Logo
0 800 30 11 77

16 міфів про секс, в які не варто вірити

16 міфів про секс, в які не варто вірити
Читати 11 хвилин | Створено: 18 вересня 2019 | Оновлено: 29 лютого 2024 | 71198 71198
Секс – невід'ємна та важлива частина нашого життя. Нестача знань про секс породжує безліч хибних переконань, які здатні впливати не лише на якість інтимного життя, а й на здоров'я партнерів.

Звідки беруться міфи про секс?

Сексуальні міфи - це уявлення про секс, які можуть бути помилковими, перебільшеними або й ненауковими, але сприйматися як справжні. На рівень віри у сексуальні міфи може впливати кілька факторів. Можливі причини виникнення помилок та поширення міфів про секс:

  • недостатня якість  статевої освіти;

  • перебільшені очікування щодо сексуальності;

  • використання недостовірних джерел (наприклад, засобів масової інформації, думок друзів та знайомих);

  • невдалий чи травмуючий перший сексуальний досвід.

Також міфи про секс можуть виникати із стереотипів. Прикладом стереотипного мислення є сприйняття будь-яких тем і питань про секс та сексуальність як табу через негативне ставлення до них в соціумі.

Міф №1. Мастурбація шкідлива для здоров'я

Поставте своє питання Гінекологу
«ОН Клінік»

Міфи про шкоду мастурбації можуть спровокувати страхи чи негативне ставлення до самозадоволення. Міфи про шкоду від мастурбації без доказової бази:

  • викривлення пеніса;

  • втрата зору;

  • зниження лібідо;

  • ріст росту волосся на долонях;

  • зменшення кількості сперматозоїдів;

  • еректильна дисфункція;

  • безпліддя;

  • розлади психіки.

Жоден із міфів не відповідають дійсності. Мастурбація під час сексу або без партнера є способом самопізнання та внесення різноманітності у сексуальне життя. Вона допомагає зняти напругу, а жінкам ще й знизити інтенсивність менструальних спазмів.

Одне з американських досліджень показало, що близько 60% чоловіків та 36% жінок мастурбують. Мастурбація може залишатися частиною сексуального життя, незважаючи на збільшення частоти статевих контактів.

Чоловіки, у яких довго не було сексу, схильні до недоброякісних пухлин передміхурової залози. Дослідження, під час якого було проаналізовано показники здоров'я близько 32 тисяч чоловіків, показало, що регулярне сім'явипорскування, незалежно від способу, зменшує ризик виникнення раку передміхурової залози.

Міф №2. Люди старшого віку не займаються сексом

Значна частина чоловіків та жінок займаються сексом у старшому віці, що спростовує поширений міф про припинення статевого життя у міру старіння організму. Дослідження, яке було проведене в Індії, показало, що більше половини людей віком від 60 років залишаються сексуально активними.

Статеві контакти в літньому віці сприяють поліпшенню сексуальної функції, хоча у представників обох статей збільшується час, необхідний збудження. Примітно, що стримуючі фактори (наприклад, зниження якості ерекції або зменшення об'єму вагінальних виділень) не викликають особливого занепокоєння і не впливають на бажання займатися сексом. Найбільш поширеними причинами припинення статевого життя з віком у жінок є втрата партнера та погіршення стану здоров'я у чоловіків.

Міф №3. Тільки проникнення може довести жінку до оргазму

Далеко не кожен оргазм є вагінальним, тому проникнення пеніса у піхву для його досягнення не обов'язково. Близько 36% жінок відчувають оргазм лише після стимуляції клітора. Для пошуку оптимальних способів досягнення оргазму під час вагінального проникнення можна одночасно стимулювати клітор пальцями, язиком чи вібратором.

Американський вчений Баррі Комісарук із Ратгерського університету штату Нью-Джерсі намагався пояснити різницю між сексуальністю жінок та чоловіків з погляду будови їхнього мозку. Він дійшов висновку, що оргазм в обох статей незалежно від способів його досягнення має практично однакову нервову активність. Однак після досягнення оргазму виникають різні мозкові процеси. Ймовірно, з цієї причини жінка здатна відчувати кліторальний оргазм після вагінального і навпаки.

Міф №4. Розмір члена впливає на якість сексу

Занепокоєння щодо розміру статевого члена впливає сексуальне задоволення і психоемоційний стан чоловіків. Незадоволеність довжиною пеніса або тривожність щодо реакції партнера на його розмір є однією з причин сексуальної дисфункції та невпевненості у ліжку. Психологічний стрес і низька самооцінка, спричинені переживаннями щодо відхилень від нормального розміру члена, можуть стати для чоловіків мотивацією збільшити пеніс.

Насправді на сексуальну функцію партнерів впливають як фізіологічні особливості, так і думки, що домінують під час статевого контакту. Результати одного дослідження щодо критичності розміру чоловічого пеніса показали, що приблизно для 1% жіночої статі розмір вкрай важливий, а для 32% має значення не довжина, а охват члена.

В середньому довжина ерегованого члена становить близько 13 см. Крім довжини пеніса, слід враховувати сумісність партнерів за пропорціями геніталій. Наприклад, занадто великий статевий член може травмувати стінки неглибокої піхви і спровокувати кровотечі. У разі виникнення фізичного дискомфорту під час сексу через розмір пеніса необхідно звернутися до уролога або гінеколога.

Міф №5. Чим довше триває секс, тим він якісніший

Уявлення про тривалість статевого акту можуть розходитися із статистичними об'єктивними даними. Дослідження, в якому взяли участь 500 пар, показало, що середній час еякуляції у чоловіків становить близько 5,5 хвилини після початку сексу. Відповідно до загальноприйнятих стандартів, якщо еякуляція відбулася більш ніж за одну хвилину після початку статевого акту, вона не вважається передчасною.

Бажана тривалість сексу є індивідуальним показником кожної пари. Наприклад, жінкам у середньому потрібно близько 12-14 хвилин для досягнення оргазму. Зважаючи на чоловічу фізіологію, сексопатологи вважають, що статевий акт тривалістю 3-13 хвилин не є приводом для занепокоєння (навіть якщо очікування набагато перевищують можливості організму). У той самий час, секс тривалістю 10-30 хвилин може сприйматися як надмірно тривалий статевий акт. Якщо надто рання або пізня еякуляція викликає дискомфорт, можна вирішити проблему звернувшись до лікаря.

Міф №6. Чоловік завжди має бути готовим до сексу

Багато чоловіків і жінок впевнені в тому, що ерекція є обов'язковою, якщо чоловік знаходиться поряд з об'єктом сексуального бажання. Насправді чоловік може бути не готовий до сексу через втому, стресу, депресію, занепокоєння, невідповідну ситуацію або важливі справи, що раптово виникли, що проявляється під час прелюдії і перед проникненням. За даними, отриманими під час великих міжнародних досліджень, поширеність еректильної дисфункції у віці до 40 років становить близько 30%. Патологія може посилюватися ендокринними та неврологічними захворюваннями.

Результати одного американського дослідження показали, що чоловіки, які прагнуть завжди бути готовими до сексу, можуть відчувати раптові проблеми з ерекцією у найбільш відповідальний момент. Лікар-уролог медичного центру «ОН Клінік Харків» Владислав Репринцев зазначає: «Проблеми з ерекцією можуть виникати не лише на психологічному рівні, а й через проблеми зі здоров'ям. Часто до еректильної дисфункції у чоловіків призводять захворювання серцево-судинної, ендокринної та статевої систем, зокрема хвороби передміхурової залози».

Щоб виявити причину проблем з ерекцією та уникнути імпотенції та безплідності, слід пройти комплексне урологічне обстеження. За призначенням лікаря потрібно здати аналізи на рівень цукру та гормонів (тиреотропного, лютеїнізуючого та тестостерону) у крові, які доповнюються електрокардіограмою та доплерографією судин статевого члена. Якщо еректильна дисфункція має психогенний характер, необхідна консультація психотерапевта.

Міф №7. При оргазмі чоловік завжди еякулює

Чоловік може відчувати оргазм без еякуляції. Однією з найпоширеніших причин відсутності сперми під час статевого акту, що завершується оргазмом, є ретроградна еякуляція. При цій патології сперма не виходить назовні, а потрапляє до сечового міхура. Причини ретроградної еякуляції (або сухого оргазму):

  • обструкція (закупорка) сім'явивідних проток;

  • травми або хірургічні втручання на пенісі, яєчках, простаті, уретрі, прямій кишці, органах таза чи спинному мозку;

  • анатомічні аномалії уретри;

  • діабет;

  • розсіяний склероз;

  • зловживання медикаментами (наприклад антидепресантами, ліками від простатиту або високого кров'яного тиску).

Оргазм без сперми є однією з причин безплідності. Для лікування сухого оргазму використовуються ліки, що допомагають утримувати м'язи шийки сечового міхура закритими під час еякуляції.

Міф №8. При першому сексі не можна завагітніти або заразитися ІПСШ

Вагітність та захворювання, що передаються статевим шляхом (ІПСШ), можуть виникнути при будь-якому (у тому числі при першому) статевому контакті. Імовірність зачаття дитини існує навіть у випадках, коли перший секс стався до першої менструації. За наявності менструації жодна із фаз циклу не є безпечною з погляду ризику незапланованої вагітності або зараження інфекціями.

Гарантований спосіб запобігання вагітності та ІПСШ - утримання від усіх видів сексу, включаючи оральний, вагінальний та анальний. Щоб знизити рівень ризику виникнення інфекційних хвороб та небажаної вагітності, слід користуватися презервативами при кожному статевому контакті. Ще одним методом, що допомагає запобігти вагітності, є гормональна контрацепція.

Міф №9. Під час сексу не можна використовувати секс-іграшки

Інтимні іграшки не становлять небезпеки для здоров'я за умови дотримання правил їх застосування та належного догляду. Рекомендації щодо використання секс-іграшок:

  • індивідуальне застосування (не слід ділитися секс-іграшками, щоб уникнути ІПСШ);

  • нанесення сумісної змазки (при сильному відчутті тертя);

  • ретельне очищення та дезінфекція після кожного використання;

  • регулярна перевірка на наявність дефектів (наприклад, подряпин або тріщин);

  • утримання від використання секс-іграшок при алергії, кровотечах чи травмах (наприклад, при порізах чи виразках).

Секс-іграшки допомагають урізноманітнити сексуальне життя, досліджувати ерогенні зони та отримувати більше задоволення від сексу. Наприклад, за допомогою секс-іграшок можна досягти оргазму без ерекції. Також інтимні іграшки можуть використовуватись при проблемах із сексуальним збудженням або при неможливості отримати оргазм під час вагінального сексу.

Секс іграшки

Секс іграшки

Міф №10. Для досягнення оргазму потрібно стимулювати точку G

Точкою G називають ерогенну зону підвищеної чутливості, що знаходиться на передній стінці піхви. Концепція існування точки G, яку потрібно стимулювати задля досягнення оргазму, було викладено 1982 року. Наявні докази є недостатніми для твердження про те, що точка G є у всіх жінок і що для досягнення оргазму необхідна її стимуляція.

У більшості жінок спостерігається зростання збудження у відповідь на кліторальну чи вагінальну стимуляцію, а у відповідь на стимуляцію конкретної області піхви. Стимуляція може викликати кліторальний або вагінальний оргазм, а не оргазм точки G.

Незалежно від існування будь-якої анатомічної структури, будь-яка спроба звести жіночий оргазм до простої стимуляції є надто спрощеним підходом до сексуальності. Крім фізіології, щодо механізмів виникнення жіночого оргазму необхідно враховувати безліч чинників, наприклад, відносини з партнером, сексуальний досвід, гормональний фон, культурні та релігійні переконання.

Міф №11. Без оргазму завагітніти неможливо

Вагітність настає, коли сперматозоїд чоловіка запліднює яйцеклітину жінки, що розвивається у рамках регулярного менструального циклу. Оргазм не впливає на процес запліднення яйцеклітини та на ймовірність зачаття дитини (у чоловіків сперма може виділятися під час сексу ще до оргазму). Також вагітність можлива без статевого акту, оскільки сперма може потрапити у піхву не лише під час сексу.

Міф №12. Під час менструації вагітність неможлива

Імовірність виникнення вагітності присутня у будь-який день менструального циклу. Овуляція у жінки може статися не в середині циклу, а пізніше чи раніше, тому ризик настання вагітності після сексу ніколи не буває нульовим.

Лікар-гінеколог медичного центру «ОН Клінік Дніпро» Вікторія Шегеда каже: «Сьогодні класична схема менструального циклу, який триває 28 днів, через спосіб життя сучасних жінок зустрічається вкрай рідко. Відповідно, секс під час місячних може призвести до зачаття через раннє чи пізнє дозрівання яйцеклітини». Щоб уникнути незапланованої вагітності, необхідно користуватися презервативами.

Міф №13. Від передеякулята неможливо завагітніти

Протягом всього статевого акту у чоловіка виділяється передеякулят - в'язка переднасіннєва рідина . Передеякулят, що містить ферменти, білки та слиз, виробляється за допомогою залоз Купера. Він необхідний для полегшення проходження сперми сечовипускальним каналом під час еякуляції та захисту сперматозоїдів від кислого середовища уретри та жіночої піхви.

У переднасіннєвих виділеннях можуть бути сперматозоїди, здатні зберігати життєздатність в жіночому організмі близько тижня. Процес виділення передеякулята неможливо контролювати, тому щоб знизити ризик ненавмисної вагітності внаслідок потрапляння сперми у піхву рекомендується використовувати презерватив при кожному статевому контакті.

Міф №14. Чоловіча мастурбація завдає шкоди сперматозоїдам

Часта чоловіча мастурбація не істотно впливає на фертильність, оскільки у чоловіків з нормальною якістю сперми навіть при щоденній еякуляції зберігається рухливість і концентрація сперматозоїдів, достатня для запліднення яйцеклітини. При частій мастурбації та еякуляції може зменшитися щільність та обсяг сперми, але ймовірність вагітності залежить від частоти статевих контактів та стану здоров'я партнерів, а не від регулярності мастурбації.

Міф №15. Під час місячних не можна займатися сексом

Менструація не є протипоказанням для статевих контактів при дотриманні запобіжних заходів. Щоб уникнути небажаної вагітності та ІПСШ при сексі під час менструації слід користуватися презервативом, оскільки період місячних є сприятливим для розмноження патогенної мікрофлори у піхві. Передачі інфекцій сприяють ослаблення природного захисного бар'єру (слизової оболонки матки), наявність заліза у менструальних виділеннях, розширений отвір шийки матки, лужне середовище піхви та нестабільність гормонального фону.

Вагінальний секс під час місячних може призвести до збільшення обсягу виділень через те, що вени матки перевантажені та схильні до пошкоджень. Однак деякі жінки зауважують, що менструація припиняється через один або два дні після статевого акту. Секс викликає скорочення матки, внаслідок чого активізується відділення ендометрію та місячні проходять швидше. Перед експериментами із сексом у період менструації краще звернутися до гінеколога.

Міф №16. Секс має закінчуватися оргазмом

Секс може приносити задоволення навіть без настання оргазму, оскільки під час статевих контактів стимулюються ерогенні зони партнерів. Крім приємних відчуттів, секс допомагає зменшити кров'яний тиск, зміцнити імунну систему, підвищити якість сну, а також зменшити симптоми депресії та тривоги.

Гінекологія в ОН Клінік Ужгород

16 міфів про секс, в які не варто вірити - Шмаргович Надія Степанівна
Шмаргович Надія Степанівна
ОН Клінік Ужгород
вул. Д. Богуславського 4
Графік роботи:
Пн - Пт: 08:00 - 20:00;
Сб - Нд: 9:00 - 17:00

Популярні питання

1. Чи шкодить анальний секс організму?

При недотриманні запобіжних заходів анальний секс може призвести до виникнення травм і захворювань. Основні правила анального сексу:

  • дотримання гігієни;

  • захист від інфекцій (використання презервативу);

  • зменшення тертя (за рахунок змазки);

  • припинення статевого акту при болях чи дискомфорті.

Особливу обережність слід виявляти при використанні секс-іграшок. Вони повинні мати форму, що унеможливлює повне проникнення інтимної іграшки в пряму кишку. За наявності захворювань, які можуть призвести до ускладнень (наприклад, геморою чи проктиту), рекомендується утримуватись від анального сексу. Кандидоз у одного із партнерів також є протипоказанням до анального сексу, тому при виявленні ознак хвороби необхідно провести лікування молочниці.

2. Чи погіршує мастурбація зір?

Жіноча та чоловіча мастурбація не має серйозних побічних ефектів. Припущення, що мастурбація може погіршити зір, є хибним і науково необгрунтованим.

3. Прийом кави перед сексом впливає якість статевого акту?

Благотворний вплив кофеїну на якість сексу не має достатніх наукових обґрунтувань. Кофеїн може впливати на роботу серця, судин та нервової системи, тому за наявності серцево-судинних або неврологічних патологій необхідно виявляти обережність при вживанні кави перед сексом .

4. Чи є термін придатності у презервативів?

Кожен презерватив має термін придатності, вказаний на упаковці. Залежно від типу матеріалу, з якого виготовлені презервативи, їхній термін придатності в середньому становить від одного до п'яти років.

Слід завжди перевіряти термін придатності перед використанням презервативу, а також брати до уваги рекомендації виробника щодо умов зберігання засобів контрацепції. Якщо презерватив, витягнутий з упаковки, видається липким, сухим або жорстким, його захисні властивості можуть знижуватися (незалежно від терміну придатності).

5. Чи впливають афродизіаки на сексуальну активність?

Наявні наукові дані не підтверджують безпеку та позитивний вплив будь-яких натуральних афродизіаків на чоловічу чи жіночу сексуальну функцію. Якщо афродизіак «діє», це може бути пов'язано з ефектом плацебо. Щоб уникнути ускладнень, перед вживанням будь-яких препаратів, рослин або афродизіаків у продуктах, слід проконсультуватися з лікарем.

Рейтинг статті:
5 з 5 на основі 3 оцінок
16 міфів про секс, в які не варто вірити
Лікар акушер-гінеколог. Вища категорія.
16 міфів про секс, в які не варто вірити
Лікар-гінеколог. Вища категорія.

Схожі статті:

Коментарі

Анна 2 дні тому
Добрий день. Чому під час першого сексу може бути боляче?
Відповісти
Добрий день. Однією з причин болю під час першого сексу є дефлорація (порушення цілісності дівочої пліви). Больовий синдром також може виникати на тлі стресу, через хвороби сечостатевої системи, дерматологічні захворювання, м'язові спазми або недостатню кількість піхвової змазки.
Валентина 6 днів тому
Доброго дня. Чому оргазм такий приємний?
Відповісти
Добрий день. Під час оргазму вивільняються гормони (дофамін і окситоцин), які позитивно впливають на психоемоційний стан. Також оргазм допомагає зняти стрес, м'язові спазми та болі в різних частинах тіла.
Аліна 1 тиждень тому
Добрий вечір. Чи корисна сперма як їжа?
Відповісти
Добрий день. Наявних наукових даних недостатньо для того, щоб віднести сперму до категорії корисної їжі. Серед поширених побічних ефектів ковтання сперми можна виділити алергічні реакції.
Записатись на прийом
Заповніть форму, і ми зв'яжемося з Вами у найближчий час
Натискаючи на кнопку Відправити Ви даєте згоду на обробку даних, та погоджуєтеся з умовами угоди
Перевищено ліміт запитів. Спробуйте через 5 хв.

Не пропустіть оновлення від нас!

Обмінюємо email на корисну інформацію про ваше здоров’я. Нас читають понад 100 000 користувачів щомісяця. Приєднуйтесь і ви!
Підписуйтесь на наші соцмережі та вигравайте 1000 грн у березні!