Чи всім потрібен йод? 10 ознак йододефіциту та його надлишку
Читати
5 хвилин
|
Створено: 30 жовтня 2024
|
Оновлено: 30 жовтня 2024
|
3393
У жовтні відзначають Всесвітній день профілактики йододефіцитних захворювань. ВООЗ вважає нестачу йоду одним з головних неінфекційних захворювань: близько двох мільярдів людей схильні до ризику пов’язаних патологій, включно з раком щитоподібної залози.
У цьому дайджесті:
1. Навіщо нашому організму йод?
2. 10 ознак йододефіциту
3. 10 ознак надлишку йоду
4. Профілактика йододефіциту та надлишку йоду
1
Навіщо нашому організму йод?
Йод — це мікроелемент, необхідний для нормального функціонування організму, особливо для підтримки роботи щитоподібної залози. Щитоподібна залоза використовує йод для синтезу гормонів трийодтироніну (Т3) і тироксину (Т4), які регулюють обмін речовин, ріст і розвиток організму, а також підтримують здоров'я нервової системи, шкіри та волосся.
Дефіцит йоду, особливо в ранньому віці, може призводити до затримок у розумовому та фізичному розвитку. Доведено, що йододефіцит у період внутрішньоутробного розвитку і в дитинстві негативно позначається на інтелектуальних здібностях і функціонуванні імунітету. Йод і гормони щитоподібної залози беруть участь у процесах імунної відповіді, регулюючи роботу імунних клітин.
Згідно з рекомендаціями Всесвітньої організації охорони здоров'я (ВООЗ) і Національного інституту здоров'я США, норми споживання йоду на день різняться для різних вікових груп. Зазначені норми допомагають підтримувати баланс йоду в організмі, запобігаючи розвитку йододефіцитних захворювань (ендемічного зоба і гіпотиреозу). Добова норма йоду для дітей і дорослих:
діти до п'яти років — 90 мкг/день;
діти 6-12 років — 120 мкг/день;
підлітки та дорослі — 150 мкг/день;
вагітні та жінки, які годують груддю, — 250 мкг/день.
Основне джерело йоду для організму — це їжа і вода. Наш організм не здатний самостійно виробляти потрібний мікроелемент.
7 цікавих фактів про йод
Приблизно третина населення світу проживає в районах, де природні джерела йоду недостатні, тому люди потребують постійного додавання мікроелемента в раціон харчування.
Йодування солі — це процес додавання сполук йоду (зазвичай йодидів або йодатів калію) у кухонну сіль для запобігання дефіциту йоду. Процес регламентується стандартами ВООЗ у рамках програми «Універсальне йодування харчової солі» (USI), а вміст йоду в солі зазвичай становить від 15 до 40 мг на кілограм.
Введення йодованої солі в 1920-х роках призвело до різкого зниження рівня йододефіцитних захворювань у США та інших країнах, що довело ефективність цього методу на практиці.
Згідно з дослідженнями, діти, які живуть у регіонах із дефіцитом йоду, мають на 10-15 балів нижчий рівень IQ порівняно з тими, хто отримує достатню кількість йоду.
Україна є єдиною країною з 21 країни Європи та Центральної Азії (країн регіонів, де діють представництва ЮНІСЕФ), яка не має обов'язкового законодавства щодо йодування солі.
Результати Національного дослідження йодного статусу в Україні 2021 року свідчать, що жінки репродуктивного віку в Україні продовжують зазнавати йодного дефіциту, і лише близько п'ятої частини домогосподарств вживають сіль, йодовану щонайменше 15 мг/кг.
Токсичність і надлишок йоду також може призвести до порушень роботи щитоподібної залози, включно з гіпертиреозом і йододермією (підвищеною чутливістю шкіри). Однак надлишок йоду трапляється рідко і зазвичай пов'язаний із надмірним прийомом добавок.
Йод – це хімічна сполука та життєво важливий мікроелемент, без якого організм людини не здатний нормально функціонувати. Основна фізіологічна роль йоду – участь у продукції гормонів щитоподібної залози (тироксина та трийодтироніна), які регулюють процеси обміну речовин в організмі. Хімічний елемент має важливе значення впродовж всього життя, але він найбільш необхідний в період розвитку плоду.
Левова частка йоду в нашому тілі зберігається саме в щитоподібній залозі, яка розташована в передній частині шиї. Вона виробляє групу гормонів, що називаються гормонами щитоподібної залози. Йод є ключовим у їхньому синтезі.
Одним з найважливіших мікроелементів у нашому раціоні є йод. В організмі людей він забезпечує нормальне функціонування щитовидної залози, яка в свою чергу відповідає за обмін речовин та розвиток мозку.
2
10 ознак йододефіциту
Йододефіцит — це стан, за якого організм відчуває нестачу йоду, необхідного для вироблення гормонів щитоподібної залози (тироксину і трийодтироніну). Вони регулюють обмін речовин, роботу серця, ріст, розвиток мозку та інших органів. Дефіцит йоду може спричиняти серйозні проблеми зі здоров'ям, особливо у дітей, вагітних жінок і людей, які живуть у регіонах із низьким вмістом йоду у воді та ґрунті. Пропонуємо перевірити нестачу йоду в організмі в домашніх умовах, відзначивши наявність наступних ознак і проявів. 10 симптомів йододефіциту:
Втома та слабкість
Зниження когнітивних функцій (пам'яті та концентрації)
Сухість шкіри та волосся
Млявість і постійне відчуття холоду
Уповільнене серцебиття
Збільшення ваги тіла
Депресія та перепади настрою
Випадання волосся
Порушення менструального циклу в жінок
Збільшення щитоподібної залози (зоба)
Якщо ви знайшли хоча б кілька симптомів дефіциту йоду, це може бути приводом звернутися до ендокринолога. Для підтвердження нестачі йоду лікар може призначити аналіз на рівень тиреоїдних гормонів (ТТГ, Т3 і Т4) і рівень антитіл до щитоподібної залози. Основний лабораторний тест для оцінки йодного статусу — це вимірювання рівня йоду в сечі, оскільки близько 90% спожитого йоду виводиться саме з сечею. За даними ВООЗ, рівень йоду менше 100 мкг/л вказує на нестачу, а менше 50 мкг/л — на серйозний дефіцит.
Дефіцит йоду може призвести до низки патологій. Основні захворювання і стани, спричинені нестачею йоду:
гіпотиреоз. Зниження функції щитоподібної залози, яке проявляється втомою, відчуттям холоду (можуть мерзнути руки, ноги або все тіло), уповільненим метаболізмом і збільшенням ваги;
ендемічний зоб. Збільшення щитоподібної залози, пов'язане з компенсаторною гіпертрофією залози при дефіциті йоду;
кретинізм. Призводить до розумової та фізичної затримки розвитку (особливо в дітей, якщо йододефіцит спостерігається у внутрішньоутробному періоді або в перші роки життя);
когнітивні порушення. Зниження рівня інтелекту, погіршення пам'яті та здатності до навчання, (особливо у дітей);
розумова відсталість. Один із найпоширеніших наслідків йододефіциту в дітей та підлітків;
мікседема. Набряк тканин, що виникає при вираженому гіпотиреозі (набрякають обличчя, руки і ноги);
аутоімунні захворювання щитоподібної залози. Хронічний дефіцит йоду може спровокувати запальні захворювання щитоподібної залози (наприклад, тиреоїдит);
гіпертиреоз (за надлишку йоду після довгого дефіциту). Іноді, після поповнення йоду в організмі, може розвинутися гіпертиреоз, що спричиняє тахікардію, підвищене потовиділення і різке зниження ваги;
рак щитоподібної залози. Дослідження показують зв'язок дефіциту йоду з підвищеним ризиком розвитку раку щитоподібної залози;
порушення репродуктивної функції. Йододефіцит може призводити до безпліддя і підвищеного ризику викиднів.
Визначення йододефіциту в організмі людини, його наслідків і профілактика, що включає достатнє споживання йоду з їжею або приймання добавок (за показаннями лікаря), допомагають запобігти розвитку зазначених вище захворювань. Моніторинг і контроль рівня йоду в організмі (регулярні аналізи та консультації з ендокринологом) допоможуть підтримувати оптимальний рівень мікроелемента в організмі.
У щитоподібної залози багато функцій, але найважливішою з них є регуляція енергообміну між клітинами всього організму, забезпечення засвоєння ними кисню.
Всесвітня організація охорони здоров’я розглядає йододефіцит як одне з найпоширеніших у всьому світі захворювань неінфекційного характеру. За даними ВООЗ, нестача йоду є глобальною проблемою громадського здоров’я.
Українці можуть отримати всі необхідні лабораторні чи інструментальні дослідження безкоштовно, за наявності електронного направлення від сімейного або лікуючого лікаря. Про це повідомили в Національній службі здоров'я.
Всередині нас є маленький метелик. Ні, не той, що у закоханих в животі. Цей у районі шиї, і має він назву – щитоподібна залоза. Цей орган дійсно за формою нагадує метелика і дуже драматично впливає на якість нашого життя.
Поставте своє питання Ендокринологу
«ОН Клінік»
3
10 ознак надлишку йоду
Надлишок йоду в організмі — це стан, за якого кількість йоду перевищує фізіологічну норму, необхідну для нормального функціонування щитоподібної залози. Стан може виникати під час тривалого прийому добавок йоду, надмірного споживання йодованої солі, частого використання антисептиків з йодом або надмірного вживання морепродуктів. Хоча йод необхідний для здоров'я, його надлишок може порушити роботу щитоподібної залози і викликати йодіндуковані захворювання. 10 симптомів надлишку йоду в організмі:
Посилене потовиділення
Прискорене серцебиття (тахікардія)
Підвищена нервозність і тривожність
Втрата ваги
Сухість і подразнення шкіри
Металевий присмак у роті
Набряклість слинних залоз
Подразнення очей і сльозоточивість
Діарея
Збільшення щитоподібної залози (поява зоба)
Для моніторингу рівня йоду в організмі та його надлишку ендокринолог може призначити аналіз на рівень йоду в сечі (оскільки більша частина спожитого йоду виводиться із сечею), тест на рівні тиреоїдних гормонів (ТТГ, Т3 і Т4). Надлишок йоду може спричинити як гіпертиреоз, так і гіпотиреоз, залежно від індивідуальної реакції організму. Також може бути рекомендований тест на антитіла до щитоподібної залози — допомагає визначити наявність аутоімунних захворювань, які можуть бути спровоковані надлишком йоду. Надлишок йоду в дорослих і дітей може призвести до низки патологій. Основні захворювання і стани, спричинені надлишком йоду:
йодиндукований гіпертиреоз. Надлишок йоду може стимулювати щитоподібну залозу до надлишкового продукування гормонів, що спричиняє прискорення метаболізму, прискорене серцебиття і втрату ваги;
аутоімунні захворювання щитоподібної залози. Надмірне споживання йоду може загострити або викликати аутоімунні захворювання (наприклад, тиреоїдит Хашимото);
йодна алергія. Виникає рідко, але надлишок йоду може спричинити алергію, включно з кропив'янкою, набряком Квінке та іншими шкірними реакціями;
зоб (збільшення щитоподібної залози). Надлишковий йод може спричинити компенсаторне збільшення щитоподібної залози;
гіпотиреоз. У деяких випадках, особливо за хронічного надлишку йоду, може розвинутися гіпотиреоз як захисний механізм організму для обмеження продукції гормонів.
Рекомендується підтримувати рівень йоду в організмі в межах норми, а за потреби добавок йоду їх слід застосовувати суворо за призначенням лікаря. Профілактика йододефіциту — ключ до здоров'я щитоподібної залози та загального стану організму дорослих і дітей.
Щитоподібна залоза зберігає йод та виробляє йодовмісні гормони, які регулюють обмін речовин та впливають на безліч процесів у клітинах, тканинах та організмі в цілому. В середньому вага щитоподібної залози складає 15–30 грамів, а довжина лівої та правої долі складає 4 см.
Гіпотиреоз — це захворювання щитоподібної залози, в основі якого лежить недостатнє продукування щитоподібною залозою тиреоїдних гормонів або зниження їхньої дії на тканини організму.
Щитоподібна залоза – це ендокринний орган, що має форму метелика. Вона розташована на передній поверхні шиї, попереду трахеї. Її робота полягає у секреції гормонів тироксину (Т4) та трийодтироніну (Т3), що виділяються у кров.
4
Профілактика йододефіциту та надлишку йоду
Профілактика йододефіциту
Для підтримання нормального рівня йоду в організмі та запобігання порушенням, пов'язаним із дефіцитом мікроелемента, рекомендується підходити до питань вживання йоду та йодовмісних продуктів з обережністю. Основний принцип профілактики йододефіциту та надлишку йоду — індивідуальний підхід і поміркованість. Перед прийомом добавок або зміною раціону, рекомендується здати аналізи для визначення рівня йоду в організмі і проконсультуватися з лікарем. Загальні рекомендації для профілактики йододефіциту в організмі людини:
Споживання йодованої солі. Використання йодованої солі - найпростіший і найбезпечніший метод профілактики йододефіциту, схвалений Всесвітньою організацією охорони здоров'я. Споживання п'яти-шести грамів йодованої солі на добу зазвичай достатньо для задоволення потреб організму в йоді.
Різноманітне харчування. Морепродукти, риба та морська капуста багаті на йод. Щоденне вживання молочних продуктів і яєць також допомагає підтримувати нормальний рівень йоду в організмі.
Добові норми споживання. Рекомендована денна норма йоду становить 90-150 мкг для дітей, 150 мкг для дорослих і до 250 мкг для вагітних і жінок, які годують груддю. Надлишок йоду може бути небезпечним, як і його нестача, тому важливо дотримуватися запропонованих норм.
У яких продуктах є йод?
Наш організм не може синтезувати йод самостійно, тому важливо отримувати його з їжею. Крім йодованої солі, можна доповнити раціон харчування йодовмісними стравами. Список продуктів харчування, багатих на йод:
морська капуста (ламінарія) — 200-300 мкг на 100 г;
тріска — близько 170 мкг на 100 г;
креветки — 110 мкг на 100 г;
тунець — 50-60 мкг на 100 г;
яйця — близько 25 мкг на 1 яйце;
молочні продукти (молоко, йогурт, сир) — 10-15 мкг на 100 мл/г;
яловичина — 8 мкг на 100 г;
картопля — 5 мкг на 100 г;
яблука з кісточками — близько 2 мкг на 100 г.
Вживання цих продуктів допомагає заповнити потребу організму в йоді. Для людей, які не отримують достатню кількість йоду з їжею, існують добавки (наприклад, йодид калію і йодат калію), які призначаються лікарем залежно від індивідуальних потреб.
Профілактика надлишку йоду
Під час вживання йодованих добавок важливо враховувати їхнє дозування і не перевищувати рекомендації лікаря. Надлишок йоду може призвести до гіпертиреозу, тиреоїдиту та інших захворювань щитоподібної залози. Слід уникати надмірного вживання морепродуктів, біодобавок з високим вмістом йоду та антисептиків з йодом.
Контроль рівня йоду в організмі потребує збалансованого підходу. Підтримка нормального рівня йоду через харчування та регулярні аналізи дає змогу ефективно запобігти захворюванням, пов'язаним з йододефіцитом і надлишком йоду.
Йод – це важливий мікроелемент, який потрібен нашому організму для нормального функціонування. Він є критично важливим для щитоподібної залози, покращує ваш метаболізм, здоров’я мозку та рівень гормонів.
Хочете дізнатися, як зробити так, щоб їжа приносила максимум користі та насолоди? Тоді вам варто подивитися відеокурс про здорове харчування, який створили шеф-кухар Євген Клопотенко разом із лікарями-дієтологами з ЮНІСЕФ.
Морська капуста дуже корисна для організму і багата вітамінами. Їсти водорості можна з віку трьох років - це недорогий і доступний спосіб отримати характерні для морепродуктів вітаміни.
Що вибрати – Йодомарин або Калію йодид ? А може, віддати перевагу Йод-активу? Ці запитання актуальні для багатьох. І ось чому. Дефіцит йоду – поширений розлад, пов’язаний із недостатнім надходженням мікроелемента в організм.