Logo
0 800 30 11 77

Як розв'язати проблему передчасної еякуляції?

Як розв'язати проблему передчасної еякуляції?
Читати 8 хвилин | Створено: 18 лютого 2021 | Оновлено: 30 червня 2023 | 180964 180964
За даними Американської асоціації урологів, передчасна еякуляція є найпоширенішим типом сексуальної дисфункції у чоловіків.

Приблизно кожен третій чоловік віком від 18 до 59 років повідомляє про випадки передчасної еякуляції.

Що таке раннє сім'явиверження?

Рання (передчасна) еякуляція — вид сексуальної дисфункції, за якої чоловік відчуває оргазм і еякулює (вивільняє сперму) протягом хвилини після початку стимуляції пеніса. Види передчасного сім'явиверження:

  • вроджена (довічна). У більшості випадків сім'явиверження відбувається протягом однієї хвилини після вагінального проникнення або початку стимуляції пеніса, починаючи з першого статевого акту;
  • набута. Розвивається після попереднього сексуального досвіду без проблем з еякуляцією, сім'явиверження відбувається протягом трьох хвилин після стимуляції члена.

Також раннім сім'явиверженням вважається нездатність чоловіка затримувати еякуляцію на час, достатній для досягнення партнеркою оргазму в 50% випадків. Передчасна еякуляція починає розглядатися, як патологія, через шість місяців.

Чи існує норма тривалості статевого акту?

Поставте своє питання Урологу
«ОН Клінік»

Тривалість сексу може варіюватися залежно від віку, здоров'я, емоційного стану та рівня збудження партнерів. Тривалість статевого акту:

  • маленька — одна-дві хвилини;
  • нормальна — три-сім хвилин;
  • хороша — від семи до 13 хвилин;
  • довга — від 10 до 30 хвилин.

Суворо встановлена норма тривалості статевого акту відсутня, проте середня тривалість становить від п'яти до семи хвилин від моменту введення статевого члена в піхву до еякуляції. У разі нездатності досягти оргазму та еякулювати протягом понад 30 хвилин сексуальної стимуляції за достатнього рівня збудження лікарі діагностують затримку еякуляції.

Чому виникає раннє сім'явиверження?

Передчасна еякуляція часто має психологічний характер, проте точна причина залежить від безлічі факторів. Можливі психологічні причини швидкого сім'явиверження:

  • страхи та фобії;
  • низька самооцінка;
  • незадоволеність сімейним життям;
  • депресія і тривога;
  • страх сексуальних стосунків;
  • занепокоєння з приводу свого тіла;
  • недовіра до партнера.

Проблеми із сім'явипорскуванням також можуть бути спричинені стресом, наприклад, пов'язаним із фінансовими труднощами або соціальним становищем. До раннього сім'явиверження також можуть призвести внутрішньоособистісні конфлікти, закріплені підліткові страхи або розлади особистості можуть призвести до тривожного очікування ранньої еякуляції — коли чоловік, до початку статевого акту, заздалегідь боїться не задовольнити партнера або відчути провину за свою «нездатність». У разі підозри на психологічну причину передчасної еякуляції необхідно проконсультуватися з психотерапевтом.

До передчасної еякуляції можуть призвести патології сечостатевої та ендокринної систем. Фізіологічні причини ранньої еякуляції:

  • генетична схильність;
  • низький рівень серотоніну або допаміну;
  • підвищена чутливість статевого члена;
  • гіпертиреоз (гіперфункція щитоподібної залози);
  • еректильна дисфункція;
  • запалення або інфекція простати чи уретри;
  • цукровий діабет;
  • гіпогонадизм (недостатність яєчок);
  • еякуляторна гіперрефлексія (мимовільна, часта та інтенсивна еякуляція);
  • зловживання алкоголем і наркотиками.

На сексуальну функцію в чоловіків впливає рівень гормону окситоцину. Аномальні рівні тиреотропного та лютеїнізуючого гормонів, пролактину також можуть підвищити ризик раннього сім'явиверження.

Вікові зміни можуть спричиняти порушення ерекції та еякуляції. У чоловіків старшого віку ерекція часто триває менше, що є провокуючим фактором раннього сім'явиверження.

Неврологічні патології можуть призвести до пошкодження нервової системи, що контролює статеву функцію. Раннє сім'явиверження можуть спричинити пошкодження спинного мозку, епілепсія, хвороби Паркінсона та Альцгеймера, розсіяний склероз.

Як вирішити проблему раннього сім'явиверження?

Вирішити проблему раннього сім'явиверження за допомогою народних методів (настоїв трав, примочок) не можна, оскільки необхідно визначити й усунути причину проблем з еякуляцією. Підбирати препарати самостійно також не рекомендується, оскільки багато засобів чинять негативний вплив на серцево-судинну систему, викликаючи підвищений артеріальний тиск або тахікардію (прискорене серцебиття).

У разі проблем з еякуляцією важливо звернутися до уролога і виключити фізичні причини раннього сім'явиверження. Поведінкові техніки:

  • абстрактне мислення. Суть техніки полягає в зосередженні уваги під час сексуального збудження на звичайних речах;
  • глибокий вдих. Допомагає ненадовго відключити еякуляторний рефлекс (автоматичний рефлекс тіла, під час якого відбувається виверження сперми);
  • метод стиснення. Техніка передбачає стимулювання статевого члена до моменту наближення еякуляції, акуратне стискання головки статевого члена протягом 30 секунд (до втрати ерекції). Повторювати процедуру можна кілька разів до досягнення оргазму.

Відстрочити еякуляцію також допоможе техніка «стоп-старт», яка передбачає припинення стимуляції пеніса в разі наближення еякуляції. Процес зупинок можна повторювати до трьох разів (еякуляція відбувається в четвертий раз). Під час використання зазначеної техніки партнеру краще перебувати зверху, щоб встигнути вчасно відсторонитися.

Як знизити чутливість голівки та члена?

Зменшити чутливість члена можна хірургічним способом, лікарськими препаратами, правильним підбором бар'єрної контрацепції. Способи зниження чутливості голівки:

  • презервативи. Можуть містити знеболювальні речовини (наприклад, з діючою речовиною лідокаїном) або виготовлятися з товстішого латексу для відтермінування еякуляції. Потовщені презервативи можуть збільшити час між проникненням у піхву та еякуляцією;
  • зміна пози. Наприклад, поза, коли жінка перебуває зверху, може допомогти знизити чутливість голівки за рахунок скорочення тертя;
  • використання секс-іграшок. Застосування кілець (насадок) для статевого члена можуть відстрочити еякуляцію.

Мастурбація за одну-дві години до сексу може допомогти зменшити збудження до статевого акту. Також використовується для підвищення контролю над еякуляцією і збільшення тривалості статевого акту.

Ускладнити затримку еякуляції можуть слабкі м'язи тазового дна, зміцнити які можна за допомогою вправ Кегеля. Техніка вправ для м'язів тазового дна:

  1. Відчуйте правильні м'язи. Знайти м'язи допоможе зупинка сечовипускання або напруження м'язів, що перешкоджають відходженню газів.
  2. Напружте м'язи тазового дна, затримайтеся на три секунди, а потім розслабтеся на три секунди. Коли м'язи зміцніють, виконувати вправи Кегеля можна сидячи або стоячи, а також під час ходьби.
  3. Залишайтеся сфокусованими. Важливо зосередитися на напруженні м'язів тазового дна, не напружуючи м'язи живота, стегон або сідниць.
  4. Повторюйте тричі на день. Намагайтеся робити не менше трьох підходів по 10 повторень на день.

Під час вправ Кегеля важливо уникати затримки дихання, оскільки вона може призвести до збільшення тиску в грудній клітці, порушення кровообігу і постачання органів киснем. Під час виконання вправ потрібно дихати вільно і глибоко.

Чи безпечні анестетики для члена?

Креми, гелі та спреї іноді використовують для лікування передчасної еякуляції. Анестетики для члена наносять за 10-15 хвилин до статевого акту, щоб знизити чутливість і допомогти відстрочити еякуляцію.

Однак використання анестетиків може викликати подразнення і почервоніння шкіри, зниження сексуального задоволення партнерів. Тривале застосування анестетиків може призвести до повної втрати ерекції.

Передчасне сім'явиверження — до якого лікаря йти?

У разі передчасного сім'явиверження необхідно звернутися до уролога. Лікар збере анамнез, проаналізує скарги пацієнта і проведе фізичний огляд. За необхідності уролог направить на лабораторні аналізи (для перевірки рівня гормонів), УЗД судин (доплерографію) статевого члена або органів малого таза для визначення причини раннього сім'явиверження.

Методи лікування передчасної еякуляції

Курс терапії ранньої еякуляції підбирає уролог залежно від причини та вираженості стану. Зазвичай лікування включає поєднання поведінкової терапії та приймання лікарських препаратів.

Як позбутися передчасної еякуляції

Як позбутися передчасної еякуляції

Методи медикаментозного лікування передчасного сім'явиверження:

  • антидепресанти. Селективні інгібітори зворотного захоплення серотоніну використовуються для лікування передчасної еякуляції. Побічні ефекти можуть включати пітливість, нудоту, сонливість, зниження статевого потягу;
  • знеболювальні. Застосовуються для зняття болю, проте впливають на еякуляцію, викликаючи її затримку;
  • інгібітори фосфодіестерази-5. Використовуються для лікування еректильної дисфункції.

На сьогодні тривають дослідження про застосування ін'єкцій ботокса в м'язи, що сприяють еякуляції, проте ефективність ще не підтверджена науково. Крім лікарської терапії пацієнту може призначатися психологічне консультування, яке використовується для опрацювання почуттів і емоцій, що стали причиною передчасної еякуляції.

Лікування передчасної еякуляції за допомогою селективної нейротомії

Хірургічне лікування раннього сім'явиверження в Харкові проводять методом селективної пенільної денервації. Чоловікові виконують нейротомію гілок дорсального нерва статевого члена, тобто видаляють деякі нервові закінчення, що знижує чутливість головки пеніса.

Як проводиться селективна нейротомія

Мікрохірургічну селективну нейротомію призначає лікар за первинної передчасної еякуляції та за вторинної, якщо консервативні способи лікування чоловікові не допомогли.

Підготовка до операції полягає у відмові від їжі напередодні ввечері та вранці перед селективною нейротомією, а також від води за дві години до операції. Аналізи перед хірургічним втручанням:

  • загальний аналіз крові;
  • аналіз сечі;
  • дослідження групи крові та резус-фактор;
  • малий пакет біохімічних аналізів;
  • коагулограма;
  • сумарна кількість антитіл до сифілісу;
  • антитіла до ВІЛ;
  • вірус гепатиту В і С;
  • електрокардіограма;
  • ІФА на наявність IgG і COVID.

Селективну нейротомію проводять під загальною анестезією — пацієнт під час усієї операції перебуває під наркозом. У середньому операція триває від однієї до двох годин.

Існує кілька способів нейротомії, які варіюються залежно від техніки проведення. Методи селективної пінеальної денервації:

  • метод Шутца. Хірург шукає невелику гілку нерва в ділянці голівки статевого члена і видаляє її.
  • метод Гейла. Передбачає видалення частини нерва в ділянці крижів.

Під час операції чоловікові виконують денервацію тканин статевого члена: на пенісі робиться невеликий розріз, потім хірурги видаляють частину нервових закінчень, які іннервують головку члена, через що вона стає менш чутливою. Після операції пацієнт залишається в стаціонарі два дні під наглядом лікарів.

Після процедури пацієнт може відчувати деякий біль і дискомфорт, які можуть тривати протягом кількох днів. За необхідності лікар призначає знеболювальні (для зняття больового синдрому) та антибактеріальні (для запобігання інфекції) препарати.

Протягом одного-двох тижнів пацієнту рекомендується уникати інтенсивної фізичної активності, купання у ванній і відвідування басейну. Також лікарем можуть бути встановлені обмеження, пов'язані зі статевими контактами на термін до трьох тижнів.

Урологія в ОН Клінік Харків Пушкінська

Як розв'язати проблему передчасної еякуляції? - Трубеко Сергій Миколайович
Трубеко Сергій Миколайович
ОН Клінік Харків Пушкінська
вул. Ярослава Мудрого, 30а
м. Пушкінська
Графік роботи:
Пн - Пт: 8:00 - 18:00
Сб: 9:00 - 16:00
Нд: 9:00 - 13:00

Популярні питання

1. Чи допомагає обрізання за передчасного сім'явиверження?

Обрізання в разі передчасного сім'явиверження може використовуватися, оскільки призведе до зниження чутливості голівки статевого члена. Операція може зменшити збудження і допомогти збільшити час до еякуляції. Однак обрізання може призвести до сухості голівки та пошкодження нервів.

2. Як збільшити тривалість сексу?

Збільшити тривалість статевого акту допоможе поєднання медикаментозної та поведінкової терапії. Подовжити статевий акт і запобігти передчасній еякуляції допоможуть регулярні вправи Кегеля, медитація і релаксація, використання презерватива, зміна поз і темпу.

3. Що вважається раннім сім'явиверженням?

Раннє сім'явиверження — патологічний стан, за якого чоловік не здатний контролювати ступінь сексуального збудження, через що еякуляція відбувається до початку статевого акту або відразу після його початку. Сім'явиверження відбувається протягом хвилини після початку стимуляції статевого члена (під час вагінального проникнення або мастурбації).

4. Як боротися з раннім сім'явипорскуванням у домашніх умовах

Лікування раннього сім'явиверження можна проводити в домашніх умовах. Попередньо лікар повинен навчити пацієнта поведінковим методикам, завдяки яким чоловік зможе продовжувати статевий акт.

Існують вправи від передчасного сім'явиверження. Рання еякуляція може бути викликана слабкими м'язами тазового дна. Це характерно для чоловіків, які ведуть сидячий спосіб життя. Зміцнити м'язи тазового дна допомагають вправи Кегеля. Під час кожного сечовипускання пробуйте зупиняти сечу на пів дороги: спочатку утримуйте її на три секунди, потім відпускайте на три секунди. Повторюйте цей цикл 10 разів за кожного сечовипускання хоча б тричі на день.

5. Як позбутися раннього сім'явиверження в домашніх умовах

Передчасну еякуляцію усувають поступово і тільки після консультації лікаря, який визначає вид раннього сім'явиверження і призначає лікування. Позбутися передчасної еякуляції в домашніх умовах просто так не можна, оскільки всі наявні підручні засоби мають короткочасний ефект і за часом обмежуються кількома статевими актами. Саму ж причину сексуального порушення допомагає визначити та вилікувати лікар.

6. Чи можна якось стримувати раннє сім'явиверження?

Передчасну еякуляцію можна стримувати, використовуючи один або одночасно два презервативи. Крім того, існують презервативи, які містять місцеві анестетики, наприклад, бензокаїн, який знижує чутливість головки статевого члена і продовжує секс. Анестетики - це лікарські засоби, які можуть викликати побічні ефекти або алергічну реакцію. Перед використанням презерватива з місцевим анестетиком спочатку проконсультуйтеся з лікарем.

Якщо у чоловіка є постійний сексуальний партнер, і він не користується презервативами, йому може допомогти мастурбація за кілька годин до передбачуваного статевого акту. Мастурбація частково продовжує секс.

Рейтинг статті:
4 з 5 на основі 10 оцінок
Як розв'язати проблему передчасної еякуляції?
Лікар-уролог. Вища категорія.
Як розв'язати проблему передчасної еякуляції?
Стаття перевірена: Крутько Дмитро Ігорович
Лікар-уролог, сексопатолог. Перша категорія.

Схожі статті:

Коментарі

Николай 10 місяців тому
Здрастуйте, у мене зараз усе нормально з еякуляцією, секс триває близько восьми хвилин, що влаштовує і мене, і партнерку. Але як запобігти передчасній еякуляції в майбутньому?
Відповісти
Добрий день, як профілактику можна використовувати вправи Кегеля, які допомагають зміцнити м'язи, що контролюють потік сечі, можуть запобігти проблемам з еякуляцією. Рекомендуються профілактичні огляди в уролога і своєчасне лікування захворювань простати. Також потрібно підтримувати здоровий спосіб життя, уникати вживання алкоголю та наркотиків, стресових ситуацій.
Максим 11 місяців тому
Добрий день, у мене передчасна еякуляція через стрес на роботі. Що робити? Я вже був у психолога, і ми постійно спілкуємося, але це не допомагає. Які поведінкові техніки мені спробувати?
Відповісти
Доброго дня, можна використовувати різні поведінкові техніки, описані в статті. Наприклад, застосовувати техніки «старт-стоп» і «стиснення», займатися сексом у презервативі з товстого латексу, а також мастурбувати до початку статевого акту.
Олександр 11 місяців тому
Доброго дня, а які можуть бути симптоми передчасної еякуляції, крім раннього сім'явиверження? У мене еякуляція відбувається через 15-18 секунд після проникнення і через 30 секунд у разі самостійної стимуляції пеніса під час мастурбації.
Відповісти
Доброго ранку. Якщо передчасна еякуляція спричинена психологічними факторами, то раннє сім'явиверження є єдиним симптомом. У разі наявності фізіологічної причини, то можуть бути болі в ділянці яєчок і статевого члена, домішки крові та гною в сечі та спермі, біль під час сексу.
Сергій 11 місяців тому
Здрастуйте, а яке лікування передчасної еякуляції у чоловіків є найбільш ефективним? Я б не хотів звертатися до лікаря, бо відчуваю деяку незручність і сором. Дякую
Відповісти
Добрий день, самостійний підбір лікарських препаратів небезпечний і може призвести до погіршення стану. Необхідно звернутися до уролога, який виявить причину і підбере медикаментозне лікування (наприклад, антидепресанти або засоби від еректильної дисфункції), порекомендує поведінкову терапію.
Артем 11 місяців тому
Доброго дня, підкажіть, будь ласка, що таке ретроградна еякуляція? Як вона може проявлятися і що зазвичай є її причиною?
Відповісти
Здрастуйте, ретроградна еякуляція — стан, за якого сперма замість виходу з організму через уретру, переміщується назад у сечовий міхур. Причиною є зміни в роботі м'язів і нервів, які контролюють процес еякуляції. Основною ознакою є відсутність сперми в сім'яній рідині, яка зазвичай буває білою та в'язкою. Сеча після сексу може містити сперму, яка виділяється в сечовий міхур під час оргазму.
Станіслав 1 рік тому
Зазвичай мене вистачає на 15-20 хвилин, але нещодавно у мене настав оргазм буквально через 30 секунд після початку статевого акту. Такого зі мною ще жодного разу не траплялося. Я дуже засмутився, дівчина мене підтримала, але я помітив, що вона теж не в захваті від цього. Як бути в такій ситуації, чи варто йти на прийом до лікаря?
Відповісти
Записатись на прийом
Заповніть форму, і ми зв'яжемося з Вами у найближчий час
Натискаючи на кнопку Відправити Ви даєте згоду на обробку даних, та погоджуєтеся з умовами угоди
Перевищено ліміт запитів. Спробуйте через 5 хв.

Не пропустіть оновлення від нас!

Обмінюємо email на корисну інформацію про ваше здоров’я. Нас читають понад 100 000 користувачів щомісяця. Приєднуйтесь і ви!
Підписуйтесь на наші соцмережі та вигравайте 1000 грн у березні!