Logo
0 800 30 11 77

Інструкція: як спілкуватися з важкохворими пацієнтами?

Інструкція: як спілкуватися з важкохворими пацієнтами?
Читати 5 хвилин | Створено: 30 серпня 2019 | Оновлено: 30 серпня 2019 | 12169 12169
За статистикою ВООЗ, близько 40 мільйонів людей щорічно потребують паліативної допомоги. Вона вкрай необхідна важкохворим пацієнтам з такими діагнозами, як: рак, серцево-судинні аномалії, СНІД, хронічні респіраторні захворювання, діабет, розсіяний склероз, хвороба Паркінсона і деякі види старечих деменцій.

Паліативна допомога передбачає комплексну соціальну, психологічну та медичну підтримку хворих, спрямовану на полегшення стану пацієнта і поліпшення якості його життя.

Паліативну допомогу надають професіонали: лікарі, психологи, доглядальниці. Але важка хронічна хвороба стає випробуванням для всієї родини. Хворому потрібен не тільки медичний догляд, але і психологічна підтримка. Проте і його родичі потребують турботи, уваги, повноцінного відпочинку і психологічної розрядки. Тому важливо зуміти допомогти близькій людині, але при цьому не вигоріти самому. Як правильно доглядати за важкохворими людьми?

Відверті розмови

Перша помилка, яку можуть допускати родичі пацієнтів з важкими захворюваннями, це удаване пожвавлення. Звичайно, необхідно зберігати позитивний настрій: гумор допомагає легше пережити важкі часи, зняти стрес і напруження. Але також важливо бачити реальну картину і розуміти, наскільки серйозна хвороба у близької людини. І ні в якому разі не можна давати пацієнтові помилкову надію.

Основні правила такі:

  • будьте поруч, але поважайте особистий простір іншого - якщо хворий попросив вас залишити його на самоті, надайте йому можливість побути наодинці з собою;
  • згадуйте спільні моменти, як щасливі, так і важкі. Це дозволить вам відчути близькість;
  • не заважайте хворому висловлювати свій побоювання та думки. Якщо він плаче - не зупиняйте його, але і не залишайте одного.

Звертайтеся за допомогою до професіоналів

Поставте своє питання Терапевту
«ОН Клінік»

Існує психологічна допомога і спеціальні курси для родичів тяжкохворих пацієнтів. Не соромтеся звертатися до фахівців. Особливо важливо відвідувати психолога або психотерапевта: він допоможе знайти конструктивний спосіб позбутися стресових емоцій, щоб запобігти вашому емоційному вигоранню. Контакти фахівців з паліативної допомоги може підказати лікар.

Зміни настрою

Важкий діагноз складно прийняти. Крім фізичного болю і погіршення самопочуття, пацієнту доведеться пройти кілька стадій прийняття, під час яких емоційний стан буде сильно змінюватися. Основні емоції, з якими може зіткнутися хворий - це страх, образа, гнів, відчуття власної безпорадності, розчарування. Навіть незважаючи на підтримку друзів і близьких, людина може почуватися самотньо.

Незважаючи на постійну зміну настроїв, вам доведеться зберігати витримку і намагатися не ображатися на хворого, уникати конфліктів. За можливості треба згладжувати гострі кути та зберігати спокій.

Не дозволяйте поганим думкам заволодіти вами

Часто родичі та друзі непокояться, що важкий діагноз вплине на особистість хворого, і призведе до краху відносин. Це не так. Навіть серйозні захворювання не завжди позначаються на психіці пацієнта, виключення складають тільки різні види деменцій. Ви можете підтримати теплий і близький емоційний контакт, якщо додати до цього зусилля.

Вміння переконувати

Від розпачу хворий може відмовлятися від медичної допомоги або звертатися до народних цілителів. Якщо таке «самолікування» не заважає загальній терапії - припиняти його не потрібно, особливо, якщо воно дає пацієнтові надію і вселяє в нього оптимізм і впевненість.

Але якщо поведінка стає нераціональною (хворий відмовляється від призначених лікарем медикаментів) - постарайтеся м'яко його переконати в недоречності нехтування лікуванням. Не потрібно сперечатися або залякувати, використовуйте емоційний зв'язок, але без тиску. Якщо не виходить - не звинувачуйте себе, але повідомте лікарів про переривання терапії. Можливо, вони зможуть зарадити.

Заохочуйте незалежність

До тих пір, поки хворий може доглядати за собою сам, гуляти, виконувати легку роботу або займатися творчістю - не бороніть йому в цьому. Це покращує загальний емоційний фон, дозволяє відчувати радість життя навіть при поганому самопочутті. Також не забирайте у людини право вибору. Запитуйте, чим би він хотів зайнятися, коли є вільний час. Цікавтеся його думкою про поточні новини, переглянуті фільми.

Пам’ятайте про радісні емоції

Біль, тривалі й неприємні процедури та слабкість здатні зіпсувати настрій не тільки хворому, але і його оточенню. Тому так важливо іноді влаштовувати один одному невеличкі свята. Подумайте, що може порадувати хворого (і вас), створіть позитивні спільні спогади.

Дбайте про себе

У догляді за близькою людиною легко забути про свої потреби. Пам'ятайте, що відпочинок - це не розкіш, а необхідність. Висипайтеся, не забувайте займатися спортом і гуляти. Також важливо радувати себе приємними дрібницями: наприклад, відвідуванням кінотеатру, зустрічами з друзями. Нехай вони будуть нечастими, але якщо ви відмовитеся від цього, то зіткнетеся з емоційним вигоранням і не зможете надавати потрібну підтримку близькій вам людині.

Детальніше про паліативну допомогу ви можете дізнатися у фахівців медичної клиніки «ДокторПРО».

Терапія в ОН Клінік Полтава

Інструкція: як спілкуватися з важкохворими пацієнтами? - Третякова Леся Олександрівна
Третякова Леся Олександрівна
ОН Клінік Полтава
проспект Віталія Грицаєнка (пр. Першотравневий), 18-А
Графік роботи:
Пн - Пт: 8:00 - 19:30
Сб - Нд: 9:00 - 17:00
Рейтинг статті:
5 з 5 на основі 3 оцінок
Інструкція: як спілкуватися з важкохворими пацієнтами?
Лікар-терапевт. Вища категорія.
Інструкція: як спілкуватися з важкохворими пацієнтами?
Стаття перевірена: Ступар Наталія Миколаївна
Сімейний лікар. Вища категорія.

Інші статті на тему

Схожі статті:

Коментарі

Записатись на прийом
Заповніть форму, і ми зв'яжемося з Вами у найближчий час
Натискаючи на кнопку Відправити Ви даєте згоду на обробку даних, та погоджуєтеся з умовами угоди
Перевищено ліміт запитів. Спробуйте через 5 хв.

Не пропустіть оновлення від нас!

Обмінюємо email на корисну інформацію про ваше здоров’я. Нас читають понад 100 000 користувачів щомісяця. Приєднуйтесь і ви!
Підписуйтесь на наші соцмережі та вигравайте 1000 грн у березні!