Logo
0 800 30 11 77

Якою буває фізіотерапія та навіщо вона потрібна?

Якою буває фізіотерапія та навіщо вона потрібна?
Читати 6 хвилин | Створено: 14 червня 2022 | Оновлено: 14 червня 2022 | 453405 453405
Фізіотерапія — це допоміжні методи лікування та профілактики багатьох захворювань шкіри, травної, нервової, опорно-рухової та репродуктивної систем.

Фізіотерапевтичні процедури допомагають скоротити кількість медикаментів, що приймаються, посилити їх дію та прискорити одужання.

Що таке фізіотерапія?

Фізіотерапія являє собою немедикаментозні методи впливу на організм, засновані на застосуванні властивостей природних явищ (електричного струму, магнітного випромінювання, звуку, світла, температури, тиску тощо). Фізіотерапія зазвичай призначається в комплексі з медикаментозною терапією під час лікування захворювань різних систем та органів.

Залежно від захворювання, яке потребує лікування, фізіопроцедури можуть призначати лікарі різних спеціальностей: невролог, уролог, гінеколог, травматолог, дерматолог, терапевт і педіатр. Фізіотерапія в неврології призначається для лікування артриту, артрозу, остеохондрозу, парезу, невриту, невралгії, нервових сплетень та корінців. Фізіотерапія за остеохондрозу має протизапальний ефект, знімає біль та спазми у спині. Фізіотерапія суглобів сприяє відновленню рухливості зчленувань.

У гінекології фізіотерапія застосовується для лікування жіночого безпліддя різного генезу, дисфункцій яєчників та запальних захворювань. Урологи призначають фізіотерапію за простатиту, еректильної дисфункції, хвороби Пейроні. Жінкам також може бути показана урологічна фізіотерапія за циститу (запалення сечового міхура).

Дарсонвалізація заснована на дії мікрострумів та активно застосовується в дерматології, трихології та косметології. Дарсонваль також показаний для лікування гаймориту, риніту та частих ГРВІ.

Фізіотерапія в педіатрії спрямована на діагностику, лікування та керування станами, що вражають дітей різного віку (церебральний параліч, розщілина хребта, затримки розвитку, кривошия тощо). За наявності показань фізіотерапевтичне лікування може призначатися педіатром із перших днів життя дитини.

Види та методи фізіотерапії

Поставте своє питання Терапевту
«ОН Клінік»

Фізіотерапевтичні процедури можуть ґрунтуватися на застосуванні різних фізичних властивостей. Види фізіотерапії:

  • фонофорез;
  • електрофорез;
  • лазерна терапія;
  • магнітотерапія;
  • електростимуляція;
  • ударно-хвильова терапія;
  • інфрачервона терапія;
  • ЛНТ-терапія тощо.

В основі електрофорезу та електростимуляції лежить використання електричного струму. ЛНТ-терапія спрямована на покращення кровообігу в органах малого тазу за допомогою локального негативного тиску. Ударно-хвильова терапія заснована на застосуванні властивостей акустичних хвиль. Інфрачервоне випромінювання у фізіотерапії застосовується для полегшення болю, зняття м'язових спазмів, прискореного загоєння та відновлення тканин.

Ультразвук у медицині використовується не тільки для візуалізації змін у тканинах та органах, але й для лікування. Ультразвукова терапія спрямована на лікування розтягнення зв'язок, травм опорно-рухового апарату, набряку м'язів та суглобів.

Фонофорез (ультразвукова терапія)

Фонофорез (сонофорез, ультрасонофорез) — це метод фізіотерапії, заснований на ультразвуковому випромінюванні. Методики ультразвукової терапії сприяють глибшому проникненню медикаментів у шкіру та покращують їхню засвоюваність тканинами організму. Найчастіше проводять фонофорез з гідрокортизоном, який має знеболювальний, протизапальний та антигістамінний ефект.

Ультразвукові частоти проникають углиб тканин і впливають безпосередньо на місце запалення. Показання до ультразвукового фонофорезу:

  • шкірні захворювання (дерматит різної природи, екзема, псоріаз);
  • ревматичні патології (артрит, артроз, бурсит);
  • розтягнення та розриви зв'язок;
  • м'язовий біль;
  • запалення аденоми простати;
  • біль у спині неврологічного характеру.

Ультразвукова терапія суглобів знімає запалення та покращує рухливість зчленувань. Фонофорез для обличчя застосовується у косметології для введення активної речовини у глибокі шари шкіри та сприяє розгладжуванню дрібних мімічних зморшок, вирівнюванню кольору та контуру обличчя.

Лазеротерапія

Лазеротерапія — це вид фізіотерапевтичних процедур, заснований на дії сфокусованим світлом на клітини та тканини в організмі. Лазерна терапія має протизапальну дію, знижує больові відчуття, нормалізує циркуляцію крові, сприяє загоєнню пошкоджень шкіри.

У гінекології лазеротерапія застосовується за ендометріозу, наявності спайок в органах малого таза, хронічних запальних процесів та порушення роботи яєчників. Також лазерна терапія може бути показана за лікування деяких видів раку на ранній стадії (наприклад, рак шийки матки).

До протипоказань до лазеротерапії належать відкрита форма туберкульозу, захворювання крові, гарячкові стани. Також не рекомендується проходити процедуру за наявності гнійних запалень.

Електрофорез

Електрофорез (іонофорез) — це метод фізіотерапії, який ґрунтується на використанні електричного струму. Електричні імпульси сприяють проникненню лікарських препаратів углиб шкіри та їх впливу безпосередньо на місце запалення, завдяки чому вдається знизити медикаментозне навантаження на організм. Метод електрофорезу застосовується для лікування запальних та інфекційних захворювань, стимулює місцевий імунітет та покращує циркуляцію крові.

Електрофорез є безпечною та безболісною процедурою. Побічні ефекти від електрофорезу виникають рідко і можуть включати почервоніння, свербіж і набряк у місці впливу за наявності алергії на препарат, що вводиться. Протипоказаннями до електрофорезу є гарячкові стани, підвищене згортання крові, пошкодження шкіри в місці дії, а також встановлений кардіостимулятор.

Магнітотерапія

Магнітотерапія — це метод фізіотерапевтичного лікування, заснований на впливі на організм низькочастотним магнітним полем. Магнітотерапія показана за переломів травм зв'язок та суглобів, а також за головного болю, болю за артриту та фіброміалгії.

Магніт-фізіотерапія проводиться суворо за призначенням лікаря, який визначає тривалість курсу та кількість процедур. Протипоказання до магнітотерапії включають наявність кардіостимулятора, пухлинних патологій, вагітність. Не рекомендується проходити терапію магнітами під час менструації, а також за гострих вірусних захворювань.

Терапія в ОН Клінік Ужгород

Якою буває фізіотерапія та навіщо вона потрібна? - Михайлова Мар’яна Іванівна
Михайлова Мар’яна Іванівна
ОН Клінік Ужгород
вул. Д. Богуславського 4
Графік роботи:
Пн - Пт: 08:00 - 20:00;
Сб - Нд: 9:00 - 17:00

Популярні питання

1. Чи можна робити фізіопроцедури за онкології?

Онкологічні захворювання не є протипоказанням до фізіотерапії. Навпаки, фізіопроцедури активно застосовуються для реабілітації онкохворих після хірургічного втручання та хіміотерапії. Однак через ослаблений імунітет людям з онкологічними захворюваннями фізіотерапія повинна проводитися з обережністю та під наглядом лікаря, який за необхідності може коригувати курс та тривалість процедур.

2. Що не можна робити після електрофорезу?

Після проходження процедури електрофорезу не рекомендується зігрівати місце впливу, оскільки це може змінити концентрацію медикаментів, введених у шкіру за допомогою електроструму. Також не потрібно наносити на шкіру аптечні або доглядові засоби без консультації з лікарем, який призначив фізіотерапію.

3. Навіщо потрібна фізіотерапія?

Фізіотерапія застосовується як додатковий метод лікування, який покращує ефект від медикаментозної терапії та часто дозволяє уникнути хірургічного втручання. Фізіотерапія для спини знімає біль та спазм та сприяє поліпшенню загального стану хворого. Користь магнітотерапії полягає у стимуляції регенеративних та імунних процесів, що сприяє прискореному відновленню після травм. Метод BTL (ударно-хвильова терапія) ефективний у лікуванні простатиту та еректильної дисфункції.

Фізіотерапія для дітей допомагає в лікуванні вроджених станів (дитячий церебральний параліч) та набутих захворювань. Фізіотерапія за пневмонії у дитини має протизапальну та протинабрякову дію, сприяє виведенню мокротиння.

4. Чи може фізіотерапія зашкодити?

Фізіотерапія безпечна та застосовується для лікування багатьох захворювань (еректильної дисфункції, простатиту, кольпіту, дисфункцій яєчників, невритів тощо) та посилює ефект від медикаментозної терапії. Фізіопроцедури можуть завдати шкоди організму, якщо проводяться неправильно та не за призначенням. Шкода магнітотерапії може полягати у появі побічних ефектів: нудоти, головного болю та запаморочення. Тому фізіотерапія має проводитися суворо за призначенням лікаря після результатів обстежень та аналізів.

5. Які фізіопроцедури протипоказані за міоми?

Міома матки є протипоказанням для більшості методів фізіотерапії. За лікування міоми матки не застосовуються лазерна та магнітолазерна терапія, фонофорез, інфрачервоне випромінювання та вібраційна дія, оскільки вони призводять до підвищення температури в області органів малого таза та можуть викликати зростання новоутворення.

За фізіолікування міоми матки застосовуються електрофорез та низькочастотна магнітотерапія. Електрофорез за міоми матки застосовується для покращення сприйнятливості тканин до медикаментів, якщо розмір новоутворення менший за 12 тижнів вагітності. Магнітотерапія дозволяє нормалізувати менструальний цикл і знизити больові відчуття в нижній частині живота. Вид фізіотерапії та кількість процедур під час лікування міоми матки визначає гінеколог.

Рейтинг статті:
4 з 5 на основі 3 оцінок
Якою буває фізіотерапія та навіщо вона потрібна?
Лікар-терапевт.
Якою буває фізіотерапія та навіщо вона потрібна?
Лікар-терапевт. Стаж роботи 7 років.

Схожі статті:

Коментарі

Катерина Геннадіївна 1 рік тому
добрий день! лор порекомендував лазерну терапію. який вплив чинить лазеротерапія при хронічному тонзиліті?
Відповісти
Добрий день. Лазеротерапія ЛОР-органів може бути показана за низки захворювань: тонзиліту, фарингіту, ангіни, синуситу тощо. Проникаючи в тканини, лазерне випромінювання посилює обмінні процеси, активізує місцевий імунітет і чинить протимікробну дію, завдяки чому одужання настає швидше.
Ірина 1 рік тому
Здрастуйте! Скажіть, як часто можна робити електрофорез?
Відповісти
Добрий день! Лікування електрофорезом, як і інші фізіотерапевтичні процедури, може проводитися не частіше, ніж 1-2 рази на рік. Частоту проходження фізіотерапії та кількість сеансів у курсі визначає лікар.
Ольга 1 рік тому
Лікар призначив фонофорез. Розкажіть, як проводиться ультразвукова терапія і чи ефективна від болю в спині?
Відповісти
Добрий день. Ультразвукову терапію справді можна призначати в разі болю в спині та попереку неврологічного генезу. Протокол процедури фонофорезу передбачає нанесення лікувальної мазі або гелю на місце запалення. Потім на цю ж ділянку наноситься спеціальний гель, який допомагає ультразвуковим хвилям проникати вглиб шкіри, після чого за допомогою ультразвукового зонда легкими рухами здійснюється вплив на місце ураження.
Володимир 1 рік тому
Здрастуйте, лікарю! Підкажіть, що краще за остеохондрозу: електрофорез чи фонофорез?
Відповісти
Добрий день! Обидві фізіопроцедури спрямовані на доставку медикаментів у глибокі шари шкіри і сприяють їхній дії безпосередньо на вогнища запалення. Різниця між процедурами полягає у фізичних властивостях, на яких вони ґрунтуються: під час електрофорезу на організм впливають електрострумом, а під час фонофорезу — ультразвуком. Яка фізіопроцедура буде ефективнішою у вашому випадку, має визначити лікар, виходячи з клінічної картини захворювання.
Надія Петрівна 1 рік тому
Пройшла два сеанси ультразвукової терапії, але замість очікуваного полегшення після фізіотерапії біль тільки посилився. Це нормально?
Відповісти
Добрый день! Болевые ощущения после ультразвуковой физиотерапии — это нормальное явление, которое вызвано притоком крови к воспаленному участку и оказанным на него воздействием. Залежно від тяжкості вашого стану біль може тривати від кількох годин до доби і не свідчить про погіршення реальних симптомів хвороби. Якщо у вас виникли скарги на біль або погіршення самопочуття, після проведення фізіопроцедур, ви можете проконсультуватися з лікарем онлайн.
Записатись на прийом
Заповніть форму, і ми зв'яжемося з Вами у найближчий час
Натискаючи на кнопку Відправити Ви даєте згоду на обробку даних, та погоджуєтеся з умовами угоди
Перевищено ліміт запитів. Спробуйте через 5 хв.

Не пропустіть оновлення від нас!

Обмінюємо email на корисну інформацію про ваше здоров’я. Нас читають понад 100 000 користувачів щомісяця. Приєднуйтесь і ви!
Підписуйтесь на наші соцмережі та вигравайте 1000 грн у березні!