Logo
0 800 30 11 77
Читати 8 хвилин

Що таке йодид калію і чи можна його приймати в разі радіаційної небезпеки?

Що таке йодид калію і чи можна його приймати в разі радіаційної небезпеки?
Читати 8 хвилин | Створено: 4 липня 2023 | Оновлено: 26 липня 2023 | 8495 8495
1

Що таке йодид калію (Kl)?

Згідно з Міністерством охорони здоров'я України (МОЗ), йодид калію, алюмінієво-антацидні сорбенти, альгінати та маски можуть бути необхідні людям у разі аварії на атомній електростанції. Однак перед споживанням будь-яких препаратів важливо дочекатися офіційного оголошення від державних або місцевих органів влади.

Перелік препаратів може варіюватися залежно від типу АЕС і виду аварії. Приймати йодид калію для профілактики на постійній основі неефективно та небезпечно для здоров'я.

Йодид калію — це неорганічна хімічна речовина, яку застосовують у разі ендокринних і дерматологічних захворювань. Сфери застосування калію йодиду калію:

  • захворювання щитоподібної залози. Йодид калію використовується для лікування гіпотиреозу (зниженої функції органу) або для придушення активності щитовидки перед хірургічним втручанням;
  • розрідження секретів у дихальних шляхах. Застосовують у разі хронічного обструктивного бронхіту та муковісцидозу для розрідження густого слизу в дихальній системі та полегшення його відхаркування;
  • обробка виразок і ран. Речовину можна використовувати як антисептичний засіб для запобігання інфекціям і стимулювання загоєння;
  • лікування інфекцій. Йодид калію може призначатися в разі грибкових і деяких найпростіших паразитарних інфекцій.

У разі радіаційної аварії рідкий йодид калію може використовуватися для захисту щитоподібної залози від поглинання радіоактивного йоду I-131. Він допомагає наситити орган нерадіоактивним йодом і зменшити поглинання вдихуваного або проковтнутого радіоактивного йоду.

Калій йодид у таблетках можна вживати в разі дерматологічних захворювань (споротрихозу, вузлуватої еритеми, гангренозної піодермії) і аутоімунних патологій (наприклад, гранулематозу Вегенера). Йодид калію впливає на нейтрофіли (вид лейкоцитів, який бореться з інфекціями), активуючи і посилюючи захисні механізми організму.

2

Чим відрізняється йодид калію від йоду?

Йодид калію відрізняється від йоду хімічною структурою і фізичними властивостями, що впливає на їхню дію і сферу застосування.

Відмінності йоду від йодид калію

Характеристика

Йодид калію

Йод

Зовнішній вигляд

Сполука йоду з калієм, яка являє собою безбарвні кристали або білий порошок, легко розчиняється у воді

Представлений у вигляді темно-фіолетових кристалів, має сильний запах і низьку розчинність у воді

Сфера застосування

Лікування захворювань щитоподібної залози, шкіри, інфекцій, обробка ран, захист від радіоактивного йоду

Антисептична обробка шкіри перед операціями, для дезінфекції ран і опіків, входить до складу контрастних речовин, які використовуються в рентгенології та комп'ютерній томографії, лікування захворювань щитоподібної залози (наприклад, гіпертиреозу, зоба)

Спосіб застосування

Приймається перорально у формі таблеток або розчину

Використовується зовнішньо, наноситься на шкіру для обробки ран і поверхневих інфекцій

Йод міститься в розчині Люголя, який застосовують для антисептичного полоскання рота й обробки гланд у разі інфекційних або запальних процесів (наприклад, у разі тонзиліту та фарингіту). Він допомагає боротися з бактеріями в роті та запобігає захворюванням ясен і зубів.

Поставте своє питання Ендокринологу
«ОН Клінік»

3

Чому йодид калію не можна приймати регулярно для профілактики?

Приймати йодид калію для профілактики не можна через ризик передозування і порушення функції щитоподібної залози. Надмірне споживання йоду може спровокувати йодизм, який проявляється подразненням слизових оболонок, висипом, блювотою, головним болем, металевим присмаком у роті.

Також під час прийому йодиду калію важливо враховувати його взаємодії з лікарськими препаратами, які можуть посилити побічні ефекти. Тому приймати йодид калію можна тільки після консультації ендокринолога.

4

Коли потрібно приймати йодид калію?

Пити калій йодид можна в разі призначення його лікарем для лікування захворювань щитоподібної залози, шкіри, а також для поповнення дефіциту йоду. У разі викиду радіоактивного йоду вжити йодид калію потрібно протягом 24 годин до або до двох годин після передбачуваного початку впливу. Однак пити його потрібно тільки в разі офіційного оголошення від органів влади.

5

Яке рекомендоване дозування йоду?

Доза йодиду калію для лікування дерматологічних або ендокринних патологій визначається лікарем. На відміну від йодиду калію, який можна приймати тільки за призначенням, йод, що міститься в продуктах харчування, необхідний організму щодня.

Для підтримання здоров'я щитоподібної залози Інститут медицини США рекомендує дітям і дорослим регулярно споживати йод.

Щоденна доза йоду для дітей і дорослих

Вік

Рекомендована добова доза

Від народження до півроку

110 мкг

Немовлята від семи місяців до року

130 мкг

Діти віком одного-восьми років

90 мкг

Діти 9-13 років

120 мкг

Підлітки старше 14 років і дорослі

150 мкг

Для вашої зручності ми надаємо нашу таблицю у вигляді ілюстрації. Ви можете зберегти її або надіслати знайомим за потреби.

Доза йоду для дітей і дорослих

Доза йоду для дітей і дорослих

Під час вагітності рекомендована доза йоду становить 220 мкг на добу, при грудному вигодовуванні — 290 мкг на добу. Перевірити рівень йоду можна за допомогою здачі аналізу сечі. У нормі концентрація йоду в урині коливається від 100 до 200 мкг/л.

Йод міститься в морепродуктах, водоростях (наприклад, норі, вакаме), молочних продуктах (грецькому йогурті, молоці), рибі, цільнозерновому і білому хлібі. У разі дефіциту лікар також може призначити вітаміни та добавки з йодом.

6

Кому протипоказаний йодид калію?

Препарат не призначається людям, які мають алергію або підвищену чутливість до йоду. Інші протипоказання до йодиду калію:

  • гіпертиреоз (підвищена активність щитовидки);
  • серцево-судинні захворювання;
  • неконтрольований зоб (збільшення щитоподібної залози);
  • аутоімунні захворювання (наприклад, герпетиформний дерматит, гіпокомплементарний васкуліт).

При хворобі Грейвса, аутоімунному тиреоїдиті, а також порушеному функціонуванні нирок йодид калію потрібно приймати з обережністю. У разі зазначених патологій дозування і правила прийому препарату визначаються лікарем.

7

Чому після 40 не потрібен йодид калію?

Найчастіше йодид калію не призначають людям, старшим за 40 років, через стабільний стан щитоподібної залози. У зазначеному віці щитовидка практично не накопичує радіоактивний йод, що робить прийом йодид калію неефективним.

Прийом йодиду калію людьми після 40 років у разі викиду радіоактивного йоду необхідний тільки в разі прогнозованого впливу на щитоподібну залозу, більшого за 500 cGy (сантигрей). Для порівняння: дітям і вагітним жінкам потрібен калій йодид у разі впливу понад 5 cGy, людям від 18 до 40 років — понад 10 cGy.

8

Де брати йодид калію?

Препарат можна купити в аптеках або спеціалізованих магазинах, що пропонують лікарські препарати та харчові добавки. Для купівлі йодиду калію рецепт не потрібен. Форми йодиду калію:

  • таблетки або капсули. Зручні у використанні, завдяки наявності різного дозування при дотриманні призначення лікаря ризик випадкового передозування зводиться до мінімуму;
  • краплі калію йодиду калію. При вживанні можна змішати з водою, молоком або соком, важливо правильно відміряти кількість препарату відповідно до віку людини;
  • порошок йодид калію. Розводиться з водою відповідно до інструкції, зазвичай застосовується для приготування розчинів, антисептичної обробки, промивання ран.

Перед використанням препарату необхідно ознайомитися з інструкцією, оскільки правила використання та зберігання можуть варіюватися залежно від форми випуску та виробника. За наявності протипоказань лікар може призначити аналоги таблеток калію йодиду (наприклад, йодид літію або натрію).

9

Чи можна пити аптечний йод?

Аптечний йод пити не можна, оскільки він призначений тільки для зовнішнього використання (для обробки ран, порізів, опіків). Наслідки перорального прийому рідкого йоду:

  • подразнення та опіки. У разі прямого контакту розчину йоду зі шкірою або слизовими оболонками можуть виникнути почервоніння, сухість, лущення і виразки;
  • отруєння. Вживання великих доз розчину йоду може призвести до інтоксикації, симптоми якої включають гострий біль у животі, блювоту, діарею, лихоманку, низький кров'яний тиск і порушення функції щитовидної залози.

Також може розвинутися алергічна реакція на йод, включно з кропив'янкою, свербежем, набряком або утрудненим диханням. У разі потрапляння аптечного йоду всередину необхідно терміново звернутися по медичну допомогу. Лікування залежатиме від кількості випитого йоду і може включати промивання шлунка, симптоматичну терапію та підтримання функцій органів.

10

Чи можна давати йодид калію дітям?

У разі викиду радіоактивного йоду давати йодид калію дітям потрібно відповідно до дозування згідно з віком. Причини дати йодид калію дитині:

  • підвищена чутливість щитоподібної залози. Поглинання радіоактивного йоду щитоподібною залозою може спричинити пошкодження тканини та підвищити ризик розвитку радіаційних захворювань (наприклад, раку щитоподібної залози);
  • посилений вплив радіоактивного йоду. Діти більш схильні до наслідків радіації через швидкий обмін речовин та активний ріст.

У дітей від народження до одного місяця після прийому йодиду калію важливо контролювати рівень гормонів щитоподібної залози, оскільки вони відіграють важливу роль для розвитку мозку. Для контролю стану дитини необхідна консультація педіатра протягом першого тижня після прийому препарату.

11

Чи можуть вагітні та матері-годувальниці приймати йодид калію?

Йодид калію вагітним необхідно приймати при отриманні повідомлення від органів охорони здоров'я в разі викиду радіоактивного йоду. Причини для прийому йодиду калію вагітним жінкам:

  • захист щитоподібної залози матері. Під час вагітності щитовидка активніша, що підвищує ризик поглинання радіоактивного йоду;
  • запобігання впливу на плід. У разі потрапляння радіоактивних речовин в організм матері відбувається їх передача дитині через плаценту.

Матерям-годувальницям слід прийняти йодид калію для зниження ймовірності передачі радіоактивного йоду через грудне молоко. Однак для забезпечення захисту організму немовляти йому також слід дати дозу препарату. За відсутності інших вказівок від органів влади вагітні жінки та новонароджені віком до одного місяця мають прийняти лише одну дозу йодиду калію.

12

Чи захищає прийом йодиду калію від радіоактивного опромінення?

Під час аварії на атомній електростанції радіоактивний йод може потрапити в навколишнє середовище у вигляді шлейфу або хмари. Види радіоактивного опромінення:

  • зовнішнє опромінення. Відбувається в разі контакту із зараженим грунтом, поверхнями, під час осідання радіоактивних частинок на одязі;
  • внутрішнє опромінення. Радіоактивний йод може потрапити в організм під час вдихання зараженого повітря або споживання заражених рідин і продуктів харчування.

Калій йодид захищає не від радіації загалом, а тільки від одного з можливих компонентів — радіоактивного йоду. Під час приймання препаратів стабільного йоду відбувається його накопичення в щитоподібній залозі, що призводить до насичення органа і неможливості поглинання щитоподібною залозою радіоактивного йоду.

Важливо розуміти, що йодид калію не допомагає від інших радіоактивних речовин (наприклад, кобальту, полонію, плутонію, урану, цезію). Йодид калію захищає тільки щитоподібну залозу, але не є препаратом для лікування в разі завданої органу шкоди (тобто, може застосовуватися тільки для запобігання ушкодженню щитоподібної залози).

13

Кому потрібно пити йодид калію при підтвердженій радіаційній аварії?

Калій йодид у разі радіації потрібно пити дітям, вагітним і жінкам, які годують груддю, а також людям до 40 років. Однак прийом йодиду калію потрібен тільки в разі викиду радіоактивного йоду.

У разі аварії на Запорізькій атомній електростанції (ЗАЕС) пити йодид калію не потрібно незалежно від сценарію (наприклад, у разі порушення процесу охолодження, підриву реактора або сховища відпрацьованого ядерного палива), оскільки викиду радіоактивного йоду не буде. Згідно з державним науково-технічним центром з ядерної та радіаційної безпеки:

«Радіоактивний йод утворюється тільки за умови, що енергоблок АЕС генерує електроенергію. Останній діючий енергоблок ЗАЕС було зупинено у вересні 2022 року. Йодопрофілактика має сенс лише за реальної загрози надходження радіоактивного йоду в організм. А оскільки в разі гіпотетичної аварії або теракту на ЗАЕС викид радіоактивних речовин не міститиме ізотопів йоду, йодопрофілактика не потрібна».

14

Як і скільки калію йодиду калію потрібно випити в разі радіаційної небезпеки?

Доза йодид калію для дорослих залежить від віку та індивідуальних особливостей (наприклад, вагітності або грудного вигодовування, наявності ендокринних захворювань).

Доза калію йодиду при радіації

Вік

Доза

Кількість мл рідини (65 мг/мл)

Кількість таблеток по 65 мг

Кількість таблеток по 130 мг

Діти до 1 місяця

16 мг

0,25

1/4

1/8

Діти від одного місяця до трьох років

32 мг

0,5

1/2

1/4

Діти від трьох до 12 років

65 мг

1

1

1/2

Підлітки 14-18 років, дорослі до 40 років

130 мг

2

2

1

Вагітні та мами, які годують груддю

130 мг

2

2

1

Для вашої зручності ми надаємо нашу таблицю у вигляді ілюстрації. Ви можете зберегти її або надіслати знайомим за потреби.

Доза калію йодиду при радіації для дітей та дорослих

Доза калію йодиду при радіації для дітей та дорослих

Зазначену в таблиці дозу необхідно прийняти одноразово після отримання офіційного повідомлення від органів влади. Оскільки одна доза забезпечує захист на 24 години, може знадобитися додатковий прийом препарату. Спиртові розчини йоду, йодомарин або розчин Люголя приймати перорально не можна.

Високий рівень калію в крові, вроджена міотонія (захворювання, що спричиняє скутість і збільшення м'язів), туберкульоз, патології нирок і гіпертиреоз можуть вплинути на дозування препарату. Через ризик прогресування хвороб препарат можна пити тільки в разі призначення його лікарем.

15

Чи викликає йодид калію побічні ефекти?

Наслідки приймання йодиду калію зазвичай виникають у разі неправильного або тривалого прийому препарату. Побічні ефекти від йодиду калію:

  • нудота і блювота;
  • металевий присмак у роті;
  • діарея;
  • болі в животі;
  • опухлі гланди;
  • головний біль;
  • висип і кропив'янка;
  • підвищена температура;
  • біль у суглобах;
  • хрипи та задишка;
  • підвищена втома.

У рідкісних випадках йодид калію може призвести до набряку обличчя, губ, горла, нижніх і верхніх кінцівок, збільшення лімфатичних вузлів, слабкості та тяжкості в ногах. Порушення дихання, ковтання і мови, аритмія (порушення серцевого ритму), біль у грудях і поява шишки в ділянці шиї можуть виникнути при передозуванні йодидом калію.

У разі тривалого використання препарату можливі печіння в роті та горлі, плутанина свідомості, підвищене слиновиділення, болючість зубів і ясен. У разі появи побічних ефектів необхідна консультація сімейного лікаря, терапевта або ендокринолога.

Ендокринологія в ОН Клінік Харків Пушкінська

Що таке йодид калію і чи можна його приймати в разі радіаційної небезпеки? - Дунаєва Інна Павлівна
Дунаєва Інна Павлівна
ОН Клінік Харків Пушкінська
вул. Ярослава Мудрого, 30а
м. Пушкінська
Графік роботи:
Пн - Пт: 8:00 - 18:00
Сб: 9:00 - 16:00
Нд: 9:00 - 13:00
Рейтинг статті:
5 з 5 на основі 1 оцінки
Що таке йодид калію і чи можна його приймати в разі радіаційної небезпеки?
Лікар-ендокринолог. Кандидат медичних наук. Перша категорія.
Що таке йодид калію і чи можна його приймати в разі радіаційної небезпеки?
Стаття перевірена: Сазонов Максим Євгенович
Лікар-хірург, ендокринолог. Перша категорія.

Схожі статті:

Коментарі

Олександра 8 місяців тому
Здрастуйте, за яких захворювань щитоподібної залози не можна йод? І чим може загрожувати його вживання?
Відповісти
Добрий день, вживання йоду може бути протипоказане за гіпертиреозу, деяких форм аутоімунного тиреоїдиту (наприклад, Хашимото), щитоподібної недостатності. Йод може погіршити стан і призвести до наслідків (збільшення активності щитоподібної залози) і прогресування хвороби.
Наталія 9 місяців тому
Доброго дня, скажіть, а які симптоми за надлишку йоду в організмі у дітей? Чи відрізняються вони від симптомів у дорослих?
Відповісти
Здрастуйте, надлишок йоду в організмі у дітей може проявлятися погіршенням функції щитовидної залози, порушенням росту і розвитку, нервозністю, можливо, судомами. Симптоми надлишку йоду у дітей можуть відрізнятися від симптомів у дорослих і можуть бути більш вираженими і серйозними через особливості організму, що розвивається.
Юлія 9 місяців тому
Здрастуйте, а в мене запитання не щодо йодиду калію, а щодо звичайного йоду (мікроелемента, який споживається з їжею). Як зрозуміти, що організму потрібен йод? Які ознаки можуть вказувати на дефіцит?
Відповісти
Добрий день, дефіцит йоду в організмі може проявлятися збільшенням щитоподібної залози (зобом), стомлюваністю, сонливістю, зміною ваги, погіршенням пам'яті та концентрації, сухістю шкіри, ламкістю волосся і нігтів, порушеннями менструального циклу у жінок. У разі підозри на дефіцит йоду необхідна консультація ендокринолога.
Марія 9 місяців тому
Добрий вечір, а чим замінити калію йодид при радіації, якщо цього препарату вже не буде в аптеках? Я переживаю, що його розкуплять, а мені не вистачить.
Відповісти
Добрий вечір, за відсутності калію йодиду в аптеках замінити препарат можна іншими препаратами, що містять йод. Однак застосовувати їх можна тільки після отримання офіційного повідомлення від органів влади.
Олена 9 місяців тому
Доброго дня, я завжди думала, що для профілактики важлива наявність самого йоду, незалежно від його форми. Але тепер виникло запитання: чому спиртовий розчин йоду неефективний для профілактики, якщо він містить той самий йодид калію?
Відповісти
Добрий день, спиртовий розчин йоду не рекомендується для профілактики радіоактивного йоду, тому що йодид калію, що міститься в ньому, не забезпечує необхідної дози йоду для ефективного захисту щитовидної залози. Він призначений в основному для антисептичних цілей, а не для профілактики радіаційних наслідків.
Ольга 9 місяців тому
Добрий день, тиждень тому я прочитала про можливу аварію на ЗАЕС і відразу ж почала його пити невеликими дозами. Після прочитання статті я зрозуміла, що робила це даремно. Скажіть, що робити, якщо вже почав приймати йодид калію для профілактики без попередньої консультації з лікарем?
Відповісти
Здрастуйте, необхідно зупинити прийом препарату і записатися на консультацію до ендокринолога. Після огляду, призначення лабораторних аналізів та УЗД щитоподібної залози (за необхідності) лікар оцінить наслідки від впливу йодиду калію і призначить курс терапії.
Записатись на прийом
Заповніть форму, і ми зв'яжемося з Вами у найближчий час
Натискаючи на кнопку Відправити Ви даєте згоду на обробку даних, та погоджуєтеся з умовами угоди
Перевищено ліміт запитів. Спробуйте через 5 хв.

Не пропустіть оновлення від нас!

Обмінюємо email на корисну інформацію про ваше здоров’я. Нас читають понад 100 000 користувачів щомісяця. Приєднуйтесь і ви!
Підписуйтесь на наші соцмережі та вигравайте 1000 грн у березні!