Logo
0 800 30 11 77

Як прибрати живіт після пологів?

Як прибрати живіт після пологів?
Читати 10 хвилин | Створено: 3 листопада 2023 | Оновлено: 3 листопада 2023 | 8875 8875
Після пологів жінка може зіткнутися з проблемою відновлення шкіри та м'язів живота. Прибрати живіт після пологів допоможуть корекція способу життя, косметологічні процедури та пластична хірургія.

Що таке післяпологовий живіт?

Післяпологовий живіт — це стан передньої черевної стінки в жінки після пологів, що характеризується зниженим тонусом м'язів, надлишком підшкірної жирової клітковини та розтягуванням шкіри. Живіт на першому тижні після пологів ще виглядає округлим, і жінка може здаватися вагітною.

На другому тижні після народження дитини живіт значно зменшується, але можуть залишитися жирові відкладення та розтяжіння тканин (шкіри, м'язів) на талії, під пупком і на боках. Після пологів у жінки можуть також розвинутися діастаз (розходження прямих м'язів живота) та синдром слабкості передньої черевної стінки.

Чому після пологів залишається живіт?

Поставте своє питання Пластичному хірургу
«ОН Клінік»

Причинами післяпологових змін живота є його значне збільшення під час вагітності за рахунок росту матки. Розтягнення шкіри та м'язів, які відбувалися поступово впродовж 40 тижнів, не можуть зникнути за кілька днів або тижнів.

Після зменшення матки залишається надлишок розтягнутої шкіри, який може надавати животу в'ялого вигляду. Тонус м'язів живота у жінок знижується під час вагітності, щоб не створювати перешкод зростаючій матці. Живіт після кесаревого розтину зменшується повільніше, ніж після природних пологів, оскільки за оперативного народження дитини не відбуваються фізіологічні скорочення матки.

Чому після пологів обвисає шкіра живота?

Шкіра живота обвисає після пологів у зв'язку з її перерозтягненням за вагітності. Розтяжки під час вагітності з'являються в результаті надмірного натягування еластинових і колагенових волокон шкіри, що відповідають за її пружність, у разі різкого збільшення живота в розмірах.

Коли зникає живіт після пологів?

Універсального терміну, за якого зникає післяпологовий живіт, не існує. Фізіологічний післяпологовий період триває шість тижнів, протягом яких організм жінки повертається до свого стану перед вагітністю. Впродовж перших шести тижнів після пологів у жінки відновлюється гормональний фон і об'єм рідини в організмі, живіт після вагітності зменшується за рахунок повернення матки до нормальних розмірів.

Живіт після пологів у худих може повністю відновитися впродовж шеститижневого періоду. У багатьох жінок в'ялий живіт, діастаз і розтяжки на животі після пологів залишаються впродовж тривалого періоду і для їх усунення необхідно звернутися до лікаря. На те, як швидко зникає живіт після пологів, впливають генетичні особливості, вік, рівень фізичної активності та звички харчування. Швидкість зменшення живота в післяпологовий період також залежить від наявності надлишкової ваги до вагітності, гормонального фону, розвитку діастазу живота, грудного вигодовування та способу народження дитини (через природні пологові шляхи або шляхом кесаревого розтину).

Чи зникне живіт після пологів повністю?

Стан живота після пологів у всіх жінок індивідуальний і залежить від особливостей здоров'я та генетичної схильності. Важливо розуміти, що цілком можливо повернути початкові форми тіла. Для досягнення бажаного результату можуть знадобитися фізичні вправи, естетичні або хірургічні процедури.

Коли можна починати відновлення живота після пологів?

У перші тижні після пологів збільшений живіт є нормою та зменшується за рахунок фізіологічних процесів відновлення жіночого організму. У перші дні після народження дитини зменшенню живота сприяють початок грудного вигодовування (за рахунок стимуляції скорочень матки), ходьба та збалансоване харчування (відповідно до енерговитрат).

Активні вправи та кінезіотейпування (накладення на шкіру еластичних стрічок) можна починати після закінчення фізіологічного відновного періоду, що триває шість тижнів. До методів ін'єкційної косметології можна вдаватися не раніше, ніж закінчиться грудне вигодовування. Пластична хірургія для усунення наслідків вагітності та пологів показана не раніше, ніж 6-12 місяців після народження дитини.

Як прибрати живіт після пологів?

Прибрати живіт після пологів допоможе корекція способу життя. Якщо самостійно зменшити післяпологовий живіт не виходить, необхідно записатися до лікаря, який допоможе підібрати відповідний метод.

Для усунення обвислого живота застосовуються консервативні та хірургічні методи. Способи позбутися живота після пологів:

  • фізичні вправи;
  • збалансоване харчування;
  • кінезіотейпування та бандаж для живота;
  • масаж живота;
  • косметологічні процедури;
  • пластична хірургія.

Косметологічні процедури для усунення обвислого живота включають введення ліполітиків для розсмоктування жиру й апаратний RF-ліфтинг. Пластична хірургія живота включає ліпосакцію, малу та повну абдомінопластику.

Як прибрати розтяжки на животі після вагітності та пологів?

Позбутися розтяжок на животі після пологів можна за допомогою косметологічних процедур (наприклад, пілінгів), а також методів апаратної (лазерне шліфування) та ін'єкційної (мезотерапія, заповнення рубців філерами на основі гіалуронової кислоти) дерматології. Усунення розтяжок і стрий вимагає виконання курсу процедур і триває від кількох місяців до року.

Швидко прибрати розтяжки на животі можна за допомогою міні-абдомінопластики. Операція малої пластики живота після пологів дає змогу видалити в'ялу шкіру живота та зайвий підшкірний жир, водночас не зачіпаючи внутрішні жирові відкладення черевної порожнини та не змінюючи конфігурацію пупка.

Як проходить хірургічне видалення живота після пологів?

Прибрати обвислий живіт хірургічним шляхом можна за допомогою операцій ліпосакції та абдомінопластики. Пластику живота проводить пластичний хірург.

Абдомінопластика дає змогу не тільки прибрати підшкірну жирову клітковину та розтягнуту шкіру на животі після пологів, а й усунути частину внутрішнього жиру та діастаз після пологів, сформувати бажану форму живота та за необхідності перемістити пупок. У разі оперативного народження дитини лікар може скорегувати діастаз відразу після кесаревого розтину.

Абдомінопластика проводиться не раніше, ніж через 6-12 місяців після пологів. Оптимальними умовами для пластики живота є закінчення грудного вигодовування та відсутність репродуктивних планів у майбутньому. Якщо жінка планує ще народження дітей, абдомінопластику рекомендується відкласти, тому що майбутня вагітність усуне результати операції, і для відновлення бажаної форми живота буде необхідно знову вдатися до пластичної хірургії.

Операцію абдомінопластики проводять під наркозом в умовах стаціонару після попередньої підготовки, яка передбачає електрокардіограму, аналізи крові (загальноклінічний, біохімічний, на групу крові та вірусні гепатити). Відновлення після пластики живота триває впродовж двох-трьох місяців.

Етапи проведення повної абдомінопластики

Етапи проведення повної абдомінопластики

Чи можна масажем прибрати живіт після пологів?

Масаж застосовується як допоміжний метод для усунення в'ялості живота в післяпологовий період. Масаж дає змогу пасивно тонізувати м'язи та покращує стан шкіри завдяки прискоренню обміну речовин у ній. Масаж особливо ефективний для усунення діастазу прямих м'язів живота.

Чи можна прибрати післяпологовий живіт за допомогою бандажа?

Бандаж після пологів може допомогти в боротьбі з обвислим і в'ялим животом. Носіння бандажа допомагає підтягнути м'язи та повернути правильну конфігурацію органам черевної порожнини, проте без активних тренувань м'язів (без фізичних вправ) носіння бандажа буває недостатньо, щоб відновити в'ялий післяпологовий живіт.

Як прибрати живіт після пологів у домашніх умовах?

Прибрати післяпологовий живіт у домашніх умовах можна за допомогою збалансованого харчування та фізичних вправ. Самостійно також можна робити бандаж живота та накладати тейпи.

Вправи для живота після пологів

Усунення живота після пологів починається з перших днів післяпологового періоду, щойно акушер-гінеколог дозволить жінці ходити після народження дитини. Вставати після природних пологів без ускладнень можна в першу добу, а після кесаревого розтину — наступного дня.

Виконувати спеціальні фізичні вправи та займатися спортом після пологів можна з дозволу гінеколога після контрольного огляду по закінченню шеститижневого періоду відновлення. Вправи для підтяжки живота:

  1. Кардіонавантаження (ходьба чи біг) чотири-п'ять разів на тиждень не менше, ніж півгодини.
  2. Планка щодня (почати з комфортного часу в планці та кожні три-чотири дні додавати до тривалості вправи 5-10 секунд).
  3. Вправа «місток» — підйом сідниць у положенні лежачи на спині з зігнутими в колінах ногами (два-три підходи по 15-20 разів).
  4. Випади (два-три підходи по 15-20 випадів на кожну ногу) та присідання (почати з 20-30 присідань і кожні три-чотири дні збільшувати їхню кількість на 10).

Фізичні вправи дають змогу підтягнути живіт після пологів, підвищити тонус м'язів і спалити підшкірні жирові відкладення. Зміцнення прямих м'язів живота може допомогти прибрати розбіжність м'язів преса (діастаз). Заняття спортом також підвищують витривалість і позитивно впливають на настрій.

Як харчуватися, щоб прибрати живіт після пологів?

Харчування після пологів має бути збалансованим і містити всі необхідні поживні компоненти (незамінні жири й амінокислоти, вітаміни та мінерали). Знижувати калорійність їжі до негативного енергетичного балансу (з'їдати менше калорій, ніж витрачати) можна після закінчення грудного вигодовування.

Для відновлення форми в раціоні мають бути присутніми термічно оброблені та необроблені овочі, м'ясо та риба нежирних сортів. Як здорові джерела жиру необхідно використовувати олії рослинного походження (оливкову, лляну), горіхи. Солодощі можна замінити медом і сухофруктами.

Пластична хірургія в ОН Клінік Харків Гагаріна

Як прибрати живіт після пологів? - Лисицин Руслан Григорович
Лисицин Руслан Григорович
ОН Клінік Харків Гагаріна
вул. Молочна, 48
м. Проспект Гагаріна
Графік роботи:
Пн - Пт: 8:30 - 18:00
Сб: 8:30 - 17:00
Нд: 8:30 - 14:00

Популярні питання

1. Чи допомагають косметичні засоби прибрати живіт?

Косметичні засоби можуть поліпшити тонус і пружність шкіри живота, а також допомагають боротися з розтяжками, проте мало впливають на підшкірний жир, в'ялість м'язів і обвислість шкіри. Ефективними засобами від збільшеного післяпологового живота є фізичні вправи, кінезіотейпування та методи пластичної хірургії.

2. Коли можна починати масаж живота після пологів?

Легкий мануальний масаж живота після природних пологів для підвищення м'язового тонусу й усунення в'ялості можна робити вже за один-два тижні після народження дитини. До інтенсивного й апаратного масажу передньої черевної стінки можна приступати не раніше, ніж через шість тижнів після пологів. Після кесаревого розтину починати масажувати м'язи преса можна за один-два місяці після операції, коли загояться післяопераційні рани.

3. Коли після кесаревого розтину можна робити абдомінопластику?

Робити абдомінопластику можна за 10-12 місяців після операції кесаревого розтину. Перед пластикою живота жінці, яка народжувала шляхом кесаревого розтину, необхідно пройти консультацію гінеколога, який проконтролює стан післяопераційних рубців.

4. Скільки коштує повна абдомінопластика?

Ціна повної абдомінопластики різниться в різних медичних установах. Вартість процедури залежить від клінічної картини, яку встановлюється після проведення огляду на консультації у пластичного хірурга.

5. Чи можна робити абдомінопластику відразу після пологів?

Робити абдомінопластику можна не раніше, ніж через 6-12 місяців після пологів, а також після закінчення грудного вигодовування, тому що коливання гормонального фону після вагітності та за лактації можуть погіршити результати операції. Бажано, щоб перед пластикою живота жінка реалізувала свої репродуктивні плани (не планувала подальших вагітностей), оскільки нова вагітність усуне результати пластичної операції, а зачаття в перші місяці після абдомінопластики загрожує ризиком післяопераційних ускладнень.

Рейтинг статті:
5 з 5 на основі 2 оцінок
Як прибрати живіт після пологів?
Пластичний хірург. Кандидат медичних наук. Вища категорія.
Як прибрати живіт після пологів?
Лікар-терапевт. Стаж роботи 7 років.

Схожі статті:

Коментарі

Катерина 4 місяці тому
Добрий день! Народила доньку чотири місяці тому. Намагаюся прийти у форму за допомогою збалансованого харчування. Що виключити з раціону, щоб швидко прибрати післяпологовий живіт?
Відповісти
Добрий день! Для того, щоб зменшити об'єм жирових відкладень у зоні живота, потрібен негативний баланс калорій (калорійність їжі має бути нижчою за добові витрати енергії). У раціоні харчування необхідно обмежити швидкі вуглеводи (цукор і солодощі, картопля), жири тваринного походження (масло, жирні сорти м'яса). З раціону також необхідно прибрати солодкі напої.
Валентина 5 місяців тому
Добрий день! Народила першу дитину три місяці тому, хотіла б повернутися в початкову форму, але не знаю, чи вийде. На скільки сантиметрів зазвичай зменшується живіт після пологів?
Відповісти
Добрий день! Перебіг післяпологового періоду у всіх жінок проходить індивідуально. Вага тіла та тонус шкіри після пологів залежать від генетичних особливостей, збільшення ваги під час вагітності, грудного вигодовування та терміну, який пройшов після пологів. Універсальної цифри, на скільки має зменшитися живіт після пологів не існує, але повернути форму, яка була до пологів, можливо за допомогою фізичних вправ, збалансованого харчування чи пластичної хірургії.
Наталя 5 місяців тому
Добрий день! Подруга порадила кінезіотейпування для боротьби з обвислим животом після пологів. Як правильно клеїти тейпи на живіт після пологів?
Відповісти
Вітаю! Тейпи для підтяжки живота клеяться на попередньо очищену та знежирену шкіру. Напрямок стрічок може бути різним. Для корекції косих м'язів живота тейпи клеяться по діагоналі від білої лінії живота до ребер. За діастазу наносять широкі стрічки вздовж прямих м'язів живота, а між ними клеять тонкі тейпи, які допомагають зблизити м'язи. Перед початком застосування кінезіотейпів необхідно проконсультуватися з лікарем.
Ірина 5 місяців тому
Вітаю! Після пологів на шкірі живота залишилися розтяжки. Як прибрати післяпологові рубці на животі?
Відповісти
Вітаю! Усунути рубці та стриї на животі допоможуть косметологічні процедури: лазерне шліфування та вирівнювання рубців філерами. Вдаватися до методів лазерної та ін'єкційної косметології можна після закінчення грудного вигодовування.
Аліна 5 місяців тому
Добрий день! Після пологів татуювання на животі деформувалося. Чи є спосіб це виправити?
Відповісти
Добрий день! Метод виправлення деформованого тату на шкірі живота залежить від того, скільки часу минуло після пологів. Оцінювати стан стінки живота можна за півтора місяця, оскільки природні процеси відновлення жіночого організму тривають впродовж шести тижнів. У перше півріччя після пологів для повернення до форми можна використовувати фізичні вправи. Якщо татуювання на животі залишається викривленим після шести місяців і після закінчення грудного вигодовування, можна вдатися до корекції зображення в тату-салоні або видалити його повністю за допомогою лазера.
Записатись на прийом
Заповніть форму, і ми зв'яжемося з Вами у найближчий час
Натискаючи на кнопку Відправити Ви даєте згоду на обробку даних, та погоджуєтеся з умовами угоди
Перевищено ліміт запитів. Спробуйте через 5 хв.

Не пропустіть оновлення від нас!

Обмінюємо email на корисну інформацію про ваше здоров’я. Нас читають понад 100 000 користувачів щомісяця. Приєднуйтесь і ви!
Підписуйтесь на наші соцмережі та вигравайте 1000 грн у березні!