Лікування харчової алергії у дітей в Білій Церкві
Харчова алергія — це надмірна реакція імунної системи у відповідь на білки, що містяться в певних продуктах харчування. Алергічні реакції на продукти можуть викликати у дитини харчовий висип з набряком і свербінням шкіри та слизових оболонок, а також симптоми з боку шлунково-кишкового тракту і серцево-судинної системи. Лікування алергічних реакцій на продукти харчування може включати заходи з визначення та виключення алергенів, а також використання симптоматичних або біологічних препаратів.
Записатися на прийом до педіатра для діагностики та лікування харчової алергії у дитини ви можете в медичний центр «ОН Клінік Біла Церква». Запис на консультацію педіатра ведеться цілодобово.
Причини харчової алергії у дітей
Найчастіше алергічні реакції у дітей виникають на високоалергенні продукти харчування (яйця і коров'яче молоко, продукти, що містять глютен (пшеницю, ячмінь, жито), бобові (квасоля, сочевиця, горох), рибу і морепродукти, сою, селеру, гірчицю, насіння і горіхи, особливо арахіс). Причини харчової алергії у дітей можуть включати:
- раннє введення високоалергенних продуктів в раціон дитини (раніше шести місяців);
- спадкову схильність (наявність екземи, астми або сінної лихоманки в сімейному анамнезі);
- пасивне або активне куріння матері під час вагітності або після пологів.
Харчова алергія у дітей при грудному вигодовуванні не може бути викликана споживанням матір'ю високоалергенних продуктів. Алергічні реакції у дитини на грудному вигодовуванні також не викликає споживання матір'ю алергенних для неї продуктів.
Види харчової алергії у дітей
За механізмом імунної відповіді, що запускається в організмі дитини після контакту з білком-алергеном, алергічні реакції на продукти харчування поділяються на такі види. Види харчових алергій:
- IgE-залежна (негайна) реакція, що проявляється в проміжку від декількох хвилин до двох годин після вживання алергену;
- не-IgE-залежна (уповільнена) реакція, що розвивається в проміжку від двох до 48 годин після контакту з алергеном.
IgE-залежна реакція найчастіше проявляється шкірними або дихальними симптомами і може бути небезпечною через розвиток анафілаксії, не-IgE-залежна — шлунково-кишковими симптомами. Також виділяється змішаний тип алергічної реакції, на який може вказувати одночасний розвиток атопічного дерматиту та еозинофільного езофагіту (хронічного запалення стравоходу).
Симптоми харчової алергії у дитини
Найпоширенішим проявом підвищеної імунної реакції на продукти харчування є алергічні висипання, які у дитини можуть супроводжуватися свербінням і набряком слизових оболонок (губ, язика або рота, а також горла). При дерматологічних симптомах харчова алергія у дітей виглядає як висип або кропив'янка. Інші прояви харчової алергії у дітей можуть включати:
- шлунково-кишкові симптоми (нудоту або блювоту, діарею, спазми або біль у шлунку);
- дихальні симптоми (чхання, нежить або закладеність носа, відчуття стиснення в горлі, утруднене дихання або хрипи);
- серцево-судинні симптоми (знижений артеріальний тиск, запаморочення, блідість шкіри).
Симптоми харчової алергії у дітей до року найчастіше включають шкірні (висип, свербіж, почервоніння, сухість, лущення) і шлунково-кишкові прояви (часті зригування, блювоту, здуття, діарею, кров або слиз у калі). Небезпечна харчова алергія у дітей може бути через розвиток анафілаксії (гострої реакції, що характеризується сильним свербінням і висипом по всьому тілу, бронхоспазмом, стрімким зниженням артеріального тиску і утрудненим ковтанням).
Діагностика харчової алергії у дитини в Білій Церкві
Діагностикою харчових алергій у дітей в медичному центрі «ОН Клінік Біла Церква» займається педіатр. Діагностика харчової алергії у дитини може включати:
- збір анамнезу та фізикальне обстеження (уточнення симптомів, особистого та сімейного анамнезу, огляд слизових оболонок і шкіри, пальпацію живота та прослуховування легенів, призначення аналізів на харчову алергію у дітей);
- загальний аналіз на IgE (імуноглобуліни Е) для виявлення підвищеної активності імунної системи;
- при підозрі на конкретний алерген — специфічні аналізи на антитіла IgE до алергенів глютену, курки, рису, яєчного жовтка.
Лабораторна діагностика дозволить лікарю визначити причину харчової алергії (виявити конкретний алерген і тип імунного механізму) для призначення відповідного лікування. Комплексне обстеження також дозволить виключити харчову непереносимість (целіакію, лактазну недостатність) і функціональні розлади ШКТ (синдром подразненого кишечника, функціональні запори або діарею).
Лікування харчової алергії у дітей в Білій Церкві
Лікування алергічних реакцій на продукти харчування комплексне і може включати заходи щодо виявлення алергену і досягнення толерантності (переносимості) організму, а також усунення симптомів при контакті з алергеном. Лікування харчової алергії у дітей може включати:
- елімінаційну дієту (повне виключення високоалергенних продуктів з раціону з подальшим поступовим їх введенням для визначення алергену);
- оральну імунотерапію (зниження чутливості до алергену шляхом його поступового збільшення в кількості, яка не провокує розвиток алергічної реакції);
- біологічні препарати для блокування дії молекул, що викликають алергічні реакції.
При легких або помірних алергічних реакціях лікар може призначити симптоматичні препарати (антигістамінні засоби, які зменшують свербіж, чхання, нежить і висипання). При розвитку анафілаксії лікування також може включати ін'єкції адреналіну.
Профілактика харчової алергії у дітей
Запобігання алергічним реакціям на продукти харчування у дитини включає комплекс заходів, що застосовуються при обтяженій спадковості або діагностованій алергії. Профілактика харчової алергії у дітей може включати:
- своєчасне (близько шести місяців) і поступове введення високоалергенних продуктів в раціон дитини для відстеження реакцій організму;
- уникнення продуктів харчування і готової їжі, яка може містити алергени (готової магазинної або ресторанної їжі);
- виключення активного або пасивного куріння під час вагітності та після пологів.
Для профілактики харчової алергії у немовлят не рекомендується обмеження раціону матері під час вагітності та грудного вигодовування. При неможливості грудного вигодовування від харчової алергії дитині рекомендується вибирати гіпоалергенні суміші без коров'ячого молока в складі.
Записатися на консультацію педіатра для діагностики та лікування алергічних реакцій на продукти харчування у дитини в медичний центр «ОН Клінік Біла Церква» ви можете через онлайн-форму або за вказаним на сайті номером телефону. Дізнатися актуальну вартість прийому та діагностики можна онлайн або по телефону.
Висновки
Харчова алергія у дітей є однією з найчастіших причин шкірних проявів, розладів травлення і дихальних реакцій. Для діагностики алергічних реакцій на продукти харчування та підбору відповідного методу лікування проводяться аналізи, які дозволяють виявити алерген і виключити захворювання зі схожими симптомами (харчова непереносимість, функціональні розлади або інфекційні захворювання шлунково-кишкового тракту).
Популярні питання
Найчастіше дитячу харчову алергію викликають продукти з «великої вісімки», на частку яких припадає до 90% всіх алергічних реакцій. Продукти, які найчастіше викликають алергію у дітей, включають:
- курячі яйця;
- коров'яче молоко;
- арахіс і деревні горіхи (мигдаль, волоський горіх, кеш'ю, фундук, фісташки);
- пшеницю та інші злаки, що містять глютен;
- рибу, молюски і ракоподібні;
- сою.
Рідше у дітей можуть виникати алергічні реакції на цитрусові, шоколад, ягоди (особливо полуницю), а також деякі овочі (селера, томати), спеції (гірчицю, корицю) і мед. Алергічні реакції у дітей також можуть виникати на діоксид сірки, який іноді зустрічається в сухофруктах і фруктових соках.
Виявлення алергії на їжу у дітей може проводитися за допомогою збору анамнезу (уточнення симптомів, тяжкості алергічної реакції, потенційного алергену і факторів, що супроводжують виникнення алергічної реакції) і лабораторних аналізів. Лабораторна діагностика харчової алергії у дитини може включати:
- загальні аналізи до IgE (імуноглобулінів Е), що дозволяють встановити підвищену імунну активність;
- специфічні аналізи до IgE, що дозволяють виявити конкретний алерген (наприклад, глютен, курку, рис або яєчний жовток);
- додаткові дослідження (загальний аналіз крові, аналіз калу) для виключення станів зі схожими симптомами (харчової непереносимості, функціональних захворювань ШКТ).
Для визначення алергену лікар може призначити елімінаційну дієту (виключення високоалергенних продуктів з раціону з поступовим їх введенням через дві-чотири тижні для відстеження реакцій організму). Для відстеження вживаних продуктів і реакцій на них лікар може призначити ведення спеціального щоденника.
Основні заходи щодо запобігання алергічних реакцій у дітей базуються на своєчасному і правильному знайомстві з продуктами харчування, в тому числі високоалергенними, а не на їх уникненні. Заходи профілактики алергічних реакцій у дитини можуть включати:
- виключно грудне вигодовування до досягнення дитиною як мінімум чотирьох-шести місяців;
- введення прикорму з поступовим додаванням алергенів після досягнення дитиною шести місяців;
- при спадковій схильності до алергічних реакцій — контроль у педіатра.
Для профілактики алергічних реакцій на білки у дитини не рекомендується виключати алергени з раціону матері під час вагітності або грудного вигодовування. Для зниження ризику алергічних реакцій на їжу у дитини матері рекомендується уникати пасивного або активного куріння під час вагітності та після пологів.
Название | Цена |
ОНЛАЙН Консультація педіатра | 600 грн |
Вартість прийому педіатрів у Білій Церкві
Педіатр у Білій Церкві за адресою:
Біла Церква, вул. Ярослава Мудрого, 5/13
- По мапі