Logo
0 800 30 11 77

Як давати собі раду під час війни: поради лікарів «ОН Клінік»

Як давати собі раду під час війни: поради лікарів «ОН Клінік»
Читати 8 хвилин | Створено: 26 травня 2022 | Оновлено: 31 травня 2022 | 12417 12417
Уже понад три місяці українці живуть у стані війни. Хтось шукає безпеки вдалині від дому, а хтось залишився і намагається прилаштуватися до нових умов.

Обом однаково важко, а прогнози експертів не тішать: війна в Україні переходить у затяжну фазу. Як впоратися з емоціями, організувати принаймні відносно безпечне життя і взагалі давати собі раду в нових реаліях, роказують лікарі мережі медичних центрів «ОН Клінік». 

Як впоратися з негативними емоціями під час війни

Навряд чи існує людина, яка за останні три місяці жодного разу не відчувала емоційного виснаження. Негативні обставини в країні викликають негативні емоції. За останніми дослідженнями, в спокійному емоційному стані перебуває лише 8% українців, тоді як до війни цей показник коливався в межах 22-26%. 

Підвищена тривожність, стрес, панічні атаки, відчуття страху за власне життя і життя близьких негативно позначається на самопочутті та заважає адаптуватися до нових умов. Як саме проявляється тривожність, розповість Наталія Благадир, психолог медичного центру «ОН Клінік Полтава»:

«Тривожність може проявлятися на як на фізичному, так і на ментальному рівні та викликати зміну поведінки. Фізичні симптоми тривоги включають часті головні болі, пришвидшене або нерегулярне дихання, втрату апетиту, біль і відчуття здавлювання у грудях, припливи жару тощо. Ментально тривожність проявляється через дратівливість і нервозність, страх перед найгіршим, проблеми зі сном та концентрацією уваги».

Якщо ви відчуваєте перераховані симптоми, ми зібрали для вас кілька порад, які допоможуть впоратися з негативними емоціями:

  • намагайтеся обмежити час в інтернеті, відмовтеся від читання новин у ліжку одразу після прокидання та перед сном;
  • спробуйте переконати себе, що ви не самотні у своїх почуттях. Багато людей в певний період відчувають тривожність, особливо на фоні травматичних подій;
  • виконуйте фізичні вправи вдома. Якщо знаходитесь у безпеці, виходьте на прогулянки. Фізична активність допомагає краще впоратися зі стресом;
  • намагайтесь дарувати собі позитивні емоції. Може допомогти перегляд улюблений фільмів, читання, смачні страви тощо.

Якщо відчуваєте потребу, зверніться за консультацією до психолога. Фахівець розповість, як позбутися тривожності, та допоможе пропрацювати ваші страхи та переживання. Якщо ви не маєте можливості самостійно прийти на прийом, в медичних центрах «ОН Клінік» можна записатися на прийом до психолога онлайн, який нічим не відрізнятиметься від очної консультації.

Як зібрати домашню аптечку

Поставте своє питання Терапевту
«ОН Клінік»

У нинішніх умовах важливо мати під рукою найнеобхідніші ліки. Ми в жодному разі не радимо бігти до аптеки та скуповувати всі наявні медикаменти або шукати в продажу військові аптечки: останні вам точно не потрібні в побуті, залишимо їх краще для військових. Проте зібрати домашню аптечку таки треба. 

Що має бути в домашній аптечці:

  • пластирі різного розміру;
  • стерильні марлеві пов’язки;
  • бинти (принаймні 2 рулони);
  • одноразові стерильні перчатки;
  • антисептичні серветки без спирту;
  • перекис водню, хлоргексидин;
  • термометр (без ртуті, не скляний);
  • жарознижувальні препарати;
  • знеболювальні, протизапальні засоби;
  • медикаменти для регідратації;
  • пантеноловмісний засіб (від опіків);
  • ножиці, пінцет, ліхтарик.

Склад аптечки може варіюватися залежно від наявності дітей в родині (слід додати ліки, які підходять для малюків, попередньо порадившись з педіатром) та хронічних захворювань у сімейному анамнезі. Наприклад, якщо хтось із родини страждає на гіпертонію, необхідно покласти в аптечку також ліки для нормалізації артеріального тиску.

Як надавати першу допомогу

Вчасно надана перша медична допомога може зберегти життя людині, але важливо, щоб вона була надана правильно. Про те, як надавати першу допомогу за травм, розповість Станіслав Орлов, лікар-травматолог медичного центру «ОН Клінік Дніпро»:

«Трапляються різні ситуації, за яких може знадобитися надання першої допомоги. Так, наприклад, за закритого перелому варто прикласти охолоджувальний компрес та допомогти постраждалому прийняти зручне положення. Перша допомога за відкритого перелому кінцівок передбачає знерухомлення двох найближчих суглобів. Наприклад за травмування променевої кістки у передпліччі необхідно нерухомо зафіксувати зап’ястний та ліктьовий суглоби. За підозри на перелом хребта чи шиї не можна переміщувати постраждалого до приїзду швидкої».

Перша допомога за опіків передбачає звільнення пошкодженої ділянки тіла від одягу та прикрас. Далі необхідно накрити обпечену зону чистою тканиною та підняти вище за рівень серця для забезпечення нормального кровообігу. За опіків 3-4 ступеня, коли опіки вкривають значну ділянку тіла та стають чорними, коричневими чи білими, насамперед треба викликати швидку та слідкувати за станом постраждалого до її приїзду.

Якщо людина знаходиться під завалом, у неї виникає синдром здавлювання. У такому разі необхідно накласти джгут вище місця здавлювання, записати час його накладання та викликати швидку допомогу. Перша допомога за витягнення з-під завалів включає нормалізацію внутрішньовенного тиску, що допоможе зберегти здавленні кінцівки. Після витягнення постраждалому накладають холодний компрес та туго перемотують місце ураження, щоб зменшити набряк і об’єм перерозподілу плазми. Після цього накладається шина для знерухомлення і людину доправляють у медичний заклад.

Профілактика хвороб під час війни

За останні три місяці стан здоров’я багатьох українців помітно погіршився. Особливо це стосується людей, які перебували або досі знаходяться в умовах активних бойових дій. Через відсутність можливості нормально харчуватися насамперед постраждала травна система. Як покращити стан свого ШКТ, розповість Валентина Гарчар, лікар-гастроентеролог медичного центру «ОН Клінік Ужгород»:

«Неправильне харчування може призвести до розвитку гастриту, виразки, розладу ШКТ, тому важливо за першої нагоди налагодити режим харчування. Краще харчуватися дробово, невеликими порціями 4-5 разів на день, особливо якщо до цього ви відчували нестачу їжі. Також важливо збагатити раціон свіжими фруктами, овочами та зеленню, щоб організм отримував необхідні вітаміни. Якщо ви відчуваєте печіння, біль та здуття живота, маєте проблеми з випорожненням, краще звернутися до гастроентеролога та перевірити стан травної системи».

На тлі стресу, переохолодження та недостатньої гігієни також можуть розвинутися проблеми з сечостатевою системою. За перших симптомів гінекологічних чи урологічних захворювань важливо звернутися по допомогу до профілького лікаря, щоб усунути проблеми до розвитку серйозних ускладнень та зберегти репродуктивне здоров’я. Важливо за можливості прийти саме на очний прийом, оскільки потрібен ретельний огляд, який неможливо провести онлайн.

Загострюються також і проктологічні проблеми, особливо це стосується людей з хронічними патологіями. Докладніше про це розповість Сергій Подпорінов, лікар-проктолог медичного центру «ОН Клінік Харків»:

«На тлі закрепу через неправильне харчування, зниження фізичної активності, сидячого способу життя а іноді, навпаки, надмірних фізичних навантажень може підвищуватися внутрішньочеревний тиск і може відбуватися застій кровообігу в гемороїдальних вузлах. Це в свою чергу призводить до їх випадання, кровотеч, болю та свербіння в ректальній області. Це серйозна проблема, яку найкраще лікувати на початкових стадіях, коли можна обійтися без тривалого курсу лікування і значних витрат. Якщо ви помітили у себе перелічені симптоми, рекомендуємо знайти час на візит до проктолога. Так ви позбудетеся хвороби швидше та з меншим дискомфортом».

Сподіваємося, наші поради допоможуть вам убезпечити себе та легше пережити цей складний період. Бажаємо нам усім миру та здоров’я!

Терапія в ОН Клінік Дніпро

Як давати собі раду під час війни: поради лікарів «ОН Клінік» - Пугач Тетяна Олександрівна
Пугач Тетяна Олександрівна
ОН Клінік Дніпро
пр. Д. Яворницького, 107а
Графік роботи:
Пн - Сб: 8:00 - 20:00;
Нд: 9:00 - 15:00
Рейтинг статті:
3 з 5 на основі 4 оцінок
Як давати собі раду під час війни: поради лікарів «ОН Клінік»
Лікар-терапевт. Вища категорія.
Як давати собі раду під час війни: поради лікарів «ОН Клінік»
Лікар-терапевт. Стаж роботи 7 років.

Схожі статті:

Коментарі

Валерія 1 місяць тому
Добрий вечір, як дитячі страхи впливають на наше майбутнє життя? Як уберегти дитину під час війни від негативних емоцій і страхів? Як правильно спілкуватися з дитиною, щоб вона почувалася захищеною?
Відповісти
Вітаю, дитячі страхи можуть вплинути на психічне здоров'я і поведінку в дорослому віці. Страхи можуть переноситися в майбутнє, впливаючи на стосунки, ухвалення рішень і рівень стресостійкості. В умовах війни важливо забезпечувати дитину підтримкою, спілкуватися з нею відкрито, чесно і заспокійливо, створюючи безпечний простір для вираження емоцій.
Алла 1 місяць тому
Доброго дня, раніше я вважала себе безстрашною, але потім почалася війна, я зрозуміла, що боюся багато чого, але найбільше смерті. Чи нормально мати такий страх? Як перестати боятися смерті?
Відповісти
Добрий день, страх смерті є природною реакцією, слугує захисним механізмом, що спонукає до турботи про своє здоров'я і життя. Однак важливо знаходити способи підтримки, щоб справлятися з емоціями. Практики усвідомленості, релігійні або філософські переконання також можуть допомогти впоратися зі страхом.
Анжела 2 місяці тому
Добрий вечір, війна на мене дуже погано впливає, я стала дратівливою і нервовою. Я почала турбуватися з різних приводів, які раніше не викликали в мене подібних емоцій (наприклад, навчання в університеті та підробіток). Допоможіть, як перестати турбуватися і почати жити?
Відповісти
Добрий вечір, впоратися з підвищеною тривожністю і занепокоєнням у період війни допоможуть методи релаксації (глибоке дихання, медитація), хобі, зустрічі з друзями і сім'єю, оскільки вони можуть допомогти знизити рівень стресу і поліпшити загальне емоційне благополуччя. Створення структурованого розкладу та введення в повсякденне життя елементів фізичної активності та відпочинку також сприяють зменшенню негативних емоцій.
Ольга 2 місяці тому
Доброго дня, вже рік я намагаюся впоратися з тривожністю, але мені це погано вдається. У мене періодично трусяться руки, швидко і часто змінюється настрій. Порадьте, як позбутися тривожності в домашніх умовах?
Відповісти
Добрий день, для зниження тривожності в домашніх умовах рекомендується впроваджувати регулярні практики релаксації (дихальні вправи, йогу і медитацію). Важливо створити структурований розпорядок дня, приділяти увагу фізичній активності та звертатися за підтримкою до психолога і близьких для ефективного управління тривожністю.
Ірина 2 місяці тому
Добрий день, після початку війни я періодично почала стикатися з панічними атаками, що проявляються тривожністю, тремтінням, пітливістю і припливами жару, утрудненим диханням і частим серцебиттям. Скажіть, що робити під час панічної атаки, щоб зупинити напад?
Відповісти
Вітаю, для зупинки панічної атаки корисно застосовувати техніки усвідомленості (наприклад, фокусування на поточному моменті та глибоке дихання). Важливо зосередитися на почуттях, поступово збільшувати час вдиху і видиху. Також можна спробувати вправи на розслаблення, оскільки вони допоможуть зменшити рівень стресу та напруги, сприяючи заспокоєнню та пом'якшенню нападу паніки.
Записатись на прийом
Заповніть форму, і ми зв'яжемося з Вами у найближчий час
Натискаючи на кнопку Відправити Ви даєте згоду на обробку даних, та погоджуєтеся з умовами угоди
Перевищено ліміт запитів. Спробуйте через 5 хв.

Не пропустіть оновлення від нас!

Обмінюємо email на корисну інформацію про ваше здоров’я. Нас читають понад 100 000 користувачів щомісяця. Приєднуйтесь і ви!
Підписуйтесь на наші соцмережі та вигравайте 1000 грн у березні!