Logo
0 800 30 11 77

Що таке ботулінотерапія (уколи ботоксу) і для чого її використовують?

Що таке ботулінотерапія (уколи ботоксу) і для чого її використовують?
Читати 5 хвилин | Створено: 10 листопада 2022 | Оновлено: 10 листопада 2022 | 70898 70898
Ботулотоксин (ботокс) ― препарат природного білка, який сприяє розслабленню мімічних м'язів і перешкоджає появі зморшок.

Найчастіше ботокс використовується для обличчя, щоб усунути зморшки. Також ін'єкції ботулотоксину роблять у пахви для лікування надмірної пітливості (гіпергідрозу).

Що таке ботулінотерапія (уколи ботоксу)?

Ботулінотерапія ― це ін'єкційна процедура, заснована на введенні під шкіру або в м'язи препарату ботулотоксину. Ботулінотерапія використовується в косметології для розгладження зморшок чола, міжбрів'я, підборіддя, носа, шиї. 

Уколи ботоксу безпечні та гіпоалергенні, не порушують міміку обличчя і не викликають відторгнення. Перед процедурою ботулінотерапії необхідно записатися на консультацію дерматолога, щоб виявити можливі протипоказання до препарату. 

Показання до ботулінотерапії (уколів ботоксу)

Поставте своє питання Дерматологу
«ОН Клінік»

Ботулінотерапія використовується для позбавлення від мімічних зморшок і в разі зайвої пітливості. Показання до уколів ботоксу:

  • опущення верхньої повіки (птоз);
  • носогубні складки;
  • асиметричні риси обличчя;
  • вертикальні зморшки в області міжбрів'я;
  • «гусячі лапки» в ділянці очей;
  • в'ялість шкіри в зоні декольте;
  • опущені куточки рота.

Уколи ботоксу використовують для збільшення губ, корекції зморшок носа і лікування від гіпергідрозу стоп і долонь. Ботулінотерапія підвищує пружність шкіри і розгладжує невеликі шрами. 

Ботулінотерапія обличчя

Ботулінотерапія обличчя здійснюється тонкою голкою, практично не викликає хворобливих відчуттів і не залишає помітних слідів на шкірі. Ботулінотерапія використовується для корекції мімічних зморшок навколо очей, також уколи ботоксу робляться в чоло, перенісся і носогубні складки. Ботулінотерапія верхньої третини обличчя дає змогу підняти брови, прибрати опущення повік і розгладити шкіру навколо очей. 

Ботулінотерапія при гіпергідрозі

Ботулінотерапія в дерматології успішно використовується для лікування гіпергідрозу пахв, стоп і долонь. Під шкіру вводяться уколи ботоксу, які блокують нерв, що відповідає за функціонування потових залоз. У результаті піт у пахвах, долонях і стопах перестає виділятися в надмірній кількості.

Сеанс ботулінотерапії пахв займає не більше 30 хвилин, а ефект від процедури триває від півроку до року. Кількість уколів і сеансів визначає дерматолог після обстеження.

Протипоказання до ботулінотерапії (уколів ботоксу)

Ботулінотерапія ― безпечна процедура, що не викликає проблем зі здоров'ям. Підготовка до уколів ботоксу включає припинення прийому антибіотиків і препаратів, що розріджують кров, за три дні до процедури. Також за добу до ботулінотерапії потрібно не вживати алкоголь, не відвідувати лазні та сауни. Перед уколами ботоксу необхідно записатися на консультацію дерматолога, щоб уточнити протипоказання й обговорити бажаний ефект. Протипоказання до ботулінотерапії:

  • онкологічні захворювання;
  • вагітність і лактація;
  • алергія на ботулотоксин;
  • захворювання дихальних шляхів;
  • неврологічні патології (міастенія, неврит лицьового нерва);
  • хронічна ниркова і серцева недостатність;
  • порушення згортання крові;
  • гострі інфекційні захворювання (гепатит, піодермія).

Ін'єкції ботоксу слід відкласти під час прийому антибіотиків, оскільки антибактеріальні препарати можуть посилювати дію уколів. Також дерматологи не рекомендують робити уколи ботулотоксину під час менструації. 

Наслідки ботулінотерапії (уколів ботоксу)

Уколи ботоксу рідко викликають ускладнення. При неправильному підборі і введенні препаратів можуть виникнути такі наслідки ботулінотерапії:

  • біль у місці уколу після ботоксу;
  • шишки й ущільнення на шкірі;
  • тяжкість у чолі;
  • припухлість у місці уколу після ботоксу;
  • опущення верхніх повік і брів;
  • асиметричність рис обличчя;
  • сльозоточивість очей;
  • м'язова слабкість.

Ботулінотерапія може викликати побічні ефекти у вигляді висипань на шкірі, порушення рухливості губ і загального нездужання. До ускладнень після уколів ботоксу в чоло належать поява синців, шишок і набряклості. Також у разі неправильної техніки введення препаратів може з'явитися в'яла шкіра після ботоксу.

Через який час діють уколи ботоксу?

Уколи ботоксу діють вже через два-три дні після їх введення. Шкіра починає поступово розгладжуватися, а кількість мімічних зморшок ― зменшуватися. Після уколів ботоксу максимальний ефект досягається через два тижні і тримається від чотирьох до шести місяців. Кількість і вид препарату, частоту сеансів ботулінотерапії шиї та обличчя має визначати дерматолог.

Що не можна робити після ботоксу?

Існує низка обмежень після процедури ботулінотерапії носа, очей і чола. Рекомендації після ботоксу: 

  • протягом чотирьох годин не приймати горизонтального положення тіла;
  • не вживати алкоголь і гостру їжу протягом двох тижнів;
  • не відвідувати сауну і лазню протягом двох тижнів;
  • не торкатися обличчя руками протягом 12 годин після ін'єкцій;
  • не відвідувати солярій протягом 14 днів.

Після ботоксу не можна робити фізичні вправи, пов'язані з нахилами, різкими рухами і підняттям важких предметів протягом двох тижнів. Також необхідно перед ботулінотерапією попередити дерматолога про прийом лікарських засобів. Деякі препарати можуть негативно поєднуватися з ін'єкціями ботоксу і викликати ускладнення. 

Дерматологія в ОН Клінік Черкаси

Що таке ботулінотерапія (уколи ботоксу) і для чого її використовують? - Озірська Наталія Сергіївна
Озірська Наталія Сергіївна
ОН Клінік Черкаси
вул. Чехова, 43
Графік роботи:
Пн - Пт: 8:00 - 20:00;
Сб: 8:00 - 18:00;
Нд: 9:00 - 15:00

Популярні питання

1. Чи можна робити уколи ботоксу влітку?

Уколи ботоксу можна робити в будь-яку пору року. Але в спекотну пору можлива поява набряклості та почервоніння шкіри під впливом сонячних променів, тому після ботулінотерапії слід утриматися від перебування під ультрафіолетовим випромінюванням.

2. Як спати після ботоксу в чоло?

Після уколів ботоксу в чоло протягом перших чотирьох годин не рекомендується приймати горизонтальне положення, щоб препарат рівномірно розподілився. Також дерматологи рекомендують першу ніч після ботулінотерапії підборіддя і чола спати на спині, оскільки таке положення тіла сприяє кращому засвоєнню препарату.

3. Коли можна мити голову після ботоксу обличчя?

Мити голову після ботоксу обличчя можна через кілька днів після процедури. Суворі обмеження в гігієні волосся існують після уколів ботоксу у волосяну частину голови (слід утриматися від миття голови три дні).

4. Які відчуття після уколу ботоксу?

Дія ботоксу починає відчуватися через два-три дні, коли шкіра починає розгладжуватися, може бути незначне поколювання шкіри. Не повинно бути відчуття стягнутості шкіри і скутості міміки, якщо спостерігаються подібні симптоми, слід проконсультуватися з дерматологом.

5. Чи можна пити каву перед уколом ботоксу?

Дерматологи не рекомендують пити каву й алкоголь перед уколом ботоксу. Енергетичні та кофеїновмісні напої можуть підвищити тиск і посилити кровотік, що призведе до появи шишок і синців після ботулінотерапії. Бажано відмовитися від вживання кави за 12 годин до введення ін'єкцій ботоксу.

6. Чи боляче робити уколи ботоксу?

Уколи ботоксу робити не боляче, оскільки вони здійснюються найтоншою голкою, а прокол шкіри неглибокий. При правильній техніці введення препарату ботулінотерапія чола не викликає дискомфортних і хворобливих відчуттів.

Рейтинг статті:
4 з 5 на основі 4 оцінок
Що таке ботулінотерапія (уколи ботоксу) і для чого її використовують?
Лікар-дерматовенеролог, трихолог. Перша категорія.

Інші статті на тему

Схожі статті:

Коментарі

Галина 1 рік тому
Цікавить питання: чи можна підтягнути овал обличчя уколами ботоксу?
Відповісти
За допомогою уколів ботоксу не можна змінити овал обличчя, але можна зробити його виразнішим завдяки розгладженню і підтяжці шкіри. Ботулінотерапія візуально покращує овал обличчя, роблячи шкіру більш пружною і гладенькою.
Тамара 1 рік тому
Здрастуйте, підкажіть, чи можна робити уколи ботоксу після 60 років?
Відповісти
Здрастуйте, після 60 років можна робити уколи ботоксу після консультації дерматолога. Якщо лікар виявить серцеві або неврологічні патології, від уколів краси слід утриматися (оскільки вони можуть викликати загострення хронічних захворювань).
Аліса 1 рік тому
Добрий день, чому після уколу ботоксу не можна пити алкоголь?
Відповісти
Доброго дня, після уколів ботоксу слід утриматися від вживання алкогольних напоїв, оскільки вони розширюють судини і сприяють утворенню почервоніння і набряклості шкіри. Також можливе більш швидке виведення ботулотоксину з організму і зниження ефекту від процедури.
Марина 1 рік тому
Здрастуйте, цікавить питання, чи можна робити уколи ботоксу під час застуди?
Відповісти
Здрастуйте, уколи ботоксу небажано робити під час застуди. Дерматологи рекомендують дочекатися одужання, перш ніж зробити процедуру ботулінотерапії. Ослаблений застудою організм не сприятиме швидкій регенерації шкіри й ефект від процедури може бути не таким помітним.
Ірина 1 рік тому
Добрий день, підкажіть, будь ласка, чи правда, що після ботоксу шкіра швидше старіє?
Відповісти
Добрий день, після уколів ботоксу шкіра не починає швидше старіти і не набуває більш в'ялого вигляду. Навпаки, дерма розгладжується, виглядає більш пружною і молодою. Після припинення ін'єкцій ботоксу шкіра повертається в той самий стан, як до ботулінотерапії.
Записатись на прийом
Заповніть форму, і ми зв'яжемося з Вами у найближчий час
Натискаючи на кнопку Відправити Ви даєте згоду на обробку даних, та погоджуєтеся з умовами угоди
Перевищено ліміт запитів. Спробуйте через 5 хв.

Не пропустіть оновлення від нас!

Обмінюємо email на корисну інформацію про ваше здоров’я. Нас читають понад 100 000 користувачів щомісяця. Приєднуйтесь і ви!
Підписуйтесь на наші соцмережі та вигравайте 1000 грн у березні!