Користь і шкода посту

Піст корисний тим, що обмежує вживання шкідливої їжі та тваринних жирів, але шкідливий людям із хронічними захворюваннями.
У християнстві протягом року існує кілька постів, найтривалішим з яких є Великий піст перед Великоднем (триває 48 днів). Християнський піст передбачає відмову від продуктів тваринного походження (м'яса, яєць, молочних продуктів), в окремі дні дозволяється риба, а в деякі дні необхідний повний голод. У мусульманській традиції посту дотримуються в місяць Рамадан. У Рамадан можна вживати будь-яку їжу, але не можна їсти протягом усього світлового дня (від світанку до заходу сонця).
Користь посту для здоров'я полягає у вживанні більшої кількості рослинної їжі та клітковини, зниженні рівня цукру в крові. Клітковина сприяє нормалізації роботи кишківника, підтримці здорової мікрофлори травного тракту і допомагає в разі закрепів. Піст сприяє:
У разі переходу на рослинну їжу під час посту запускаються процеси виведення токсинів, може знижуватися холестерин у крові. Відмова від жирної їжі захищає від серцево-судинних захворювань (гіпертонії, інфаркту, інсульту). При тимчасовому голодуванні під час Рамадану може запускатися фізіологічний процес аутофагії (перетравлення застарілих клітин в організмі), який сприяє оновленню тканин в організмі.
Шкода посту для здоров'я полягає у зміні звичного режиму і характеру харчування. Голодування може призвести до порушень роботи травного тракту (наприклад, до запору і здуття живота). Закреп під час посту може бути пов'язаний із тривалими перервами між прийомами їжі, нестачею жирів у раціоні або вживанням великої кількості рослинних продуктів, що підвищують газоутворення в кишечнику (капусти, бобових, хліба).
Головні болі під час посту можуть бути пов'язані зі зниженням рівня цукру в крові та спричиняють запаморочення і нудоту. Початок посту також може супроводжуватися слабкістю і зниженою працездатністю через різке зниження добового споживання калорій.
Одноманітне харчування в піст може призвести до нестачі мінералів і вітамінів. Відмова від м'яса може стати причиною нестачі білка і заліза. У періоди голодування в організм не надходить достатня кількість енергії, яку зазвичай людина отримує з їжею.
Посту не можна дотримуватися в разі дефіцитних захворювань (нестачі вітамінів, мінералів, гормонів), а також за більшості хронічних захворювань (виразкової хвороби, хронічного обструктивного захворювання легень, цукрового діабету першого типу). Жінкам не можна дотримуватися посту під час вагітності та під час годування груддю, тому що в ці періоди жіночий організм потребує підвищеного надходження енергії та поживних речовин.
Піст під час вагітності може призвести до затримки розвитку плода у випадках, коли харчування вагітної жінки не міститиме достатньої кількості незамінних амінокислот, жирних кислот, вітамінів і мінеральних речовин із продуктів рослинного походження. Тримати піст не можна дітям і людям старше 65 років. Протипоказання до посту:
Повне й тривале голодування протипоказане в разі онкологічних захворювань, однак для дотримання посту в разі онкології можна відмовитися від м'яса, якщо замінити його іншими джерелами білка (наприклад, бобовими). У разі інфекційних захворювань відмова від білкової їжі та голодування знижують імунітет.
Жовчнокам'яна хвороба (ЖКХ) супроводжується формуванням каменів у жовчному міхурі. Дієта, необхідна за жовчнокам'яної хвороби, нагадує піст (потрібно обмежувати важку їжу), але за ЖКХ не можна робити великі проміжки між прийомами їжі, щоб не відбувався застій жовчі в жовчному міхурі. Тому голодування, яке є в класичному пості, протипоказане в разі захворювань жовчного міхура.
Панкреатит — це запалення підшлункової залози. Посту в разі панкреатиту дотримуватися можна, якщо він не спричиняє загострення симптомів (наприклад, у разі вживання рослинних жирів). Відмова від вживання жирної їжі тваринного походження знижує навантаження на підшлункову залозу, оскільки вона виробляє ферменти для розщеплення жирів.
Виразкова хвороба шлунка і дванадцятипалої кишки проявляється дефектами на їхній слизовій оболонці внаслідок підвищеної кислотності шлункового соку. Із раціону харчування за виразки шлунка та дванадцятипалої кишки виключають гостру та смажену їжу, у період загострення захворювання можна вживати тільки термічно оброблені продукти в кашкоподібній формі. Посту за виразки шлунка не можна дотримуватися, оскільки за виразкової хвороби протипоказане голодування.
Анемія — це захворювання, яке проявляється недокрів'ям (нестачею гемоглобіну та еритроцитів). Анемія розвивається за дефіциту заліза, білка, вітамінів, фолієвої кислоти, після кровотеч і в разі хронічних захворювань (хронічного гастриту, ниркової недостатності, ракових захворювань).
За залізодефіцитної анемії в раціоні харчування має бути присутнє залізо тваринного походження, яке міститься в червоному м'ясі та субпродуктах (печінці). Тримати піст за анемії не можна, бо відмова від м'яса погіршує перебіг захворювання.
Цукровий діабет — це захворювання, за якого порушується вуглеводний обмін. Причиною цукрового діабету першого типу є нестача інсуліну, а діабет другого типу може бути наслідком ожиріння та нечутливості організму до інсуліну (інсулінорезистентності). За першого типу діабету харчування має бути регулярним, а прийоми їжі рівномірно розташовуються протягом дня. За діабету другого типу необхідно знизити вагу, відмовитися від солодкого і жирного, а також виключити вживання легкозасвоюваних вуглеводів (цукру, десертів).
Дотримуватися посту при цукровому діабеті першого типу суворо заборонено, оскільки в період голодування в діабетика різко знижується цукор крові, і людина втрачає свідомість. Піст при діабеті другого типу може допомогти знизити вагу і зменшити інсулінорезистентність.
Піст може бути корисним для здорової людини, якщо дотримуватися правил пісного харчування. Необхідно виходити з посту поступово, по черзі повертаючи у свій раціон продукти тваринного походження.
Рослинна їжа під час посту має бути різноманітною, щоб відшкодувати потреби в поживних речовинах. Наші лікарі склали для вас рецепти правильного харчування під час посту.
Гіпертонічна хвороба — це хронічне серцево-судинне захворювання, за якого підвищується артеріальний тиск. За підвищеного тиску необхідно зменшити споживання солі та холестерину. Тримати піст за гіпертонії можна, оскільки рослинна їжа має протихолестеринові властивості.
Холецистит — це запалення жовчного міхура. У разі холециститу необхідно обмежувати вживання жирної та важкої їжі. Тримати піст за холециститу можна за умови дробового харчування (п'ять-шість разів на день малими порціями).
Псоріаз — це аутоімунне захворювання, яке проявляється появою сверблячих бляшок на шкірі. Деякі дослідження підтверджують користь інтермітентного голодування (посту рамадан) у разі псоріазу. Дослідження показують, що інтервальне голодування сприяє зменшенню запалення, але механізм цього процесу невідомий.
Тримати піст під час годування грудьми не можна. Харчування жінки в період лактації має бути різноманітним і містити необхідну кількість білків, жирів, вуглеводів, вітамінів і мінералів. Від якості харчування жінки-годувальниці залежить не тільки її здоров'я, а й гармонійний розвиток немовляти. Нестача нутрієнтів (поживних речовин) в організмі жінки може призвести до дефіциту вітамінів, анемії, зниження імунітету і частих застудних захворювань у мами і дитини.
Тримати піст під час менструації не рекомендується. З менструальною кров'ю жінка втрачає залізо і білок, запаси яких поповнюються організмом з продуктів харчування. Після дотримання суворого посту під час місячних може розвинутися анемія, яка проявляється слабкістю, стомлюваністю, блідістю шкіри, ламкістю нігтів і випаданням волосся.