Logo
0 800 30 11 77

Як користуватись кисневим концентратором?

Як користуватись кисневим концентратором?
Читати 7 хвилин | Створено: 23 листопада 2021 | Оновлено: 31 травня 2023 | 64133 64133
Кисневий концентратор — це медичний апарат, який використовується для насичення крові киснем. За допомогою кисневого концентратора людині забезпечується самостійне дихання концентрованою кисневою сумішшю.

Навіщо потрібний кисневий концентратор?

Терапія киснем використовується за захворювань, що супроводжуються порушеннями процесів дихання (вентиляції легенів і газообміну в їх судинах), а також у ситуаціях, коли самостійне дихання неможливе (під час і після оперативних втручань, за травм, порушень свідомості). Розрізняють неінвазивні (зовнішні) та інвазивні (з доставкою кисню безпосередньо в нижні дихальні шляхи) методи кисневої підтримки. Неізвонівна оксигенотерапія здійснюється за допомогою приладів для дихання киснем: кисневих концентраторів, кисневих балонів та мішків, апаратів для подачі кисню в дихальні шляхи під тиском, а також через централізовану систему подачі кисню у лікарняних закладах. До інвазивної кисневої терапії належить штучна вентиляція легень (ШВЛ).

Кисневий концентратор є зручним портативним апаратом для насичення легенів киснем. Користуватися кисневим концентратором можна не лише у медичних закладах, а й щоб дихати киснем вдома.

Принцип роботи кисневого концентратора

Поставте своє питання Терапевту
«ОН Клінік»

Вміст кисню в повітрі становить 21%. Принцип роботи кисневого концентратора полягає у створенні потоку чистого кисню для дихання. Повітря із довкілля проходить через водні місткості кисневого апарату, в яких формується дихальна суміш із вмістом кисню близько 95%. Киснева суміш зволожується та подається пацієнту через спеціальні трубки.

Дихати киснем можна через кисневу маску, яка закриває ніс і рот, або через носові канюлі (трубочки, які вставляються в ніздрі). Використання носових канюль дозволяє вживати їжу та воду, а також вільно розмовляти, не перериваючи процес кисневої терапії.

Показання для кисневого концентратора

Апарат кисневої підтримки необхідний за дихальної (легеневої) недостатності. Дихальна недостатність — це патологічний стан, за якого знижується рівень кисню в крові (сатурація) та розвивається кисневе голодування органів і тканин.

Норма сатурації у дорослих

Стан пацієнта

Показники

нормальна сатурація кисню у дорослого

більше 95 %

дихальна недостатність 1-го ступеня

90-94 %

дихальна недостатність 2-го ступеня

75-89 %

дихальна недостатність 3-го ступеня

менше 75 %

гіпоксемічна кома

менше 60 %

Для вашої зручності ми надаємо нашу таблицю у вигляді ілюстрації. Ви можете зберегти її або надіслати знайомим за потреби.

Таблиця норми сатурації

Таблиця норми сатурації

Кисневий концентратор може бути потрібен за гострих і хронічних захворювань серцево-судинної та патологій легеневої системи. Показання для застосування оксигенотерапії через кисневий концентратор включають:

  • гострий респіраторний дистрес-синдром;
  • вірусну і бактеріальну пневмонію (зокрема спричинену вірусом Covid-19);
  • бронхіальну астму;
  • хронічне обструктивне захворювання легенів;
  • бронхіоліт;
  • бронхоектатичну хворобу;
  • ідіопатичний легеневий фіброз;
  • муковісцидоз;
  • набряк легенів;
  • серцеву недостатність.

Зниження кисню у крові супроводжується появою скарг на задишку і відчуття нестачі повітря. Падіння сатурації також супроводжується прискореним диханням і серцебиттям, блідістю та синюшним відтінком шкіри (насамперед синіють губи та кінчики пальців), вираженою слабкістю, серцевим болем і почуттям тривоги.

Якою має бути сатурація?

Сатурація — це показник кількості кисню в крові. Норма сатурації в дорослих становить 95-100%. Норми кисню у крові змінюються за зміни висоти над рівнем моря внаслідок впливу атмосферного тиску здатність газів (зокрема кисню) розчинятися у рідинах (у крові).

Сатурація вимірюється за допомогою пульсоксиметрії. Портативний пульсоксиметр для дорослих, як правило, одягається на палець руки. Відхилення сатурації від норми у здорових людей можуть спостерігатися за:

  • наявності манікюрного покриття на нігтях (матеріали для покриття нігтів затримують інфрачервоне випромінювання, що використовується у пульсоксиметрі);
  • холодних пальцях (у холодному приміщенні, на вулиці в холодну пору року, при синдромі Рейно);
  • аритмії;
  • деформації пальців (наприклад, при остеоартрозі);
  • тремтіння рук (при паркінсонізмі).

Сатурація нижче за 92% вважається критичною. Дихальна недостатність призводить до зменшення надходження кисню до тканин та органів, внаслідок чого порушується робота всіх систем організму. Насамперед від нестачі кисню страждають органи центральної нервової системи (головний мозок).

Єдиного показника сатурації, який би вважався смертельним, немає. Переносимість кисневого голодування людиною залежить від загального стану здоров'я організму, наявності хронічних захворювань, тривалості дихальної недостатності (за хронічної дихальної недостатності настає адаптація до низького рівня кисню в крові), рівня тренованості (треновані люди легше переносять дихальну недостатність).

Кисневий концентратор за ковіду

Коронавірусна інфекція, викликана вірусом SARS-CoV-2, вражає альвеоли легенів (легеневі мішечки, в яких відбувається газообмін). Ураження легенів коронавірусом призводить до формування інтерстиціальної, як правило, двосторонньої пневмонії. Ділянка легеневої тканини, схильної до запалення, не може брати участь в акті дихання, що призводить до зниження сатурації. Норма сатурації за ковіду така сама, як і у здорових людей, — понад 95%.

Кисневий концентратор за ковіду необхідний за розвитку дихальної недостатності. Підключення до кисню за ковіду на етапі перших ознак зниження сатурації дозволяє уникнути негативних наслідків гіпоксії та уповільнити прогресування запального процесу в легенях. Дихати киснем за ковіду необхідно правильно, дотримуючись тривалості оксигенотерапії та режиму роботи апарату, призначених лікарем. Оксигенотерапія шляхом дихання киснем за ковіду може знадобитися не тільки у розпал пневмонії, а й на етапі розсмоктування запалення легких. Тривалість лікування індивідуальна і може тривати понад місяць.

Кисневий концентратор за пневмонії

Киснева підтримка може бути потрібна за пневмонії будь-якої природи: вірусної, бактеріальної, грибкової. Кисневий концентратор за пневмонії показаний лише за наявності дихальної недостатності.

Оксигенотерапія за запалення легенів дозволяє підтримувати достатню сатурацію кисню в крові в період, коли легені не справляються із забезпеченням організму киснем без зовнішньої підтримки. Дихати киснем за пневмонії необхідно до відновлення гарної сатурації.

Як правильно дихати кисневим концентратором?

Рекомендації про те, як правильно дихати кисневим концентратором, дає лікар, який призначає кисневу терапію. Терапевт розраховує обсяги кисню, які мають надходити в дихальні шляхи за одиницю часу (одну хвилину), залежно від вихідного рівня сатурації та тяжкості стану хворого. Крім швидкості потоку кисню, лікар призначає режим оксигенації (безперервний, під час нічного сну або після фізичного навантаження). Не можна використовувати кисневий концентратор самостійно без призначення лікаря.

Абсолютних протипоказань до кисневої терапії через кисневий концентратор немає. Тим не менш, додатковий кисень за нормального рівня сатурації може бути токсичним, тому оксигенація протипоказана пацієнтам із пневмонією без ознак дихальної недостатності. За неправильного застосування кисневого концентратора можна завдати шкоди здоров'ю.

За амбулаторного лікування та наявності показань для інгаляцій кисню лікар може порекомендувати на час захворювання взяти кисневий концентратор в оренду для домашнього користування. Оренда кисневого концентратора повинна здійснюватися лише у медичних установах, які гарантують якість кисневих апаратів. Апарат для кисню має бути сертифікований. Кисневий апарат для дихання, взятий на прокат, має бути укомплектований індивідуальною маскою або носовими канюлями.

Терапія в ОН Клінік Харків Пушкінська

Як користуватись кисневим концентратором? - Катвицька Дар‘я Іванівна
Катвицька Дар‘я Іванівна
ОН Клінік Харків Пушкінська
вул. Ярослава Мудрого, 30а
м. Пушкінська
Графік роботи:
Пн - Пт: 8:00 - 18:00
Сб: 9:00 - 16:00
Нд: 9:00 - 13:00

Популярні питання

1. Скільки можна дихати кисневим концентратором?

Тривалість кисневої терапії залежить від захворювання і тяжкості стану. Киснева підтримка може тривати як протягом кількох годин, так і протягом декількох тижнів. Потреба у кисні залежить від рівня сатурації. За тривалої оксигенотерапії лікар регулює інтенсивність потоку кисню, поступово зменшуючи його для відновлення дихальної функції легень.

2. За якої сатурації підключають кисень?

Показанням до кисневої терапії, зазвичай, є зниження сатурації нижче за 93%. Рішення про необхідність кисневої підтримки ухвалює лікар залежно від діагнозу, загального стану та наявності супутніх захворювань.

3. Чим замінити кисневий концентратор?

Кисневий концентратор не має аналогів, відповідних йому за зручністю застосування та ефективністю оксигенотерапії. Кисневі балони та мішки мають низьку кількість кисню і не здатні тривало підтримувати сатурацію в межах норми.

4. Чи можна дихати чистим киснем?

Концентрація кисню в дихальній суміші, що виробляється кисневим концентратором, досягає 95%. Інгаляції чистого кисню можуть бути токсичними, тому застосовувати їх необхідно лише за наявності показань (низької сатурації). Для зниження ризику кисневої інтоксикації лікар підбирає мінімальну швидкість потоку кисню, за якої вдається досягти відновлення рівня насичення крові киснем.

5. Що робити, якщо падає сатурація?

Дихальна недостатність є загрозливим для життя станом, тому за зниження сатурації в крові необхідно проконсультуватися з лікарем. За зниження рівня кисню нижче 93% слід викликати бригаду швидкої допомоги.

Рейтинг статті:
5 з 5 на основі 4 оцінок
Як користуватись кисневим концентратором?
Лікар-терапевт.
Як користуватись кисневим концентратором?
Стаття перевірена: Сівцева Юлія Віталіївна
Лікар терапевт, кардіолог. Перша категорія.

Інші статті на тему

Схожі статті:

Коментарі

Сергій 2 роки тому
Пульмонолог діагностував хронічне обструктивне захворювання легень і призначив інгаляції гормональних препаратів. Чи можна замінити гормони на чистий кисень?
Відповісти
Для ефективного лікування необхідно дотримуватися рекомендацій лікаря. Гормональні препарати застосовують у разі хронічних захворювань бронхів із протизапальною метою. Киснева терапія може бути рекомендована на додаток до основного лікування за наявності дихальної недостатності.
Віктор 2 роки тому
Протягом чотирьох років страждаю від нападів бронхіальної астми. Чи допомагає кисень у разі астматичної задухи?
Відповісти
Кисневу терапію застосовують у разі бронхіальної астми зі зниженням сатурації в комплексі з протизапальними і бронхорозширювальними препаратами. Кисень допомагає усунути кисневе голодування організму під час астматичного нападу.
Катерина 2 роки тому
Лікуюся від ковіду вдома за допомогою кисневого концентратора. Уночі канюлі випадають із носа, тому до ранку в мене знижується сатурація. Що робити?
Відповісти
Для забезпечення безперервної інгаляції кисню в нічний час можна замінити носові канюлі на кисневу маску. Маска щільніше прилягає до обличчя і не спадає під час нічного сну.
Єгор 2 роки тому
Узяли кисневий концентратор в оренду. Наскільки гігієнічно дихати киснем через маску, взяту на прокат?
Відповісти
Кисневі маски та носові канюлі є змінними частинами кисневого концентратора, які надаються індивідуально кожному пацієнту. Маски та канюлі не потребують додаткової стерилізації.
Тетяна 2 роки тому
Хворію на ковід. Лікар призначив дихати киснем через концентратор. З якої швидкості потоку необхідно починати дихати киснем?
Відповісти
Швидкість потоку кисню підбирає лікар індивідуально залежно від рівня сатурації. Як правило, кисневу терапію починають зі швидкості 3-4 л/хв.
Записатись на прийом
Заповніть форму, і ми зв'яжемося з Вами у найближчий час
Натискаючи на кнопку Відправити Ви даєте згоду на обробку даних, та погоджуєтеся з умовами угоди
Перевищено ліміт запитів. Спробуйте через 5 хв.

Не пропустіть оновлення від нас!

Обмінюємо email на корисну інформацію про ваше здоров’я. Нас читають понад 100 000 користувачів щомісяця. Приєднуйтесь і ви!
Підписуйтесь на наші соцмережі та вигравайте 1000 грн у березні!