Logo
0 800 30 11 77
Читати 8 хвилин

Як правильно надівати одноразову маску?

Як правильно надівати одноразову маску?
Читати 8 хвилин | Створено: 15 листопада 2021 | Оновлено: 15 листопада 2021 | 14355 14355
1

Види захисних масок

Маска допоможе не допустити поширення та інфікування хворобами, що передаються повітряно-крапельним шляхом. За носіння засобу індивідуального захисту ви одночасно захищаєте себе та інших людей навколо. Використовувати захисні маски для запобігання зараженню вірусними та інфекційними захворюваннями (зокрема COVID-19) рекомендовано у всіх громадських місцях: торгових центрах, медичних закладах, громадському транспорті тощо. Маска захищає за рахунок декількох шарів нетканого та фільтруючого полотна, що перешкоджає проникненню вірусу на слизові оболонки.

У продажу трапляються різноманітні види захисних масок. Розглянемо найпоширеніші види масок та їх особливості:

  • медична маска (хірургічна) — це одноразова маска, що складається з чотирьох шарів (двох зовнішніх, шару, що фільтрує, і шару, що не пропускає вологу). Медична маска попереджає поширення вірусів і патогенних мікроорганізмів. Для кращого результату медичну маску слід змінювати на нову після закінчення двох годин, її не можна обробляти, використовувати повторно. Хірургічні маски розрізняються за способом кріплення на обличчі, є маски на петлях та маски на зав'язках;
  • маска респіраторна №95 — це багаторазова маска з клапаном видиху, що забезпечує виведення вологи, або без нього. Респіраторна маска №95 надійніша за медичну, вона дає кращий захист від збудників хвороб, що передаються повітряно-крапельним шляхом (завдяки більш щільному приляганню до шкіри та можливості фільтрації повітря);
  • маска Pitta — це багаторазова маска без клапана, що виготовляється з бавовни або спіненого поліуретану. Маска Pitta знижує можливість поширення збудників захворювань, що передаються повітряно-крапельним шляхом (грип, ангіна, вітрянка, COVID-19 тощо). Маску Pitta слід змінювати на нову через дві години, варто віддати перевагу виробам з бавовни, адже вони краще пропускають повітря і не ускладнюють дихання.

Не рекомендується використовувати занадто вільні або тугі маски, а також маски з матеріалів, що утруднюють дихання (наприклад, пластик і шкіра). Також не забезпечать високий рівень захисту одношарові маски.

2

Навіщо потрібно носити захисну маску?

Основний шлях передачі вірусних і гострих респіраторних захворювань — повітряно-крапельний: краплі з дихальних шляхів піднімаються в повітря під час кашлю, чхання, розмови, крику, співу, а потім потрапляють у рот або ніс людини, яка знаходиться на близькій відстані від вас.

Медична маска — бар'єр, що запобігає поширенню крапель з ваших дихальних шляхів та їх попаданню на оточення.

Під час пандемії слід використовувати захисну маску і за відсутності симптомів респіраторних захворювань, оскільки захворювання можуть протікати безсимптомно і ті, у кого ще не виявилися симптоми (передсимптомні), можуть передавати вірус іншим людям. Носіння маски допомагає захистити оточення, якщо ви інфіковані. Особливо важливо застосовувати маску, коли ви не можете залишатися на дистанції менше, ніж 1,83 м від інших людей, оскільки COVID-19 передається за близького контакту.

Поставте своє питання Терапевту
«ОН Клінік»

3

Якою стороною правильно носити медичну маску?

Найпоширеніший вид масок – одноразові медичні маски. У них є гармошка із зовнішнього боку. Правильно носити медичну одноразову маску так, щоб гармошка знаходилася із зовнішнього боку, а сама маска щільно прилягала до обличчя.

Якщо ви використовуєте інший вид масок, орієнтуйтеся по носовому фіксатору (гнучка металева вставка, розташована в області носа). Носовий фіксатор вшивається з внутрішньої сторони та додатково допоможе зорієнтуватися під час застосування багаторазових засобів захисту.

4

Крок 1. Ретельно вимийте руки

  • добре вимийте руки водою з милом протягом не менше, ніж 20 секунд;
  • за відсутності можливості помити руки можна застосовувати дезінфікуючий засіб з концентрацією спирту не менше за 60%.

Миття рук водою з милом

5

Крок 2. Правильно візьміть одноразову маску

  • візьміть одноразову маску безбарвною стороною до себе, а кольоровою — назовні, тримайте її за петлі або зав'язки, не торкаючись руками внутрішньої частини виробу;
  • носовий фіксатор повинен бути на одному рівні з носом;
  • петлі маски повинні бути зовні.

Візьміть маски за петлі

6

Крок 3. Надягніть медичну маску

  • слід надіти захисну маску на обличчя, розташувавши її так, щоб вона добре прилягала до шкіри та повністю закривала область носа, рота та підборіддя;
  • між маскою та шкірою повинні були відсутні зазори.

Надіньте захисну маску на обличчя

7

Крок 4. Зафіксуйте одноразову маску на обличчі

  • для кращої фіксації маски на обличчі регулюйте гнучку металеву вставку, вшиту у верхній край (в області носа), переконайтеся, що фіксація виробу не завдає дискомфорту і ви можете вільно дихати;
  • ретельно розправте маску на обличчі;
  • якщо застосовуєте маску із зав'язками, її необхідно закріпити на голові.

Пам'ятайте, що максимальний термін носіння одноразової маски — дві години. Після закінчення зазначеного терміну не можна користуватися медичною маскою, її обов'язково потрібно замінити. Якщо одноразовий засіб особистого захисту стає дуже вологим раніше, ніж за дві години, його слід замінити новим, не чекаючи закінчення зазначеного терміну. Не слід торкатися маски руками в процесі використання.

Закріпіть маску за допомогою фіксатора

8

Як правильно носити маску з окулярами?

Лікарі рекомендують спочатку надівати маску, а тільки потім окуляри, тоді повітря, що видихається, не потраплятиме на скло, а нижня частина оправи забезпечить додаткову фіксацію засобу захисту. Додатково можна використовувати спеціальний засіб, що перешкоджає запотіванню скла, який можна придбати в аптеках і салонах оптики.

9

Як знімати медичну маску, щоб не заразитись?

Для профілактики зараження та поширення респіраторних інфекцій важливо не тільки правильно надіти маску, а й правильно зняти її. Для мінімізації ризиків зараження слідуйте рекомендаціям лікарів:

  1. Спочатку стягніть петлі маски з вух або розв'яжіть на голові зав'язки.
  2. Загніть зовнішні кути маски, беручись тільки за зав'язки або петлі, не торкаючись полотна, на якому може бути вірус.
  3. Багаторазову маску після носіння слід продезінфікувати, виправши з антибактеріальним милом або просушивши під спеціальною ультрафіолетовою лампою.
  4. Вимийте руки водою з милом протягом 20 секунд або протріть антисептичним розчином з вмістом спирту не менше за 60%.

Якщо у вас з'явилися симптоми ГРВІ або COVID-19 (висока температура, слабкість, біль голови, втрата нюха та смаку), важливо своєчасно звернутися за медичною допомогою, записавшись на консультацію терапевта. Лікар може призначити здати загальний аналіз крові та сечі, а також направити здати тест на ковід, необхідний для підтвердження інфікування COVID-19. Діагностика за коронавірусної інфекції також включає КТ легенів, що дозволяє відстежувати стан легенів.

10

Яка маска захищає краще: медична чи респіраторна?

Медична (чотиришарова) та респіраторна маски за умови правильного використання однаково надійно захищають від проникнення вірусів і бактерій. Маска повинна щільно покривати область рота та носа, також необхідно своєчасно їх замінювати.

11

Скільки можна носити захисну маску?

Засоби індивідуального захисту можна використовувати стільки, скільки зазначено на упаковці (у середньому, медичну маску потрібно носити не більше двох годин, респіраторну – не більше семи годин). Одноразову маску після використання обов'язково потрібно утилізувати.

12

Чи можна дезінфікувати одноразову маску?

Одноразову маску необхідно змінювати кожні дві години або раніше, якщо вона забруднилася (наприклад, під час чхання чи контакту з забрудненою поверхнею). Така маска не підлягає пранню та дезінфекції.

13

Хто має носити маску: хвора людина чи здорова?

Для запобігання поширенням вірусних інфекцій захисну маску має носити кожна людина у місцях масового скупчення людей. Здорова людина за допомогою маски захистить себе від вдихання інфікованих частинок, а хвора запобігатиме зараженню оточення. За яскраво виражених симптомів ГРВІ (кашель, висока температура тіла, головний і м'язовий біль) постарайтеся уникати відвідування громадських місць.

14

Як утилізувати одноразові маски?

Одноразову маску потрібно зняти за лямки, не торкаючись її основної поверхні. Потім помістити її в пакет, який необхідно щільно зав'язати та викинути в смітник. Після заміни маски необхідно ретельно вимити руки з антибактеріальним милом чи скористатися антисептиком.

Терапія в ОН Клінік Дніпро

Як правильно надівати одноразову маску? - Гапонова Ірина Василівна
Гапонова Ірина Василівна
ОН Клінік Дніпро
пр. Д. Яворницького, 107а
Графік роботи:
Пн - Сб: 8:00 - 20:00;
Нд: 9:00 - 15:00
Рейтинг статті:
5 з 5 на основі 1 оцінки
Як правильно надівати одноразову маску?
Лікар загальної практики - сімейний лікар. Вища категорія.
Як правильно надівати одноразову маску?
Лікар-терапевт. Стаж роботи 7 років.

Інші статті на тему

Схожі статті:

Коментарі

Карина 2 роки тому
Цікаво дізнатися, що кажуть лікарі щодо носіння захисної маски під час застуди: чи маю я також надягати її, якщо в мене просто нежить, чи маска необхідна тільки в разі вірусних захворювань (наприклад, маска для захисту від грипу?).
Відповісти
Гапонова Ірина Василівна Карина Карина 2 роки тому
Носити медичну маску здоровій людині потрібно для свого захисту від вірусних інфекцій. А за перших ознак застуди (наприклад, нежитю) імунітет організму знижений і вразливий до зараження вірусами і патогенними організмами.
Віктор 2 роки тому
Як правильно виконати дезінфекцію багаторазової захисної маски: краще використовувати дезінфекційний розчин чи можна випрати маску в пральній машинці? Який із цих варіантів зробить маску безпечнішою для повторного використання?
Відповісти
Гапонова Ірина Василівна Віктор Віктор 2 роки тому
Найкращий спосіб дезінфекції багаторазової маски в домашніх умовах – прання за температури води не нижче 60°С. Потім тканинну маску потрібно пропрасувати праскою. Під час дезінфекції захисної маски не можна використовувати спиртовмісні розчини, які використовуються для рук і поверхонь, і хлорвмісні засоби, які можуть подразнювати шкіру і слизову оболонку рота і носа.
Олена 2 роки тому
Хто має носити маску: хвора людина чи здорова? Чи зможу я захистити себе від вірусу, якщо в місцях громадського користування лише деякі люди вдягатимуть засоби індивідуального захисту?
Відповісти
Гапонова Ірина Василівна Олена Олена 2 роки тому
Застосування медичних масок входить до комплексу заходів профілактики поширення вірусних інфекцій (зокрема COVID-19). Здорова людина має використовувати засоби індивідуального захисту для запобігання зараженню ГРВІ, а хвора – для контролю джерела інфекції (для запобігання передачі інфекції). Тому тільки за повного дотримання заходів профілактики можна захиститися від вірусу.
Євген 2 роки тому
Що робити, якщо мені важко дихати в масці? Я починаю задихатися навіть у тонких масках, на цьому тлі в мене виникає паніка і я не можу думати ні про що інше.
Відповісти
Гапонова Ірина Василівна Євген Євген 2 роки тому
Медична маска абсолютно не порушує і не ускладнює функцію дихання. Однак є група людей, яким носіння маски приносить психологічний дискомфорт (з'являється задишка, прискорене серцебиття, паніка) через неврологічну реакцію (дотик до обличчя, тривожність від носіння засобу захисту). У цьому випадку, слід вийти на повітря, правильно зняти маску (на безпечній відстані від інших людей) і заспокоїтися. У разі тривалої тривожності від носіння маски можна звернутися до невролога за консультацією.
Катя 2 роки тому
Цікаво дізнатися, чи залишається захисна маска заразною після носіння? Як необхідно діяти у випадках, коли нікуди викинути захисну маску (наприклад, десь на вулиці)?
Відповісти
Гапонова Ірина Василівна Катя Катя 2 роки тому
У разі торкання до маски руками існує ризик самозараження, оскільки віруси та бактерії можуть залишатися на її поверхні. Тому після носіння маска має бути утилізована, а руки ретельно вимиті або оброблені антибактеріальними засобами. Одноразовий засіб захисту потрібно помістити в пакет, надійно зав'язати і донести до найближчої урни зі сміттям.
Записатись на прийом
Заповніть форму, і ми зв'яжемося з Вами у найближчий час
Натискаючи на кнопку Відправити Ви даєте згоду на обробку даних, та погоджуєтеся з умовами угоди
Перевищено ліміт запитів. Спробуйте через 5 хв.

Не пропустіть оновлення від нас!

Обмінюємо email на корисну інформацію про ваше здоров’я. Нас читають понад 100 000 користувачів щомісяця. Приєднуйтесь і ви!
Підписуйтесь на наші соцмережі та вигравайте 1000 грн у березні!