Logo
0 800 30 11 77

Розтягнення зв'язок: як лікувати та як йому запобігти

Розтягнення зв'язок: як лікувати та як йому запобігти
Читати 9 хвилин | Створено: 5 лютого 2024 | Оновлено: 5 лютого 2024 | 10406 10406
Розтягнення зв'язок належать до найпоширеніших травм, що спричиняють набряки та біль. Ризик розтягнення зв'язок підвищується під час падінь, підвищених фізичних навантажень і занять спортом.

Що таке розтягнення зв'язок?

Розтягнення зв'язок — це травма, за якої деформується (розтягується) жорстка сполучна тканина, що утримує кістки в суглобах. Зв'язки допомагають стабілізувати суглоби, обмежуючи напрями й амплітуду їх рухів. У багатьох випадках розтягнення зв'язок виникає в гомілкостопі (зокрема, в щиколотці) та в кистьовому суглобі й потребує лікарське втручання.

Розтягнення зв'язок

Розтягнення зв'язок

Які причини розтягнення зв'язок?

Поставте своє питання Травматологу
«ОН Клінік»

Розтягнення може мати різну локалізацію. До числа поширених видів травм належать розтягнення зв'язок на руках і ногах через високу рухову активність суглобів кінцівок. Причини розтягнення зв'язок:

  • перенапруження суглоба (наприклад, під час виконання важкої фізичної роботи);
  • переміщення по нерівній або слизькій поверхні;
  • необережне приземлення після стрибка;
  • різкий початок руху (одна з причин розтягнення пахової зв'язки);
  • біг без попередньої розминки;
  • падіння;
  • м'язова втома;
  • носіння взуття невідповідної форми та розміру.

Одними з ключових причин виникнення розтягнень зв'язок є інтенсивні фізичні навантаження. У зв'язку з цим, до групи ризику розтягнень входять професійні спортсмени.

Види розтягнення зв'язок

Класифікація розтягнень зв'язок враховує ступінь їх пошкодження. Вид розтягнення визначається за результатами діагностики.

Види розтягнення зв'язок

Вид

Опис

Легке (перша ступінь)

Розтягнення без розриву чи з незначним розривом зв'язки

Середне (другий ступінь)

Розтягнення з частковим розривом зв'язки

Тяжке (третій ступінь)

Повний розрив зв'язки

Тяжкість симптомів (наприклад, інтенсивність болю) збільшується від першого до третього ступеня. Також розтягнення можна класифікувати за їх локалізацією (наприклад, розтягнення зв'язок коліна чи розтягнення зв'язок плеча).

Як зрозуміти, що в мене розтягнення зв'язок?

Момент отримання травми може супроводжуватися звуком, схожим на хлопок. Симптоми розтягнення зв'язок:

  • біль, припухлість ділянки над травмованою зв'язкою (наприклад, одним з симптомів розтягнення зв'язок руки є різке збільшення розмірів ураженої ділянки — одна рука стає більшою за іншу);
  • посиніння шкіри;
  • м'язові спазми.

Наслідками розтягнення зв'язок є вимушені обмеження рухливості. На фоні інтенсивного болю не виключається повне знерухомлення ураженого суглоба.

Як відрізнити розтягнення зв'язок від розриву зв'язок?

Розрив є найбільш важкою формою розтягнення зв'язок. Відмінною особливістю розриву зв'язок є більш виражена симптоматика (сильний біль, набряки, труднощі під час рухів) порівняно з розтягненням. Також за розриву зв'язок може виникнути відчуття, що суглоб змістився щодо свого нормального (звичного) свого положення.

До якого лікаря звертатися за розтягнення зв'язок?

За підозри на розтягнення зв'язок необхідно записатися на консультацію травматолога (чи ортопеда-травматолога). Самостійне лікування розтягнення зв'язок (без звернення до лікаря) супроводжується підвищеним ризиком ускладнень.

Як діагностують розтягнення зв'язок?

Травматолог вивчає анамнез, проводить огляд зони розриву зв'язок, оцінює локалізацію та ступінь тяжкості симптомів, а також за необхідності направляє пацієнта на додаткові обстеження. Для уточнення клінічної картини (наприклад, виключення вивихів і переломів кисті, плеча, коліна чи щиколотки) може знадобитися рентген або УЗД.

Методи лікування розтягнення зв'язок

Для опису принципів лікування розтягнень зв'язок може застосовуватися абревіатура «RICE», яка об'єднує чотири терапевтичні методики. Лікування розтягнення зв'язок:

  1. Відпочинок (Rest). Уникнення діяльності, яка призвела до розтягнення. Виключення навантажень на ділянку розтягнення та повторних травм.
  2. Лід (Ice). Прикладання 15-20-хвилинних компресів кілька разів на день для зменшення запалення, позбавлення від набряків і полегшення больового синдрому за розтягнення зв'язок. Щоб уникнути прямого контакту льоду зі шкірою, можна загорнути пакет з льодом у рушник або тонку тканину.
  3. Стиснення (Compression). Використання еластичної компресійної пов'язки, що сприяє фіксації ураженого суглоба, зменшенню набряклості та розвантаженню зв'язок. Слід контролювати компресію, оскільки надмірний тиск пов'язки на тканини може призвести до порушення місцевого кровообігу.
  4. Підйом (Elevation). Рекомендується тримати суглоб якомога вище (зменшення припливу крові до травмованої ділянки допомагає при набряках).

Лікування може доповнюватися ударно-хвильовою терапією суглобів, яка сприяє прискоренню відновлення тканин, а також має знеболювальний і протизапальний ефекти. Аналогічні результати спостерігаються після плазмоліфтингу суглобів за розтягнень і вивихів — підшкірного введення плазми крові пацієнта.

За болю, що супроводжує розтягнення зв'язок, лікар може призначити нестероїдні протизапальні препарати (наприклад, у формі таблеток, мазей, кремів або гелів). Анестетики також можуть вводитися в суглобову сумку у вигляді ін'єкцій (відповідна процедура називається блокадою суглобів у разі розтягнення суглобів). Для знерухомлення суглоба можуть використовуватися ортези, шини чи гіпсові пов'язки. За розриву зв'язок може знадобитися хірургічне втручання.

Як довго заживає розтягнення зв'язок?

У більшості випадків поліпшення самопочуття спостерігається через два тижні після початку лікувального курсу. Для запобігання рецидиву впродовж двох місяців (точний період необхідно узгодити з лікарем) рекомендується уникати підвищених фізичних навантажень. За розриву зв'язок тривалість курсу терапії може збільшуватися в кілька разів.

Як лікувати розтягнення зв'язок у домашніх умовах?

За розтягнення зв'язок слід не допускати впливу тепла (наприклад, гарячої води), відмовитися від алкоголю та масажних процедур. У міру зменшення болю та набряку можна збільшувати навантаження, контролюючи динаміку симптомів. Тривале обмеження чи відмова від рухової активності може призвести до уповільнення відновлення тканин і рухливості суглоба.

Помірна болючість і скутість рухів є нормальними явищами для посттравматичного періоду, які минають у процесі помірної рухової активності. Схему лікування розтягнення зв'язок у домашніх умовах можна доповнити фізіотерапевтичними комплексами. Фізіотерапія за травм зв'язок і суглобів спрямована на відновлення нормального діапазону рухів пошкодженого суглоба (усунення скутості), зміцнення м'язів, зв'язок і прискорення одужання після розтягнення.

Чи ефективні народні засоби за розтягнення зв'язок і сухожиль?

Для вивчення доцільності використання народних методів терапії за розтягнення зв'язок і сухожиль потрібні додаткові наукові дослідження. За безконтрольного застосування народних засобів підвищується ризик ускладнень (побічних ефектів), тому рекомендується дотримуватися схеми лікування, призначеної травматологом.

Що не можна робити при розтягненні зв'язок?

За розтягнення зв'язок не можна робити масаж і піддавати уражену ділянку впливу тепла (через ризик посилення болю та підвищення набряклості). Також, щоб уникнути ускладнень, рекомендується відмовитися від інтенсивних фізичних навантажень (наприклад, бігу за розтягнення зв'язок на нозі чи підняття важких предметів за розтягнення кисті руки). Крім цього, тактика забезпечення спокою впродовж декількох тижнів або місяців може виявитися малоефективною, оскільки в міру відновлення суглобу потрібні дозовані навантаження.

Що буде, якщо не лікувати розтягнення зв'язок?

За відсутності лікування розтягнення зв'язок підвищується ризик рецидивів. Ускладнення розтягнення зв'язок:

  • хронічний біль у зоні розтягнення;
  • нестабільність суглоба;
  • травми сухожиль і хрящової тканини;
  • артрит, остеоартрит, артроз;
  • кровотечі;
  • порушення кровообігу (можуть призвести до некрозу тканин);
  • пошкодження нервів (можуть супроводжуватися онімінням або поколюванням);
  • вивихи суглобів, переломи кісток.

Одним з наслідків розтягнення зв'язок є інвалідність, спричинена дисфункцією травмованого суглоба (наприклад, у коліні). Імовірність ускладнень також може збільшуватися при пошкодженнях шкіри та кровоносних судин.

Профілактика розтягнення зв'язок

Профілактика розтягнення зв'язок передбачає виключення перевантажень суглобів, вправи на зміцнення м'язів, ретельне розминання та розтяжку перед тренуваннями, спортивними заняттями та змаганнями, а також відпочинок після періоду фізичної активності. За високого ризику падінь слід дотримуватися підвищеної обережності. Наприклад, можна розтягнути зв'язку чи потягнути м'яз під час переміщення нерівними, слизькими поверхнями чи робот на висоті.

Травматологія в ОН Клінік Черкаси

Розтягнення зв'язок: як лікувати та як йому запобігти - Островський Олександр Вікторович
Островський Олександр Вікторович
ОН Клінік Черкаси
вул. Чехова, 43
Графік роботи:
Пн - Пт: 8:00 - 20:00;
Сб: 8:00 - 18:00;
Нд: 9:00 - 15:00

Популярні питання

1. Чи може розтягнення зв'язок пройти саме?

Розтягнення зв'язок може минути самостійно, однак без лікування, яке проводиться під контролем лікаря, створюються передумови для повторних розтягнень або тривалої нестабільності суглоба. Також тактика вичікування чи безконтрольного лікування в домашніх умовах може призвести до збільшення тривалості відновлювального періоду та ускладнень (наприклад, за розтягнення зв'язок коліна чи стопи можуть виникнути труднощі під час ходьби).

2. Чи можна ходити при розтягненні зв'язок?

У перші кілька днів після розтягнення рекомендується обмежити рухову активність. У міру полегшення симптомів (наприклад, впродовж одного-двох тижнів після розтягнення зв'язок стопи) можна починати ходити, встановлюючи розмір відстані залежно від інтенсивності болю. Щоденна ходьба допомагає запобігти тривалій скутості рухів, зменшити набряк і скоротити час загоєння при розтягненні зв'язок (наприклад, гомілковостопного суглоба). За відсутності поліпшення стану після першого тижня ходьби необхідно проконсультуватися з травматологом.

3. Який термін відновлення після розтягнення зв'язок гомілкостопа?

Час відновлення після розтягнення зв'язок гомілкостопа залежить від локалізації та тяжкості травми, а також від ретельності дотримання лікарських рекомендацій. Курс терапії за розтягнення зв'язок гомілкостопа, який може включати спокій, холодні компреси, носіння здавлювальної пов'язки, підняття ураженої ноги та прийом знеболювальних пігулок, у середньому становить від кількох тижнів до кількох місяців.

4. У чому різниця між гіпсом і лангетою на ногу?

Лонгета має знімну, регульовану конструкцію, яка сприяє полегшенню болю та набряку за розтягнень легкого чи середнього ступенів тяжкості. Вона прискорює загоєння та захищає пошкоджену зону від повторних травм. Гіпс є жорстким незнімним кільцевим іммобілайзером, який накладається та знімається лікарем. Він використовується для жорсткої фіксації суглобів і кісток за ускладнених розтягнень або переломів.

5. Чи можна при розриві зв'язок ходити без гіпсу?

Гіпс не є обов'язковим елементом лікування розриву зв'язок. Замість гіпсу можна, наприклад, використовувати ортези, шини чи еластичні бинти. Гіпс може знадобитися за ускладнень розтягнення (наприклад, за переломів). Рішення про доцільність гіпсування ураженого суглоба приймає лікар.

Рейтинг статті:
5 з 5 на основі 1 оцінки
Розтягнення зв'язок: як лікувати та як йому запобігти
Лікар ортопед-травматолог. Вища категорія.
Розтягнення зв'язок: як лікувати та як йому запобігти
Лікар-терапевт. Стаж роботи 7 років.

Інші статті на тему

Схожі статті:

Коментарі

Артем 1 місяць тому
Добрий вечір. Я вдень потягнув зв'язки на нозі, а ввечері це місце сильно опухло. Що можна зробити?
Відповісти
Добрий день. За розтягнення зв'язок рекомендується забезпечити спокій ураженої кінцівки, робити компреси з льодом і тримати ногу на підвищенні. Також слід записатися на прийом до травматолога, який проведе діагностику і призначить курс лікування.
Тетяна 2 місяці тому
Добрий день. Чи можна проводити лікування розтягнення зв'язок руки в домашніх умовах і не йти до лікаря?
Відповісти
Добрий день. Перед тим, як лікувати розтягнення зв'язок руки, рекомендується оглянути уражену ділянку й оцінити тяжкість травми. Самолікування розтягнення зв'язок руки (без попередньої консультації травматолога і діагностики) може призвести до ускладнень.
Дмитро 2 місяці тому
Доброго ранку. Є якийсь спосіб швидкого лікування розтягнення зв'язок кисті?
Відповісти
Добрий день. Період лікування розтягнення зв'язок кисті на руках, як правило, вимірюється тижнями або місяцями. Незалежно від використовуваних методів терапії, істотно скоротити тривалість лікувального курсу не вдасться, оскільки пошкоджені тканини не можуть відновитися за кілька днів.
Олександр 2 місяці тому
Добрий день. Яке лікування розтягнення зв'язок стопи в домашніх умовах найефективніше?
Відповісти
Добрий день. Домашнє лікування розтягнення зв'язок передбачає відпочинок (тимчасове обмеження навантажень і рухової активності), прикладання холоду (компресів із льодом), використання еластичних бинтів і бандажів, а також підтримання піднесеного положення стопи для зменшення болю і набряків. У разі сильного болю терапія розтягнення зв'язок може доповнюватися протизапальними препаратами. У міру полегшення симптомів слід поступово збільшувати рухову активність.
Валерій 2 місяці тому
Доброго дня. Підкажіть, який термін відновлення після розтягнення зв'язок гомілкостопа?
Відповісти
Добрий день. Тривалість періоду відновлення після розтягнення зв'язок гомілкостопа залежить від ступеня тяжкості травми. Для лікування легких розтягнень може знадобитися два-шість тижнів. Терапія важчих форм розтягнень зв'язок гомілкостопа, які супроводжуються розривами або вивихами, може займати від 6-12 тижнів до кількох місяців.
Записатись на прийом
Заповніть форму, і ми зв'яжемося з Вами у найближчий час
Натискаючи на кнопку Відправити Ви даєте згоду на обробку даних, та погоджуєтеся з умовами угоди
Перевищено ліміт запитів. Спробуйте через 5 хв.

Не пропустіть оновлення від нас!

Обмінюємо email на корисну інформацію про ваше здоров’я. Нас читають понад 100 000 користувачів щомісяця. Приєднуйтесь і ви!
Підписуйтесь на наші соцмережі та вигравайте 1000 грн у березні!