Logo
0 800 30 11 77

Що таке піодермія та як її лікувати?

Що таке піодермія та як її лікувати?
Читати 6 хвилин | Створено: 19 серпня 2022 | Оновлено: 30 травня 2023 | 410136 410136
Піодермії — інфекційні захворювання шкіри, збудниками яких є бактерії (стафілококи, стрептококи, піококи). Патологія часто виникає у дітей і підлітків.

Що таке піодермія?

Піодермія — це гнійно-запальне захворювання, що характеризується ураженням волосяних фолікулів, потових і сальних залоз шкіри. Піодермія може протікати гостро чи хронічно.

Який вигляд має піодермія?

За піодермії виникають гіперемія (почервоніння), свербіж і печіння шкірних покривів, а також болючі гнійні висипання на шкірі обличчя, тулуба, верхніх і нижніх кінцівок.

Гангреозна піодермія

Гангреозна піодермія

Інші симптоми піодермії:

  • лущення шкіри;
  • підвищення температури;
  • запалення лімфатичних вузлів.

Симптоми піодермії

Симптоми піодермії

Виразково-вегетуюча піодермія характеризується появою виразок (дефектів шкіри) та вегетацій (розростань тканин). За тривалого перебігу патології може виникнути гангренозна піодермія, коли розвивається некроз (відмирання) шкіри, з'являється різкий неприємний запах.

За піодермії у новонароджених висипання з'являються на обличчі та волосистій частині голови, в області пупка та шкірних складок. Піодермія у дітей також проявляється порушенням сну, занепокоєнням і зниженням апетиту. Приклад гнійно-запальних висипів під час піодермії у дитини зображений на фото.

Піодермія у дітей

Піодермія у дітей

Поверхнева піодермія характеризується ураженням верхніх шарів шкірних покривів, висипання проходить безслідно. За глибокої піодермії внаслідок значного пошкодження дерми (сполучної тканини шкіри) після висипань можуть залишатися пігментні плями та рубці.

Причини піодермії

Піодермії виникають внаслідок надмірного росту та розмноження на шкірних покривах патогенних (хвороботворних) бактерій: стафілококів, стрептококів, піококів, вульгарного протею та синьогнійної палички.

Передача інфекції можлива за контакту із зараженою людиною або твариною (кішкою, собакою), а також у разі використання загальних засобів особистої гігієни (рушників, мочалок). Піодермія у немовлят виникає внаслідок передачі інфекції від матері чи медичних працівників. Можливе одночасне інфікування кількома мікроорганізмами. Інші причини піодермії:

  • недотримання правил особистої гігієни;
  • часті стреси;
  • травми (порізи, тріщини) шкіри.

Піодермія також може виникати на тлі надмірного вироблення шкірного сала, гіпергідрозу (надмірної пітливості), цукрового діабету, гормональних змін у пубертатному періоді або під час вагітності.

Види піодермії

Піодермія може бути локалізована та дифузна (поширена). Залежно від типу збудника гнійного запалення, дерматологи виділяють три види піодермій:

  • стафілодермії (виникають за інфікування стафілококом);
  • стрептодермії (розвиваються за зараження стрептококом);
  • стрептостафілодермія (змішані форми).

До стафілококових піодермій належать остіофолікуліт (запалення гирла волосяного фолікула), карбункул і фурункул (ураження волосяних фолікулів і навколишньої підшкірної жирової клітковини) і гідраденіт (запалення потових залоз). Приклад стафілококової піодермії зображено на фото.

Стафілококова піодермія

Стафілококова піодермія

У немовлят на 5-7 день після народження може розвиватися епідемічна пухирчатка новонароджених — контагіозна (заразна) форма піодермії, що характеризується появою дрібних бульбашок з гнійним вмістом.

Стрептококові піодермії включають імпетиго (поверхневі пухирцево-гнійничкові висипання) і вульгарну ектиму (ураження глибоких шарів шкірних покривів). Також дерматологи виділяють суху піодермію, за якої з'являються плями червоно-рожевого кольору, покриті лусочками. Варіант стрептококової піодермії у дорослих зображено на фото.

Стрептококова піодермія у дорослих

Стрептококова піодермія у дорослих

Стадії піодермії

На початковій стадії піодермії уражаються поверхневі шари шкіри, виникає гіперемія (почервоніння) шкірних покривів. Потім з'являються гнійні висипання, за дотику до яких виникає біль.

Стадії піодермії

Стадія

Симптоми

Початкова

На шкірі з'являються червоні, почервонілі ділянки, які можуть бути болючими на дотик. Також можуть спостерігатися набряк і свербіж. Можливе утворення дрібних пухирів і пухирців, які заповнені рідиною.

Ексудативна

На шкірі формуються більші пухирці, які містять прозору або каламутну рідину. Можуть спостерігатися злиття пухирців і утворення великих поверхневих виразок. Шкіра стає дуже болючою на дотик і набряклою.

Коркова

Пухирці починають висихати, утворюючи кірки на поверхні шкіри. Стадія може супроводжуватися свербежем і частим лущенням шкіри.

Гнійна

Якщо піодермію не було вилікувано на початковій стадії, то інфекція може поширитися на глибокі шари шкіри, спричиняючи утворення гнійників і абсцесів. Шкіра стає червоною, опухлою і болючою на дотик, можуть спостерігатися виділення гною.

За прогресування патології зростає кількість висипань, порушується загальний стан здоров'я. Для діагностики та запобігання розвитку негативних наслідків піодермії необхідна консультація дерматолога.

Діагностика піодермії

Для діагностики піодермії дерматолог збирає анамнез і проводить огляд. За потреби лікар призначає аналіз крові, а також бере гнійний вміст висипів для виявлення інфекційного збудника та визначення його чутливості до антибактеріальних препаратів.

За наявності ураження в області волосистої частини голови необхідна консультація трихолога. Лікар оцінить стан волосяних фолікулів і проведе трихоскопію.

Як лікувати піодермію?

Тактика лікування піодермії залежить від її різновиду, ступеня вираженості симптомів і наявності супутніх захворювань. Для того, щоб швидко вилікувати піодермію, дерматолог призначає антибактеріальні, протизапальні та стероїдні (гормональні) препарати. За наявності цукрового діабету чи гормонального дисбалансу лікар може направити на консультацію до ендокринолога.

Для обробки шкірних покривів застосовують антисептичні засоби. За піодермії не можна видавлювати та розчісувати гнійні висипання, а також збривати волосся в області запалення та мочити уражені ділянки шкіри. Дієта за піодермії має бути збалансована, необхідно обмежити кількість вуглеводів та відмовитися від алкоголю.

Профілактика піодермії

Профілактика піодермії полягає у дотриманні правил гігієни, своєчасній обробці травм шкірних покривів дезінфікуючими засобами та лікуванні патологій, на тлі яких можуть виникати піодермії. Необхідно уникати стресів і перевтоми. З появою перших ознак піодермії слід записатися на прийом до дерматологу.

Дерматологія в ОН Клінік Черкаси

Що таке піодермія та як її лікувати? - Озірська Наталія Сергіївна
Озірська Наталія Сергіївна
ОН Клінік Черкаси
вул. Чехова, 43
Графік роботи:
Пн - Пт: 8:00 - 20:00;
Сб: 8:00 - 18:00;
Нд: 9:00 - 15:00

Популярні питання

1. Як проявляється піодермія?

Піодермія проявляється почервонінням, свербінням і печінням шкірних покривів, а також появою болючих гнійних висипів на обличчі, тулубі, руках та ногах. За хронічної форми патології можуть бути виразки, рубці.

2. Чи можна мити голову за піодермії?

За відсутності гнійних висипань на волосистій частині голови можна мити волосся. Важливо уникати потрапляння води на уражені ділянки шкіри.

3. Чи можна купатися за піодермії?

За піодермії необхідно виключити водні процедури (прийняття ванни, купання в басейнах, водоймах), оскільки за попадання води на уражені покриви шкіри підвищується ризик перенесення інфекції на здорові ділянки шкіри.

4. Що викликає піодермію?

Піодермію викликають патогенні (хвороботворні) бактерії: стафілококи, стрептококи, піококи, вульгарний протей та синьогнійна паличка.

5. Чи заразна піодермія?

Так, піодермія заразна. Передача інфекції можлива від людини до людини, за контакту із зараженою твариною та за використання загальних предметів. Для запобігання передачі захворювання необхідно уникати контакту з інфікованою людиною та користуватися індивідуальними засобами особистої гігієни.

Рейтинг статті:
5 з 5 на основі 1 оцінки
Що таке піодермія та як її лікувати?
Лікар-дерматовенеролог, трихолог. Перша категорія.

Поставте своє питання Дерматологу
«ОН Клінік»

Інші статті на тему

Схожі статті:

Коментарі

Юля 1 рік тому
Здрастуйте, коли виникає вторинна піодермія?
Відповісти
Добрий день. Вторинна піодермія виникає на тлі інших патологій, наприклад, цукрового діабету або червоного системного вовчака.
Тетяна 1 рік тому
Добрий день. Якщо у собаки піодермія, то захворювання може передатися людині?
Відповісти
Добрий день. Так, під час контакту з інфікованою твариною можлива передача інфекції людині.
Женя 1 рік тому
Добрий день. Як довго потрібно лікувати піодермію?
Відповісти
Здрастуйте. Тривалість лікування піодермії залежить від тяжкості патології. У середньому терапія триває кілька тижнів.
Карина 1 рік тому
Здрастуйте. Що робити, якщо з'явилася гнійна піодермія?
Відповісти
Добрий день. За появи ознак піодермії необхідно якнайшвидше звернутися за консультацією до дерматолога. Відсутність лікування може призвести до утворення виразок, рубців або розвитку гангрени.
Марго 1 рік тому
Добрий день, чи може з'явиться піодермія промежини?
Відповісти
Здрастуйте. Так, піодермія може виникати в ділянці промежини, оскільки там розташовані потові залози і волосяні фолікули, які можуть інфікуватися в разі недотримання правил гігієни або наявності супутніх захворювань (цукрового діабету, гормонального дисбалансу).
Записатись на прийом
Заповніть форму, і ми зв'яжемося з Вами у найближчий час
Натискаючи на кнопку Відправити Ви даєте згоду на обробку даних, та погоджуєтеся з умовами угоди
Перевищено ліміт запитів. Спробуйте через 5 хв.

Не пропустіть оновлення від нас!

Обмінюємо email на корисну інформацію про ваше здоров’я. Нас читають понад 100 000 користувачів щомісяця. Приєднуйтесь і ви!
Підписуйтесь на наші соцмережі та вигравайте 1000 грн у березні!