Logo
0 800 30 11 77

Діти і COVID-19: педіатр відповідає на питання

Діти і COVID-19: педіатр відповідає на питання
Читати 4 хвилини | Створено: 13 травня 2021 | Оновлено: 13 травня 2021 | 10065 10065
Пандемія COVID-19 змусила кожного з нас змінити звичний порядок життя і бути уважнішим до свого здоров’я.

Але найбільше приводів для хвилювання у батьків, адже лише вони здатні знизити ризик зараження власної дитини. 

І досі навколо коронавірусу у дітей точаться дискусії, і все через нестачу достовірної інформації. Тому сьогодні лікар-педіатр медичного центру «ОН Клінік Харків» (м. Пушкінська) Сирбу Тетяна Володимирівна відповість на найпоширеніші питання батьків про COVID-19 у дітей.

Чим відрізняється перебіг хвороби у дітей і дорослих? 

Перебіг хвороби у дітей і дорослих схожий. Причому чим старша дитина, тим більш подібним буде перебіг. Ризик розвитку ускладнень у дітей у 25 разів нижче, ніж у дорослих, ризик смерті — у 500 разів нижче, ніж у дорослих, тобто є практично нульовим. Але слід пам’ятати, що у дітей віком до 10 років частіше спостерігаються ускладнення і важкий перебіг, ніж у дітей старшого віку.

Ризик тромбозів у дітей набагато нижчий, тому що у них більш здорові судини, а система згортання крові працює краще. З іншого боку, у дітей і підлітків частіше, ніж у дорослих, трапляється мультисистемний запальний синдром (або Кавасакі-подібний синдром). Він виникає переважно через 2-3 тижні після перенесеної коронавірусної хвороби.

У дітей молодшого віку частіше, ніж у дорослих, трапляється ураження коронарних судин за мультисистемного запального синдрому. Такі діти повинні спостерігатися у кардіолога впродовж 2 місяців після одужання для контролю стану коронарних судин.

Чи правда, що нові штами коронавірусу більш небезпечні для дітей?

Так. На сьогодні існує 8 штамів Sars-Cov-2, він постійно мутує і кожна мутація вірусу більш небезпечна для людини. Мутовані віруси призводять до збільшення тяжких форм. Причому все частіше хворіють молодші групи людей, тому можна стверджувати, що і для дітей ці нові штами більш небезпечні.

Чи правда, що новонароджені й немовлята до 1 року перебувають у групі ризику?

Новонароджені та діти до року належать до групи ризику за ймовірністю важкого перебігу і виникнення ускладнень. Тому вони потребують особливого спостереження. Проте, на щастя, у цій групі дітей такі форми хвороби все одно виникають набагато рідше, ніж у дорослих.

Чи безпечно годувати груддю дитину, якщо мама хворіє на коронавірус?

Так, всі міжнародні установи рекомендують матері годувати дитину груддю, але треба дотримуватись необхідних засобів профілактики, а саме: мити руки з милом перед прикладанням дитини до грудей або обробляти їх деззасобами, якщо не має можливості скористуватися водою і милом. У побуті за можливості намагайтеся витримувати дистанцію у 2 метри від ліжечка дитини та обов’язково носити захисну маску, яку треба змінювати кожні 2 години.

Які постковідні симптоми спостерігаються у дітей?

Частота і тривалість постковідного синдрому у дітей ще не вивчена. Є поодинокі попередні дослідження, але відомо, що в близько 40% дітей протягом 3 місяців після захворювання можуть спостерігатись втома, біль у м’язах і суглобах, головний біль, безсоння, задишка, тахікардія, підвищення температури тіла до 38,1-39°С без вагомих причин.

Чому важливо розмовляти з дітьми про коронавірус?

Вірус COVID-19 передається повітряно-крапельним шляхом, і діти найчастіше інфікуються в колі сім’ї, ніж будь-де. Проте діти є такими самими носіями коронавірусу, як і дорослі. Малюкам до 2 років не рекомендується одягати захисні маски, а от старшим дітям потрібно користуватися засобами індивідуального захисту. Тому важливо говорити з дітьми від 2 років про важливість дотримання правил профілактики, необхідність утримуватись від торкань обличчя руками тощо. Також потрібно навчити дитину правильно одягати та носити маску на обличчі, користуватись деззасобами та уникати контакту з хворими.

Найкраще запобігти захворюванню, чим потім його лікувати. Тому дотримуйтесь правил особистої гігієни та навчіть цьому власну дитину. Будьте здорові!

А як ви захищаєте дитину від інфікування?

Педіатрія в Дитячому відділенні «ОН Клінік Харків» (м. Палац Спорту)

Діти і COVID-19: педіатр відповідає на питання - Санжаревська Тетяна Олегівна
Санжаревська Тетяна Олегівна
Дитяче відділеня «ОН Клінік Харків» (м. Палац Спорту)
пр. Героїв Харкова, 257
м. Палац Спорту
Графік роботи:
Пн - Пт: 8:00 - 18:00
Сб: 8:00 - 17:00
Нд: 9:00 - 14:00

Популярні питання

1. Як ковід впливає на вагітність?

Коронавірусна інфекція у вагітних жінок протікає по-різному і може як пройти в легкій формі, так і призвести до ускладнень. Питання впливу на вагітність інфекції, викликаної вірусом Covid-19, продовжує вивчатися. Для того, щоб вчасно виявити та усунути можливі порушення, вагітна жінка, хвора на ковід, повинна регулярно спостерігатися у лікуючого терапевта і акушер-гінеколога.

2. З яких симптомів починається ковід у дитини?

Коронавірусна інфекція, як правило, починається з підвищення температури тіла, яке супроводжується сильною слабкістю, підвищеною стомлюваністю, ознобом, головним болем. Одночасно може виникнути закладеність носа. У дітей, хворих на коронавірус, також може з'явитися біль у животі та розлад шлунку.

3. Скільки триває інкубаційний період ковід-19 у дітей?

Інкубаційний період після зараження вірусом Covid-19 у дітей, як і у дорослих, може тривати до 14 днів. У більшості випадків симптоми захворювання з'являються на 3-5 день після контакту з носієм коронавірусу.

Рейтинг статті:
4 з 5 на основі 7 оцінок
Діти і COVID-19: педіатр відповідає на питання
Лікар педіатр. Вища категорія.
Діти і COVID-19: педіатр відповідає на питання
Лікар-педіатр. Перша категорія.

Поставте своє питання Педіатру
«ОН Клінік»

Схожі статті:

Коментарі

Алла 4 місяці тому
Добрий день, я народила тільки місяць тому, тому переживаю, що не зможу своєчасно розпізнати ознаки інфекції у дитини. Які симптоми Ковіду в немовлят? Як зрозуміти, що дочка захворіла, якщо вона не вміє говорити?
Відповісти
Доброго дня, у грудних дітей симптоми коронавірусу можуть бути менш специфічними. Вони можуть включати дратівливість, погіршення або відсутність апетиту, труднощі з диханням, лихоманку, блювоту і діарею. Важливо звертати увагу на будь-які зміни в поведінці або стані дитини та, у разі підозри на COVID-19, негайно проконсультуватися з педіатром для встановлення діагнозу та підбору курсу лікування.
Олена 4 місяці тому
Добрий день, моїй доньці п'ять років, вчора в неї з'явилися кашель, нежить і піднялася температура, сьогодні вранці пропав нюх. Ми зробили експрес-тест на Ковід і він виявився позитивним. Скільки днів триває Ковід у дітей?
Відповісти
Доброго дня, тривалість COVID-19 у дітей може варіюватися, залежить від різних чинників (включно з віком, загальним станом здоров'я та індивідуальними особливостями дитини). У більшості дітей з легкою та помірною формою коронавірусу симптоми зазвичай тривають від двох-трьох днів до тижня. У важких випадках або за наявності ускладнень хвороба може тривати від двох до трьох тижнів.
Ксенія 4 місяці тому
Вітаю, чи правда, що коронавірус мутує, призводячи до абсолютно нових проявів? Підкажіть, які симптоми вказують на Ковід у 2023 році у дітей? Як зазвичай переноситься захворювання в 10 років?
Відповісти
Добрий день, симптоми COVID-19 у дітей у 2023 році можуть включати нежить, стомлюваність, головний біль, лихоманку, втрату нюху чи смаку, сухий або вологий кашель. Захворювання зазвичай переноситься легше у дітей віком 10 років, у більшості випадків обмежується помірними симптомами, схожими на застуду. Однак важливо дотримуватися запобіжних заходів (зокрема вакцинації та достатнього рівня гігієни рук), щоб захистити дітей від інфекції та запобігти її поширенню.
Олена 5 місяців тому
Добрий вечір, мій син рідко хворіє, тому я завжди переживаю, коли щось змінюється в його самопочутті. Коли вранці підійшла поцілувати сина, то зрозуміла, що в нього температура, термометр показав 37.9, але інших ознак ГРВІ немає. Чому може підвищитися температура в дитини без симптомів застуди?
Відповісти
Вітаю, підвищення температури у дитини без симптомів застуди може бути спричинене реакцією на щеплення, прорізуванням зубів, емоційним стресом, тепловим ударом, харчовим отруєнням або інфекцією. Важливо стежити за температурою, забезпечувати дитині достатній питний режим.
Маргарита 5 місяців тому
Доброго дня, я багато чула про те, що коронавірус мутує та стає небезпечнішим, хоча подруги наполягають, що коронавірусу давно немає. Підкажіть, як протікає і проявляється Омікрон у дітей?
Відповісти
Добрий день, Омікрон є варіантом вірусу SARS-CoV-2. Симптоми можуть включати біль у горлі, кашель, нежить, швидку стомлюваність, м'язові та головний біль. Омікрон також може протікати практично безсимптомно або мати не яскраво виражені ознаки (залежно від імунітету дитини).
Записатись на прийом
Заповніть форму, і ми зв'яжемося з Вами у найближчий час
Натискаючи на кнопку Відправити Ви даєте згоду на обробку даних, та погоджуєтеся з умовами угоди
Перевищено ліміт запитів. Спробуйте через 5 хв.

Не пропустіть оновлення від нас!

Обмінюємо email на корисну інформацію про ваше здоров’я. Нас читають понад 100 000 користувачів щомісяця. Приєднуйтесь і ви!
Підписуйтесь на наші соцмережі та вигравайте 1000 грн у березні!