Logo
0 800 30 11 77

Негормональна контрацепція: що вибрати?

Негормональна контрацепція: що вибрати?
Читати 12 хвилин | Створено: 12 жовтня 2023 | Оновлено: 12 жовтня 2023 | 5210 5210
Для контрацепції використовують гормональні та негормональні методи. Вибір протизаплідного засобу здійснюється з урахуванням протипоказань гінеколога та ризику побічних ефектів на організм.

Що таке негормональна контрацепція?

Гормональна контрацепція передбачає використання гормонів, які впливають на роботу органів жіночої репродуктивної системи та допомагають запобігти овуляції. Усі інші методи контрацепції є негормональними.

Чим відрізняються негормональні протизаплідні від гормональних?

Негормональні протизаплідні засоби нейтралізують (руйнують, сповільнюють рух) сперматозоїдів або створюють механічний бар'єр для їхнього потрапляння в яйцеклітину. Дія гормональних контрацептивів спрямована на недопущення овуляції та зміну стану слизової оболонки матки. Наприклад, препарат може викликати згущення цервікального слизу (виробляється залозами каналу шийки матки), який стає непроникним для сперматозоїдів.

Види негормональних контрацептивів

Вибір негормональних контрацептивів для жінок і чоловіків бажано узгодити з лікарем. Під час підбору засобу контрацепції оцінюють зручність його використання, ступінь захисту від незапланованої вагітності та ризик побічних ефектів.

Види негормональної контрацепції

Контрацептив

Принцип дії

Використання

Який має вигляд

Цервікальний ковпачок

Гумовий (силіконовий) виріб, що за формою нагадує наперсток, щільно прилягає до шийки матки та блокує рух сперми.

Не раніше, ніж за шість годин до статевого акту, змастити ковпачок сперміцидом. Вставити виріб у піхву, щільно притискаючи його до шийки матки. Прибрати ковпачок через 8-48 годин після сексу.

Цервікальний ковпачок

Цервікальний ковпачок

Діафрагма

Діафрагма, що використовується для контрацепції, виготовляється у формі гнучкої куполоподібної чаші. Принцип дії діафрагми ґрунтується на недопущенні потрапляння сперми в матку.

Зігнути діафрагму навпіл і вставити в піхву за одну-дві години до сексу, контролюючи, щоб виріб закрив шийку матки. Нанести сперміцид по краю діафрагми перед статевим актом. Діафрагму можна прибрати через 6-24 години після сексу та використовувати багаторазово.

Вагінальна діафрагма

Вагінальна діафрагма

Сперміцид

Сперміциди випускаються у формі кремів, гелів, тампонів, пінок, протизаплідних пігулок або супозиторіїв (свічок). Вони пошкоджують сперматозоїди та запобігають їхн переміщенню до яйцеклітини.

Ввести сперміцид у піхву за 15-60 хвилин до статевого акту. Період активної дії засобу становить близько години. Деякі сперміциди вимагають змивання (порядок дій вказано в анотаціях до негормональних протизаплідних таблеток та інших засобів).

Сперміциди

Сперміциди

Чоловічий презерватив

Здебільшого виготовляється з тонкого латексу, що запобігає потраплянню сперми в піхву. Крім вагітності, презервативи є надійним засобом запобігання поширенню захворювань, що передаються статевим шляхом (ЗПСШ).

Надіти презерватив на ерегований пеніс перед статевим актом і зняти після еякуляції та вилучення статевого члена з піхви. Повторне використання виробу не допускається (правило стосується не тільки вагінального, а й також анального та орального сексу).

Чоловічий презерватив

Чоловічий презерватив

Жіночий презерватив

Являє собою пластикову трубку зі змазкою та гнучкими кільцями на кожному кінці (один кінець закритий). Створює бар'єр для сперми.

Вставити виріб у піхву не раніше, ніж за вісім годин до сексу. Закритий кінець трубки повинен перекривати шийку матки, а відкритий — злегка прикривати статеві губи. Не слід одночасно використовувати чоловічий і жіночий презервативи через ризик розриву виробів.

Жіночий презерватив

Жіночий презерватив

Губка

Губка містить хімічну речовину (сперміцид (ноноксинол-9), що знищує сперматозоїди.

Змочити губку водою та ввести в піхву не раніше, ніж за 24 години до сексу. Виріб має закривати шийку матки. Залишити губку не менше, ніж на шість годин після статевого акту. Сумарний час перебування губки в піхві не має перевищувати 30 годин.

Губка

Губка

Негормональний вагінальний гель

Препарат знижує pH у піхві, сповільнюючи рух сперматозоїдів і запобігаючи потраплянню сперми в яйцеклітину.

Ввести гель у піхву перед сексом або не раніше, ніж за годину до статевого акту. Засіб діє впродовж години.

Негормональний вагінальний гель

Негормональний вагінальний гель

Внутрішньоматкова спіраль (ВМС)

Засіб містить металеві елементи (мідні, срібні або золоті). Метал викликає безпечне для організму запалення, яке знижує рухливість і життєздатність сперматозоїдів.

Негормональна ВМС вводиться лікарем у порожнину матки впродовж семи днів після початку менструації. ВМС підлягає заміні кожні 10 років. Побічні ефекти, що включають тривалі та рясні менструації, зникають впродовж двох-трьох місяців.

Внутрішньоматкова спіраль

Внутрішньоматкова спіраль

Одним із природних способів негормональної контрацепції є контроль менструальних циклів. Календарний метод контрацепції включає утримання від статевих контактів у період овуляції для запобігання вагітності. Постійними методами негормональної контрацепції є жіноча (перев'язка маткових труб) і чоловіча (перев'язка сім'явивідних проток) стерилізація.

Екстрена негормональна контрацепція

Для зниження ймовірності настання вагітності після потрапляння сперми в піхву застосовується негормональна посткоїтальна контрацепція. Необхідно встановити негормональну ВМС впродовж п'яти днів після незахищеного сексу. Спіраль запобігає заплідненню, спричиняючи хімічні зміни в спермі та яйцеклітині. Дія засобу екстреної контрацепції спрямована на запобігання, а не на переривання вагітності, що настала.

Переваги негормональної контрацепції

Негормональна контрацепція є незамінною за наявності медичних протипоказань до прийому гормонів. Негормональні контрацептиви знижують ризик небажаної вагітності, не впливаючи на гормональний фон і роботу органів репродуктивної системи.

Бар'єрні контрацептиви сприяють профілактиці ЗПСШ. Хімічні контрацептиви чинять антисептичну дію, нейтралізуючи інфекційних збудників. Засоби негормональної контрацепції прості у використанні. Винятки становлять ВМС, для встановлення яких необхідно звернутися до лікаря.

Недоліки негормональної контрацепції

Методи негормональної контрацепції (крім ВМС) мають короткострокову дію. Не бар'єрні засоби контрацепції відрізняються недостатньо високим ступенем захисту від ЗПСШ.

Деякі контрацептиви мають протипоказання (наприклад, їх не можна використовувати під час менструації), можуть спричиняти алергічні реакції, сухість і подразнення статевих органів.

ВМС може спровокувати дискомфорт, спазми, кровотечі, виділення зі специфічним запахом, запалення органів малого таза, болі під час місячних і позаматкову вагітність.

Ефективність засобів негормональної контрацепції

Основною ознакою ефективної негормональної контрацепції є низька ймовірність небажаної вагітності. Стовідсотковий захист забезпечує тільки відмова від статевих контактів. Ризик вагітності при використанні негормональної контрацепції:

  • ВМС — 0,8%;
  • діафрагма (цервікальний ковпачок) — 17%;
  • губка — 14% для жінок, які не народжували, і 27% для жінок, у яких були хоча б одні пологи;
  • чоловічий презерватив — 13%;
  • жіночий презерватив — 21%;
  • сперміциди — 21%;
  • відмова від вагінального сексу в період фертильності — до 23%;
  • жіноча стерилізація — 0,5%;
  • чоловіча стерилізація — 0,15%.

Зниження ризику вагітності досягається за рахунок одночасного застосування кількох засобів контрацепції. Наприклад, можна встановити ВМС і користуватися презервативом.

Кому підійде негормональна контрацепція?

Негормональні контрацептиви підходять для ситуацій, коли застосування гормонів провокує побічні ефекти або протипоказано лікарем. Також засоби негормональної контрацепції (наприклад, презервативи) зручні для спонтанного сексу, коли необхідний захист від ЗПСШ або немає можливості прийняти гормональні оральні контрацептиви. Щоб вибрати найбільш підходящі методи негормональної контрацепції та скласти індивідуальну програму запобігання вагітності, рекомендується записатися на консультацію гінеколога.

Протипоказання до застосування негормональної контрацепції

Засоби постійної та тимчасової негормональної контрацепції, що не перешкоджають контакту статевих органів і потраплянню сперми до піхви, протипоказані за ризику виникнення ЗПСШ. Інші протипоказання до застосування негормональної контрацепції:

  • підвищена ймовірність розвитку алергії, подразнення шкіри та слизових оболонок;
  • невідповідність між розміром засобу (наприклад, діафрагми або презерватива) та анатомічними особливостями геніталій;
  • менструація (протипоказання, яке може вказуватися в інструкції з використання губки);
  • порушення згортання крові (протипоказання до встановлення мідної ВМС).

Перелік протипоказань доповнюється вагінальною кровотечею, запаленнями, перенесеними операціями та пухлинами статевих органів. Для уточнення протипоказань бажано проконсультуватися з лікарем.

Які існують природні методи запобігання вагітності?

Природні методи запобігання вагітності базуються на контролі та спостереженні за циклічними змінами в жіночому організмі. Вони не вимагають використання допоміжних засобів, але вирізняються низькою ефективністю.

Природні способи контрацепції

Метод

Опис

Аналіз циклів фертильності (календарний метод)

Відстеження менструальних циклів для визначення періоду, коли незахищений статевий акт може призвести до вагітності. Сперматозоїди можуть запліднити яйцеклітину впродовж п'яти днів після статевого контакту, тому утримання потрібне з восьмого до 12-го дня циклу. Контролювати менструальний цикл зручно за допомогою спеціальних додатків, які можна встановити на мобільний телефон.

Цервікальний метод

Спосіб включає спостереження за змінами властивостей цервікального слизу. Незадовго до овуляції кількість слизу збільшується, він стає прозорим, рідшим і тягнеться між пальцями, як сирий яєчний білок. Цервікальний слиз може бути відсутнім впродовж кількох днів після менструації.

Новий цикл супроводжується появою каламутного та густого слизу. Рекомендується уникати сексу в період з моменту появи слизу до четвертого дня після максимальної інтенсивності слизових виділень.

Метод лактаційної аменореї

Зниження ймовірності завагітніти пояснюється природним безпліддям протягом двох місяців після пологів через грудне вигодовування (характерна ознака післяпологового періоду — відсутність менструацій).

Вимірювання базальної температури тіла

Вимірювання проводять щоранку після пробудження за допомогою спеціального термометра (у ротовій порожнині або прямій кишці). Незначне підвищення базальної температури тіла (на кілька десятих часток градуса) впродовж трьох і більше днів є ознакою овуляції. Найбільша фертильність спостерігається за два дні до підвищення базальної температури тіла. Незахищений секс небажаний від початку менструації до третього-четвертого дня після підвищення базальної температури тіла.

Ще одним природним способом контрацепції є перерваний статевий акт. Чоловік витягує пеніс із піхви до моменту еякуляції для запобігання проникненню сперматозоїдів у яйцеклітину. Недоліками методу є ризик передачі ЗПСШ і потрапляння сперми в піхву в разі ослаблення самоконтролю.

Що таке медична стерилізація у чоловіків і жінок?

Метод чоловічої негормональної контрацепції за допомогою стерилізації називається вазектомією. Під час операції лікар перев'язує сім'явивідні протоки, щоб сперма не потрапляла в еякулянт. Медична стерилізація у жінок включає перев'язку маткових труб хірургічним методом, внаслідок чого сперма не може потрапити в матку. Жіноча та чоловіча стерилізація не захищають від ЗПСШ.

Популярні питання

1. Чи захищають негормональні контрацептиви від ЗПСШ?

Захист від ЗПСШ забезпечують тільки засоби негормональної бар'єрної контрацепції, під час використання яких унеможливлюються контакти між жіночими та чоловічими статевими органами (наприклад, презервативи). Деякі види свічок і вагінальних пігулок забезпечують частковий захист від інфекцій, проте найнадійнішими є бар'єрні методи.

2. Чи можна завагітніти, приймаючи негормональні контрацептиви?

Жоден зі способів контрацепції, крім утримання від статевих контактів, не забезпечує стовідсотковий захист від небажаної вагітності. За правильного використання засобів негормональної контрацепції (наприклад, пігулок, презерватива або мідної спіралі) ризик завагітніти є мінімальним. Зокрема, ефективність ВМС сягає 99%.

3. Чим відрізняється гормональна спіраль від негормональної?

Негормональні спіралі для жінок спричиняють запалення слизової оболонки матки (ендометрія), яке запобігає заплідненню яйцеклітини сперматозоїдами та розвитку ембріона. Гормональні ВМС вивільняють невелику кількість прогестинового гормону, що згущує цервікальний слиз. У результаті створюється перешкода для потрапляння сперматозоїдів у фаллопієві труби. Також діюча речовина частково пригнічує здатність яєчників вивільняти яйцеклітини.

4. Який спосіб контрацепції найбезпечніший?

Жоден метод контрацепції не є абсолютно надійним і не захищає на 100% від вагітності та ЗПСШ. Оральний та анальний секс не сприяють виникненню вагітності, проте необхідно контролювати, щоб сперма випадково не потрапила в піхву. Безпека інших методів визначається ймовірністю розвитку ЗПСШ і незапланованої вагітності. До числа найнадійніших протизаплідних засобів, які допомагають запобігти вагітності та захиститися від інфекцій під час регулярних і нерегулярних статевих актів, належать презервативи.

5. Які можуть бути побічні реакції організму від використання негормональної контрацепції?

Засоби негормональної контрацепції можуть спровокувати свербіж статевих органів у жінок і чоловіків, запалення, інфекції, біль, дискомфорт, кровотечі, перфорацію матки, позаматкову вагітність, алергічні реакції та травми геніталій. У разі виникнення побічних ефектів слід звернутися до лікаря.

Рейтинг статті:
3 з 5 на основі 3 оцінок
Стаття відображає точку зору автора. Вона не претендує на всебічність висвітлення теми, про яку йдеться. Точка зору редакції «Блогу ОН Клінік» може не збігатися з точкою зору автора. Редакція не відповідає за достовірність наведеної інформації.
Негормональна контрацепція: що вибрати?
Лікар-гінеколог медичного центру «ДокторПРО» у Братиславі. Стаж роботи 22 роки.

Схожі статті:

Коментарі

Наталя 5 місяців тому
Доброго дня. Чим шкідливий для жінки перерваний статевий акт?
Відповісти
Добрий день. Перерваний статевий акт не має негативного впливу на роботу внутрішніх органів жінки. Тривала тривожність, пов'язана з потенційними ризиками (наприклад, ЗПСШ або небажаною вагітністю), може призвести до сексуальної дисфункції.
Ірина 6 місяців тому
Добрий день. Чи можна завагітніти під час використання протизаплідних свічок?
Відповісти
Добрий день. Негормональні протизаплідні свічки належать до категорії сперміцидів. Ризик завагітніти під час використання сперміцидів становить близько 30%. Для зниження цього показника рекомендується проконсультуватися з гінекологом і підібрати додаткові контрацептиви.
Марія 6 місяців тому
Добрий день. Чи існують якісь мінуси у внутрішньоматкових спіралей?
Відповісти
Добрий день. Недоліками ВМС є слабкий захист від ЗПСШ і ризик ускладнень (не перевищує 1%). Перелік побічних ефектів включає вислизання спіралі, перфорацію стінки матки, інфекційні захворювання, менструальні спазми та кровотечі.
Аліна 6 місяців тому
Добрий день. Як правильно користуватися негормональними протизаплідними таблетками?
Відповісти
Добрий день. Негормональні протизаплідні таблетки є одним із різновидів сперміцидів, які поміщаються в піхву перед статевим актом. Препарати використовують після консультації з лікарем. Перед застосуванням таблеток слід уважно вивчити інструкцію, оскільки вони часто виключають прийняття душу з милом за кілька годин до та після використання (компоненти мила можуть руйнувати сперміцид, знижуючи ефективність препарату).
Вікторія 6 місяців тому
Добрий день. Підкажіть, чи може секс бути незахищеним, якщо стоїть спіраль?
Відповісти
Добрий день. Протизаплідна спіраль забезпечує досить високий (близько 99%) ступінь захисту від небажаної вагітності, проте не оберігає від інфекцій. Для того, щоб знизити ризик вагітності та унеможливити виникнення інфекційних захворювань, рекомендується використовувати презервативи або здати спільно з новим партнером аналізи на ЗПСШ.
Записатись на прийом
Заповніть форму, і ми зв'яжемося з Вами у найближчий час
Натискаючи на кнопку Відправити Ви даєте згоду на обробку даних, та погоджуєтеся з умовами угоди
Перевищено ліміт запитів. Спробуйте через 5 хв.

Не пропустіть оновлення від нас!

Обмінюємо email на корисну інформацію про ваше здоров’я. Нас читають понад 100 000 користувачів щомісяця. Приєднуйтесь і ви!
Підписуйтесь на наші соцмережі та вигравайте 1000 грн у березні!