Logo
0 800 30 11 77
Читати 9 хвилин

Як правильно доглядати за шкірою обличчя і тіла?

Як правильно доглядати за шкірою обличчя і тіла?
Читати 9 хвилин | Створено: 24 квітня 2015 | Оновлено: 3 травня 2023 | 8480 8480
1

Як правильно доглядати за обличчям?

Правильний догляд за шкірою обличчя і тіла допоможе сповільнити природне старіння і запобігти появі запалення або акне. Визначити тип шкіри та підібрати засоби для догляду за шкірними покривами може дерматолог.

Догляд за шкірою обличчя полягає у використанні косметичних засобів, призначених дерматологом, і дотриманні правил особистої гігієни. Важливо пити достатню кількість води для підтримання водного балансу й уникнення сухості шкірних покривів.

Базовий догляд за шкірою обличчя має містити очищувальні, зволожувальні та сонцезахисні засоби. Догляд за шкірою навколо очей полягає в щоденному делікатному очищенні за допомогою міцелярної води, нанесеної на ватний диск, і зволоженні кремом, що містить гіалуронову кислоту.

2

Етапи догляду за шкірою обличчя

Для поліпшення зовнішнього вигляду шкіри та запобігання появі запалень потрібно щодня вранці та ввечері доглядати за шкірними покривами. Правила догляду за шкірою обличчя:

  • необхідно ретельно видаляти макіяж, надлишки шкірного сала і забруднення для запобігання появи висипань і акне;
  • шкіру потрібно щодня зволожувати для запобігання зневодненню та подразненню;
  • для глибокого очищення шкірних покривів використовують скраби та пілінги;
  • для захисту шкірних покривів від шкідливого впливу сонячних променів необхідно покривати шкіру сонцезахисними засобами.

Шкірні покриви чоловіків більш жирні та схильні до появи вугрів, тому догляд за шкірою обличчя має включати м'який гель для вмивання, який допоможе видалити надлишок жиру, бруду і поту, а також зволожувальний крем для збереження вологи. Після гоління необхідно використовувати бальзам, який запобігатиме появі подразнення, запалення та свербежу.

Перед нанесенням масок або кремів необхідно ретельно вимити руки, щоб уникнути потрапляння бруду і бактерій на шкіру. За наявності шкірних захворювань (наприклад, акне) дерматолог призначить лікувальні засоби і підбере індивідуальну схему догляду за шкірою обличчя в домашніх умовах. П'ять етапів догляду за шкірою обличчя:

3

Крок 1. Очистіть шкіру

Крок 1. Очистіть шкіру

Крок 1. Очистіть шкіру

  • видаліть макіяж, якщо він наносився, за допомогою міцелярної води; 
  • промийте обличчя теплою водою для відкриття пор; 
  • нанесіть гель або пінку на шкірні покриви;
  • розподіліть очищувальний засіб по шкірі обличчя круговими рухами; 
  • змийте засіб теплою водою;
  • промийте обличчя прохолодною водою для закриття пор.
4

Крок 2. Нанесіть тонік

Крок 2. Нанесіть тонік

Крок 2. Нанесіть тонік

  • нанесіть невелику кількість тоніка на ватний диск або в долоні;
  • проведіть диском або долонею по обличчю;
  • уникайте нанесення засобу в ділянці навколо очей;
  • дайте шкірі увібрати тонік протягом 10-15 хвилин.
5

Крок 3. Зволожте шкіру

Крок 3. Зволожте шкіру

Крок 3. Зволожте шкіру

  • нанесіть маску або крем на шкіру обличчя;
  • зачекайте 10-15 хвилин, щоб частина зволожувального засобу вбралася;
  • змийте маску або крем прохолодною водою.
6

Крок 4. Нанесіть на шкіру скраб або пілінг

Крок 4. Нанесіть на шкіру скраб або пілінг

Крок 4. Нанесіть на шкіру скраб або пілінг

  • масажними рухами розподіліть скраб або пілінг по шкірних покривах;
  • ретельно вимийте шкіру водою, щоб видалити всі залишки засобу;
  • витріть обличчя одноразовим паперовим рушником.
7

Крок 5. Нанесіть сонцезахисний

Крок 5. Нанесіть сонцезахисний крем

Крок 5. Нанесіть сонцезахисний крем

  • наносити сонцезахисний крем на обличчя необхідно за 15-30 хвилин до виходу;
  • не змивайте засіб;
  • кожні дві-три години повторно наносьте сонцезахисний крем для попередження негативного впливу сонячних променів на шкіру.
8

Догляд за проблемною шкірою

Засоби для догляду за чутливою шкірою не повинні містити спирт, оскільки він зневоднює шкірні покриви і посилює порушення роботи сальних залоз. Правильний догляд за обличчям включає некомедогенні креми і маски, які не закупорюють пори і не спричиняють появу нових запалень.

У складі засобів для догляду за проблемною шкірою має бути саліцилова кислота, яка сприяє видаленню відмерлих клітин і має антисептичну дію. За проблемної шкіри слід витирати обличчя одноразовими серветками, оскільки на вологому рушнику можуть розмножуватися бактерії.

9

Догляд за жирною шкірою обличчя

Жирний тип шкіри характеризується збільшеними порами, сальним блиском, чорними цятками та акне. Щоденний догляд за жирною шкірою обличчя включає:

  • тонік, що містить саліцилову кислоту, гліколеву кислоту або молочну кислоту;
  • ретинол (форма вітаміну А);
  • легкий зволожувальний крем.

Засоби для догляду за жирною шкірою не мають бути спиртовмісними, щоб не пересушити шкірні покриви. Необхідно обирати безмасляну косметику на водній основі, яка не забиватиме пори.

Важливо вмиватися вранці та ввечері, оскільки через підвищену активність сальних залоз на поверхні обличчя накопичується шкірний жир, що спричиняє блиск і сприяє появі висипань. Протягом дня можна користуватися матувальними серветками, щоб увібрати надлишки шкірного сала.

10

Догляд за комбінованою шкірою

За комбінованого типу шкірних покривів жирна зона розташована в ділянці чола, носа й підборіддя («зона Т»), а сухі ділянки можуть бути на щоках і в ділянці скронь. Догляд за комбінованою шкірою включає очищення за допомогою м'якого гелю або пінки та зволоження лосьйоном. Необхідно уникати використання грубих скрабів, які можуть пошкодити сухі ділянки шкіри.

11

Догляд за шкірою рук і тіла

Догляд за шкірою тіла полягає у використанні зволожувального лосьйону або крему, щоб зберігати вологу і зробити шкірні покриви м'якшими. Раз на один-два тижні можна робити корейський догляд за шкірою — глибоке очищення за допомогою пілінгів або скрабів, які допомагають видалити відмерлі клітини і поліпшити циркуляцію крові.

Після 30 років вироблення природного колагену й еластину помітно знижується, тому догляд за шкірою має містити засоби на основі пептидів (білкових структур) і вітамінів, які запобігають випаровуванню вологи й інтенсивно живлять шкіру. Догляд за шкірою обличчя від зморшок полягає у використанні зволожувальних кремів і засобів із вмістом олій, що допомагає зменшити вираженість зморшок і надати обличчю рівномірного кольору.

Рекомендації щодо догляду за шкірою

Догляд за руками

У денний час рекомендується використовувати зволожувальні засоби з більш легкою текстурою, наприклад, лосьйон або гель, оскільки вони не залишають слідів на одязі та предметах. Увечері руки потребують більшого живлення, тому слід обирати крем зі щільнішою текстурою, яка інтенсивно пом'якшує шкірні покриви.

Важливо уникати частого миття рук гарячою водою, щоб не пересушити шкіру. Для зміцнення нігтів і догляду за кутикулою необхідно користуватися натуральними оліями. Під час прибирання вдома, роботи з хімічними речовинами або в саду потрібно застосовувати захисні рукавички.

Догляд за шкірою ніг

Необхідно використовувати зволожувальний крем для ніг, особливо після душу або ванни. Ноги потрібно мити щодня в теплій воді із застосуванням м'якого мильного засобу. Після душу або ванни необхідно насухо витерти шкірні покриви, особливо між пальцями, щоб уникнути розвитку грибкової інфекції.

Догляд за шкірою голови

Слід уникати використання шампунів із сульфатами та спиртом через можливе подразнення шкірних покривів. Мити голову необхідно акуратними масажними рухами, що дасть змогу видалити всі відмерлі клітини.

Засоби для догляду за шкірою підлітків не повинні містити спирт, щоб не спричинити пошкодження і сухість шкірних покривів. Необхідно щонайменше двічі на день вмиватися теплою водою для запобігання закупорці пор і появи прищів.

Догляд за шкірою новонароджених полягає в щоденному купанні без мийних засобів. Один-два рази на тиждень можна помити дитину зі спеціальним дитячим милом. Шкіру новонародженого не можна витирати губкою або мочалкою, достатньо промокнути м'яким рушником.

12

Догляд за шкірою влітку

Догляд за шкірою влітку обов'язково має включати сонцезахисний крем, щоб уникнути появи зморшок, пігментних плям і знизити ризик розвитку раку шкіри. Дерматологи не рекомендують тривале перебування на сонці, особливо в період з 10 ранку до 4 вечора, коли сонячні промені найбільш активні.

У спекотну погоду шкіра втрачає багато вологи, тому важливо пити достатню кількість води та використовувати зволожувальні засоби. Слід відмовитися від тонального крему, оскільки він може забивати пори. Рекомендується приймати прохолодний душ, а не гарячу ванну, щоб уникнути перегрівання шкірних покривів і появи почервоніння.

13

Догляд за шкірою взимку

Взимку потрібно щодня зволожувати шкіру, оскільки холодне повітря і вітер можуть сушити шкірні покриви. Необхідно використовувати креми з високим вмістом зволожувальних інгредієнтів (гліцерин або гіалуронова кислота). 

Догляд за шкірою взимку має включати захисні засоби від сонця, оскільки в зимову пору року ультрафіолетові промені також пошкоджують шкірні покриви. У мороз і за сильного вітру слід утриматися від косметологічних процедур, що ушкоджують захисний бар'єр шкіри (наприклад, кислотного пілінгу).

14

Догляд за шкірою восени та навесні

Осінь і весна — перехідні сезони, під час яких шкірні покриви стають більш чутливими і схильними до подразнення. Для правильного догляду за шкірою восени та навесні необхідно використовувати зволожувальні та м'які очищувальні засоби, а також захищати шкірні покриви від сонячних променів.

Дерматологія в ОН Клінік Кропивницький

Як правильно доглядати за шкірою обличчя і тіла? - Обіход Людмила Валентинівна
Обіход Людмила Валентинівна
ОН Клінік Кропивницький
Бульвар Студентський, 6/5
Графік роботи:
Пн - Пт: 8:00 - 20:00;
Сб: 8:00 - 17:00
Рейтинг статті:
5 з 5 на основі 3 оцінок
Як правильно доглядати за шкірою обличчя і тіла?
Лікар-дерматолог. Перша категорія.
Як правильно доглядати за шкірою обличчя і тіла?
Стаття перевірена: Віцинська Олена Ігорівна
Лікар дерматолог-трихолог. Вища категорія.

Поставте своє питання Дерматологу
«ОН Клінік»

Інші статті на тему

Схожі статті:

Коментарі

Марина 10 місяців тому
Доброго дня, чи є якісь особливості в догляді за шкірою з акне?
Відповісти
Доброго дня. У разі акне дерматолог призначає лікувальні мазі або креми, спрямовані на усунення запалення і почервоніння. Крім того, необхідно щодня ретельно очищати шкіру й уникати надмірного сонячного випромінювання, яке може погіршити стан шкірних покривів і призвести до утворення рубців.
Ірина 10 місяців тому
Добрий день. Що означає комплексний догляд за обличчям?
Відповісти
Добрий день. Комплексний догляд за обличчям — це різні процедури і засоби, спрямовані на поліпшення здоров'я і зовнішнього вигляду шкірних покривів. Етапи догляду за шкірою обличчя включають очищення, тонізацію, зволоження, очищення шкірних покривів за допомогою скрабу і нанесення сонцезахисних засобів.
Лариса 10 місяців тому
Добрий день. Як правильно доглядати за шкірою з куперозом?
Відповісти
Добрий день. У разі куперозу необхідно застосовувати засоби з антиоксидантами для захисту шкіри від пошкоджень. Потрібно уникати використання очищувальних засобів, що містять агресивні інгредієнти (наприклад, спирт).
Катерина 10 місяців тому
Здрастуйте, який догляд за шкірою в разі атопічного дерматиту в дорослих?
Відповісти
Добрий день. За атопічного дерматиту необхідно двічі-тричі на день наносити на шкіру емолієнти (зволожувальні засоби). У разі виражених змін шкірних покривів лікар може призначити гормональний крем.
Тетяна 10 місяців тому
Добрий день. Які існують засоби для догляду за шкірою навколо стоми?
Відповісти
Добрий день. Для догляду за шкірою навколо стоми використовують очищувальні засоби, захисні пасти (допомагають запобігти контакту шкіри з кишковими виділеннями) та креми, які необхідні для зменшення подразнення шкірних покривів.
Записатись на прийом
Заповніть форму, і ми зв'яжемося з Вами у найближчий час
Натискаючи на кнопку Відправити Ви даєте згоду на обробку даних, та погоджуєтеся з умовами угоди
Перевищено ліміт запитів. Спробуйте через 5 хв.

Не пропустіть оновлення від нас!

Обмінюємо email на корисну інформацію про ваше здоров’я. Нас читають понад 100 000 користувачів щомісяця. Приєднуйтесь і ви!
Підписуйтесь на наші соцмережі та вигравайте 1000 грн у березні!