Logo
0 800 30 11 77

Пітниця у дитини: симптоми та способи лікування

Пітниця у дитини: симптоми та способи лікування
Читати 4 хвилини | Створено: 3 травня 2023 | Оновлено: 3 травня 2023 | 25149 25149
Пітниця виникає приблизно у 4-9% дітей, особливо часто у віці від одного до трьох тижнів.

Висипання можуть з'являтися на будь-якій ділянці тіла, але частіше в природних складках шкіри або в ділянці тісного дотику одягу і шкіри.

Що таке пітниця?

Пітниця — це прикордонний (тимчасовий) стан шкірних покривів, що характеризується появою висипу. Висипання частіше з'являються у дітей грудного та молодшого віку, оскільки вони не можуть повноцінно контролювати температуру свого тіла. Пітниця не передається від людини до людини.

Причини пітниці у дитини

Пітниця у немовлят розвивається внаслідок закупорки або запалення протоки потової залози. У результаті піт не випаровується, а затримується під шкірою, спричиняючи подразнення і появу «горбків» на шкірних покривах. Фактори, що сприяють появі пітниці, включають:

  • жаркий і вологий клімат;
  • інтенсивне потовиділення під час фізичної активності;
  • лихоманка.

Пітниця у новонароджених може виникнути після нанесення маслянистих мазей на шкірні покриви, оскільки вони можуть блокувати протоки потових залоз. Появі пітниці в паху сприяє несвоєчасна зміна підгузків, особливо в теплому приміщенні.

Який вигляд має пітниця?

Висип під час пітниці має вигляд дрібних висипань діаметром два-чотири міліметри у вигляді пухирців із прозорим вмістом. У дітей зі світлою шкірою висипання можуть бути червоними, у дітей з темнішою шкірою — коричневими або фіолетовими. Приклад пітниці у дитини на фото.

Пітниця у дитини

Пітниця у дитини

Симптоми пітниці у немовляти

Симптоми пітниці включають висип, який може стати більш вираженим при підвищенні температури навколишнього середовища. У ділянці висипань може виникати свербіж.

Пітниця у дитини частіше з'являється на шиї, на потилиці вздовж лінії росту волосся, під пахвами, у верхній частині грудей, а також на спині, в пахових складках і на сідницях у вигляді бульбашок із прозорим вмістом. При пітниці відсутнє підвищення температури або катаральні прояви (нежить, кашель, біль у горлі).

Чим лікувати пітницю?

Для діагностики пітниці у немовляти не потрібно здавати аналізи, педіатру достатньо оглянути шкірні покриви дитини і зібрати анамнез. Лікування дитячої пітниці проводиться в домашніх умовах.

Згідно з Mayo Clinic, у разі пітниці не можна використовувати маслянисті зволожувальні засоби: 

«Жирні креми можуть ще більше закупорити протоки потових залоз. У разі пітниці краще застосовувати зволожувальні засоби з безводним ланоліном (вовняним воском), який допомагає запобігти порушенню функціонування проток».

Для того, щоб пітниця зникла, необхідно щонайменше один раз на день купати дитину. Необхідно одягати дитину в легкий бавовняний одяг і регулярно міняти мокрі підгузки. До уражених ділянок шкіри можна прикладати прохолодну вологу тканину для зменшення свербежу. За сильного дискомфорту лікар може призначити лосьйон із каламіном (речовина, що містить цинк).

Як відрізнити пітницю від алергії?

Алергія в дитини характеризується появою блідо-червоних плям, які сильно сверблять і виникають після контакту з алергеном (наприклад, мийним засобом). Висипання та свербіж зникають після застосування антигістамінних (протиалергічних) препаратів. Приклад алергії у дитини на фото.

Алергія у дитини

Алергія у дитини

Для пітниці характерні крихітні червоні цятки. Висипання не минають після приймання антигістамінних засобів. Відрізнити пітницю від алергії може педіатр після огляду і збору анамнезу.

Популярні питання

1. Як зменшити пітницю в дітей?

Для зменшення пітниці необхідно стежити за тим, щоб дитина не перегрівалася, і підтримувати комфортний мікроклімат у кімнаті (температура повітря має бути 20-22°С, вологість — 40-60%). Потрібно частіше купати дитину й одягати речі з натуральних тканин.

2. Як купати дитину при пітниці?

Купати дитину в разі пітниці необхідно щодня щонайменше раз на день (у спекотну пору року потрібно частіше). Під час купання не слід використовувати мийні засоби.

3. Чи можна видавлювати пітницю?

Видавлювати пітницю не можна, адже при травмуванні висипання запалюються. У результаті може виникнути бактеріальна інфекція і нагноєння висипу.

4. Чи можна чухати пітницю?

Пітницю не можна чухати, оскільки через розчісування висип може запалюватися та інфікуватися. Для зменшення свербежу до уражених ділянок можна прикласти прохолодну вологу тканину. За вираженого дискомфорту лікар може призначити мазь, що полегшує свербіж.

Рейтинг статті:
5 з 5 на основі 1 оцінки
Стаття відображає точку зору автора. Вона не претендує на всебічність висвітлення теми, про яку йдеться. Точка зору редакції «Блогу ОН Клінік» може не збігатися з точкою зору автора. Редакція не відповідає за достовірність наведеної інформації.
Пітниця у дитини: симптоми та способи лікування
Лікар-інтерн педіатр. Проходить інтернатуру за спеціалізацією «Педіатрія».

Схожі статті:

Коментарі

Оля 5 місяців тому
У нас висип малюку полгода біля паху червоні дрібні висипання ,з покрасніням що робити?
Відповісти
Доброго дня. Висипання, що виникають на шкірі малюка біля паху, можуть бути результатом різних факторів, таких як алергічні реакції, подразнення шкіри або інфекційні захворювання.Ось деякі рекомендації щодо того, що можна зробити: зберігайте чистоту та сухість ураженого місця; використовуйте натуральні, гіпоалергенні засоби для догляду за шкірою малюка; використовуйте бар'єрні креми, які можуть захищати шкіру від подразнень, особливо під час зміни підгузків. Якщо висипання не зникають або погіршуються, та супроводжуються свербінням або іншими симптомами, то краще звернутися до педіатра або лікаря-дерматолога для професійної консультації та лікування. Лікар може визначити точну причину висипань і призначити відповідне лікування, яке відповідає діагнозу.
Марина 10 місяців тому
Добрий день. Чи потрібна дієта в разі пітниці у немовляти?
Відповісти
Доброго дня. У разі пітниці не потрібна дієта. Раціон мами і дитини не впливає на появу висипань.
Павло 11 місяців тому
Доброго дня, чи можна ходити в басейн із пітницею?
Відповісти
Доброго дня. У разі пітниці можна відвідувати басейн. Однак потрібно пам'ятати, що хлорована вода також може спричиняти появу висипу на шкірі, який можна переплутати з пітницею. Після купання необхідно прийняти душ і насухо витерти шкірні покриви.
Аріна 11 місяців тому
Доброго дня. Чи можна робити дитині щеплення в разі пітниці?
Відповісти
Добрий день. Так, можна. Пітниця не є протипоказанням до проведення вакцинації.
Катерина 11 місяців тому
Добрий день. Чи можна протирати пітницю ромашкою?
Відповісти
Доброго дня. Протирати пітницю ромашкою не рекомендується, оскільки у дитини може бути алергія на трав'янисті настої. Для того, щоб висипання минули, достатньо регулярно купати дитину в чистій воді.
Максим 11 місяців тому
Добрий день, а пітниця свербить чи ні?
Відповісти
Доброго дня. Так, пітниця може викликати свербіж. Розчісувати висипання не можна, оскільки це може призвести до запалення та інфікування. Для зменшення дискомфорту до уражених ділянок можна прикласти вологу тканину або прийняти прохолодну ванну.
Записатись на прийом
Заповніть форму, і ми зв'яжемося з Вами у найближчий час
Натискаючи на кнопку Відправити Ви даєте згоду на обробку даних, та погоджуєтеся з умовами угоди
Перевищено ліміт запитів. Спробуйте через 5 хв.

Не пропустіть оновлення від нас!

Обмінюємо email на корисну інформацію про ваше здоров’я. Нас читають понад 100 000 користувачів щомісяця. Приєднуйтесь і ви!
Підписуйтесь на наші соцмережі та вигравайте 1000 грн у березні!