Logo
0 800 30 11 77

Мікоз стоп (грибок на ногах): симптоми, причини та способи лікування

Мікоз стоп (грибок на ногах): симптоми, причини та способи лікування
Читати 10 хвилин | Створено: 1 грудня 2023 | Оновлено: 1 грудня 2023 | 22500 22500
За статистикою, мікоз (грибок) стоп діагностують у 15-25% людей у світі. Грибкове ураження нігтів зустрічається у 10% населення, поширеність захворювання підвищується до 50% у віці 60-70 років.

Що таке мікоз стоп?

Мікоз стоп (стопа атлета чи спортсмена) — грибкове захворювання, яке вражає шкірні покриви та нігтьові пластини. Спочатку грибок з'являється між пальцями ніг через вологе та тепле середовище, яке є сприятливим для швидкого розмноження патогенних мікроорганізмів.

Як виглядає мікоз стоп?

Грибок на ногах має вигляд запаленої та подразненої шкіри, яка може мати червоний, фіолетовий, сірий або білий колір. При грибку з'являються ділянки сухої шкіри на ногах, що лущиться, при запущеному мікозі стопи розвиваються вологі виразки.

Мікоз стоп (грибок на ногах)

Мікоз стоп (грибок на ногах)

Чому з'являється грибок на ногах?

Грибок на стопі з'являється через зараження шкірних покривів патогенами: дріжджовими грибами (наприклад, Candida albicans) або дерматофітами (Epidermophyton, Microsporum і Trichophyton). Грибок на ногах заразний, передається під час контакту з інфікованими ділянками шкіри та поверхнями (рушником, підлогою, взуттям і шкарпетками). Фактори ризику розвитку мікозу на стопах:

  • носіння вузького та закритого взуття;
  • підвищена пітливість (гіпергідроз);
  • цукровий діабет першого-другого типів;
  • надмірна вага;
  • ослаблена імунна система (наприклад, на фоні вірусу імунодефіциту людини);
  • пошкодження тканин на стопі (поріз, прокол, рана);
  • порушення кровообігу.

Сприяти появі грибка стопи може лімфедема — захворювання, яке характеризується набряком і поступовим збільшенням кінцівки через порушений відтік і скупчення лімфи в міжклітинному просторі. Безконтрольний прийом системних кортикостероїдів або імуносупресивних препаратів також може підвищити ризик розвитку мікозу. За підозри на розвиток грибка на ступнях необхідна консультація дерматолога для постановки діагнозу та підбору курсу терапії.

Симптоми та форми мікозу стоп

Виділяють чотири види грибка стоп, кожен з яких характеризується різними симптомами, характером перебігу та локалізацією.

Види мікозу стоп

Форма

Особливості

Симптоми грибка на ногах

Гостра виразкова форма

Зазвичай починається в міжпальцевій складці між третім і четвертим пальцями, поступово поширюється на тильну та підошовну частини стопи. Розвивається при ураженні шкірних покривів стоп грибком T. Mentagrophytes.

Висипання на міжпальцевих складках мацеровані (вологі та розм'якшені), по краю оточені віночком лусочок. При прогресуванні з'являються глибокі виразки, які можуть супроводжуватися кровотечею та виділенням гнійної рідини.

Хронічна гіперкератотична форма

Характеризується потовщенням рогового шару шкіри (гіперкератозом) на підошвах і бічних краях стоп, що призводить до утворення щільних, жовтуватих або сіруватих «підошовних горбків». До розвитку патології призводить інфікування грибком Trichophyton rubrum.

Потовщені й ороговілі ділянки шкіри, біль і відчуття дискомфорту (посилюються під час ходьби), підвищена чутливість шкірних покривів. За надмірного тиску на уражених ділянках можуть з'являтися тріщини та виразки, що кровоточать.

Хронічна інтертригінозна форма

Переважно мікоз з'являється в міжпальцевих і підпальцевих складках. Часто супроводжується вологістю та розм'якшенням шкірних покривів.

Еритема (почервоніння) шкірних покривів, свербіж і печіння, лусочки та ерозії на уражених грибком ділянках шкіри, неприємний запах у зоні ніг.

Везикулобульозна форма

Характеризується утворенням пухирців, везикул (пухирів невеликого розміру) та булів (пухирів великого розміру) на шкірі стоп.

Пухирці можуть бути прозорими чи каламутними, заповненими серозною (жовтуватою) чи гнійною рідиною. Пухирі можуть лопатися, утворюючи виразки.

Мікоз може вражати внутрішню та зовнішню поверхню нігтів. Грибок призводить до зміни кольору нігтьової пластини на білий, жовтий, коричневий або чорний, спричиняє потовщення, підняття чи ламкість нігтів на ногах. У деяких випадках можливе відділення нігтя від нігтьового ложа.

Які бувають стадії мікозу стоп?

Залежно від поширеності патологічного процесу та ознак виділяють три стадії мікозу.

Стадії грибка ніг

Початкова стадія мікозу стоп

Для грибка стопи на початковій стадії характерні локальні почервоніння між пальцями чи на підошві стопи, які супроводжуються легким свербінням.

Середня стадія грибка ніг

Під час прогресування патології на уражених шкірних покривах з'являються невеликі папули (горбки) чи пухирці, наповнені рідиною. Також можуть виникати попрілості між пальцями ніг і розм'якшення шкіри, що призводить до появи кровоточивості та больового синдрому.

Пізня стадія мікозу стоп

Запущений грибок на ногах супроводжується потовщенням і сухістю шкіри, формуванням гнійних пухирів, розвитком виразок і некрозу (відмиранням) тканин. Підвищується ризик виникнення бактеріальної інфекції.

Стадію грибка на пальцях ніг визначає дерматолог після фізичного огляду уражених шкірних покривів. За результатами діагностики підбираються мазі та пероральні препарати для лікування мікозу стоп.

Як діагностують мікоз стоп?

Перед підбором курсу терапії дерматолог проводить фізичний огляд: оглядає пальці та міжпальцеві складки, стопи, п'яти та нігті. Лікар звертає увагу на ознаки запалення, наявність висипань, тріщин, виразок, пустул і пухирів, зміну кольору шкірних покривів і нігтьових пластин, товщину нігтів. Діагностика мікозу стоп також включає:

  • аналіз симптомів. Дерматолог запитує про час появи симптомів, наявність свербежу, печіння;
  • збір анамнезу. Лікар ставить запитання про перенесені та поточні захворювання (наприклад, цукровий діабет, гіпергідроз), контакти з інфікованими людьми, спосіб життя, носіння взуття;
  • культуральні дослідження (бактеріологічний посів). Дерматолог бере мазок або зішкріб шкіри з уражених ділянок для встановлення типу та кількості грибків, а також визначення чутливості до препаратів для лікування мікозу стоп;
  • мікроскопічні дослідження. Лікар бере зразки шкіри чи нігтьових пластин для виявлення характерних структур грибків (гіф, спор, конідії);
  • дерматоскопію. Дерматолог проводить огляд шкірних покривів за допомогою дерматоскопа — спеціального приладу, який дає змогу оцінити шкіру та нігті під багаторазовим збільшенням.

Грибкові захворювання за симптомами можуть нагадувати рак шкіри (наприклад, меланому, базаліому, аденокарциному), тому за підозри на розвиток злоякісного процесу лікар може призначити біопсію. Вона передбачає забір невеликого зразка тканин для виявлення природи змін (доброякісна чи злоякісна).

Як і скільки лікують грибок на ногах?

Тривалість терапії залежить від стадії та форми мікозу. На початковій стадії грибок шкіри в середньому лікується впродовж двох-чотирьох тижнів, на пізній — до півтора року, мікоз нігтів — до шести місяців. Для лікування мікозу лікар може призначити мазь або крем від грибка на ногах, засоби для обробки нігтьових пластин і пероральні засоби.

Крім засобів від грибка на ногах, лікар може призначити зволожувальні креми (для боротьби з сухістю шкірних покривів), стероїдні (для зменшення запалення та подразнення шкіри) та антибактеріальні (за виникнення вторинної інфекції) мазі. Рекомендації для догляду за шкірою, ураженою грибком:

  1. Мийте ноги теплою водою двічі на день, ретельно очищаючи стопу, п'яту, пальці, міжпальцеві складки та нігті.
  2. Тримайте стопи сухими, після купання акуратно протирайте ноги серветками чи рушником, не розтираючи та не натискаючи на уражені ділянки.
  3. Використовуйте окремий рушник для ніг для запобігання поширенню інфекції, регулярно періть його.
  4. Обирайте бавовняні шкарпетки та міняйте їх щонайменше один раз на день.
  5. Віддавайте перевагу легкому, добре вентильованому взуттю з натуральних матеріалів.
  6. Носіть водонепроникне взуття в громадських басейнах, душових і роздягальнях.
  7. Не розчісуйте висип, не проколюйте пухирі.

Для зняття болю, свербежу та печіння можна тримати ноги в прохолодній воді впродовж 5-10 хвилин. Також лікар може порекомендувати використовувати спеціальний порошок для ніг один-два рази на день (для підсушування виразок і пухирів).

Запобігти повторному зараженню грибком допоможе обробка взуття протигрибковим засобом. Для запобігання передачі інфекції членам сім'ї ванну чи душ рекомендується очищати відбілювачем після кожного купання.

Як позбутися грибка на ногах у домашніх умовах?

Лікування мікозу стоп у домашніх умовах проводиться за допомогою призначених лікарем ліків від грибка на ногах. За ураження спорами нігтів лікар також може рекомендувати робити «зачистку» (спеціальний педикюр) нігтьових пластин щомісяця.

Що буде, якщо не лікувати грибок на ногах?

За неправильного чи несвоєчасного лікування грибка на п'ятах і пальцях спори грибка можуть поширитися на здорові ділянки шкіри (зазвичай на ділянку паху чи верхні кінцівки). Інші ускладнення сильного мікозу стоп:

  • бактеріальна інфекція;
  • лімфангіт (запалення лімфатичних судин);
  • алергічна реакція.

У рідкісних випадках може розвинутися некроз (відмирання) уражених ділянок тканин. Мазі та таблетки від мікозу стоп потрібно використовувати згідно з рекомендаціями лікаря.

Що включає профілактика мікозу стоп?

Запобігти зараженню грибком складно, проте можна знизити ймовірність інфікування за рахунок зменшення факторів ризику. Профілактика мікозу стоп:

  • відмова від ходіння босоніж у громадських роздягальнях і душових;
  • ретельне миття ніг теплою водою з використанням м'якого мила;
  • носіння тонких вологовідвідних шкарпеток із бавовни;
  • утримання ніг у чистоті;
  • регулярне підстригання нігтів;
  • відмова від носіння гумового та силіконового взуття.

Профілактика мікозу стоп (грибка на ногах)

Профілактика мікозу стоп (грибка на ногах)

Також потрібно прати шкарпетки, рушники та постільну білизну в гарячій воді. Взуття рекомендується обробляти дезінфекційними засобами (особливо за тривалого носіння).

Популярні питання

1. Як швидко вилікувати грибок?

Швидко вилікувати мікоз неможливо через повільне оновлення шкірних покривів і нігтьових пластин та проникнення грибка в глибокі шари шкіри. Також грибки можуть бути стійкими до лікування чи мати тенденцію до рецидивів.

2. Чим мити ноги від грибка?

Зазвичай ноги миються теплою проточною водою з милом, а після гігієнічних процедур обробляються протигрибковими порошками та засобами. За необхідності лікар може рекомендувати мило чи гель з антимікробними властивостями.

3. Які аналізи покажуть грибок?

Для діагностики мікозу зазвичай проводять культуральні (передбачають вирощування грибка в спеціальному середовищі для визначення його виду) та мікроскопічні (дають змогу виявити структуру патогена) дослідження. Для виявлення генетичного матеріалу грибка в зразках тканин може проводитися полімеразна ланцюгова реакція (ПЛР).

Додатково проводять тест для визначення чутливості до протигрибкових засобів. За результатами обстеження лікар призначає пігулки від мікозу стоп з діючою речовиною, до якої було виявлено найбільшу чутливість патогена.

4. Чи можна лікувати мікоз стоп народними засобами?

Іноді для лікування мікозу стоп у дітей і дорослих використовують часник, ефірні олії (лаванду, ялівець, розмарин) та олію чайного дерева через антимікробні властивості, проте їх ефективність не доведена. Крім протигрибкових препаратів лікар може порекомендувати робити теплі ванночки з водою, содою та йодом.

5. Який лікар лікує мікоз стоп?

На діагностиці та лікуванні мікозу стоп спеціалізується дерматолог. Залежно від стадії лікар підбирає мазі чи таблетки від грибка ніг. За наявності у пацієнта цукрового діабету дерматолог додатково направляє на консультацію до ендокринолога.

Рейтинг статті:
1 з 5 на основі 137 оцінок
Стаття відображає точку зору автора. Вона не претендує на всебічність висвітлення теми, про яку йдеться. Точка зору редакції «Блогу ОН Клінік» може не збігатися з точкою зору автора. Редакція не відповідає за достовірність наведеної інформації.
Мікоз стоп (грибок на ногах): симптоми, причини та способи лікування
Лікар-дерматолог, трихолог медичного центру «ДокторПРО» у Братиславі. Стаж роботи 2 роки.

Інші статті на тему

Схожі статті:

Коментарі

Аліна 3 місяці тому
Добрий вечір, підкажіть, чи може грибок на великому пальці ноги призвести до скупчення гною між навколонігтьовим валиком і нігтьовою пластиною? Які можуть бути наслідки?
Відповісти
Добрий вечір, за відсутності лікування грибкова інфекція може спричинити скупчення гною між принігтьовим валиком і нігтьовою пластиною, особливо за розвитку запалення та гострого виразкового процесу. Наслідки можуть включати болючість, зміну зовнішнього вигляду нігтя, поширення інфекції на здорові тканини, розвиток абсцесу чи появу бактеріальної інфекції.
Наталя 4 місяці тому
Добрий день, я чула про корисність чистотілу. Чи допомагає чистотіл від грибка на ногах? Як саме він діє?
Відповісти
Добрий день, чистотіл має у складі флавоноїди та ефірні олії, які мають протигрибкові властивості. Однак застосування чистотілу на шкірних покривах може бути небезпечним через вміст фотосенсибілізуючих сполук, які підвищують ризик подразнення та опіків шкіри.
Юлія 4 місяці тому
Добрий день, як проводиться лікування запущеного грибка нігтів на ногах? Що робити, якщо призначені препарати неефективні? Заздалегідь дякую.
Відповісти
Вітаю, лікування запущеного грибка нігтів зазвичай передбачає застосування оральних протигрибкових засобів від кількох місяців до півтора року. За виявлення неефективності препаратів лікар повторно проводить лабораторні дослідження (для виявлення можливих мутацій грибка) та підбирає курс терапії.
Артем 4 місяці тому
Добрий день, розкажіть, який вигляд має грибок на початковій стадії на ногах? Чи можуть бути випадки безсимптомного перебігу грибкового захворювання на першій стадії?
Відповісти
Добрий день, на початковій стадії грибкового захворювання на ногах шкіра між пальцями може стати червоною та трохи набряклою. У деяких випадках можливі легкий свербіж і печіння. Безсимптомний перебіг зустрічається рідко.
Ксенія 4 місяці тому
Добрий день, десь тиждень тому я помітила, що між пальцями ніг лущиться й облазить шкіра. Це грибок? Чи до подібних симптомів можуть призводити інші захворювання шкіри?
Відповісти
Добрий день, лущення, почервоніння та свербіж шкіри можуть бути симптомами грибкового захворювання. Однак зазначені ознаки також можуть вказувати на інші патології шкіри: псоріаз, кератодермію, контактний та атопічний дерматит, екзему.
Записатись на прийом
Заповніть форму, і ми зв'яжемося з Вами у найближчий час
Натискаючи на кнопку Відправити Ви даєте згоду на обробку даних, та погоджуєтеся з умовами угоди
Перевищено ліміт запитів. Спробуйте через 5 хв.

Не пропустіть оновлення від нас!

Обмінюємо email на корисну інформацію про ваше здоров’я. Нас читають понад 100 000 користувачів щомісяця. Приєднуйтесь і ви!
Підписуйтесь на наші соцмережі та вигравайте 1000 грн у березні!