Logo
0 800 30 11 77

Що таке ментопластика (пластика підборіддя) та як вона проводиться?

Що таке ментопластика (пластика підборіддя) та як вона проводиться?
Читати 7 хвилин | Створено: 17 листопада 2023 | Оновлено: 17 листопада 2023 | 1460 1460
Ментопластика — це операція зі зменшення чи збільшення розмірів підборіддя, а також корекції його форми. Процедуру проводять як для відновлення естетики, так і для усунення травматичних деформацій.

Що таке ментопластика?

Ментопластика спрямована на корекцію форми та розміру підборіддя. Процедура дає змогу змінити форму підборіддя за допомогою вживлення імпланта, розрізання кісткової частини підборіддя та переміщення його вперед, а також зменшення кістки підборіддя. Також операцію можна проводити разом з ліпосакцією, підтяжкою обличчя, мезотерапією.

Яка буває пластика підборіддя?

Поставте своє питання Пластичному хірургу
«ОН Клінік»

Операції на підборідді дають змогу змінити чи поліпшити його зовнішній вигляд. Види корекції підборіддя:

  • зменшувальна ментопластика. Операція здійснюється для зменшення витягнутого підборіддя. Невеликий розріз робиться всередині рота чи під шкірою підборіддя. Кістка видаляється, а підборіддю надається бажана форма;
  • збільшувальна ментопластика. Операція виконується шляхом вживлення під шкіру підборіддя штучного імпланта;
  • збільшувальна кісткова ментопластика. Збільшення підборіддя, під час якого хірург проводить розсічення підборіддя, переміщує та зіставляє необхідні кісткові фрагменти в необхідному напрямку, закріплюючи їх гвинтами та пластинами;
  • ліпофілінг підборіддя. Корекція здійснюється шляхом пересадки власної жирової тканини пацієнта з однієї зони в іншу;
  • корекція підборіддя гіалуроновою кислотою. Виправлення форми підборіддя проводиться шляхом введення гіалуронової кислоти в зону корекції.

Після пересадки жирової тканини в процесі ліпофілінгу пацієнту може знадобитися повторна операція. Ліпофілінг має властивість поступово виводитися з організму, внаслідок чого підборіддя набуває початкової форми. Корекція підборіддя гіалуроновою кислотою також має недовговічний ефект — до одного року.

У яких випадках призначається ментопластика?

Оперативне втручання призначається при порушенні пропорцій обличчя. Показання до ментопластики:

  • скошеність і недорозвинення кісток нижньої щелепи (мікрогнатія підборіддя);
  • неправильно сформоване підборіддя (асиметрія підборіддя);
  • порушення пропорцій обличчя через масивне чи маленьке підборіддя;
  • деформація підборіддя через травми чи операції;
  • роздвоєне підборіддя через жирові відкладення.

Підставою для проведення ментопластики також є естетична незадоволеність формою чи розміром підборіддя. Наприклад, пацієнт незадоволений квадратною формою підборіддя чи підборіддям, що виступає вперед.

Занадто тонке чи широке підборіддя також коригується шляхом ментопластики. Для виконання процедури хірург порівнює пропорції кожної третини обличчя. Це необхідно для визначення, який тип ментопластики підборіддя найбільше підходить для пацієнта. Приклади ментопластики до і після підтверджують ефективність операції для відновлення естетики.

Ментопластика: фото до та після

Ментопластика: фото до та після

Як підготуватися до пластики підборіддя?

Перший крок при підготовці до корекції підборіддя — консультація пластичного хірурга. Також може знадобитися прийом у ортодонта у випадках, якщо дефекти підборіддя є результатом неправильного прикусу. В такому разі пацієнту необхідно пройти лікування перед хірургічним втручанням.

Далі хірург призначає низку аналізів та обстежень. Обов'язкові аналізи перед проведенням ментопластики:

  • аналіз крові;
  • аналізи на гепатит В і С;
  • тест на ВІЛ;
  • коагулограма (дослідження венозної крові).

Додатково лікар може призначити проходження електрокардіограми (ЕКГ). Також перед проведенням процедури необхідно виключити прийом аспірину, протизапальних препаратів і трав'яних добавок. За дві години до операції забороняється пити та їсти.

Як проводиться ментопластика?

Операція з корекції підборіддя проводиться амбулаторно з використанням загальної анестезії. Для вживлення імпланта в підборіддя хірург робить надріз у ділянці між нижньою губою та передніми нижніми зубами, встановлюючи імплант через сформований отвір. Імплантати підбираються лікарем індивідуально для пацієнта з урахуванням конкретних анатомічних особливостей.

Залежно від типу операції, лікар може висікати чи переміщати кісткові елементи, а також шліфувати кісткову тканину. Після зшивання на оперовану ділянку накладається компресійна пов'язка.

Скільки триває ментопластика?

Залежно від складності та типу операції, ментопластика триває від однієї до півтори години. За необхідності хірург може додатково видалити жир з зони, що коригується.

Як проходить реабілітація після операції з корекції підборіддя?

Перед пластикою підборіддя необхідно підготуватися до реабілітаційного періоду. Після закінчення операції пацієнт перебуває під наглядом медперсоналу до виходу з наркозу. Впродовж доби пацієнт залишається в стаціонарі. Рекомендації щодо відновлення:

  • носити фіксувальну пов'язку до повного загоєння рани, а також дотримуватися всіх рекомендацій хірурга;
  • впродовж першого тижня після ментопластики пацієнту необхідно полоскати рот після кожного прийому їжі, щоб уникнути скупчення бактерій у ротовій порожнині та запалення;
  • для мінімізації набряків рекомендується спати на високій подушці.

У перші сім днів спостерігається підвищений ризик виникнення післяопераційних гематом і зниження рухових функцій частин обличчя. Більшість пацієнтів можуть повернутися до звичного способу життя через один або два тижні після процедури. У середньому період повної реабілітації після пластики підборіддя складає три тижні.

Що не можна робити після пластики підборіддя?

Впродовж першого місяця заборонені активний спорт, фізичні навантаження, відвідування солярію та лазні. Рекомендується вживати м'яку їжу на першому тижні після ментопластики зі збільшення або зменшення підборіддя. Також необхідно впродовж місяця відмовитися від куріння й алкоголю.

Можливі ускладнення після ментопластики

За умови дотримання рекомендацій лікаря ментопластика практично не викликає ускладнень. Можливі наслідки ментопластики:

  • запальний процес рани;
  • тимчасове оніміння підборіддя;
  • утворення келоїдних рубців (розростання сполучної тканини);
  • болючість місця проведення операції;
  • гематома;
  • незрощення кісток;
  • набряклість.

Невдала ментопластика може призвести до повернення підборіддя у доопераційний стан. Також рідкісними наслідками корекції є травмування нерва й асиметрія обличчя.

Кому протипоказана ментопластика?

Операція на підборіддя не проводиться за наявності гострих і хронічних захворювань. Протипоказання до ментопластики:

  • запалення ротової порожнини (стоматит, гінгівіт);
  • цукровий діабет;
  • погане згортання крові;
  • гострі інфекції (ГРВІ, грип);
  • хронічні серцево-судинні захворювання (гіпертонія);
  • ожиріння III стадії;
  • період вагітності, лактації.

Під час консультації лікар оцінить загальний стан здоров'я пацієнта і з'ясує, чи є протипоказання. Додатково хірург може призначити низку обстежень для діагностики захворювань, за яких не рекомендується проводити ментопластику.

Пластична хірургія в ОН Клінік Харків Гагаріна

Що таке ментопластика (пластика підборіддя) та як вона проводиться? - Лисицин Руслан Григорович
Лисицин Руслан Григорович
ОН Клінік Харків Гагаріна
вул. Молочна, 48
м. Проспект Гагаріна
Графік роботи:
Пн - Пт: 8:30 - 18:00
Сб: 8:30 - 17:00
Нд: 8:30 - 14:00

Популярні питання

1. У чому різниця між ментопластикою та геніопластикою?

Ментопластика дає змогу як збільшити, так і зменшити підборіддя, а також коригувати його форму. Геніопластика спрямована тільки на виправлення великого підборіддя оперативним шляхом. Хірург відрізає частину кістки підборіддя на передній частині щелепи, потім переміщає підборіддя вперед і фіксує в новому положенні пластинами та гвинтами.

2. Скільки коштує пластика підборіддя?

Ціна ментопластики на зменшення, збільшення чи корекцію форми підборіддя залежить від типу процедури. Вживлення імпланта, кісткова корекція чи ліпофілінг мають вищу вартість порівняно з ін'єкціями гіалуронової кислоти. Ціна пластики підборіддя залежить від клінічної картини, яка складається після проведення огляду та супутніх обстежень. Для уточнення вартості ментопластики можна записатися на консультацію до пластичного хірурга в медичний центр «ОН Клінік Харків».

3. Скільки зберігається результат ментопластики гіалуроновою кислотою?

Пацієнт може вибрати малоінвазивний спосіб корекції за допомогою гіалуронової кислоти. У результаті виходить симетричне та красиве підборіддя. Ефект від такої процедури триває не менше, ніж один рік.

4. Скільки триває набряк після ментопластики?

Початковий набряк спадає впродовж першого тижня за умови використання холодних компресів. Повністю набряклість минає за три тижні після операції.

5. Який вид знеболювання застосовується під час операції з корекції підборіддя?

Ментопластика проводиться під загальною анестезією. Корекція підборіддя жировою тканиною та ведення гіалуронової кислоти робиться під місцевою анестезією. Після процедури пацієнт залишається під наглядом медперсоналу до повного виходу з наркозу.

Рейтинг статті:
5 з 5 на основі 1 оцінки
Стаття відображає точку зору автора. Вона не претендує на всебічність висвітлення теми, про яку йдеться. Точка зору редакції «Блогу ОН Клінік» може не збігатися з точкою зору автора. Редакція не відповідає за достовірність наведеної інформації.
Що таке ментопластика (пластика підборіддя) та як вона проводиться?
Пластичний хірург. Кандидат медичних наук. Вища категорія.
Що таке ментопластика (пластика підборіддя) та як вона проводиться?
Лікар-терапевт. Стаж роботи 7 років.

Інші статті на тему

Схожі статті:

Коментарі

Ганна 4 місяці тому
Добрий день! Підкажіть, будь ласка, що таке корекція підборіддя філерами?
Відповісти
Добрий день! Корекція підборіддя філерами — це безопераційна процедура, спрямована на поліпшення та зміну форми, розміру підборіддя, а також на усунення дефектів у нижній частині обличчя за допомогою препаратів на основі гіалуронової кислоти.
Марія 5 місяців тому
Добрий день! Скільки триває реабілітація після ліпофілінгу підборіддя?
Відповісти
Добрий день! Після операції необхідно дотримуватися низки рекомендацій лікаря, наприклад, носити фіксувальну пов'язку, уникати активних фізичних навантажень і лазень, вживати м'яку їжу. За нормального перебігу реабілітації пацієнт зможе повернутися до звичного способу життя за один-два тижні після ментопластики.
Олена 5 місяців тому
Добрий день! Чи може ментопластика бути небезпечною?
Відповісти
Добрий день! За правильного виконання операції та дотримання рекомендацій лікаря ризик розвитку ускладнень мінімальний. Після ментопластики пацієнт може тимчасово скаржитися на набряклість і порушення чутливості оперованої зони.
Оксана 5 місяців тому
Добрий день! Нещодавно я впала та отримала травму підборіддя з подальшою деформацією. Підкажіть, будь ласка, чи можу я виправити наслідки розсічення підборіддя?
Відповісти
Добрий день! За наявності глибокої рани відразу після травмування слід звернутися до лікаря для накладання швів. Якщо на місці рани вже з'явився рубець, присутня деформація, ви можете звернутися до пластичного хірурга для корекції форми підборіддя.
Валерія 5 місяців тому
Добрий день! У мене генетично маленьке підборіддя. Підкажіть, будь ласка, як можна збільшити підборіддя?
Відповісти
Вітаю! Збільшити підборіддя можна за допомогою кісткової ментопластики, вживлення імпланта, ліпофілінгу (пересадки власної жирової тканини) чи ін'єкцій гіалуронової кислоти. Кожну з перерахованих процедур призначають за певної деформації чи за естетичної незадоволеності формою чи розміром підборіддя.
Записатись на прийом
Заповніть форму, і ми зв'яжемося з Вами у найближчий час
Натискаючи на кнопку Відправити Ви даєте згоду на обробку даних, та погоджуєтеся з умовами угоди
Перевищено ліміт запитів. Спробуйте через 5 хв.

Не пропустіть оновлення від нас!

Обмінюємо email на корисну інформацію про ваше здоров’я. Нас читають понад 100 000 користувачів щомісяця. Приєднуйтесь і ви!
Підписуйтесь на наші соцмережі та вигравайте 1000 грн