Logo
0 800 30 11 77
Читати 6 хвилин

Кіста куприка (епітеліальний куприковий хід): симптоми та видалення

Кіста куприка (епітеліальний куприковий хід): симптоми та видалення
Читати 6 хвилин | Створено: 14 березня 2023 | Оновлено: 4 травня 2023 | 31842 31842
1

Що таке епітеліальний куприковий хід?

Кіста куприка зустрічається у 26 осіб на 100 000 населення і частіше виникає у чоловіків. Діагностикою та лікуванням епітеліального куприкового ходу займається проктолог.

Пілонідальна кіста — це підшкірна капсула, яка локалізується в ділянці куприка і містить волосся, частинки відмерлої шкіри. Патологія характеризується наявністю епітеліального куприкового ходу (свища), вихідний отвір якого розташований по середній лінії між сідницями вище від ануса.

2

Кіста куприка: причини

Епітеліальний куприковий хід виникає внаслідок вростання волосся в шкіру.

Причини кісти куприка

Причини кісти куприка

Інші причини пілонідальної кісти куприка:

  • генетична схильність;
  • травми крижово-куприкової ділянки;
  • сидячий спосіб життя.

Появі епітеліальної кісти куприка сприяє наявність густого, жорсткого волосся на тілі у чоловіків і жінок. Ризик виникнення свища зростає при ожирінні та носінні тісного одягу через постійне тертя шкіри.

Поставте своє питання Проктологу
«ОН Клінік»

3

Симптоми кісти куприка (пілонідальної кісти)

На початковій стадії кісти куприка ознаки захворювання відсутні. Під час прогресування патології виникає біль у куприку, що посилюється під час сидіння. Інші симптоми пілонідальної кісти:

Ознакою пілонідальної кісти є поява шишки на куприку. У разі запалення кісти із зовнішнього отвору куприкового ходу виділяється гній із домішками крові.

4

Чим небезпечна кіста куприка?

В епітеліальному куприковому ході накопичується волосся, виділення сальних залоз і частинки відмерлої шкіри, що створює сприятливе середовище для розмноження бактерій і запалення кісти. Ускладнення пілонідальної кісти:

  • абсцес (обмежене скупчення гною);
  • парапроктит (запалення навколопрямокишкової клітковини);
  • сепсис (поширення інфекції по організму).

Часті інфекції кісти куприка небезпечні появою плоскоклітинного раку шкіри. Травми пілонідальної кісти можуть призвести до кровотечі.

5

Кіста куприка: лікування без операції

Лікування кісти куприка без операції може проводитися на ранніх стадіях патології. Проктолог робить ін'єкції фенолу (хімічної сполуки) в ділянку кісти, внаслідок чого підшкірна капсула твердне і закривається. Однак після такого методу лікування можуть виникати рецидиви (повторні появи) кісти куприка. У разі розвитку запалення лікар призначає антибактеріальні препарати.

6

Як оперують кісту куприка?

За першої появи епітеліального ходу куприка лікар може виконати розріз і дренування кісти. Хід операції пілонідальної кісти:

  1. Знеболюються шкірні покриви.
  2. Робиться невеликий отвір у ділянці кісти для відтоку рідини та гною.
  3. Накладається стерильна пов'язка.

Міняти пов'язку необхідно регулярно (два-три рази на тиждень). Загоєння пілонідальної кісти куприка може зайняти до чотирьох тижнів.

Видалити кісту куприка можна шляхом відкритої операції: лікар робить спінальну анестезію (вводить анестетик у ділянку спинного мозку), висікає підшкірну капсулу разом з її вмістом і накладає шви. Відновлювальний період триває близько місяця. Метод використовується в разі рецидиву, нагноєння кісти куприка або множинних епітеліальних свищів. Для зменшення тривалості операції та післяопераційного періоду проктологи виконують малоінвазивні хірургічні втручання, наприклад, лазерне видалення кісти куприка.

7

Як проходить лазерне видалення кісти куприка (епітеліального куприкового ходу)?

Лазерне висічення кісти куприка проводиться в амбулаторних умовах (без госпіталізації). Процедура виконується під місцевою анестезією, пацієнт перебуває в положенні на животі. Хід операції лазерного видалення пілонідальної кісти:

  1. Проктолог обробляє шкірні покриви куприкової зони антисептичним засобом.
  2. Через зовнішній отвір епітеліального ходу вводить тонке лазерне волокно.
  3. За допомогою лазера лікар видаляє вміст кісти і запаює її стінки.
  4. Прооперовану ділянку закривають стерильною пов'язкою (під час операції не виконують проколи або розрізи, тому шви не накладають).

Лазер коагулює (спаює) судини, тому під час видалення кісти куприка відсутня кровотеча. Після лазерного висічення епітеліального свища мінімальний ризик розвитку інфекції та виникнення рецидиву. Після операції з видалення кісти куприка може бути невеликий (менше 0,5 сантиметрів) шрам у міжсідничній ділянці.

8

Післяопераційний період після видалення кісти куприка

Пацієнт повертається додому через кілька годин після лазерного видалення куприкової кісти. Післяопераційний період після видалення кісти куприка:

  • займати сидяче положення можна в перший день після операції;
  • приймати душ можна через два-три дні;
  • через 14 днів можна займатися спортом.

Для швидкого загоєння післяопераційної рани необхідно міняти пов'язки протягом трьох-чотирьох днів. Через два-три тижні після висічення куприкової кісти хірург може призначити контрольний огляд.

9

Кіста куприка: лікування в домашніх умовах

Лікування кісти куприка в домашніх умовах призначає лікар у комплексі з консервативною терапією епітеліального ходу, а також у післяопераційний період для швидкого загоєння рани. Для зняття запалення епітеліальної кісти куприка проктолог виписує антибактеріальні препарати. У разі больового синдрому призначаються болезаспокійливі засоби.

Застосування народних засобів (настоянок або компресів із трав) призводить до прогресування патології, оскільки методи неефективні та сприяють запаленню куприкової кісти. У результаті чого розвиваються ускладнення (приєднується інфекція, виникають абсцес або парапроктит).

Проктологія в ОН Клінік Ужгород

Кіста куприка (епітеліальний куприковий хід): симптоми та видалення - Будул Віктор Васильович
Будул Віктор Васильович
ОН Клінік Ужгород
вул. Д. Богуславського 4
Графік роботи:
Пн - Пт: 08:00 - 20:00;
Сб - Нд: 9:00 - 17:00
Рейтинг статті:
5 з 5 на основі 1 оцінки
Кіста куприка (епітеліальний куприковий хід): симптоми та видалення
Лікар хірург-проктолог. Друга категорія.
Кіста куприка (епітеліальний куприковий хід): симптоми та видалення
Стаття перевірена: Полянський Павло Антонович
Лікар-проктолог, хірург. Вища категорія.

Інші статті на тему

Схожі статті:

Коментарі

Юрій 5 місяців тому
Доброго вечора! З'явився набряк в районі куприка, збоку, схоче на кісту, десь тиждень тому, мазав деклофенаком, дуже не допомагає! Свища наче немає, чи можна зробити лазером операцію, якщо до того дійде, і яка ціна?
Відповісти
Добрий день. Лазерна операція може бути одним із методів лікування, але визначення, чи є це найкращим варіантом, залежатиме від багатьох чинників, таких як тип утворення, його розмір, ступінь тяжкості та інші медичні аспекти. Хірург повинен провести огляд і, за необхідності, виконати додаткові дослідження, щоб визначити оптимальний план лікування. З цінами на лікування можна ознайомитися на сайті «ОН Клінік».
Валерій 1 рік тому
Доброго дня. Чи можна померти від кісти куприка?
Відповісти
Добрий день. Померти від пілонідальної кісти куприка не можна, але за відсутності лікування можуть виникнути ускладнення (абсцес, парапроктит, сепсис), які небезпечні для життя. Для запобігання розвитку негативних наслідків необхідно звернутися до проктолога.
Ольга 1 рік тому
Доброго дня, що робити, якщо кіста куприка після операції не заживає?
Відповісти
Добрий день. Якщо після операції з видалення кісти куприка рана тривалий час не загоюється, необхідно звернутися до проктолога. Лікар проведе огляд і за необхідності призначить протизапальні або антибактеріальні препарати.
Петро 1 рік тому
Доброго дня. Чи ефективна мазь Вишневського за кісти куприка?
Відповісти
Добрий день. Мазь Вишневського має протизапальну дію. Застосовувати засіб можна після видалення кісти, щоб прискорити загоєння рани, або в комплексній консервативній терапії для зняття почервоніння і болю.
Анна 1 рік тому
Добрий день, а чи можна за кісти куприка використовувати левомеколь?
Відповісти
Здрастуйте. Левомеколь — це мазь, що має протизапальний ефект. Проктолог може призначити левомеколь у післяопераційний період для попередження запалення і прискорення загоєння рани.
Максим 1 рік тому
Добрий день. Чи може кіста куприка пройти сама?
Відповісти
Доброго дня. Волосяна кіста куприка не може пройти сама. Позбутися патології можна тільки оперативним шляхом.
Записатись на прийом
Заповніть форму, і ми зв'яжемося з Вами у найближчий час
Натискаючи на кнопку Відправити Ви даєте згоду на обробку даних, та погоджуєтеся з умовами угоди
Перевищено ліміт запитів. Спробуйте через 5 хв.

Не пропустіть оновлення від нас!

Обмінюємо email на корисну інформацію про ваше здоров’я. Нас читають понад 100 000 користувачів щомісяця. Приєднуйтесь і ви!
Підписуйтесь на наші соцмережі та вигравайте 1000 грн у березні!