медикаментозного лікування сечокам'яної хвороби, урологи рекомендують дотримуватися дієти, щоб полегшити симптоми захворювання і запобігти повторному утворенню каменів у нирках.

Від чого з'являється камінь у нирках?

Основною причиною утворення конкрементів у нирках є порушення обміну речовин, за якого в сечу потрапляє велика кількість кристалоутворювальних речовин (кальцію, сечової кислоти, оксалату) і скорочується кількість речовин, що перешкоджають злипанню кристалів. На початковій стадії уролітіазу в нирках відкладаються мікроліти (пісок у нирках), які в міру накопичення утворюють камені. Інші причини появи ниркових каменів:

  • ожиріння;
  • раціон із високим вмістом білка, глюкози та солі;
  • ендокринні захворювання (гіперпаратиреоз);
  • запальні захворювання кишечника (можуть підвищувати всмоктування кальцію);
  • недостатнє споживання рідини, зневоднення;
  • прийом деяких медикаментів (діуретики, антациди на основі калію, протисудомні препарати, антидепресанти).

Камені в нирках найчастіше утворюються у людей віком від 20 до 50 років. Уролітіаз у дітей діагностується рідко і зазвичай є результатом спадкової схильності або аномалії розвитку сечостатевих органів.  

Види та ознаки каменів у нирках

Поставте своє питання Урологу
«ОН Клінік»

Види ниркових каменів розрізняються за складом. Види каменів у нирках:

  • оксалатні камені в нирках — найпоширеніший вид, що складається з кальцію. Через нерівні краї камені травмують слизову оболонку сечоводів, що супроводжується сильним болем і появою крові в сечі;
  • фосфатні камені в нирках — утворюються з кальцієвих солей фосфатної кислоти на тлі хронічних інфекцій нирок;
  • уратні камені в нирках — утворюються із сечової кислоти, солей натрію і калію. Через відсутність кальцію в складі конкрементів їх не видно на рентгені, тому для їхньої діагностики проводять УЗД нирок;
  • струвітні камені в нирках — утворюються при накопиченні аміаку в сечі на тлі інфекцій сечостатевих шляхів. 

Ще один вид ниркових каменів — цистинові. Вони утворюються внаслідок виділення в сечу великої концентрації специфічної амінокислоти (цистеїну). Особливість цистинових конкрементів полягає в тому, що вони найчастіше утворюються в молодому віці під впливом спадкового фактору і самостійно не виводяться з організму, тому для їхнього видалення застосовується хірургічний метод.

Уролітіаз зазвичай не супроводжується вираженими симптомами доти, доки камінь не переміщується в нирці або не виходить в один із сечоводів (трубок, які з'єднують нирки та сечовий міхур), що супроводжується болісними спазмами в сечоводі. Біль при сечокам'яній хворобі має хвилеподібний характер і може віддавати в бік, спину, під ребра, в нижню частину живота і пах. Інші симптоми сечокам'яної хвороби:

  • біль і печіння під час сечовипускання;
  • каламутна сеча з різким неприємним запахом;
  • домішки крові в сечі;
  • часті позиви до сечовипускання.

За наявності інфекцій камені в нирках можуть супроводжуватися ознаками загальної інтоксикації організму (лихоманкою, ознобом, нудотою і блювотою). Симптомом піску в нирках можуть бути різі під час сечовипускання, спричинені виходом мікролітів з організму в сечі. За перших ознак уролітіазу необхідна консультація уролога, оскільки тільки лікар може встановити діагноз і призначити лікування солей у сечі.

Стадії сечокам'яної хвороби

Вихід каменів із нирок відбувається в чотири стадії протягом кількох тижнів. Стадії сечокам'яної хвороби:

  1. Для першої стадії характерне безсимптомне утворення конкрементів у нирках. Спазми в нижній частині живота і попереку можуть виникнути під час виходу каменя з нирки в сечовід.
  2. На другій стадії камінь просувається сечоводом у сечовий міхур, що може проявлятися сильними болями і відчуттям здавлювання. 
  3. На третій стадії камінь досягає сечового міхура, внаслідок чого сильний біль зникає. Камінь у сечовому міхурі може супроводжуватися тиском в органі та частими позивами до сечовипускання.
  4. На останній стадії конкремент досягає уретри і за сильного тиску виходить з організму із сечею. Вихід каменю з уретри часто супроводжується печінням і різями під час сечовипускання.

Великі камені (діаметром від 6-7 мм) не завжди можуть самостійно вийти з організму сечостатевими шляхами. Конкременти можуть застрягати в сечоводі або уретрі та блокувати відтік сечі, що призводить до розвитку ускладнень (запалення нирок і сечового міхура, ниркової недостатності).

Що можна їсти при каменях у нирках?

Дотримання дієти за нефролітіазу допоможе полегшити симптоми захворювання і запобігти утворенню нових конкрементів у нирках. Харчування за каменів у нирках:

  • нежирні або знежирені молочні продукти;
  • бобові;
  • свіжі овочі;
  • фрукти з високим вмістом лимонної кислоти (апельсини, лимони, грейпфрути);
  • жирна риба (лосось, форель);
  • цільнозернові крупи;
  • житній хліб.

Кисломолочні продукти (йогурт, сир, кефір) у разі сечокам'яної хвороби є джерелом кальцію, який допомагає знизити рівень оксалатів в організмі. Краще отримувати кальцій з їжі, оскільки харчові добавки можуть провокувати утворення ниркових каменів.

Корисні продукти за сечокам'яної хвороби

Овочі та зелень

цвітна і білокачанна капуста, часник, болгарський перець, цибуля, рукола, редиска, ріпа, гриби шиітаке, спаржа, квасоля, селера, огірок

Фрукти

ананаси, яблука, сливи, персики, апельсини, лимони, грейпфрути

Ягоди

чорниця, червоний виноград, журавлина, полуниця, малина

Риба

морський окунь, хек, тріска, минтай, лящ, щука, судак, жирна риба (сьомга, форель)

М’ясо

телятина, індичка, кролик, курка без шкіри

Молочні продукти

знежирені молоко і кефір, натуральний йогурт, сир

Крупи

гречка, булгур, рис, сочевиця, жито, ячмінь, пшоно

Для профілактики каменів у нирках необхідно вживати свою середньодобову норму (1,7-3 л) очищеної води без газу. Вода допомагає розбавляти хімічні речовини, з яких утворюються камені, і знижує концентрацію солей у сечі.

Харчування при уролітіазі має бути дробовим. Приймати їжу необхідно 5-6 разів на день через однакові проміжки часу. Скласти дієту в разі піску в нирках допоможе уролог або дієтолог.

Що не можна їсти за сечокам'яної хвороби?

За сечокам'яної хвороби не можна їсти продукти з високим вмістом натрію.

Дієта при каменях у нирках

Вид каменю в нирках

Правила харчування

Дозволені продукти

Заборонені продукти

Оксалатні камені в нирках (оксалати)

Харчування має бути дробовим, їсти потрібно невеликими порціями. Не можна голодувати і дотримуватися тривалої монодієти (вживати один продукт).

Фрукти: банани, виноград, абрикоси, персики; крупи; бакалія: макаронні вироби; овочі: огірки, морква, бобові, капуста, картопля, кабачок, гарбуз; нежирні сорти м'яса та риби, кисломолочні продукти.

М'ясо: свинина, субпродукти; овочі: селера, петрушка, кінза, ревінь, буряк, щавель, шпинат, баклажани, брюссельська капуста, гриби; фрукти і ягоди: слива, червона смородина.

Фосфатні камені в нирках (фосфати)

Харчування має сприяти уповільненню виведення кальцію з організму. Важливо зменшити споживання овочів і фруктів

Овочі: горох, гарбуз, спаржа і квасоля; фрукти та ягоди: кислі (журавлина, лимон, агрус, смородина); яйця і вершкове масло; натуральні соки (яблучний, виноградний), лікувальна мінеральна вода.

Молоко і молочні продукти; алкоголь, кава, газовані напої, прянощі, гострі закуски, солоні продукти.

Уратні камені в нирках (урати)

Дієта ґрунтується на зниженні вживання продуктів пуринового обміну, оскільки урати утворюються за надмірного вмісту сечової кислоти. Найбільша кількість пуринів міститься в бобових, м'ясі, рибних продуктах, наваристих бульйонах.

Вживання нежирних видів м'яса і риби у вареному вигляді (не частіше, ніж 3 рази на тиждень), будь-які овочі, фрукти, молочні продукти, ягоди.

Алкогольні напої, бобові, жирні м'ясо та рибні продукти, наваристі бульйони.

Коралоподібні камені в нирках

Дієта за коралових каменів у нирках має ґрунтуватися на виключенні продуктів, багатих на кальцій, які стимулюють вироблення шлункового соку.

Хліб і макаронні вироби, крупи, нежирні м'ясо і рибу, олію і вершкове масло, будь-які види супів.

Кисломолочний сир, овочі та фрукти, смородина, журавлина, газовані напої, гострі прянощі, алкоголь, кава.

Змішані камені в нирках

Дієта складається урологом залежно від типу каменів

Нежирні риба і м'ясо (до трьох разів на тиждень), пшеничний і житній хліб, кисломолочні продукти, яйця, крупи, вегетаріанські супи.

Субпродукти, кулінарні жири тваринного походження, шоколад, наваристі бульйони, копченості, ікра.

Заборонені продукти за сечокам'яної хвороби:

  • фаст-фуд;
  • хлібобулочні вироби, солодка випічка;
  • копчені та солоні продукти;
  • ковбасні вироби;
  • мариновані та консервовані продукти;
  • магазинні напівфабрикати;
  • кетчуп, соуси;
  • газовані напої.

Рекомендується обмежити кількість тваринного білка в раціоні (яловичину, свинину). За сечокам'яної хвороби варто зменшити споживання волоських горіхів, арахісу, гречаної та пшеничної каш, шпинату через високий вміст оксалатів.

Дієта за каменів у нирках: покрокові рецепти

Незважаючи на необхідність виключити деякі продукти, харчування за уролітіазу може бути смачним і різноманітним. Ми склали для вас меню з рецептами на тиждень за сечокам'яної хвороби:

1

Курячий суп

Дієта за сечокам'яної хвороби: меню на тиждень з рецептами
Підготовка
10 хвилин
Приготування
30 хвилин
Загальний час
40 хвилин
Ккал на порцію
255
Кількість порцій
2

Інгредієнти

  • куряча грудка зі шкіркою;
  • картопля;
  • морква;
  • цибулина;
  • яблучний оцет;
  • оливкова олія;
  • кріп.
  1. Очистіть і наріжте кубиками картоплю. Зваріть курячий бульйон, додавши в нього картоплю. Дістаньте грудку і дайте їй охолонути.
  2. Очистіть і наріжте моркву. У каструлю з товстим дном додайте оливкову олію та нарізані овочі, підсмажте.
  3. Очистіть грудку від шкірки, подрібніть і додайте до овочів. Тушкуйте 3-5 хвилин.
  4. Додайте до м'яса та овочів бульйон і картоплю, влийте яблучний оцет і доведіть до кипіння.
  5. Додайте в готовий суп дрібно нарізаний кріп.
2

Холодний рисовий салат з індичкою

Дієта за сечокам'яної хвороби: меню на тиждень з рецептами
Підготовка
10 хвилин
Приготування
30 хвилин
Загальний час
40 хвилин
Ккал на порцію
310
Кількість порцій
2

Інгредієнти

  • рис (дикий або коричневий);
  • грудка індички;
  • сік лайма;
  • сушена журавлина;
  • зелена цибуля;
  • мед;
  • оливкова олія;
  • спеції без солі (прованські трави; імбир; сушений часник).
  1. Рис добре промийте і відваріть, дайте охолонути.
  2. Грудку індички відваріть або обсмажте без олії. Дайте охолонути і наріжте скибочками. 
  3. Змішайте сік лайма, 1 ч. л. меду, оливкову олію та спеції.
  4. Окремо змішайте індичку, рис, журавлину і дрібно нарізану зелену цибулю. Полийте соусом. Охолодіть страву до подачі.
3

Омлет у духовці

Дієта за сечокам'яної хвороби: меню на тиждень з рецептами
Підготовка
10 хвилин
Приготування
20 хвилин
Загальний час
30 хвилин
Ккал на порцію
180
Кількість порцій
2

Інгредієнти

  • яйця;
  • броколі;
  • солодкий перець;
  • сир рікотта;
  • зелена цибуля; зелень;
  • оливкова олія.
  1. Помийте, очистіть і наріжте дрібними кубиками броколі та солодкий перець.
  2. Висипте овочі в миску, вбийте яйця. Додайте дрібно нарізану цибулю та зелень.
  3. Змастіть форми для мафінів оливковою олією, влийте в них готову суміш для омлету. Запікайте за температури 180 градусів протягом 20 хвилин.
4

Курячі фрикадельки з кускусом

Дієта за сечокам'яної хвороби: меню на тиждень з рецептами
Підготовка
10 хвилин
Приготування
30 хвилин
Загальний час
40 хвилин
Ккал на порцію
270
Кількість порцій
2

Інгредієнти

  • курячий фарш;
  • яйце;
  • сир пармезан;
  • сушені трави (орегано; петрушка; часник; базилік);
  • цільнозернові панірувальні сухарі;
  • кускус;
  • оливкова олія.
  1. Сир натріть на дрібну тертку.
  2. Курячий фарш змішайте зі спеціями, вбийте яйце, додайте сир.
  3. З м'ясної суміші сформуйте кульки однакового розміру, вмочіть у панірувальні сухарі.
  4. Запікайте фрикадельки на змащеному оливковою олією деку протягом 30 хвилин за температури 200 градусів.
  5. Подавайте фрикадельки з відвареним кускусом.
5

Запечений лосось з травами

Дієта за сечокам'яної хвороби: меню на тиждень з рецептами
Підготовка
10 хвилин
Приготування
20 хвилин
Загальний час
30 хвилин
Ккал на порцію
300
Кількість порцій
2

Інгредієнти

  • філе лосося;
  • суміш приправ без солі;
  • свіжий розмарин;
  • лимон;
  • оливкова олія.
  1. Зніміть шкірку з лосося, наріжте великими скибочками.
  2. Змастіть шматки лосося оливковою олією зверху і знизу, присипте спеціями, додайте гілочку свіжого розмарину.
  3. Помістіть кожен шматок лосося на фольгу. Збризніть лимонним соком, додайте часточку лимона.
  4. Загорніть рибу у фольгу і запікайте в духовці протягом 15-20 хвилин за температури 200 градусів. Подавати лосось краще зі свіжими або тушкованими овочами.
6

Стейки з цвітної капусти

Дієта за сечокам'яної хвороби: меню на тиждень з рецептами
Підготовка
10 хвилин
Приготування
30 хвилин
Загальний час
40 хвилин
Ккал на порцію
190
Кількість порцій
2

Інгредієнти

  • цвітна капуста;
  • лимонний сік;
  • часник;
  • спеції (пластівці червоного перцю; чорний мелений перець; прованські трави).
  1. Помийте, просушіть качан цвітної капусти і наріжте його по довжині на 4 стейки. Викладіть капустяні стейки на застелене пергаментом деко.
  2. Змішайте оливкову олію, лимонний сік, спеції та видавлений часник. Змастіть цвітну капусту приготовленою сумішшю з одного боку.
  3. Запікайте стейки з цвітної капусти в духовці за температури 180 градусів протягом 15 хвилин. Потім переверніть стейки, змастіть сумішшю, що залишилася, другий бік і запікайте ще протягом 15 хвилин до золотистого кольору.
7

Яблучний пиріг з вівсянкою

Дієта за сечокам'яної хвороби: меню на тиждень з рецептами
Підготовка
10 хвилин
Приготування
7 хвилин
Загальний час
17 хвилин
Ккал на порцію
230
Кількість порцій
2

Інгредієнти

  • молоко;
  • плющені вівсяні пластівці;
  • яблуко;
  • спеції (кориця; мускатний горіх);
  • коричневий цукор (дрібка).
  1. Очистіть яблуко від насіння, наріжте дрібними кубиками.
  2. У великій мисці змішайте молоко з вівсяними пластівцями в пропорції 1:1. Додайте яблуко і спеції, залиште на 3-4 хвилини.
  3. Випікайте пиріг у мікрохвильовці на потужності 800 Вт протягом 5-7 хвилин. Перед подачею присипте пиріг дрібкою коричневого цукру.

Урологія в ОН Клінік Ужгород

Дієта за сечокам'яної хвороби: меню на тиждень з рецептами - Чебан Олександр Леонідович
Чебан Олександр Леонідович
ОН Клінік Ужгород
вул. Д. Богуславського 4
Графік роботи:
Пн - Пт: 08:00 - 20:00;
Сб - Нд: 9:00 - 17:00

Популярні питання

1. Як проштовхнути камінь у сечоводі?

У разі потрапляння каменів у сечовід необхідна консультація уролога і грамотна терапія, спрямована на руйнування конкременту і його виведення. Проштовхнути камінь у сечоводі за допомогою меду та інших народних засобів неможливо, а при великих розмірах конкрементів самолікування може призвести до ускладнень (пієлонефриту, гідронефрозу і блокування відтоку сечі).

2. Що робити, щоб вийшов камінь із нирки?

Щоб вийшов камінь із нирок, уролог може призначати фізіопроцедури, спрямовані на дроблення каменів. Вивести камені в нирках і сечовому міхурі допомагають ударно-хвильова терапія, вплив за допомогою лазера й ультразвуку.

3. Пісок у нирці — як вивести?

Вивести пісок із нирок допоможе дотримання високорідинного питного режиму. Щоб вимити пісок із нирок, необхідно протягом дня випивати 1,7-3 л теплої негазованої води між прийомами їжі. Також лікар може рекомендувати вживання лужної мінеральної води, яка перешкоджає утворенню солей. Важливо дотримуватися правильного харчування з низьким вмістом солей для запобігання повторному відкладенню піску в нирках.

4. Болять нирки — що робити в домашніх умовах?

Викликати біль у нирках можуть різні патології: пієлонефрит, уролітіаз, гідронефроз, кісти нирок тощо. У разі появи больових відчуттів у ділянці нирок потрібно звернутися по допомогу до уролога, оскільки тільки лікар на підставі обстеження може визначити причину болю і призначити лікування.

5. Чи можна їсти сало при сечокам'яній хворобі?

Їсти сало при сечокам'яній хворобі категорично не рекомендується, оскільки в ньому міститься велика кількість пуринів (органічних речовин, які містяться в білках тваринного походження). У процесі перетравлення пурини перетворюються на сечову кислоту, яка сприяє формуванню каменів у нирках. Також для приготування сала використовується велика кількість солі, що протипоказано в разі уролітіазу.

Рейтинг статті:
5 з 5 на основі 1 оцінки
Дієта за сечокам'яної хвороби: меню на тиждень з рецептами
Лікар-уролог. Вища категорія.
Дієта за сечокам'яної хвороби: меню на тиждень з рецептами
Лікар-терапевт. Стаж роботи 7 років.

Схожі статті:

Коментарі

Ганна 1 рік тому
Доброго дня! Якої дієти потрібно дотримуватися за сечокам'яної хвороби, якщо в нирках урати й оксалати?
Відповісти
Добрий день! За уратних і оксалатних каменів можна споживати овочі та фрукти (не кислі), молочні продукти, крупи. Не частіше 2-3 разів на тиждень можна додавати до раціону нежирне м'ясо птиці, рибу та яйця. Слід відмовитися від червоного м'яса, консервів, солоних і копчених продуктів, бобових, грибів, кави та какао.
Микола 1 рік тому
Які фрукти можна їсти за сечокам'яної хвороби?
Відповісти
Добрий день! За сечокам'яної хвороби можна їсти банани, абрикоси, яблука солодких сортів, груші, персики, виноград. Також корисний кавун, оскільки в ньому міститься багато рідини. Рекомендується виключити з раціону кислі фрукти і ягоди.
Інна 1 рік тому
Доброго дня, лікарю! У мене виявили оксалати в нирках. Підкажіть, якою в такому разі має бути дієта за сечокам'яної хвороби?
Відповісти
Добрий день! Дієта в разі оксалатних каменів у нирках має містити нежирні сорти м'яса і риби, молочнокислі продукти, бобові, крупи, свіжі овочі (огірки, моркву, гарбуз, капусту, картоплю) і фрукти, сухофрукти. Заборонено вживання свинини, яловичини, консервів, буряка, щавлю, баклажанів, петрушки, кінзи, кислих ягід і фруктів.
Люда 1 рік тому
У мене часті й болісні позиви до сечовипускання. Прочитала, що це можуть бути камені або цистит. Підкажіть, як відрізнити цистит від сечокам'яної хвороби у жінок?
Відповісти
Добрий день! Оскільки цистит і уролітіаз у жінок мають схожу симптоматику (часте і болюче сечовипускання, болі в нижній частині живота та паху, загальна слабкість), правильно поставити діагноз може тільки уролог після здачі аналізів крові та сечі й УЗД нирок.
Світлана 1 рік тому
здрастуйте! у мене великі камені в нирках, і нещодавно з'явилася кров у сечі. Чи може бути кров у сечі за сечокам'яної хвороби, якщо камінь закрив сечовід?
Відповісти
Добрий день! Під час виходу з нирки камені можуть травмувати слизову оболонку сечоводів, через що виникають спазми і з'являються домішки крові в сечі. Якщо камінь повністю закрив сечовід, кров не потрапляє в сечу, оскільки відтік сечі із заблокованої нирки не відбувається.
Записатись на прийом
Заповніть форму, і ми зв'яжемося з Вами у найближчий час
Натискаючи на кнопку Відправити Ви даєте згоду на обробку даних, та погоджуєтеся з умовами угоди
Перевищено ліміт запитів. Спробуйте через 5 хв.

Не пропустіть оновлення від нас!

Обмінюємо email на корисну інформацію про ваше здоров’я. Нас читають понад 100 000 користувачів щомісяця. Приєднуйтесь і ви!
Підписуйтесь на наші соцмережі та вигравайте 1000 грн у березні!