Logo
0 800 30 11 77
Читати 10 хвилин

Як вибрати підгузки для дитини?

Як вибрати підгузки для дитини?
Читати 10 хвилин | Створено: 9 листопада 2023 | Оновлено: 9 листопада 2023 | 3022 3022
1. Що таке підгузки? 2. Навіщо потрібні підгузки? 3. Що краще вибрати — пелюшки чи підгузки? 4. Які бувають підгузки? 5. На що звернути увагу в складі підгузка? 6. Чого не повинно бути в складі підгузка? 7. Яка буває фіксація в підгузках? 8. Які ще елементи можуть бути в підгузках? 9. Як правильно вибрати розмір підгузка для дитини? 10. Як правильно міняти підгузок? 11. Як зрозуміти, чи підходить підгузок дитині? 12. Як часто міняти підгузок? 13. Чи потрібно мити дитину після кожної зміни підгузка? 14. Чи можна не міняти підгузок всю ніч? 15. Чим потрібно обробляти шкіру при зміні підгузка? 16. Чи можна використовувати тальк під підгузок? 17. Що робити, якщо в дитини з'явився висип і подразнення від підгузків? 18. Чому в дитини може протікати підгузок? 19. Скільки підгузків на день потрібно новонародженому? 20. Чи шкідливо постійно носити підгузки дитині? 21. До якого віку можна користуватися підгузками? 22. Чи потрібні підгузки, якщо дитина почала користуватися горщиком? 23. Як зберігати підгузки?
1

Що таке підгузки?

Підгузки — гігієнічні вироби, призначені для поглинання й утримання біологічних виділень дитини (сечі та калу). Підгузки мають у складі три шари:

  1. Внутрішній шар. Пропускає вологу та швидко висихає, не викликаючи подразнення шкіри малюка.
  2. Середній (поглинаючий) шар. Вбирає виділення дитини й утримує їх усередині.
  3. Зовнішній (водонепроникний) шар. Запобігає протіканню вологи та забрудненню одягу.

Середній шар може містити абсорбент, який перетворює вологу на гель. Усі шари підгузка мають бути з безпечних матеріалів, що не викликають подразнення шкіри дитини.

Від якості підгузків залежать комфорт, здоров'я та сон дитини. За появи попрілостей і подразнення під час використання дитячих підгузків необхідно проконсультуватися з педіатром.

2

Навіщо потрібні підгузки?

Підгузки потрібні для полегшення батькам у догляді за дитиною. Функції підгузків:

  • поглинання сечі та калу;
  • захист від подразнення шкіри;
  • забезпечення сухості шкіри дитини;
  • захист постільної білизни та одягу від забруднень.

Деякі види дитячих підгузків вбирають неприємний запах сечі та калу. Також підгузки скорочують час гігієнічних процедур. Одноразові підгузки не потрібно прати та сушити, вони довго зберігають шкіру сухою, що дає змогу не переривати сон дитини.

Поставте своє питання терапевту
«ОН Клінік»

3

Що краще вибрати — пелюшки чи підгузки?

Підгузки зручніші, ніж пелюшки, їх можна швидко змінити в гостях, лікарні, під час прогулянки з дитиною. Пелюшки є більш економним варіантом для сімейного бюджету, їх можна прати та повторно використовувати, на відміну від одноразових підгузків.

Пелюшки можуть використовуватися як альтернатива підгузкам, щоб шкіра дитини дихала. Пелюшки можна підкладати під час купання чи переодягання малюка. Існує міф, що якщо не сповивати дитину, у неї може розвиватися викривлення ніг. Туге сповивання не потрібне, оскільки воно обмежує руховий розвиток малюка, а форма ніг не змінюється від застосування підгузків. Також якісні підгузки не спричиняють висип і перегрів статевих органів. За чутливої шкіри в дитини можна використовувати антиалергенні підгузки.

4

Які бувають підгузки?

Підгузки бувають одноразовими та багаторазовими. Одноразові підгузки зручні та гігієнічні, не передбачають повторного використання. Багаторазові підгузки мають поглинаючий змінний вкладиш, який можна прати та використовувати повторно.

Багаторазовий підгузок

Багаторазовий підгузок

Вкладиш у багаторазових підгузках гірше вбирає вологу, ніж одноразовий, і може допомагти привчанню дитини до горщика. Дитина відчуватиме дискомфорт і почне проситися в туалет. Інші види підгузків:

  • підгузки-трусики — використовуються для дітей, які починають ходити, не сковують рухи, легко надягаються та знімаються;
  • підгузки з пелюшок — застосування пелюшок (тканинних або одноразових) для захисту від протікання, які обертаються навколо паху та сідниць дитини;
  • підгузки для хлопчиків — поглинаючий матеріал зміщений до переднього краю;
  • підгузки для дівчаток — абсорбувальний шар розміщений посередині;
  • «дихаючі« підгузки — мають м'який внутрішній шар із бавовни та мікропористого полімеру, що пропускає повітря;
  • нічні підгузки — завдяки збільшеному поглинаючому шару подовжують час сну дитини;
  • підгузки для плавання — щільно прилягають до живота та ніг дитини, не пропускають воду всередину. Підгузки для басейну мають зовнішній водонепроникний шар;
  • підгузки для привчання до горщика — вбирають вологу з затримкою, дитина відчуває себе мокрою. Неприємні відчуття формують звичку проситися на горщик;
  • гіпоалергенні підгузки — призначені для дітей, схильних до алергії, не мають у складі речовин, що подразнюють шкіру (поліетилену, ароматизаторів).

Під час вибору виду підгузків необхідно враховувати вік, вагу та активність дитини. Підібрати безпечні підгузки для дітей можна на консультації педіатра.

5

На що звернути увагу в складі підгузка?

Під час вибору підгузка необхідно звертати увагу на хімічні речовини, які використовуються для вбирання вологи. Безпечні компоненти в складі підгузка:

  • внутрішній шар — може містити у складі бавовну, целюлозу, термобонд (поліпропілен);
  • поглинаючий шар — може містити суперабсорбент (поліакрилат), який поглинає й утримує вологу, не викликаючи подразнення у дитини;
  • зовнішній шар — виготовляється з поліпропілену для унеможливлення протікання підгузка.

Застібки та манжети можуть містити еластан і поліпропілен, що забезпечує надійне прилягання підгузка. Верхня частина підгузка може мати у складі вазелін, екстракт алое вера та кокосову олію для запобігання подразнення дитячої шкіри. При купівлі підгузків також необхідно звертати увагу на наявність сертифікатів, що підтверджують безпеку матеріалів продукції.

6

Чого не повинно бути в складі підгузка?

У складі підгузків не повинно бути речовин, які можуть викликати алергію у дитини. Шкідливі компоненти в складі підгузків:

  • латекс;
  • поліетилен;
  • ароматизатори та віддушки;
  • дисперсні (не розчинні у воді) барвники.

При купівлі підгузків для дітей необхідно читати склад, зазначений на упаковці. Слід уникати використання підгузків, що містять токсичні речовини, щоб не спровокувати появу висипу та пітниці в дитини.

7

Яка буває фіксація в підгузках?

Фіксація в підгузках необхідна для щільного прилягання до шкіри дитини та уникнення протікань. Види фіксації в підгузках:

  • липучки. Використовуються в одноразових підгузках, легко тягнуться та підлаштовуються під фігуру дитини;
  • кнопки. Застосовуються для багаторазових підгузків, швидко та легко фіксуються;
  • еластичні стрічки. Можуть бути в одноразових підгузках, тягнуться та регулюються під розмір дитини.

Рідше на багаторазових підгузках можуть використовуватися ґудзики для фіксації. На памперсах-трусиках застосовують еластичну резинку, яка не передавлює шкіру малюка. Вибір елементів фіксації підгузків залежить від уподобань батьків і зручності для дитини. Важливо, щоб липучки, резинки та стрічки підгузка не містили латексу, оскільки він може викликати алергічну реакцію.

8

Які ще елементи можуть бути в підгузках?

Конструкція підгузка передбачає наявність внутрішнього, зовнішнього, поглинаючого шару, кріплень для фіксації. Додаткові елементи підгузків:

  • індикатор наповнення — відстежує стан підгузка та сигналізує про своєчасну його заміну;
  • кишенька — запобігає протіканню рідкого стулу;
  • виріз для пупка — використовується для новонароджених для прискорення загоєння пуповини;
  • вкладиші — вбиральні вставки, передбачені в конструкції багаторазових підгузків.

Підгузки з додатковими елементами мають застосовуватися для певного віку та потреб дитини. Підгузки з вирізом для пупка необхідні для першого місяця життя дитини. Кишенька для рідкого стулу підійде для дітей віком до шести місяців, поки кал не стає сформованим.

9

Як правильно вибрати розмір підгузка для дитини?

Вибір розміру підгузка залежить від ваги, зросту та статури дитини. Важливо підібрати правильний розмір: маленький підгузок буде здавлювати та натирати шкіру, а великий — протікати. Виробники вказують на упаковці, для якої вагової категорії призначені підгузки. Якщо вага дитини наближається до верхньої межі, зазначеної на пакуванні, варто взяти більший розмір підгузків, щоб малюкові було комфортно. Також не рекомендується брати підгузки великими пачками, оскільки дитина швидко росте та незабаром їй може знадобитися інший розмір.

Таблиця розмірів підгузків

Вага дитини (кг)

Зріст дитини (см)

Newborn

2-5

50-57

Mini

3-8

52-60

Midi

5-11

55-70

Maxi

9-18

65-100

Maxi plus

10-20

87-120

Extra large

15-25

от 100

10

Як правильно міняти підгузок?

Для зміни підгузка знадобляться: пеленальний столик, рушник або пелюшка, дитяче мило чи засіб для підмивання дітей, крем під підгузок. За відсутності можливості підмити дитину можна скористатися вологими серветками. Етапи заміни підгузка:

  1. Застелити пелюшкою чи рушником пеленальний столик і покласти на нього дитину.
  2. Розстебнути та зняти використаний підгузок, піднявши ноги дитини.
  3. Викинути брудний підгузок у пакет для сміття чи скористатися утилізатором підгузків.
  4. Промити шкіру дитини за допомогою дитячого мила чи скористатися вологими серветками. Дівчинку потрібно витирати зверху вниз, хлопчика — навпаки.
  5. Витерти насухо шкіру дитини.
  6. Нанести захисний крем під підгузок або скористатися дитячою присипкою від попрілостей.
  7. Підняти ноги дитини та підкласти під сідниці новий підгузок.
  8. Закріпити липучки чи застібки на новому підгузку.

Необхідно переконатися, що підгузок щільно прилягає до шкіри дитини, щоб унеможливити протікання. Також потрібно перевірити, щоб підгузок не передавлював і не натирав шкіру малюка.

11

Як зрозуміти, чи підходить підгузок дитині?

Не всі види підгузків можуть підійти дитині. Ознаки, що слід поміняти марку чи вид підгузків:

  • підгузок щільно не прилягає до тіла чи протікає. Якщо підгузок занадто вільний, потрібно взяти менший розмір, тісний і натирає шкіру дитини — більший розмір;
  • на шкірі дитини з'являються висип і подразнення після використання підгузка. Поява попрілості та подразнення може свідчити про шкідливі хімічні компоненти у складі підгузків.
  • потрібно занадто часто міняти підгузок. Якщо зміна підгузка потрібна вже через півтори-дві години, потрібно підібрати більш якісну продукцію, яка добре вбирає вологу.

Також необхідно звертати увагу на поведінку дитини. Якщо малюк часто плаче, погано спить і не може знайти зручне положення, можливо йому некомфортно в підгузку.

12

Як часто міняти підгузок?

Частота зміни підгузка залежить від його типу, віку дитини та виду годування. Загальні рекомендації щодо частоти зміни підгузка:

  • до двох місяців — кожні три-чотири години;
  • від двох до шести місяців — кожні чотири-шість годин;
  • старше шести місяців — у міру наповнення.

Обов'язково замінити підгузок потрібно після дефекації дитини. Також потрібно надіти новий підгузок перед сном або прогулянкою.

13

Чи потрібно мити дитину після кожної зміни підгузка?

Педіатри рекомендують підмивати дитину за кожної зміни підгузка. Повністю мити малюка не потрібно, достатньо промити ділянку промежини та видалити забруднення. Якщо немає можливості підмити дитину під час зміни підгузка (у лікарні, на прогулянці), можна скористатися дитячими вологими серветками.

14

Чи можна не міняти підгузок всю ніч?

Дітям, молодшим за шість місяців, які прокидаються для годування, необхідна зміна підгузка вночі. Діти, старші за шість місяців, можуть спати всю ніч, і міняти підгузок не потрібно. Можна використовувати нічні підгузки, які вбирають більше вологи та зберігають сухість шкіри дитини впродовж усієї ночі.

15

Чим потрібно обробляти шкіру при зміні підгузка?

При зміні підгузка необхідно помити дитину дитячим милом або засобом для підмивання. Для профілактики появи подразнень і попрілостей на шкірі дитини рекомендується користуватися кремом під підгузок або дитячою присипкою. Під час вибору дитячих засобів для шкіри потрібно стежити, щоб у їхн складі не було шкідливих хімічних речовин (сульфатів, парабенів), які можуть викликати алергічну реакцію. Дитяча доглядова косметика може містити:

  • рослинні олії (кокосову, оливкову);
  • екстракти рослин (ромашки, алое вера);
  • вітаміни (А, Е);
  • пантенол.

Під час зміни підгузка не потрібно одразу надівати новий. Шкіра дитини має повністю висохнути та провітритися (впродовж п'яти-десяти хвилин). Потім можна нанести крем і надіти підгузок.

16

Чи можна використовувати тальк під підгузок?

Тальк добре вбирає вологу та зменшує тертя шкіри, але педіатри не рекомендують його використовувати під підгузок. Існують дослідження, які підтверджують наявність ризику розвитку раку легенів через вдихання тальку. Також тальк, що містить азбест, може збільшити ризик появи раку яєчок. Краще обрати дитячий крем під підгузок або присипку без вмісту тальку.

17

Що робити, якщо в дитини з'явився висип і подразнення від підгузків?

Подразнення шкіри в дитини може з'явитися через недотримання гігієни, алергію на компоненти підгузків, несвоєчасну їх заміну. У дитини може з'явитися висип у зоні сідниць, геніталій або внутрішньої сторони стегон. Інші симптоми алергії на підгузки:

  • почервоніння шкіри;
  • лущення;
  • виразки та рани;
  • набряклість і свербіж.

Через перегрівання геніталій може з'явитися пітниця в дитини, яка проявляється у вигляді дрібних пухирців, заповнених прозорою рідиною. За атопічного дерматиту може з'явитися зайва сухість шкіри, поява на ній тріщин і лусочок.

За виникнення подразнень на шкірі дитини необхідно проконсультуватися з дитячим дерматологом. Лікар порекомендує протизапальну мазь під підгузок. За пітниці та появи висипу дерматолог може призначити крем під підгузки з цинком. Якщо шкіра суха та лущиться, може знадобитися крем з гліцерином для зволоження.

Щоб прибрати подразнення від підгузка, необхідно його частіше міняти, щоразу використовувати для підмивання дитяче мило, просушувати шкіру дитини та використовувати антиалергенний крем. Суху шкіру дитини, що лущиться, можна зволожувати за допомогою натуральних олій (обліпихової, оливкової).

18

Чому в дитини може протікати підгузок?

Протікати підгузок у дитини може в разі неправильної його фіксації. Усі липучки та застібки мають бути добре зафіксовані, а підгузок має щільно облягати шкіру малюка, не передавлюючи її. Інші причини протікання підгузка:

  • неправильний розмір (підгузок занадто великий);
  • несвоєчасна заміна;
  • діарея в дитини;
  • зміна в раціоні харчування, яка може змінити випорожнення.

Протікання підгузка може бути пов'язане з прискореним сечовипусканням дитини через сечостатеві інфекції (цистит, уретрит). За різкого збільшення кількості випорожнень у дитини необхідно звернутися до педіатра для обстеження.

19

Скільки підгузків на день потрібно новонародженому?

У перший місяць життя дитини підгузки потрібно міняти кожні три-чотири години. На день знадобиться близько шести-восьми підгузків для новонароджених. Дитині від одного до шести місяців підгузок можна міняти кожні чотири-шість годин, у середньому знадобиться близько чотирьох-шести підгузків на добу. Більш економним варіантом є використання багаторазових підгузків для новонароджених зі змінними вкладишами.

20

Чи шкідливо постійно носити підгузки дитині?

Носіння дитиною підгузків не є шкідливим. Підгузки забезпечують гігієнічність, сухість шкіри малюка та його комфорт. Також використання підгузків дає змогу батькам зменшити час на догляд за дитиною. Щоб уникнути подразнення шкіри в дитини від підгузків, потрібно своєчасно їх міняти, обирати продукцію з безпечних матеріалів і користуватися захисним дитячим кремом або присипкою.

21

До якого віку можна користуватися підгузками?

Вік, коли дитина починає користуватися горщиком, залежить від темпів розвитку та індивідуальних особливостей малюка. У середньому підгузками користуються до двох-трьох років, поки дитина не навчиться контролювати сечовипускання. Батькам можна використовувати підгузки для привчання до горщика, в яких дитина відчуває, що вона мокра та починає проситися в туалет.

22

Чи потрібні підгузки, якщо дитина почала користуватися горщиком?

Навчання дитини користуватися горщиком займає від трьох до шести місяців. У період навчання знадобляться підгузки, оскільки дитина з першого разу не звикне постійно проситися на горщик. Також підгузки потрібні будуть вночі, оскільки дитині уві сні складно контролювати сечовипускання. Про всяк випадок необхідно взяти підгузки для довгої поїздки чи прогулянки, у незнайомій обстановці може бути незручно користуватися горщиком.

23

Як зберігати підгузки?

Необхідно читати умови зберігання та використання, зазначені виробником, щоб підгузки не псувалися та не знижувалися поглинаючі властивості. Загальні правила зберігання підгузків:

  • уникати перепадів температур;
  • зберігати в сухому місці (не залишати пачку у ванній через підвищену вологість);
  • уникати потрапляння прямих сонячних променів;
  • зберігати підгузки в закритій упаковці (для захисту від пилу та вологи);
  • не тримати підгузки поруч з косметичними засобами та побутовою хімією.

Не рекомендується купувати підгузки поштучно, оскільки під час розкриття упаковки на них може потрапити пил. При купівлі підгузків необхідно дивитися, щоб упаковка не була пошкоджена. Також потрібно стежити за термінами зберігання підгузків і не використовувати їх після дати, зазначеної виробником.

Педіатрія в Дитячому відділенні «ОН Клінік Одеса» (Таїрова)

Як вибрати підгузки для дитини? - Касюга Олена Валентинівна
Касюга Олена Валентинівна
Дитяче відділення «ОН Клінік Одеса» (Таїрова)
вул. Корольова, 33б
Таїрова
Графік роботи:
Пн - Пт: 9:00 - 19:00
Сб: 9:00 - 17:00
Нд: 9:00 - 14:00
Рейтинг статті:
5 з 5 на основі 1 оцінки
Як вибрати підгузки для дитини?
Лікар-педіатр. Вища категорія.
Як вибрати підгузки для дитини?
Лікар-терапевт. Стаж роботи 7 років.

Інші статті на тему

Схожі статті:

Коментарі

Ольга 4 місяці тому
Добрий день. Розкажіть, будь ласка, в чому перевага еко-підгузків для новонароджених?
Відповісти
Добрий день. Перевага еко-підгузків для новонароджених у тому, що вони не містять шкідливих хімічних речовин (латексу, поліетилену) та не спричиняють подразнення шкіри в дитини. Також еко-підгузки швидко розкладаються та приносять менше шкоди навколишньому середовищу.
Наталя 5 місяців тому
Доброго дня. Поясніть, будь ласка, як і коли потрібно користуватися підгузками-трусиками?
Відповісти
Доброго дня. Підгузки-трусики призначені для активних дітей, які вчаться повзати та ходити, оскільки вони не сковують рухи. Також підгузками-трусиками зручно користуватися під час привчання дитини до горщика, вони знімаються та одягаються як звичайна спідня білизна та можуть утримувати вологу впродовж 10-12 годин.
Анна 5 місяців тому
Добрий вечір. Підкажіть, що потрібно робити, якщо памперс натер шкіру дитині?
Відповісти
Добрий вечір. Якщо підгузок передавлює шкіру дитини та натирає її, потрібно взяти більший розмір. Також необхідно використовувати крем, який створює захисний бар'єр між підгузком і шкірою, перешкоджаючи появі подразнення та натирань.
Валерія 5 місяців тому
Добрий день. Цікавить питання: як часто міняти памперс новонародженому?
Відповісти
Добрий день. Підгузки новонародженим потрібно міняти кожні три-чотири години. У новонароджених може бути сечовипускання чи дефекація після кожного годування, тому підгузок доведеться міняти частіше. Також необхідно надіти новий підгузок перед сном і прогулянкою.
Карина 5 місяців тому
Доброго дня. Розкажіть, будь ласка, як правильно має сидіти підгузок на дитині?
Відповісти
Доброго дня. Підгузок має добре прилягати до ніг дитини, щоб унеможливити протікання. Необхідно застебнути липучки таким чином, щоб підгузок не бовтався та не спадав з дитини. Не варто занадто сильно затягувати підгузок на животі, щоб дитина могла вільно дихати та рухатися.
Записатись на прийом
Заповніть форму, і ми зв'яжемося з Вами у найближчий час
Натискаючи на кнопку Відправити Ви даєте згоду на обробку даних, та погоджуєтеся з умовами угоди
Перевищено ліміт запитів. Спробуйте через 5 хв.

Не пропустіть оновлення від нас!

Обмінюємо email на корисну інформацію про ваше здоров’я. Нас читають понад 100 000 користувачів щомісяця. Приєднуйтесь і ви!
Підписуйтесь на наші соцмережі та вигравайте 1000 грн у березні!