Logo
0 800 30 11 77

Пролежні: лікування та профілактика

Пролежні: лікування та профілактика
Читати 13 хвилин | Створено: 29 квітня 2024 | Оновлено: 29 квітня 2024 | 708 708
Згідно з глобальним оглядом за 2000-2015 роки, з пролежнями стикається від 6% до 18,5% людей у світі. За статистикою, пролежні призводять до 24 000 смертей щороку.

Що таке пролежні?

Пролежні — це пошкодження шкіри та тканин, які виникають через тривалий тиск на шкірні покриви. Найчастіше виникають на шкірі, яка покриває кісткові ділянки тіла (зокрема лікті, п'яти, щиколотки, стегна, куприк). Здебільшого пролежні розвиваються в дорослих і дітей, які перебувають нерухомо тривалий час (наприклад, лежать у ліжку чи сидять в інвалідному візку).

Чому з'являються пролежні?

Поставте своє питання Терапевту
«ОН Клінік»

Основною причиною появи пролежнів на п'ятах і куприку є надмірний тиск на шкіру, через який відбувається порушення чи припинення кровопостачання тканин. Повна відсутність кровотоку може призвести до розвитку пролежня за дві години, оскільки клітини зовнішнього шару шкіри (епідермісу) починають відмирати. У міру руйнування клітин шкіри утворюється пролежень. Інші причини утворення пролежнів:

  • підвищена вологість від поту, сечі чи випорожнень;
  • натяг або розтягнення шкіри (наприклад, під час зісковзування голови з узголів'я ліжка або інвалідного візка);
  • постійне тертя шкіри об одяг або постільну білизну.

Перебування в комі та вегетативному стані, параліч, порушення чутливості, нетримання калу та сечі підвищує ризик пролежнів. Носіння гіпсових пов'язок, шин, протезів, недостатній питний режим, дефіцит вітамінів, мінералів, білків також збільшує ймовірність пошкодження шкірних покривів.

За яких захворювань ризик появи пролежнів зростає?

Ризик пошкодження тканин і розвитку пролежнів підвищують хвороби, що впливають на кровообіг (наприклад, цукровий діабет першого-другого типу). Захворювання, які збільшують ймовірність появи пролежнів:

  • злоякісні пухлини;
  • порушення когнітивної функції (деменція);
  • ниркова або серцева недостатність;
  • недоїдання або голодування;
  • патології периферичних артерій;
  • розщелина хребта;
  • травма спинного мозку.

Хронічна венозна недостатність підвищує ризик пролежнів, оскільки характеризується порушенням кровообігу в нижніх кінцівках, що може призвести до набряку та застою крові у венах. Внаслідок цього погіршується доставка поживних речовин і кисню до тканин, що збільшує їхню вразливість до тиску та пошкоджень.

Як виглядають пролежні?

На ранній стадії пролежні виглядають як почервонілі ділянки шкіри, що зовні нагадують кропив'янку, подразнення чи дерматит. Під час прогресування патології можуть з'являтися садна, виразки і глибокі рани.

За відсутності лікування пролежні третьої-четвертої стадії можуть покриватися чорною скоринкою (струпом), кремово-жовтою, сірою чи білою товстою слизовою тканиною. У рідкісних випадках уражена ділянка шкіри набуває темно-червоного, бордового або пурпурного кольору, а під пролежнем утворюється великий пухир, наповнений кров'ю. Побачити, який вигляд мають пролежні, можна на фото.

Пролежні

Пролежні

Стадії та симптоми пролежнів

Симптоми пролежнів наростають поступово залежно від стадії патології, яка визначає ступінь пошкодження шкіри. Симптоми пролежнів на різних стадіях описані в таблиці нижче.

Стадії пролежнів

Стадія

Характеристика

Зворотність

Перша

На початковій стадії пролежні відсутні, шкіра стає червоною або рожевою, підвищується чутливість шкірних покривів.

Оборотна після припинення тиску на ділянки шкіри.

Друга

З'являється неглибока рана з червоною або рожевою основою. У пацієнта можуть з'явитися садна та пухирі на шкірі.

Відновлення цілісності шкіри можливе за умови правильного догляду та лікування маленьких пролежнів.

Третя

Рана стає глибшою, оскільки відбувається часткове ураження жирового шару шкіри (гіподерми).

Потребує комплексного та тривалого догляду за ураженими ділянками шкіри для їх загоєння.

Четверта

Уражаються всі три шари шкіри (епідерміс, дерма та гіподерма), оголюються м'язи, сухожилля та кістки.

Необхідне хірургічне втручання, що передбачає пересадку шкіри, можлива поява шрамів і рубців.

На ранній стадії шкіра стає запаленою, дотики, тиск і тертя завдають болю. Під час прогресування патології у пацієнтів змінюється колір і текстура шкірних покривів, з'являються набряки та припухлості тканин, з ран виділяється сукровиця або гній. Також може змінюватися локальна температура, пролежні стають холоднішими або теплішими за навколишню здорову шкіру. За підозри на появу пролежнів необхідна консультація терапевта.

На яких частинах тіла найчастіше з'являються пролежні?

Пролежні можуть з'явитися в будь-якому місці, проте зазвичай виникають на частинах тіла, де кістки розташовані близько до шкіри. На шкірні покриви чиниться надлишковий тиск, що призводить до зменшення кровопостачання та пошкодження тканин. Можлива локалізація пролежнів:

  • щиколотки, п'яти, шкіра під колінами;
  • стегна та поперек;
  • сідниці та куприк;
  • лікті й тильна сторона рук;
  • лопатки та хребет;
  • задня та бічна частина голови.

У людей, які на постійній основі використовують кисневу терапію (наприклад, при дихальній недостатності), можуть з'являтися пролежні на переніссі, вухах або потилиці через тривалий контакт маски з зазначеними ділянками шкіри. Пролежні в роті можуть виникнути через неправильно підібрані зубні протези, інтубацію (введення трубки в дихальні шляхи) або штучну вентиляцію легень через тиск на м'які тканини та пошкодження слизової оболонки рота під час процедур.

Методи діагностики пролежнів

Пролежні діагностуються терапевтом за результатами фізикального огляду. Лікар оцінює стан шкірних покривів, визначає розмір і глибину виразки. Для виключення наслідків лікар може призначити додаткові методи досліджень. Діагностика ускладнень пролежнів:

  • біопсія. Передбачає забір пошкодженої ділянки тканини з метою визначення наявності інфекції або некрозу;
  • посіви крові. Дослідження допомагають встановити тип патогенного мікроорганізму, який інфікував рану;
  • рентген або магнітно-резонансна томографія. Застосовуються для оцінки глибини ушкоджень і поширення пролежнів на м'язи, сухожилля, хрящі та кістки.

За результатами діагностики терапевт підбирає медикаментозний курс терапії або направляє до хірурга (за виявлення некрозу тканин для їх видалення). Лікар також дає рекомендації, які допоможуть боротися з пролежнями самостійно.

Як лікувати пролежні?

Для лікування пролежнів на сідницях, ногах, спині та шиї лікар рекомендує самостійне очищення та обробку ран, встановлює режим фізичної активності, коригує раціон харчування. Медикаментозне лікування пролежнів:

  • антибіотики. Антибактеріальні засоби від пролежнів застосовують за потрапляння в рану патогенних бактерій для запобігання їхньому поширенню та розвитку сепсису;
  • нестероїдні протизапальні препарати (НПЗП). Використовуються для зниження запалення, болю і набряклості навколо пролежнів, можуть випускатися у формі таблеток або кремів;
  • знеболювальні препарати. Мазі від пролежнів з анестетиками призначають для управління болем, що покращує комфорт пацієнта і полегшує виконання процедур з догляду.

Спрей від пролежнів використовується для лікування ран шляхом створення захисного та зволожувального шару на шкірі. Засіб може пом'якшувати шкіру, зменшувати тертя і тиск, а також прискорювати загоєння. Присипка від пролежнів призначається для зменшення вологості на шкірі, вона допомагає вбирати вологу, створює захисний бар'єр і зменшує подразнення шкіри.

Пластирі від пролежнів використовують для захисту вразливих ділянок шкіри від тиску, тертя і пошкоджень. Вони створюють захисний бар'єр, можуть містити спеціальні компоненти, що сприяють загоєнню і поліпшенню стану шкіри.

За неефективності медикаментозного лікування пролежнів за допомогою ліків, мазей, пластирів і пов'язок, у разі розвитку некрозу тканин лікар рекомендує хірургічне втручання. Під час операції хірург видаляє мертві тканини, очищає рану, накладає шви і стерильну пов'язку. Після загоєння рани пацієнту може бути проведена пересадка шкіри для відновлення цілісності шкірних покривів.

Які ознаки інфікованого пролежня?

Пролежні на спині, нижніх і верхніх кінцівках, шиї можуть інфікуватися в разі потрапляння у відкриту рану патогенних мікроорганізмів (грибків, вірусів, бактерій, паразитів). Ознаки інфікованого пролежня:

  • підвищення температури тіла (лихоманка);
  • озноб;
  • почервоніння шкіри;
  • теплі на дотик уражені ділянки шкіри;
  • здуті шкірні покриви;
  • неприємний запах з рани.

Інфіковані пролежні супроводжуються вираженим больовим синдромом, біль має гострий і пекучий характер, посилюється під час натискання, поворотів, тертя. За інфікування пролежня бактерії можуть потрапляти в глибокі шари тканин через відкриту рану. Це спричиняє запальний процес, унаслідок якого утворюється гній — рідина, що містить мертві бактерії, клітини та тканини, а також патогенні мікроорганізми.

Як лікувати пролежні в домашніх умовах?

Лікування пролежнів у домашніх умовах може проводитися за допомогою регулярного очищення ран, фізичних вправ і зміни положення тіла. Також необхідно застосовувати призначені лікарем препарати. Народні методи лікування пролежнів не мають доведеної ефективності, тому їх застосування не рекомендується.

Як доглядати за людиною з пролежнями?

Для запобігання постійному тиску на шкірні покриви потрібно міняти положення тіла кожні 15 хвилин (при знаходженні в сидячому положенні) та раз на одну-дві години (в положенні лежачи). Етапи догляду за пролежнями:

  1. Акуратно промивайте пролежні мінімум один раз на день водою з м'яким милом або обробляйте їх фізіологічним розчином.
  2. Після очищення пролежня акуратно промокніть рану, не чинячи тиску або тертя, щоб уникнути пошкодження шкірного покриву.
  3. Накладіть гідрогелеву пов'язку від пролежнів для прискорення загоєння і запобігання інфікуванню рани.
  4. Регулярно оглядайте шкірні покриви (за зміни кольору пролежня необхідно звернутися до лікаря).

За необхідності лікар порекомендує наносити на пошкоджені ділянки шкіри невелику кількість мазі від пролежнів. Запобігти появі нових пролежнів допоможе використання спеціальних матраців, подушок і кіл від пролежнів (для зменшення тиску та рівномірного розподілу ваги).

Можливі ускладнення пролежнів

За неправильного чи несвоєчасного лікування пролежні можуть призвести до розвитку наслідків. Ускладнення пролежнів:

  • свищі (патологічні тунелі, що з'єднують пролежні з глибокими структурами тіла — м'язами, сухожиллями, кістками);
  • бактеріальна інфекція (може призвести до ендокардиту чи менінгіту);
  • ураження кісток (остеомієліт);
  • інфекції суглобів (септичний артрит);
  • некротизуючий фасциїт (викликається стрептококом групи А);
  • виразка Маржолена (плоскоклітинний рак);
  • сепсис (системне запалення в організмі у відповідь на інфекцію);
  • ампутація кінцівок.

Пролежні можуть призвести до септицемії (зараження крові) — патологічного стану, що розвивається за потрапляння патогенних бактерій у кровотік. За пролежнів третьої-четвертої стадії також високий ризик інфекційного целюліту — бактеріальної інфекції шкіри та прилеглих тканин.

Чи можна померти від пролежнів?

Померти від пролежнів можливо, оскільки на третій-четвертій стадії пошкодження шкіри стають глибокими, відбувається ураження м'язів, хрящів і сухожиль. У результаті підвищується ризик інфікування шкіри та прилеглих тканин, суглобів і кісток, що може призвести до сепсису або плоскоклітинного раку.

Як запобігти пролежням?

Запобігти появі пролежнів допоможуть гігієна шкірних покривів, регулярна фізична активність і зміна способу життя. Профілактика пролежнів:

  • зміна положення тіла;
  • регулярне зволоження й очищення шкіри;
  • підтримання питного режиму;
  • збалансоване харчування;
  • управління стресом (за допомогою йоги, медитацій, дихальних вправ);
  • щоденна фізична активність (наприклад, підняття рук і ніг для прискорення кровообігу);
  • часте прання та заміна простирадл, спідньої білизни або одягу;
  • регулярна перевірка шкірних покривів на предмет почервоніння, підвищення чутливості;
  • застосування спеціальних матраців і подушок від пролежнів;
  • використання постільної білизни та одягу з натуральних матеріалів.

Куріння погіршує кровообіг, порушує процес доставки кисню та поживних речовин до тканин. Нікотин знижує здатність організму до регенерації та загоєння тканин, підвищуючи ризик утворення пролежнів, тому необхідно відмовитися від куріння.

Рекомендується використовувати мазі, креми, гідроколоїдні пластирі від пролежнів, спрямовані на зволоження шкіри, захист шкірних покривів від впливу поту, сечі та калу (за нетримання). Важливо стежити, щоб шкіра була сухою та чистою.

У нашого блогу є власні канали в телеграмі та вайбері, в яких ми розповідаємо корисні та цікаві речі про здоров'я. Підписуйтесь, щоб зробити турботу про власне здоров'я та здоров'я сім'ї комфортною та легкою.

Терапія в ОН Клінік Одеса

Пролежні: лікування та профілактика - Пластун Наталія Василівна
Пластун Наталія Василівна
ОН Клінік Одеса
вул. Мала Арнаутська, 56
Графік роботи:
Пн - Пт: 8:30 - 19:30
Сб: 9:00 - 17:00
Нд: 9:00 - 14:00

Популярні питання

1. Як лікувати пролежні на куприку?

Пролежні на куприку лікуються медикаментозно за допомогою призначених лікарем засобів. Цинкова мазь від пролежнів допомагає пом'якшити шкіру, зменшити запалення та подразнення навколо ран. Також мазь сприяє загоєнню рани, створюючи захисний бар'єр на поверхні шкіри та прискорюючи процес регенерації тканин.

2. Як прибрати чорну кірку з пролежня?

Темна кірка на рані чи пролежні чорного кольору часто вказують на наявність некрозу (відмерлих тканин), який виникає через недостатній кровообіг. Прибирати чорну кірку з пролежня самостійно не рекомендується, необхідно звернутися до терапевта, який за необхідності направить на консультацію до хірурга.

3. Чи допомагає спеціальний матрац від пролежнів?

Матраци від пролежнів допомагають зменшити тиск на шкіру і тканини (особливо у людей, які проводять багато часу в ліжку чи не можуть змінювати положення самостійно). Матраци рівномірно розподіляють вагу тіла, запобігаючи концентрації тиску на певних ділянках (куприку, шиї, сідницях). Вони також допомагають зменшити ризик розвитку пролежнів за рахунок поліпшення кровообігу.

4. Як швидко вилікувати пролежні?

Пролежні зазвичай не можуть бути швидко вилікувані через їхній характер і механізми утворення. Вони розвиваються через тривалий тиск і недостатнє кровопостачання ділянок шкіри, що уповільнює процес загоєння. Для успішного лікування пролежнів потрібен комплексний підхід, що включає зменшення тиску, фізичну активність, нормальну гідратацію організму, застосування призначених лікарем ліків.

5. Чим лікувати пролежні на сідницях?

Для догляду за ранами можна використовувати спеціальні мазі чи креми (наприклад, зі сріблом) від пролежнів, які допоможуть пом'якшити шкіру та прискорити загоєння. Важливо також забезпечити сухість і чистоту пошкоджених ділянок, уникати тривалого впливу вологи та тертя. Подушка від пролежнів під сідниці спеціально розроблена для зниження тиску та тертя. Вона зазвичай має заглиблення або виїмку під сідниці, що дає змогу рівномірно розподілити вагу тіла та зменшити навантаження на шкіру та м'які тканини. Це допомагає запобігти розвитку пролежнів і знизити дискомфорт під час тривалого сидіння чи лежання. Подушка також сприяє кращій циркуляції повітря та забезпечує підтримку для комфортного положення тіла.

Рейтинг статті:
5 з 5 на основі 1 оцінки
Стаття відображає точку зору автора. Вона не претендує на всебічність висвітлення теми, про яку йдеться. Точка зору редакції «Блогу ОН Клінік» може не збігатися з точкою зору автора. Редакція не відповідає за достовірність наведеної інформації.
Пролежні: лікування та профілактика
Лікар-терапевт. Вища категорія.
Пролежні: лікування та профілактика
Лікар-терапевт. Перша категорія.

Інші статті на тему

Схожі статті:

Коментарі

Віолета 6 днів тому
Доброго дня, навіщо потрібна подушка від пролежнів? Чи можна зробити подушку від пролежнів з просом своїми руками? Чи краще купити її в спеціалізованому магазині?
Відповісти
Добрий день, подушка від пролежнів використовується для запобігання утворенню пролежнів у людей, які довгий час перебувають в одному положенні (наприклад, у ліжку або в інвалідному візку). Вона сприяє рівномірному розподілу тиску на шкіру, зменшуючи ризик розвитку пролежнів. Хоча теоретично можна спробувати зробити подушку від пролежнів із просом власноруч, найкраще придбати її в спеціалізованому магазині.
Тетяна 1 тиждень тому
Добрий день, як працює «Чемі спрей» від пролежнів у людей? Чи допомагає він впоратися з ранами, які викликані постійним перебуванням в інвалідному візку? Якими властивостями можуть володіти спреї від пролежнів?
Відповісти
Здрастуйте, «Чемі спрей» від пролежнів містить спеціальні активні компоненти, які допомагають пом'якшити шкіру, прискорити загоєння ран і запобігти розвитку нових пролежнів (зокрема в людей, які перебувають в інвалідному візку). Він сприяє створенню захисного бар'єру на шкірі та зменшує тертя і тиск. Спреї від пролежнів зазвичай володіють необхідними властивостями для пом'якшення шкіри та зменшення запалення, а також чинять антисептичну дію і стимулюють регенерацію тканин.
Ольга 2 тижні тому
Доброго дня, близько місяця тому моя 95-річна бабуся впала і зламала шийку стегна. Вона постійно перебуває в лежачому положенні, оскільки не може ходити. Як лікувати пролежні у людей похилого віку?
Відповісти
Добрий день, для лікування пролежнів важливо регулярно повертати людину з метою зниження тиску на рани. Використання спеціальних подушок, матраців і надувних кіл допомагає рівномірно розподілити тиск, а застосування мазей, кремів і присипок — прискорює загоєння.
Альона 2 тижні тому
Добрий день, після травми спинного мозку внаслідок дорожньо-транспортної пригоди мій тато перестав ходити. Уже близько трьох місяців він перебуває в інвалідному візку, проте ми тільки нещодавно зіткнулися з пролежнями. Підкажіть, як лікувати пролежні на попі?
Відповісти
Здрастуйте, лікування пролежнів на попі в людини, яка перебуває в інвалідному візку після травми спинного мозку, потребує особливої уваги та догляду. Важливо регулярно міняти положення тіла, щоб знизити тиск на пошкоджені ділянки шкіри, а також обробляти і мазати пролежні, які вже є. Використання спеціальних подушок або надувних кіл допоможе зменшити тиск і запобігти утворенню нових пролежнів.
Записатись на прийом
Заповніть форму, і ми зв'яжемося з Вами у найближчий час
Натискаючи на кнопку Відправити Ви даєте згоду на обробку даних, та погоджуєтеся з умовами угоди
Перевищено ліміт запитів. Спробуйте через 5 хв.

Не пропустіть оновлення від нас!

Обмінюємо email на корисну інформацію про ваше здоров’я. Нас читають понад 100 000 користувачів щомісяця. Приєднуйтесь і ви!
Підписуйтесь на наші соцмережі та вигравайте 1000 грн