Logo
0 800 30 11 77

Грибок нігтів (оніхомікоз): симптоми, причини та методи лікування

Грибок нігтів (оніхомікоз): симптоми, причини та методи лікування
Читати 10 хвилин | Створено: 30 січня 2024 | Оновлено: 30 січня 2024 | 9967 9967
На грибок нігтів (або оніхомікоз) страждає близько 10% населення планети. Аналіз звернень показує, що грибкові інфекції, які вражають нігтьові пластини, частіше з’являються на ногах.

Що таке оніхомікоз?

Оніхомікоз — це грибкове захворювання нігтів. Поширеними збудниками оніхомікозу є дерматофіти — цвілеві гриби, які розмножуються на роговому шарі шкіри, волосся чи нігтів і живляться кератином. Крім цього, оніхомікоз може спровокувати дріжджові та недерматофітні плісняві інфекції.

Як виглядає грибок на нігтях?

Грибок може супроводжуватися утворенням білих, блідо-жовтих, жовто-коричневих або чорних смуг і плям на поверхні та під кінчиком нігтя. У міру розвитку оніхомікозу ніготь може знебарвлюватися, тьмяніти, потовщуватися, деформуватися, вкриватися тріщинами, кришитися або відділятися від нігтьового ложа. Як виглядає грибок на нігтях, можна подивитися на фото.

Грибок нігтів

Грибок нігтів

Чому з'являється грибок на нігтях?

Грибкова хвороба нігтів на ногах і руках може виникнути у будь-якої людини без вікових обмежень. Причини оніхомікозу:

  • недотримання гігієни;
  • систематичний вплив вологи;
  • гіпергідроз (підвищена пітливість);
  • носіння погано вентильованого взуття, яке провокує посилене потовиділення;
  • хірургічні втручання чи травми нігтів;
  • ходіння босоніж у душових, роздягальнях або спортивних залах;
  • контакти з інфікованими людьми;
  • грибкові інфекції на інших частинах тіла;
  • ослаблена імунна система.

Додатковими факторами ризику виникнення оніхомікозу є супутні захворювання. Наприклад, імовірність появи грибка на нігтях рук і ніг може підвищуватися за венозної недостатності, псоріазу чи цукрового діабету.

Різновиди грибка на нігтях

Види грибка нігтів на ногах і руках визначаються, виходячи з клінічної картини. Класифікація оніхомікозу залежить від характеру ураження та зовнішнього вигляду нігтів.

Види грибка нігтів

Вид

Опис

Дистальний (латеральний) піднігтьовий оніхомікоз

Спричинений дерматофітами. Легкий грибок на початковій стадії, що супроводжується утворенням жовтих плям на нігтях, які поступово поширюються від країв нігтя до центру. Згодом плями можуть ставати коричневими чи білими.

Поверхневий оніхомікоз

Зустрічається рідше за дистальний оніхомікоз. Вражає тільки поверхню нігтя (переважно на ногах). Інфекція починається з білих плям, які поступово стають порошкоподібними та спричиняють розшарування нігтя.

Проксимальний піднігтьовий оніхомікоз

Супроводжується появою білих плям у центрі нігтьового ложа біля кутикули. У міру зростання пластини плями переміщуються до краю нігтя. Може виникати при захворюваннях імунної системи.

Кандидозний оніхомікоз

Дріжджова інфекція може спровокувати набряк і запалення ділянки навколо нігтів, а також відшарування пластини від ложа. Може розвиватися через травми, імунологічні порушення чи супутні інфекційні хвороби.

Дистрофічний оніхомікоз

Ускладнення дистального чи проксимального оніхомікозу. Ніготь стає дуже товстим через збільшення вмісту кератину.

Ендонікс-оніхомікоз

Виникає у внутрішній частині нігтьової пластини. Нігтьове ложе не уражається інфекцією.

Пігментний оніхомікоз (грибкова меланоніхія)

Найменш поширений тип оніхомікозу. При інфікуванні грибковими мікроорганізмами нігтьова пластина може набувати коричневого чи чорного кольору.

При комбінованому оніхомікозі можуть виявлятися ознаки двох або більше різновидів нігтьового грибка. Тип грибка нігтів уточнюється під час діагностики на прийомі у дерматолога.

Як розпізнати грибок нігтів?

На початковій стадії грибок нігтів на руках і ногах може не проявлятися зовнішніми ознаками, які виникають у міру розвитку оніхомікозу. Симптоми грибка нігтів:

  • зміна зовнішнього вигляду нігтів (форми, товщини, кольору);
  • поява жовтих плям на нігтях, які з прогресуванням захворювання можуть змінювати свій колір;
  • потьмяніння, крихкість, ламкість нігтьових пластин;
  • відрив нігтів;
  • дискомфорт, біль, набряк у зоні інфікування;
  • почервоніння, запалення, свербіж шкіри навколо нігтів.

Також оніхомікоз може супроводжуватися появою неприємного запаху. За супутніх травм (наприклад, у разі від'єднання нігтьової пластини від ложа) можуть виникати кровотечі.

Який лікар лікує грибок на нігтях?

За появи ознак оніхомікозу необхідно записатися на консультацію дерматолога, який проведе діагностику та призначить препарати від грибка нігтів. Самостійно лікувати грибок нігтів на ногах і руках не рекомендується через підвищений ризик побічних ефектів (ускладнень) грибкової інфекції.

Діагностика оніхомікозу

Дерматолог проводить огляд нігтів і може призначити додаткові обстеження. Діагностика оніхомікозу:

  • дерматоскопія (огляд ураженої грибком ділянки за допомогою дерматоскопа, який забезпечує багаторазове збільшення досліджуваних ділянок);
  • лабораторні дослідження зразків нігтів (дають змогу визначити тип збудника);
  • аналізи крові (для виявлення ознак супутніх інфекцій).

Диференціальна діагностика дає змогу виключити дерматит, плоский лишай, псоріаз і неінфекційний оніхолізис. За оніхолізису ніготь може відшаровуватися від м'яких тканин пальця та змінювати колір.

Методи лікування грибка нігтів

Курс лікування оніхомікозу в середньому становить кілька місяців. Лікування грибка нігтів:

  • пероральні препарати від грибка нігтів (як правило, випускаються в таблетках);
  • розм'якшувальні засоби (наприклад, краплі), які дають змогу зішкребти частину нігтя, що постраждала від грибка;
  • протигрибкові креми від грибка на нігтях;
  • гелі, спреї, лаки, мазі від грибка нігтів;
  • лазерна терапія;
  • видалення нігтів (може проводитися в разі запущеного грибка на ногах і руках або у випадках, коли консервативне лікування виявилося безрезультатним).

Для повного відростання нового нігтя на місці видаленої нігтьової пластини може знадобитися рік або більше. Однією з ознак одужання є відростання здорового нігтя (не ураженого грибком).

Як лікувати грибок нігтів у домашніх умовах?

Нігті слід регулярно стригти й підпилювати, щодня мити водою з милом і насухо витирати (грибок активно розмножується у вологому середовищі). Засоби для лікування грибка нігтів у домашніх умовах:

  • яблучний оцет (занурення нігтів у розчин з рівних частин води й оцту на 30 хвилин на день);
  • харчова сода з англійською сіллю (щоденні півгодинні ванночки для нігтів з розчину соди й солі — по одній столовій ложці на кожні три літри води);
  • часник (нанесення на нігті часникової пасти під марлевою пов'язкою на кілька годин на добу);
  • олія чайного дерева, кокосова олія, олія орегано (щоденне нанесення олій на уражені нігті, олію орегано попередньо розбавляють оливковою олією);
  • екстракт прополісу (щоденне нанесення на уражені нігті та шкіру навколо нігтів).

Як лікувати грибок нігтів у домашніх умовах?

Як лікувати грибок нігтів у домашніх умовах?

Застосування будь-яких народних засобів від грибка нігтів, що доповнюють основний курс терапії оніхомікозу, допускається тільки за погодженням з лікарем. За появи побічних ефектів (наприклад, алергії) слід припинити лікування та проконсультуватися з дерматологом.

Чи ефективні лаки від грибка нігтів?

Лаки від грибка нігтів є менш ефективними порівняно з таблетками, однак можуть використовуватися як доповнення до пероральних препаратів. Перевагу засобам від грибка нігтів для зовнішнього застосування можна надавати за високого ризику побічних ефектів від тривалого використання таблетованих медикаментів або як додаткову терапію.

Чи може грибок нігтів поширитися на інші ділянки тіла?

Грибкова інфекція може поширюватися на інші нігті (наприклад, грибок нігтя великого пальця ноги з часом може вразити всі пальці). Зони ризику інфікування також включають ділянки шкіри навколо нігтів, між пальцями, ділянку паху та волосяний покрив голови. Якщо грибок вражає шкіру, діагностується стригучий лишай. Інфікування шкіри між пальцями ніг також називають мікозом стоп або «стопою спортсменів».

Що буде, якщо не лікувати грибок на нігтях?

За ослабленої імунної системи (наприклад, на фоні цукрового діабету чи неконтрольованого прийому ліків) підвищується ризик поширення грибкової інфекції на інші частини тіла. Ускладнення оніхомікозу:

Бактерії, що розмножуються під час інфекційного целюліту, можуть вражати пальці рук і ніг, кисті, ступні, а також обличчя. Одним із небезпечних ускладнень грибка нігтів є сепсис (стан, за якого імунна реакція на інфекцію призводить до запалення по всьому тілу, пошкодження тканин і відмови органів).

Профілактика грибка нігтів

Основу профілактики грибка нігтів становлять підтримання сухості та чистоти рук і стоп, а також систематичне вкорочення та підпилювання кінчиків нігтьових пластин у міру їх зростання (з обов'язковою дезінфекцією інструментів). Інші способи профілактики оніхомікозу:

  • уникнення травм нігтьових пластин і шкіри навколо них (наприклад, подряпин або порізів);
  • виключення спільного використання з іншими людьми манікюрного та педикюрного приладдя, рушників, білизни, взуття та одягу;
  • відмова від нарощування штучних нігтів;
  • носіння взуття відповідного розміру (не тісного і не надто вільного);
  • використання водовідштовхувального взуття в загальнодоступних душових, басейнах, саунах, спортзалах і роздягальнях;
  • регулярна зміна шкарпеток (періодичність залежить від інтенсивності потовиділення, але не рідше одного разу на добу);
  • обробка внутрішньої поверхні взуття спеціальними антисептичними засобами.

Також необхідно відмовитися від безконтрольного прийому медичних препаратів, зміцнювати імунну систему та проводити своєчасне лікування псоріазу та цукрового діабету. За діабету рекомендується регулярно спостерігатися у дерматолога для запобігання ускладнень (наприклад, ураження грибком шкіри стоп).

Популярні питання

1. Чи допомагає олія чайного дерева від грибка нігтів?

Олію чайного дерева має протигрибкову дію та може призначатися як допоміжний засіб від грибка нігтів (наприклад, як доповнення до таблеток). Для оцінки ефективності застосування олії чайного дерева при оніхомікозі потрібні додаткові наукові дослідження.

2. Як вилікувати застарілий грибок нігтів?

Ліки від грибка нігтів демонструють ефективність на різних (зокрема, запущених) стадіях. Під час лікування запущеного грибка нігтів на ногах і руках можуть використовуватися пероральні та місцеві протигрибкові препарати. Тривалість курсу та перелік використовуваних методів терапії оніхомікозу залежить від результатів діагностики.

3. Чи можу я покривати нігті лаком або гель-лаком, якщо в мене грибок нігтів на ногах?

Не рекомендується користуватися лаками та гель-лаками до усунення проявів оніхомікозу. Лаки та гель-лаки сприяють місцевому утриманню вологи, що може призвести до прискореного розмноження грибка. Крім цього, косметичні покриття не впливають на швидкість росту нігтьових пластин.

4. Які поширені способи зараження грибком нігтів на ногах?

Поширеними способами зараження грибком нігтів на ногах є ходіння босоніж у громадських місцях (наприклад, у спортивному залі чи басейні) та систематичне носіння погано вентильованого взуття (наприклад, кросівок), що супроводжується підвищеним потовиділенням. Ризик виникнення оніхомікозу на ногах підвищується за наявності травм нігтів і шкіри навколо нігтів. Також грибкова інфекція може поширюватися на нігті з інших частин тіла.

5. Чи допомагають оцет і сода від грибка нігтів?

Сода та яблучний оцет, що використовуються як доповнення до медикаментозної терапії оніхомікозу після попередньої лікарської консультації, можуть допомогти позбутися грибка на нігтях. Для оцінки ефективності застосування столового оцту (розчину оцтової кислоти) при грибку нігтів потрібні додаткові дослідження.

Рейтинг статті:
5 з 5 на основі 1 оцінки
Стаття відображає точку зору автора. Вона не претендує на всебічність висвітлення теми, про яку йдеться. Точка зору редакції «Блогу ОН Клінік» може не збігатися з точкою зору автора. Редакція не відповідає за достовірність наведеної інформації.
Грибок нігтів (оніхомікоз): симптоми, причини та методи лікування
Лікар-дерматолог, трихолог медичного центру «ДокторПРО» у Братиславі. Стаж роботи 2 роки.

Інші статті на тему

Схожі статті:

Коментарі

Юлія 1 місяць тому
Добрий вечір. Чого «боїться» грибок нігтів?
Відповісти
Добрий день. Якщо розглядати засоби профілактики оніхомікозу, то грибок «боїться» ретельного догляду за нігтями, дотримання гігієни, підтримання сухості та чистоти нігтів і шкіри.
Наталя 2 місяці тому
Доброго дня. Як швидко вилікувати грибок нігтів на руках у домашніх умовах?
Відповісти
Добрий день. Для лікування грибка, як правило, потрібно мінімум кілька місяців. Не існує засобів, які могли б гарантовано вилікувати грибок нігтів за кілька днів або тижнів. Перед застосуванням будь-яких методів терапії оніхомікозу рекомендується проконсультуватися з лікарем.
Ганна 2 місяці тому
Добрий день. Порадьте, будь ласка, засіб від запущеного грибка нігтів.
Відповісти
Добрий день. Перед призначенням протигрибкових препаратів для нігтів необхідно провести діагностику. Щоб пройти курс лікування грибка нігтів, рекомендується записатися на прийом до дерматолога.
Ніна 2 місяці тому
Доброго дня. Підкажіть, після лікування грибок нігтів помре навічно чи через деякий час повернеться?
Відповісти
Добрий день. Оніхомікоз є захворюванням, що супроводжується рецидивами, тому симптоми грибкової інфекції можуть з'явитися навіть після успішного лікувального курсу. Факторами ризику повторного розвитку оніхомікозу є регулярні відвідування спортзалів, басейнів, ослаблена імунна система, цукровий діабет, а також наявність грибка у членів сім'ї.
Каріна 2 місяці тому
Добрий вечір. Є які-небудь рецепти від грибка нігтів у домашніх умовах?
Відповісти
Добрий день. Як народні засоби від грибка нігтів можна використовувати олію орегано (розбавлену оливковою олією), олію чайного дерева і кокосову олію. Також у домашніх умовах можна лікувати грибок неконцентрованим розчином харчової соди й англійської солі, часниковою пастою і яблучним оцтом (розведеним водою в рівних пропорціях). Кожен із методів домашньої терапії, яка не є заміною основного курсу лікування оніхомікозу, необхідно узгоджувати з лікарем.
Записатись на прийом
Заповніть форму, і ми зв'яжемося з Вами у найближчий час
Натискаючи на кнопку Відправити Ви даєте згоду на обробку даних, та погоджуєтеся з умовами угоди
Перевищено ліміт запитів. Спробуйте через 5 хв.

Не пропустіть оновлення від нас!

Обмінюємо email на корисну інформацію про ваше здоров’я. Нас читають понад 100 000 користувачів щомісяця. Приєднуйтесь і ви!
Підписуйтесь на наші соцмережі та вигравайте 1000 грн у березні!