Logo
0 800 30 11 77

Ковід VS ускладнення: що страшніше?

Ковід VS ускладнення: що страшніше?
Читати 8 хвилин | Створено: 18 листопада 2021 | Оновлено: 18 листопада 2021 | 14155 14155
Світ знаходиться на піку чергової хвилі захворюваності на коронавірусну інфекцію, а лікарі борються за життя тисяч пацієнтів.

Проте навіть одужання від Covid-19 не означає повну перемогу, адже так само тисячі тих, хто вже перехворів на нього, щодня відчувають «відголоски» ковіду в роботі всіх систем організму.

Ще достеменно невідома повна картина довгострокових наслідків перенесеної інфекції, але за 2 роки пандемії вже можна виокремити основний вплив SARS-CoV-2 на різні системи організму. Тож які проблеми можуть виникнути після хвороби на ковід і що з цим робити, розкажуть лікарі мережі медичних центрів «ОН Клінік».

Дихальна система

Найсильніший вплив коронавірус має на дихальну систему, про це свідчить і кількість пацієнтів, що потребують госпіталізації та підключення до апаратів ШВЛ. Проте на фоні перенесеної хвороби в деяких пацієнтів розвивається гострий респіраторний дистрес-синдром (ГРДС), про який докладніше розповість Вікторія Стороженко, лікар-пульмонолог медичного центру «ОН Клінік Харків»:

«ГРДС виникає, коли легені пацієнта серйозно ушкоджені. Найчастіше це трапляється внаслідок інфекції або травми. Симптоми ГРДС після ковіду включають задишку і прискорене дихання, у важких випадках спостерігається посиніння шкіри та потрапляння рідини в легені, що перешкоджає циркуляції кисню в крові. Також на фоні гострого респіраторного дистрес-синдрому організм стає більш вразливим до інших інфекцій дихальних шляхів. Саме тому після одужання від ковіду пацієнтам рекомендується пройти обстеження легенів».

Не всі пацієнти однаково схильні до ГРДС. У зоні ризику перебувають люди похилого віку, курці, пацієнти з хронічними захворюваннями органів дихання та ослабленим імунітетом.

Що стосується ураження легенів під час хвороби на ковід, яке визначається на КТ, то воно вказує на відсоток альвеол, уражених вірусом. Чим вищий відсоток, тим більша ймовірність, що людину потребуватиме підключення до апарату ШВЛ. Після одужання від ковідної пневмонії на легені залишається рубець, як після бактеріального запалення, а функція альвеол відновлюється самостійно. Лише у 5% людей, що перехворіли на Covid-19, може розвинутися фіброз легенів, за якого відбувається часткове відмирання тканин органу. 

Серцево-судинна система

Поставте своє питання Терапевту
«ОН Клінік»

Наявність хронічних хвороб серця є фактором ризику складного протікання коронавірусної інфекції, але водночас і сама хвороба може викликати проблеми в роботі серцево-судинної системи.

Covid-19 впливає на роботу серця двома шляхами:

  1. Інфекція може призвести до поширення запалення по всьому тілу, що порушує роботу серця.
  2. Вірус може безпосередньо проникати в рецепторні клітини, відомі як рецептори АСЕ2, та тканини міокарда, викликаючи пряму вірусну шкоду.

Які патології серцево-судинної системи виникають на тлі перенесеного ковіду, розповість Михайло Лучінін, лікар-кардіолог медичного центру «ОН Клінік Дніпро»:

«Насправді викликати серцеву дисфункцію можуть різні захворювання від застуди до атипової пневмонії, проте у Covid-19 цей ризик значно вищий. Доведено, що у деяких людей, які перехворіли на ковід, можуть з’явитися різні патології серця: гіпертонія, тахікардія, запалення міокарда і навіть серцева недостатність. Крім того, коронавірус може викликати утворення тромбів, що призводить до порушення кровотоку. Причому симптоми захворювань можуть можуть проявлятися неодразу, а через кілька місяців чи навіть рік».

Щоб вчасно побачити проблему з серцем і судинами, рекомендуємо звернутися до кардіолога. Лікар проведе огляд і призначить додаткові обстеження для визначення стану серцево-судинної системи.

Нервова система

Вірус SARS-CoV-2 може впливати на роботу центральної та периферичної нервової системи. Зокрема це пов’язано з тим, що він є нейроінвазивним, тобто може проникати безпосередньо в тканини мозку.

Так, наприклад, у хворих на коронавірус може виникати «мозковий туман» і спостерігатися ще тривалий час після одужання. Докладніше про це розповість Ірина Яковлєва, лікар-невролог медичного центру «ОН Клінік Кропивницький»:  

«Мозковий туман — це немедичний термін. Так називають стан сповільненості, нечіткості та відстороненості. Він може проявлятися проблемами з пам’яттю, порушенням сну, відсутністю ясності розуму, сплутаністю свідомості, поганою концентрацією та головним болем. Covid-19 може викликати мозковий туман двома шляхами: напряму через ураження мозковий нейронів і опосередковано внаслідок погіршення самопочуття».

Порушення роботи ЦНС можуть бути викликані також нестачею кисню в тканинах мозку, спричиненою ураженням легенів. Крім того, проникнення вірусу в мозок може порушити його кровопостачання і призвести до набряку тканин. Аби уникнути серйозних наслідків, людям з перенесеним ковідом варто звернутися за консультацією до невролога.

Інші органи та системи

Коронавірусна інфекція може впливати також на інші органи. Зокрема у багатьох пацієнтів після одужання спостерігаються проблеми в роботі печінки. Про це розповість Тетяна Шканд, лікар-гастроентеролог медичного центру «ОН Клінік Харків»:

«Якщо клітини печінки запалені або пошкоджені, ферменти потрапляють у кровотік у більшій кількості, ніж зазвичай. Загалом це не є ознакою серйозної патології, але вимагає спостереження лікарем. Точно встановити, що саме спричинило проблеми з печінкою — хвороба чи ліки від неї, важко: проте гастроентеролог найімовірніше дасть рекомендації з налагодження функції залози».

Зазнає впливу й ендокринна система. Зокрема помічено зв’язок цукрового діабету і коронавірусної інфекції. Ось що з цього приводу говорить Сергій Міщенко, лікар-ендокринолог медичного центру «ОН Клінік Кропивницький»:

«Між вірусом SARS-CoV-2 і цукровим діабетом існує двонаправлений зв’язок. З одного боку наявність діабету в анамнезі підвищує ризик важкого протікання ковіду, а з іншого інфекція може спричинити розвиток діабету або його ускладнення. Зокрема це пов’язана з тим, що Covid-19 є каталізатором «стресової ситуації» в організмі, що спричиняє зниження вироблення інсуліну та появу ознак діабету І типу. Вірус також може викликати підвищення рівня цукру в крові, що є ознакою діабету ІІ типу, проте зазвичай він нормалізується впродовж кількох місяців».       

Крім того, Covid-19 впливає на психологічне здоров’я людей. Від початку пандемії значно більше людей відчувають тривогу, страх чи навіть депресію. Це пов’язано з соціальною ізоляцією, значним тиском негативних новин і неможливістю вести звичний спосіб життя. Крім того, на психологічний стан впливає і «мозковий туман», спричинений ураженням головного мозку.

Як запобігти наслідкам коронавірусної інфекції?

Насправді ніхто не може гарантувати, що коронавірусна хвороба мине без наслідків для вашого організму. Проте можна запобігти розвитку серйозних патологій, пройшовши постковідний чекап. Докладніше про нього розповість Сергій Млавець, сімейний лікар медичного центру «ОН Клінік Черкаси»:

«Постковідиний чекап — це комплексне обстеження організму, яке допомагає вчасно визначити проблеми в роботі різних систем після Covid-19 і виправити їх до появи серйозних порушень. Зазвичай такий чекап включає консультації різних фахівців, лабораторні аналізи та всі необхідні дослідження».

Крім повного чекапу, виявити наслідки коронавірусу для організму можна і за аналізами. Потрібні дослідження вже включені в пакети аналізів «COVID обстеження». Здати їх можна в лабораторних пунктах «ОН Клінік Харків». За розшифровкою показників досліджень рекомендуємо звернутися до терапевта, який за потреби призначить консультації в інших фахівців чи дасть рекомендації щодо відновлення організму після хвороби.   

Пройти комплексне обстеження рекомендується насамперед людям з хронічними захворюваннями, а також тим, хто перехворів на ковід у важкій формі. Проте записатися на чекап після одужання від Covid-19 не завадить кожному, адже від наслідків хвороби не застрахований ніхто.

А ви перевіряли стан свого здоров’я після перенесеного коронавірусу?

Терапія в ОН Клінік Харків Гагаріна

Ковід VS ускладнення: що страшніше? - Нікуліна Юлія Миколаївна
Нікуліна Юлія Миколаївна
ОН Клінік Харків Гагаріна
вул. Молочна, 48
м. Проспект Гагаріна
Графік роботи:
Пн - Пт: 8:30 - 18:00
Сб: 8:30 - 17:00
Нд: 8:30 - 14:00
Рейтинг статті:
5 з 5 на основі 2 оцінок
Ковід VS ускладнення: що страшніше?
Лікар-терапевт. Перша категорія.
Ковід VS ускладнення: що страшніше?
Стаття перевірена: Орлова Олена Миколаївна
Лікар-терапевт, ендокринолог. Вища категорія.

Інші статті на тему

Схожі статті:

Коментарі

Юлія 1 місяць тому
Доброго дня, чи можна вилікуватися від коронавірусу за допомогою відпочинку, постільного режиму, гарячого пиття, як від звичайної респіраторної інфекції? Чи за коронавірусу обов'язково потрібна медикаментозна терапія? У яких випадках у разі ковіду призначають противірусні?
Відповісти
Добрий день, у більшості випадків COVID-19 вимагає призначення медикаментозного курсу лікування, тому дотримання постільного режиму і гарячого пиття може бути недостатньо. Медикаментозна терапія, включаючи противірусні препарати, призначається у важких випадках або за наявності ускладнень (наприклад, пневмонії). Методи лікування залежать від тяжкості симптомів та індивідуальних особливостей пацієнта, тому важливо звернутися до терапевта або сімейного лікаря для отримання конкретних рекомендацій.
Вероніка 2 місяці тому
Добрий день, останній місяць чую від знайомих і рідних, що коронавірус знову мутував і з'явилися інші симптоми. Чи так це? Які симптоми має новий ковід?
Відповісти
Доброго дня, симптоми нового коронавірусу включають нежить, кашель, головний і м'язовий болі, слабкість і втому, біль у горлі. Унікальними ознаками нового коронавірусу є проблеми зі сном (безсоння), підвищене занепокоєння та тривожність, в той час як втрата смаку та нюху більше не є основним симптомом.
Олена 2 місяці тому
Добрий вечір, коли у мене з'явилися ознаки гострої респіраторної вірусної інфекції, я вирішила пройти експрес-тест на коронавірус. Що робити, якщо у мене позитивний тест на ковід? Чи можна лікуватися самостійно або потрібно звернутися до лікаря? Які фактори враховуються під час підбору курсу терапії?
Відповісти
Добрий вечір, у разі позитивного тесту на COVID-19 важливо звернутися до сімейного лікаря або терапевта для отримання рекомендацій і спостереження за станом здоров'я. Не варто лікуватися самостійно, оскільки тяжкість симптомів може варіюватися, а підбір терапії залежить від індивідуальних особливостей пацієнта (віку, наявності хронічних захворювань), його стану та розвитку ускладнень (наприклад, запалення легенів).
Інна 2 місяці тому
Доброго дня, моєму дідусеві 68 років, три дні тому діагностували коронавірус. Лікар каже, що захворювання протікає доволі легко, але дідусь інколи відчуває утруднене дихання та задишку. Терапевт рекомендує виконувати дихальну гімнастику. Скажіть, навіщо потрібна дихальна гімнастика за ковіду? Чим вона допомагає?
Відповісти
Доброго дня, дихальна гімнастика за COVID-19 допомагає підтримувати функцію легень, покращує кисневий обмін, полегшує задишку, нормалізує дихання і знижує ризик ускладнень (наприклад, пневмонії). Також вправи сприяють розрідженню і виведенню слизу, зміцненню головних інспіраторних м'язів (використовуються для вдиху) і відновленню легеневої функції після захворювання.
Ганна 2 місяці тому
Добрий день, я звернулася до терапевта через сильний сухий кашель, нежить і біль у горлі. Кілька днів намагалася лікуватися сама, бо була впевнена, що причина у звичайному ГРВІ. Але коли зникли нюх і відчуття смаку, то поспішила до лікаря. Підкажіть, як роблять експрес-тест на ковід?
Відповісти
Доброго дня, експрес-тести на COVID-19 найчастіше виконуються за допомогою мазка з верхніх дихальних шляхів або краплі крові для виявлення антитіл. Для перевірки на коронавірус можуть застосовуватися полімеразна ланцюгова реакція (ПЛР) або імунологічні методи. Під час ПЛР аналізується генетичний матеріал вірусу, під час імунологічних аналізів - оцінюється наявність імунних реакцій організму.
Записатись на прийом
Заповніть форму, і ми зв'яжемося з Вами у найближчий час
Натискаючи на кнопку Відправити Ви даєте згоду на обробку даних, та погоджуєтеся з умовами угоди
Перевищено ліміт запитів. Спробуйте через 5 хв.

Не пропустіть оновлення від нас!

Обмінюємо email на корисну інформацію про ваше здоров’я. Нас читають понад 100 000 користувачів щомісяця. Приєднуйтесь і ви!
Підписуйтесь на наші соцмережі та вигравайте 1000 грн у березні!