Logo
0 800 30 11 77

Чи потрібно носити маску під час пандемії і як це правильно робити?

Чи потрібно носити маску під час пандемії і як це правильно робити?
Читати 7 хвилин | Створено: 19 листопада 2020 | Оновлено: 19 листопада 2020 | 5762 5762
Чи може маска уберегти від коронавірусной інфекції? З цього питання до сих пір ведуться численні суперечки.

У зв’язку з другою хвилею пандемії, питання про те, чи убезпечить носіння масок від інфікування новим коронавірусом, знову на піку актуальності.

Турбота про безпеку оточуючих під час епідемії коронавірусу

Коронавірус передається повітряно-крапельним та контактними шляхами, а маски дозволяють знизити ризик передачі вірусу від однієї людини до іншої. Коли людина просто дихає, кашляє, говорить або співає, з дихальних шляхів виділяються мікрокраплі, вони висять у повітрі, потрапляючи в дихальні шляхи оточуючих. При кашлі та чханні — краплі великі, вони швидше осідають на землю і навколишні предмети.

Щоб уникнути зараження, рекомендована соціальна дистанція, один метр. Це приблизне значення, бо краплі можуть впасти ближче або далі. При спілкуванні на близькій відстані маска – це найкращий захист від вірусів.

Людям з інфекційними хворобами дихальних шляхів і до епідемії було рекомендовано носити захисні маски, але з коронавірусом все трохи інакше. Після зараження може пройти близько двох тижнів до появи перших симптомів. У деяких пацієнтів вірус проявляє себе нетипово: людина скаржиться на головний біль, але температури та інших ознак хвороби немає.

Навіть перехворівши на вірусну інфекцію, людина, яка отримала негативний тест, не може бути абсолютно безпечною. Відомі повторні випадки зараження, при яких пацієнт знову стає джерелом передачі захворювання. Тому, носити маски за межами медичних установ – ефективно, за певних умов.

Чи може маска захистити від зараження коронавірусом?

Маска затримує вологу з дихальних шляхів, але чи здатна вона захистити саму людину від зараження ззовні? У медичних установах передбачений більш серйозний підхід до захисту лікарів, які працюють з коронавірусними пацієнтами — це не тільки маски, а й  захисний одяг, окуляри. Адже, крім захисту органів дихання, потрібно захищати очі – через них інфекція також може потрапити в організм. Отже, для звичайних людей маска ефективна в комбінації з іншими методами запобігання зараженню: миттям рук, дотриманням дистанції. Потрібно уникати звички чіпати обличчя і очі, щоб не занести інфекцію з навколишніх предметів. Якщо ви помітили за собою симптоми ОРВІ, необхідно проконсультуватися з сімейним лікарем.

Маски – це безпечно

Як і інші нагальні проблеми, коронавірус породжує масу чуток. Одна з них – про шкоду носіння масок. Публікації із закликом відмовитися від цього заходу захисту раз у раз з'являються в соціальних мережах. Прихильники цієї ідеї впевнені, що маска порушує газообмін і сприяє дефіциту кисню. Насправді маска не заважає диханню, що детально роз’яснює у своїх рекомендаціях Всесвітня організація охорони здоров’я. Якщо порівняти, яка частка хворих і здорових людей носили маски, з'ясовується, що серед здорових більший відсоток використовував цей засіб захисту.

При виборі методів захисту варто керуватися здоровим глуздом. Тільки маска не може захистити від зараження, але в поєднанні з іншими заходами вона підвищує рівень безпеки. Більш того, не можна вірити твердженням, що прихильники масочного режиму хворіють частіше, ця думка абсолютно помилкова.

А чи є у масок мінуси?

У цього методу захисту все ж чимало мінусів. По-перше, маски нещільно прилягають до обличчя, тому інфекція може проникнути в дихальні шляхи. По-друге, багато людей схильні перебільшувати надійність масок як засобу захисту.

Крім того, у багатьох виникає звичка чіпати маску, торкатися її, терти шкіру обличчя, а потім протирати очі. Потрібно розуміти, що на зовнішню сторону маски могли потрапити краплі вологи з інфекцією. Коли людина чіпає маску руками, а потім торкається ними очей, то ризик занести інфекцію збільшується в багато разів.

Це ж стосується випадків, коли людина чіпає поверхні, на яких може бути вірус, а потім поправляє маску на обличчі, торкається шкіри або слизових. Це ті самі ситуації, коли маска дійсно може нашкодити.

Які маски найефективніші?

Для виготовлення масок застосовують тканину і неткані матеріали. Маски з нетканих матеріалів є одноразовими, а тканинні моделі можна стерилізувати і використовувати повторно. Фахівці провели тести, які засоби захисту більш ефективні. Як з'ясувалося, маски з нетканих матеріалів кращі та зручніші, вони не заважають диханню, добре затримують вологу і фільтрують повітря.

Що стосується тканин, то одні з найнижчих показників – у марлі та тонкої бавовни. При використанні тканинної маски, необхідно обирати тришарові моделі. Шар, який прилягає до шкіри, повинен бути виготовлений з бавовни або іншого матеріалу, який добре вбирає вологу. Зовнішній, навпаки, повинен бути вологонепроникним.

Перед вдяганням маски необхідно помити руки. Захисний засіб має розташовуватися на обличчі таким чином, щоб щільно прилягати до носа. Тканинні маски потребують щоденного прання. Їх можна прати вручну при температурі не менше 60 градусів із використанням відбілювача.

Знімати маску з обличчя потрібно за гумку або тасьму. Після зняття обов’язково необхідно помити руки. Одноразові маски підлягають утилізації, а багаторазові піддають пранню і дезинфекції.

Яку маску вибрати і скільки часу її носити, кожен вирішує сам. Люди, які працюють в медичних установах або доглядають за зараженими членами сім'ї, зазвичай використовують одноразові медичні маски. Звичайні громадяни з метою профілактики можуть носити тканинні вироби.

Як правильно носити маску?

Дуже часто люди нехтують правильним носінням маски, через дискомфорт, який вона викликає. Декому не подобається відчувати щось на обличчі. Інші скаржаться, що в масці важко дихати, вона швидко намокає через вологу. У підсумку, більшість громадян носять маску на підборідді, що не приносить ніякої користі.

Чи можна надівати маску, яку людина тимчасово зняла? На це питання складно дати відповідь. З одного боку, якщо людина планує піти в громадське місце, необхідно, щоб маска була на обличчі. Мається на увазі, що це безпечно для оточуючих, які будуть захищені від потенційного джерела зараження. Для самої людини переваги сумнівні: при знятті маски на її внутрішню сторону могла потрапити інфекція, яка при повторному надяганні проникне в дихальні шляхи.

Використовувати маску повторно можна у крайніх випадках. Для цього її потрібно акуратно зняти, скласти і помістити в пакет або контейнер, які мають доступ повітря, щоб волога випарувалася і тканина висохла. Зовнішній шар маски не повинен ні з чим стикатися. Після повторного використання маски паперовий пакет потрібно викинути, а контейнер продезінфікувати. Якщо тканина пошкоджена, забруднилася або сильно мокра, використовувати такий засіб захисту повторно не можна, маску потрібно викинути або утилізувати.

Сімейна медицина в ОН Клінік Черкаси

Чи потрібно носити маску під час пандемії і як це правильно робити? - Петруша Максим Олександрович
Петруша Максим Олександрович
ОН Клінік Черкаси
вул. Чехова, 43
Графік роботи:
Пн - Пт: 8:00 - 20:00;
Сб: 8:00 - 18:00;
Нд: 9:00 - 15:00
Рейтинг статті:
5 з 5 на основі 1 оцінки
Чи потрібно носити маску під час пандемії і як це правильно робити?
Сімейний лікар. Друга категорія.
Чи потрібно носити маску під час пандемії і як це правильно робити?
Лікар-терапевт. Стаж роботи 7 років.

Поставте своє питання Сімейній медицині
«ОН Клінік»

Інші статті на тему

Схожі статті:

Коментарі

Записатись на прийом
Заповніть форму, і ми зв'яжемося з Вами у найближчий час
Натискаючи на кнопку Відправити Ви даєте згоду на обробку даних, та погоджуєтеся з умовами угоди
Перевищено ліміт запитів. Спробуйте через 5 хв.

Не пропустіть оновлення від нас!

Обмінюємо email на корисну інформацію про ваше здоров’я. Нас читають понад 100 000 користувачів щомісяця. Приєднуйтесь і ви!
Підписуйтесь на наші соцмережі та вигравайте 1000 грн у березні!