Logo
0 800 30 11 77

Зранку до лікаря: міфи та правда про захворювання, що передаються статевим шляхом

Зранку до лікаря: міфи та правда про захворювання, що передаються статевим шляхом
Читати 7 хвилин | Створено: 16 березня 2021 | Оновлено: 9 лютого 2023 | 22637 22637
Від сексу можна отримати не лише задоволення, а й неприємні сюрпризи, які з часом обов'язково дадуть про себе знати.

Йдеться про різні інфекції, що передаються статевим шляхом (сифіліс, гонорея, хламідіоз, мікоплазмоз тощо). На жаль, у суспільстві ця тема — табу, а тому навколо венеричних захворювань досі існує багато міфів. Про те, які з них правда, а які — відверта нісенітниця, поговоримо з лікарями мережі медичних центрів «ОН Клінік».

Міф 1. ЗПСШ передаються тільки під час вагінального контакту

На жаль для багатьох, ні. Більшість збудників цих захворювань можуть проникати в організм як під час анального, так і під час орального сексу. Річ у тім, що вони в різній концентрації можуть міститися в усіх біологічних рідинах. Найбільше інфекції — у спермі, виділеннях з піхви та крові, набагато менше — у сечі та слині. Тому заразитися ЗПСШ можна навіть через поцілунок.

А як щодо інфікування побутовим шляхом? Ось що про це думає лікар-уролог медичного центру «ОН Клінік Дніпро» Демиденко Сергій Віталійович:

«Можливість підхопити статеву інфекцію побутовим шляхом практично нульова. Однак є інфекції, які можуть передаватися через контакт зі шкірою зараженої людини. Це, насамперед, вірус папіломи людини та генітальний герпес. Також можливе зараження гепатитом В внаслідок спільного використання засобів особистої гігієни (зубної щітки, бритви)».

Міф 2. Якщо сім'явиверження не було, заразитися ЗПСШ неможливо

Поставте своє питання Гінекологу
«ОН Клінік»

Перерваний статевий акт — абсолютно ненадійний спосіб навіть для запобігання вагітності, і він тим паче не захищає від статевих інфекцій. Так, сім'явиверження не було, але обмін рідинами все одно відбувся. Збудників інфекції з предеякулята чоловіка цілком достатньо, щоб передати захворювання партнерці. Водночас бактерії з вагінальних виділень можуть потрапити в чоловічу уретру, також викликавши розвиток хвороби.

Міф 3. Оральні та вагінальні контрацептиви захищають не тільки від вагітності, але й від статевих інфекцій

Це твердження тісно пов'язане з попереднім і, природно, помилкове. Про захист від ЗПСШ за допомогою засобів контрацепції розповідає лікар-гінеколог медичного центру «ОН Клінік Полтава» Фаражалла Ольга Володимирівна:

«Єдиним видом контрацепції, який здатний захистити від статевих інфекцій, є бар'єрний контрацептив. Тому рекомендую завжди користуватися презервативом під час статевого акту. Але навіть він не дає 100% гарантії безпеки, оскільки не покриває статеві органи повністю, тому надягати його потрібно правильно. Тривалий час вважалося, що презервативи з ноноксинолом-9 вбивають інфекції, що викликають захворювання. Однак нові дослідження показали, що ця речовина викликає подразнення піхви та, навпаки, підвищує ризик інфікування».

Міф 4. Спринцювання піхви після статевого акту вбиває інфекції

Спринцювання — це досить поширений народний метод промивання піхви (переважно розчином на основі води та оцту), але венерологи та гінекологи вже давно ведуть проти нього війну. Хоча деякі жінки стверджують, що спринцювання допомагає їм відчувати себе чистішими, немає наукових доказів його користі.

Зате недоліків у цієї процедури достатньо. Про це говорить і лікар-гінеколог  «ОН Клінік Харків» Бондарєва Владислава Валентинівна:

«Спринцювання шкідливе для жіночого здоров'я. Воно порушує природний баланс мікрофлори піхви та викликає подразнення слизової оболонки, порушуючи природний захист. У результаті статеві інфекції, що потрапили в піхву зі сперматозоїдами, безперешкодно проникають в тканини, інфікуючи організм».

Міф 5. ЗПСШ завжди проявляються помітними симптомами

Це поширена помилка. Якби розпізнати статеву інфекцію можна було «на око», вони б так стрімко не поширювалися. ЗПСШ тим і небезпечні, що можуть тривалий час розвиватися в організмі безсимптомно, вражаючи статеву систему носія. Людина може навіть не здогадуватися про їх наявності, при цьому заражаючи своїх статевих партнерів.

Однак деякі інфекції можуть проявлятися зовні. Наприклад, генітальний герпес у період загострення утворює пухирі з рідиною на статевих органах. Вони створюють дискомфорт людині, тому не помітити вірус досить важко.

Міф 6. Обрізання захищає від ЗПСШ, тому «обрізаним» чоловікам можна не користуватися контрацепцією

Варто сказати, що це твердження лише частково помилкове. Ось що думає про це лікар-уролог  «ОН Клінік Харків» Крутько Дмитро Ігорович:

«Крайня плоть, яка видаляється під час циркумцизії, приховує голівку статевого члена, утворюючи мішок. Між ним і голівкою можуть потрапляти хвороботворні мікроорганізми та інфекції, які за недостатньої гігієни призводять до запалення крайньої плоті. Якщо воно викликано ІПСШ, це небезпечно для обох партнерів. Дійсно доведено, що обрізання значно знижує ризик ЗПСШ і ВІЛ-інфікування. Однак воно не є повноцінним захистом від статевих інфекцій, тому використовувати контрацептиви все-одно доведеться».

Міф 7. Якщо у мого партнера виявлена ​​статева інфекція, а у мене — ні, це означає, що він мене зрадив

Такий варіант можливий, але немає 100% гарантії. По-перше, ми вже з'ясували, що ЗПСШ не завжди проявляється симптомами, тому партнер міг просто не знати про наявність захворювання.

По-друге, окремі інфекції можуть передаватися не тільки статевим шляхом, як, наприклад, ВПЛ, генітальний герпес та інші. І не варто забувати, що можливість заразитися ЗПСШ нестатевим шляхом, хоч і мінімальна, але все одно існує.

Які захворювання передаються статевим шляхом?

Складно перерахувати всі інфекції, які викликають збудники, що передаються статевим шляхом. Серед найвідоміших — сифіліс, гонорея, мікоплазмоз, трихомоніаз. Також трапляються вірусні інфекції, які можуть передаватися статевим шляхом. Це перш за все ВІЛ, папіломавірус, гепатити В і С, генітальний герпес.

На щастя, сьогодні більшість ЗПСШ ефективно лікуються фахівцями медичних центрів «ОН Клінік».

Як захиститися від ЗПСШ?

Найдієвіший порада — не вступати в статеві стосунки. Однак ми розуміємо, що вона нездійсненна. Тому варто уникати випадкових статевих контактів, завжди використовувати бар'єрну контрацепцію і регулярно проходити комплексне обстеження у гінеколога чи уролога.

Від деяких вірусів можна захиститися за допомогою вакцинації. Наприклад, щеплення від гепатиту В робиться ще в перші 24 години життя дитини. Дорослі теж можуть вакцинуватися одноразово у віці від 20 до 55 років.

У дорослому віці також можна вакцинуватися від вірусу папіломи людини. Більшість країн, включно з Україною, робить такі щеплення тільки жінкам. Вакцина не захищає від усіх типів вірусу, але вона практично на 100% запобігає зараженню найбільш агресивними штамами ВПЛ, які є причиною 90% випадків раку шийки матки.

Тепер ви знаєте правду про захворювання, що передаються статевим шляхом, і, впевнені, будете більш уважними. Пам'ятайте, якщо у вас виявили статеву інфекцію, обов'язково повідомте про це партнера і починайте лікування під контролем досвідченого фахівця.

А які міфи про ЗПСШ знаєте ви?

Гінекологія в ОН Клінік Одеса

Зранку до лікаря: міфи та правда про захворювання, що передаються статевим шляхом - Ющенко Тетяна Олександрівна
Ющенко Тетяна Олександрівна
ОН Клінік Одеса
вул. Мала Арнаутська, 56
Графік роботи:
Пн - Пт: 8:30 - 19:30
Сб: 9:00 - 17:00
Нд: 9:00 - 14:00
Рейтинг статті:
4 з 5 на основі 12 оцінок
Зранку до лікаря: міфи та правда про захворювання, що передаються статевим шляхом
Лікар акушер-гінеколог, онкогінеколог. Вища категорія.
Зранку до лікаря: міфи та правда про захворювання, що передаються статевим шляхом
Стаття перевірена: Чабаненко Інга Гієвна
Лікар-гінеколог. Вища категорія.

Схожі статті:

Коментарі

Записатись на прийом
Заповніть форму, і ми зв'яжемося з Вами у найближчий час
Натискаючи на кнопку Відправити Ви даєте згоду на обробку даних, та погоджуєтеся з умовами угоди
Перевищено ліміт запитів. Спробуйте через 5 хв.

Не пропустіть оновлення від нас!

Обмінюємо email на корисну інформацію про ваше здоров’я. Нас читають понад 100 000 користувачів щомісяця. Приєднуйтесь і ви!
Підписуйтесь на наші соцмережі та вигравайте 1000 грн у березні!