Logo
0 800 30 11 77

Перша допомога дитині перед приїздом швидкої допомоги

Перша допомога дитині перед приїздом швидкої допомоги
Читати 8 хвилин | Створено: 7 грудня 2021 | Оновлено: 7 грудня 2021 | 17713 17713
Перша медична допомога дитині необхідна за болю в животі, блювоти та нудоти, сонячного удару і переохолодження.

Надання першої допомоги дітям допоможе запобігти посиленню ознак поганого самопочуття і полегшити загальний стан здоров'я.

Підвищення температури або гарячка

Гарячка у дитини може вказувати на бронхіт, пневмонію, грип, інфекції нирок або сечовивідних шляхів, вушні інфекції (мастоїдит, холестеатому). Температура може підвищитися за вітряної віспи, харчового отруєння і сильної алергічної реакції. Перша медична допомога дітям під час лихоманки:

  1. Одягніть дитину в легкий одяг і накрийте її легким простирадлом.
  2. Давайте пити велику кількість води.

Під час лихоманки не можна давати дитині лікарські препарати без попередньої консультації з педіатром. За високої температури не потрібно кутати дитину, використовувати холодні ванни чи компреси для охолодження організму.

Якщо дитину нудить

Нудота у дитини без блювоти може вказувати на морську хворобу (захитування в колясці, транспорті). Інші причини нудоти у дитини:

  • харчова непереносимість;
  • прийом лікарських засобів на голодний шлунок;
  • травми голови;
  • харчове отруєння.

Перша допомога дитині за нудоти відрізнятиметься залежно від її причини. Якщо нудота у дитини викликана захитуванням, то потрібно тримати голову нерухомо, не читати і не використовувати електронні пристрої в дорозі (можуть погіршити стан). Також потрібно відкрити вікно та дати дитині можливість подихати свіжим повітрям.

За нудоти без блювоти, пов'язаної з харчовим отруєнням, необхідно забезпечити спокій дитині та давати пити багато води. Позбутися нудоти у дітей також допомагає розсмоктування солодких льодяників.

Перша допомога дитині за блювання

Блювота у дитини може вказувати на переїдання, харчову інтоксикацію, гастроентерит (шлунковий грип), харчову алергію або апендицит. Можливі причини блювоти жовчю у дитини:

Блювота кров'ю в дитини може вказувати на виразку шлунка або гастрит (домішки крові у блюванні з'являються у разі пошкодження кислотою виразкової артерії), рак стравоходу або шлунка, внутрішня кровотеча. За виявлення домішок крові у блювоті потрібно негайно викликати швидку допомогу.

За блювання у дитини, викликаного харчовим отруєнням, потрібно давати пити велику кількість води маленькими ковтками. У разі блювання потрібно покласти дитину на бік, щоб запобігти попаданню блювотних мас у дихальні шляхи. Не потрібно змушувати дитину їсти, якщо вона не хоче. З появою апетиту дитині можна давати крекери чи простий хліб.

У дитини болить живіт

Біль у животі у дитини може вказувати на розлад шлунка чи харчову інтоксикацію. Інші причини болю у животі у дітей:

Гострий біль, що тягне, в животі в області пупка у дитини, який посилюється під час кашлю і розтягнення, вказує на грижу. Біль у пупці може з'являтися внаслідок хвороби Крона, розладу шлунка, апендициту і виразкової хвороби шлунка.

Що робити, якщо у дитини рідкий стул

Рідкий стул у дитини може вказувати на харчове отруєння. Інші причини рідкого випорожнення:

  • гастроентерит;
  • харчова алергія;
  • безконтрольний прийом антибіотиків (подразнює слизову оболонку шлунка);
  • запальне захворювання кишківника.

Рідке випорожнення у немовлят може бути викликане потраплянням в організм дитини бактерій (сальмонели), вірусів (ротавірусів) або паразитів (лямблії). Причинами проносу, що повторюється, у немовляти можуть бути непереносимість лактози або алергія на молоко.

Зелений пронос може вказувати на дисбаланс переднього і заднього молока у дитини, яка знаходиться на грудному вигодовуванні, непереносимість їжі в раціоні матері або алергію. Жовтий пронос у дитини може з'являтися за целіакії (непереносимості глютена), захворювань підшлункової залози (муковісцидозу, панкреатиту), хвороб жовчного міхура.

Невідкладна допомога дитині необхідна за діареї, що супроводжується лихоманкою, сплутаною свідомістю, утрудненим диханням, болем у животі та блювотою. Якщо у дитини пронос із кров'ю або домішками гною, потрібно також викликати швидку допомогу.

Що робити за сонячного удару

Сонячний удар — стан, що розвивається в разі перегріву (через перебування дитини в машині влітку, інтенсивну фізичну активність у спекотний день без головного убору). Симптоми сонячного удару у дитини:

  • головний біль та запаморочення;
  • сплутаність свідомості;
  • судоми у нижніх і верхніх кінцівках;
  • відсутність потовиділення;
  • сильна спрага;
  • суха, гаряча та почервоніла шкіра;
  • млявість, апатія та підвищена втома;
  • втрата свідомості.

За теплового удару у дитини може бути прискорене дихання та серцебиття. Температура тіла під час сильного перегрівання підвищується вище за 40°C.

Допомогу за сонячного удару потрібно надати дитині до приїзду швидкої. Перша допомога за теплового удару:

  1. Перемістіть дитину в прохолодне місце (під дерево, у приміщення).
  2. Укладіть її на підлогу або землю і підніміть ноги.
  3. Охолодіть шкіру. Для зниження температури тіла дитини можна використовувати обмахування віялом, холодні компреси в області шиї та пахвових западин, обприскування та протирання шкіри прохолодною водою.
  4. Давайте дитині багато води до приїзду швидкої допомоги.

Якщо у дитини почалося блювання, поверніть її на бік для запобігання потраплянню блювотних мас у дихальні шляхи. Правильно надана перша допомога за сонячного удару допоможе полегшити стан дитини та уникнути ускладнень. Наслідками сонячного удару в дітей можуть бути загальний дискомфорт, слабкість, нудота і блювота.

Що робити, якщо дитина переохолодилася?

Переохолодження в дітей (гіпотермія) розвивається у разі тривалого впливу низьких температур на організм. За гіпотермії організм втрачає тепло швидше, ніж виробляє його. Симптоми переохолодження:

  • тремтіння;
  • суха, холодна та бліда шкіра;
  • синюшність шкіри та губ;
  • невиразне мовлення;
  • повільне та поверхневе дихання;
  • підвищена втома;
  • слабкий пульс;
  • сильна сонливість.

На переохолодження у маленької дитини можуть вказувати почервоніння шкіри, холодні на дотик руки, ноги, щоки та ніс. Якщо дитина замерзла, вона може здаватися сонною і тихою, відмовлятися від їжі.

За виявлення симптомів переохолодження необхідно надати першу допомогу. Якщо дитина замерзла на вулиці, потрібно швидко повернутися в тепле приміщення. З дитини потрібно швидко зняти мокрий одяг, переодягнути та загорнути у теплу ковдру або плед. Дитині також потрібно дати випити теплий напій та з'їсти трохи солодкої їжі (швидкі вуглеводи допомагають заповнити енергію та прискорити вироблення тепла організмом).

У дитини утруднене дихання (задишка)

Задишка в дітей може з'являтися за сильних фізичних навантажень, через тривалий плач, страх чи занепокоєння (є нормальним явищем). Інші причини задишки у дітей:

  • вірусні (круп, бронхіоліт) чи бактеріальні (пневмонія, тонзиліт) інфекції;
  • алергічні реакції;
  • астма;
  • вдихання сигаретного диму;
  • закупорка дихальних шляхів стороннім тілом (продуктом харчування, іграшкою або невеликим предметом).

Часте дихання у дитини може супроводжуватися нежиттю або закладеністю носа, болем у горлі, кашлем, виділенням мокротиння жовтого, коричневого або зеленого кольору, головним або м'язовим болем. За утрудненого дихання у дитини також може збільшуватися температура тіла.

Викликати швидку допомогу за порушень дихання у дітей необхідно у разі появи блідості або синюшності шкіри, губ та язика, втягування живота за кожного вдиху. Часте дихання у дітей може також супроводжуватися хрюканням під час видиху і розширенням ніздрів під час вдиху (вказує на необхідність докладання зусиль для дихання).

Популярні питання

1. Від чого утруднене дихання у дитини?

Утруднене дихання у дитини може виникнути за тривалих фізичних навантажень, занепокоєння чи страху. Задишка може бути симптомом алергічної реакції, крупу, бронхіту або пневмонії.

2. Як розпізнати сонячний удар у дитини?

Сонячний удар у дитини проявляється запамороченням, сильним головним болем, сплутаністю свідомості, високою температурою (вище 40°C) та судомами. Щоб розпізнати сонячний удар, потрібно доторкнутися до шкіри дитини (за теплового удару шкіра липка, гаряча і почервоніла). Дитина стає млявою, примхливою і сонною.

3. Чим небезпечний рідкий стул у дитини?

Тривалий пронос у дитини може призвести до зневоднення. На втрату води та електролітів (хлориду, натрію, бікарбонату та калію) можуть вказувати млявість, запалі очі, занепокоєння, дратівливість і сильна спрага.

4. Що робити у разі блювання у дитини?

Зупинити блювання у дитини можна за допомогою приготованого на основі лимона та лайма напою, розведеного соку або шматочка льоду. За блювання у дитини потрібно давати їй пити маленькими ковтками охолоджену кип'ячену воду для запобігання зневодненню.

5. Як збити підвищену температуру у дитини?

Збивати підвищену температуру тіла за допомогою лікарських засобів можна лише після консультації з педіатром. За лихоманки потрібно переодягнути дитину у легкий одяг (зайвий одяг затримує тепло тіла та сприяє підвищенню температури), давати пити воду у великій кількості.

Рейтинг статті:
5 з 5 на основі 3 оцінок
Автор:

Інші статті на тему

Схожі статті:

Коментарі

Ангеліна 2 роки тому
Добрий день, у дитини (п'ять років і шість місяців) періодично з'являється блювота. Обстежилися, причину знайти не вдалося. Лікар каже, що в дитини може бути психогенна блювота. Що це таке?
Відповісти
. Ангеліна Ангеліна 2 роки тому
Добрий день, психогенне блювання може з'являтися у дитини перед або під час стресових ситуацій, через страх, тривогу або занепокоєння. Психогенне блювання може супроводжуватися частим або утрудненим диханням, прискореним серцебиттям, м'язовим напруженням і болем у животі.
Кіра 2 роки тому
Здрастуйте, а чи можна надавати першу допомогу дитині лікарськими препаратами, які я використовую для себе?
Відповісти
. Кіра Кіра 2 роки тому
Добрий день, не можна застосовувати ліки, призначені для лікування дорослих, для надання допомоги дитині. Дітям можна давати тільки препарати, призначені педіатром. Використання препаратів, які розраховані на організм дорослої людини, може призвести до погіршання симптомів і загального стану дитини, інтоксикації, сильної алергічної реакції.
Іван 2 роки тому
Добрий день, підкажіть, а чим оснащена ваша карета швидкої допомоги? І як швидко приїде швидка після оформлення виклику в оператора, від чого залежить час прибуття?
Відповісти
. Іван Іван 2 роки тому
Здрастуйте, швидка допомога оснащена кардіомонітором, дефібрилятором, апаратом штучної вентиляції легенів, вакуумними шинами і матрацом, інфузоматом, розчинами для інфузій і медикаментами для надання невідкладної допомоги. Час прибуття швидкої повідомляє оператор. Якщо бригада швидкої допомоги не перебуває на виклику, то прибуде протягом 10-20 хвилин.
Вікторія 2 роки тому
Дитині шість років, скаржиться на біль у животі. Переживаю, що може бути апендицит. Скажіть, за якими додатковими симптомами можна зрозуміти, що ми зіткнулися саме з апендицитом?
Відповісти
. Вікторія Вікторія 2 роки тому
Добрий день, за апендициту біль локалізується в ділянці пупка або в правій нижній частині живота (з часом стає стійким та інтенсивним). Біль у животі посилюється під час ходіння, натискання і кашлю. Також у дитини з'являється нудота, блювота, діарея з домішками слизу, почервоніння обличчя, опухлий живіт, підвищена температура і втрата апетиту.
Світлана 2 роки тому
Добрий день, син у мене дуже активний, постійно бігає. Влітку ми часто перебуваємо на вулиці, але я почала переживати, що можливий тепловий удар. Підкажіть, будь ласка, як можна запобігти сонячному удару в дитини?
Відповісти
. Світлана Світлана 2 роки тому
Здрастуйте, потрібно відмовитися від прогулянок з 11 ранку до 15 вечора (на зазначений проміжок часу припадає пік спеки влітку), давати пити багато води для запобігання зневодненню, надягати дитині головний убір. Також слід обирати вільний одяг світлих тонів, віддаючи перевагу натуральним матеріалам.
Записатись на прийом
Заповніть форму, і ми зв'яжемося з Вами у найближчий час
Натискаючи на кнопку Відправити Ви даєте згоду на обробку даних, та погоджуєтеся з умовами угоди
Перевищено ліміт запитів. Спробуйте через 5 хв.

Не пропустіть оновлення від нас!

Обмінюємо email на корисну інформацію про ваше здоров’я. Нас читають понад 100 000 користувачів щомісяця. Приєднуйтесь і ви!
Підписуйтесь на наші соцмережі та вигравайте 1000 грн у березні!