Logo
0 800 30 11 77

Як допомогти літній людині з захворюваннями серця

Як допомогти літній людині з захворюваннями серця
Читати 8 хвилин | Створено: 5 листопада 2020 | Оновлено: 28 грудня 2022 | 10100 10100
Літні люди із захворюваннями серця потребують допомоги у формуванні нового режиму дня, дотриманні часу для відпочинку, прогулянок, фізичних вправ, вчасного прийому ліків – їм необхідна підтримка під час терапії та реабілітації.

В залежності від діагнозу і стану хворого, може знадобитися допомога із виконанням хатніх обов’язків. Хворим на серцево-судинні захворювання (ССЗ) важливо забезпечити спокійні умови життя, мінімізувати хвилювання і стреси.

Що потрібно знати про захворювання серцево-судинної системи?

Потрібно знати про симптоми, які викликають захворювання серцево-судинної системи, та вміти їх розпізнати, якщо станеться загострення. До групи серцево-судинних захворювань належать різні патології серця та судин, тому важливо, щоб людині поставили правильний діагноз, призначили якісне лікування.

Ішемічна хвороба

Виникає через зміни в серцевому м’язі – міокарді, коли артерії не здатні пропускати необхідну кількість крові і кисню, що може призвести до інфаркту міокарда. На передінфарктний стан можуть вказувати:

  • стискаючий біль в області серця, що віддає ліву частину тулуба;
  • неприємні відчуття в руках, лівому плечі;
  • задишка;
  • запаморочення;
  • нудота;
  • сильне потовиділення;
  • втрата свідомості.

Цереброваскулярна хвороба

Викликає патологію судин мозку і, як наслідок, – порушення мозкового кровообігу. Може стати причиною інсульту. Його симптоми:

  • різка асиметрія обличчя (перекошування);
  • оніміння руки або ноги з однієї сторони тіла;
  • сплутана свідомість;
  • порушення або невиразність мовлення;
  • сильний головний біль;
  • втрата свідомості.

Гіпертонія (підвищений кров’яний тиск)

Виникає через звужені судини та артерії, які не можуть проводити в серце достатньо крові та кисню, що викликає надмірні серцеві скорочення. Може призводити до інфаркту, інсульту, гіпертонічного кризу та серцевої недостатності. Головний симптом гіпертонії – артеріальний тиск вищий ніж 140/90 мм Hg. Чим вищий тиск, тим сильніше ураження серця, судин, головного мозку та нирок.

Серцева недостатність

Слабкість серцевого м’яза, його нездатність перекачувати кров. Страждають всі органи і системи організму. Серед симптомів серцевої недостатності:

  • задишка (навіть у стані спокою);
  • постійна слабкість і підвищена втомлюваність;
  • прискорене серцебиття;
  • набряки;
  • кашель.

Ревмокардит

Пошкодження серцевих клапанів внаслідок стрептококової інфекції. Симптоми ревматоїдного ураження серця:

  • відчуття нестачі повітря;
  • постійна втома;
  • порушення серцевого ритму;
  • підвищення температури тіла;
  • набряк суглобів;
  • нудота.

Рідним необхідно знати головні ознаки захворювання у близької літньої людини, щоб допомогти вчасно прийняти ліки та розпізнати загострення хвороби або наближення серцевого нападу.

Якщо спостерігаються один або декілька тривожних симптомів інфаркту, інсульту, серцевої недостатності або гіпертонії, значно погіршився стан при ревматизмі серця, необхідно якомога скоріше викликати «швидку» або відвезти родича до лікарні самостійно. Під час серцевого нападу, життя залежить від вчасно наданої допомоги.

Поки їде «швидка», важливо забезпечити хворому цілковитий спокій, дати можливість сісти або лягти. В кімнаті має бути прохолодно. Якщо є ліки, виписані кардіологом на випадок погіршення стану, треба, щоб людина їх прийняла. Також, зателефонувавши до швидкої, можна отримати консультацію лікаря, як стабілізувати стан хворого до приїзда медиків.

Чи потрібна регулярна консультація лікаря-кардіолога при серцевих захворюваннях?

При наявності серцевих захворювань потрібна регулярна консультація лікаря- кардіолога, який визначає причину появи ССЗ, підбирає терапію для стабілізації стану хворого і запобігання ускладненням. На планових прийомах лікар спостерігає за динамікою хвороби і, за потреби, вчасно коригує лікування, щоб не допустити погіршення стану літньої людини.

Допоможіть літній людині пройти необхідні обстеження серця

Літній людині може знадобитися допомога, щоб пройти обстеження серця, на яке направить лікар-кардіолог. Для підтвердження діагнозу і оцінки стану серцево-судинної системи може знадобитись зробити:

  • електрокардіограму (ЕКГ);
  • ультразвукову діагностику (УЗД) серця;
  • розгорнутий аналіз крові;
  • аналіз крові на холестерин;
  • велоергометрію (ЕКГ під навантаженням) та інші дослідження.

В залежності від наявності додаткових вад здоров’я, лікар може призначити і інші дослідження, наприклад, при ожирінні необхідно буде здати аналізи на гормони, а при хронічному захворюванні нирок – на виявлення рівню креатиніну та сечовини в крові.

Деякі обстеження варто час від часу повторювати, щоб слідкувати за перебігом хвороби. Також треба допомагати близькій людині регулярно вимірювати тиск або рівень цукру в крові – це важливі показники, які впливають на загальне самопочуття хворого.

Чому необхідно контролювати хронічні захворювання у людей похилого віку?

У людей похилого віку обов’язково необхідно контролювати хронічні захворювання. Існують патології, які пов’язані з розвитком інших хвороб, наприклад, ожиріння і гіпертонія, цукровий діабет і ішемічна хвороба серця. Проте з’являється багато людей, у яких спостерігається не одна-дві, а декілька хронічних станів. Лікування таких хворих ускладнене несумісністю препаратів та необхідністю коригувати терапію, призначену різними лікарями. Взаємний негативний вплив декількох захворювань може призводити до ускладнень і прискорення розвитку серцевої недостатності.

Крім того, варто подбати про захист літніх людей від інфекційних хвороб, наприклад, сезонного грипу, який може бути смертельним для людини із хворим серцем. Обов’язково слід запитати у кардіолога про можливість щеплення і провести вакцинацію.

Наскільки важливо приймати ліки вчасно?

Ліки при ССЗ важливо приймати вчасно, тому що терапія, призначена літній людині з хронічними патологіями серця, – дієвий спосіб уникнути ускладнень, які загрожують життю. Також, необхідне лікування супутніх захворювань. Якщо у хворого діабет – варто регулярно приймати цукрознижувальні препарати; при гіпертонії необхідний постійний контроль тиску та пожиттєва медикаментозна терапія. При ризику ускладнень ССЗ, лікар може призначити препарати для запобігання або сповільнення розвитку патології судин, – треба контролювати, щоб хворий приймав усі ліки, інакше не уникнути ускладнень.

Що робити, якщо є шкідливі звички у людини похилого віку?

Якщо у людини похилого віку є шкідливі звички, треба допомогти їх позбутися. Адже, надмірна вага, малорухливий спосіб життя, тютюнопаління та зловживання алкоголем – основні причини ССЗ.

Тютюн має негативний вплив на серцево-судинну систему і провокує розвиток серцевих патологій. Відмова від паління та алкоголю, який може призводити до порушення серцевого ритму, мають важливе значення для покращення стану хворого.

Також потрібно змінити раціон, готувати страви із овочів, фруктів. Слідкувати, щоб хворий вживав більше кисломолочних продуктів, риби та яєць. Їжа має бути не смаженою, а вареною або приготованою на пару. Треба знизити кількість солі і цукру у стравах.

Які фізичні вправи можна робити людям похилого віку із захворюваннями серця?

Людям похилого віку із захворюваннями серця можна робити фізичні вправи. Їх кількість та інтенсивність порадить кардіолог. Проте, навіть якщо літній людині важко рухатися, треба спонукати її бути активною: гуляти на свіжому повітрі, займатися нескладними хатніми обов’язками. Рух має велике значення не тільки для серця, а й для здоров’я всього організму.

Чому важливо завжди бути поруч з людиною похилого віку, яка має захворювання серця?

Важливо завжди бути поруч з людиною похилого віку, яка має захворювання серця. ССЗ можуть викликати пригнічений стан, тривожність, зниження мотивації і активності, депресію. Щоб підтримати близьку людину необхідно бути поряд, допомогти пристосуватися до змін, пов’язаних із виявленою хворобою, з обмеженнями, до яких вона призвела, спонукати хворого до фізичної активності, більше розмовляти і створювати позитивний настрій.

Кардіологія в ОН Клінік Черкаси

Як допомогти літній людині з захворюваннями серця - Качалко Михайло Миколайович
Качалко Михайло Миколайович
ОН Клінік Черкаси
вул. Чехова, 43
Графік роботи:
Пн - Пт: 8:00 - 20:00;
Сб: 8:00 - 18:00;
Нд: 9:00 - 15:00

Популярні питання

1. Чому звужуються судини при гіпертонії?

Під впливом високого тиску стінки судин головного мозку потовщуються, що призводить до зменшення їхнього просвіту і погіршення кровотоку. У разі неправильного або несвоєчасного лікування підвищується ризик крововиливу в мозок.

2. Які аналізи здають у разі ішемічної хвороби серця?

У разі ішемічної хвороби серця здається аналіз крові. Кардіолог також може направити на електрокардіограму, навантажувальні тести з фізичним навантаженням, рентген, ехокардіографію, ішемічну ангіографію, комп'ютерну або магнітно-резонансну томографію. Лікар підбирає обстеження залежно від симптомів пацієнта і супутніх захворювань.

3. Чи можна робити дихальну гімнастику за серцевої недостатності?

Згідно з дослідженням, опублікованим у Журналі Американської кардіологічної асоціації, дихальна гімнастика з високим опором протягом п'яти хвилин, шість днів на тиждень дала змогу знизити систолічний кров'яний тиск у середньому на дев'ять пунктів. Вчені стверджують, що зниження можна порівняти з ефектами від ліків від артеріального тиску і перевершує ефект ходьби по 30 хвилин на день п'ять днів на тиждень. 
Дихальна гімнастика дає змогу поліпшити функції ендотелію (внутрішньої вистилки) судин на 45%. Також дихальні вправи призводять до зменшення запалення та окисного стресу (є факторами ризику серцевих нападів), знижують ймовірність інсульту та покращують здоров'я серця.
 

4. Як правильно спати при гіпертонії?

За гіпертонії спати краще на лівому боці, оскільки в такій позі знижується тиск у судинах, які повертають кров до серця. Сон на спині за високого артеріального тиску може призвести до погіршення стану.

5. Чому при серцевій недостатності виникає ціаноз?

За серцевої недостатності значно знижується швидкість кровотоку, що призводить до зміни кольору шкіри та слизових оболонок на синій, синьо-сірий або синювато-червоний колір. Синюшність шкіри також може розвинутися при виснаженні (зниженій кількості) насиченого гемоглобіну в клітинах.

Рейтинг статті:
5 з 5 на основі 1 оцінки
Як допомогти літній людині з захворюваннями серця
Лікар-кардіолог.

Поставте своє питання Кардіологу
«ОН Клінік»

Інші статті на тему

Схожі статті:

Коментарі

Дар'я 11 місяців тому
Добрий вечір, я почала помічати, що під час глибоких вдихів і під час кардіотренувань у мене виникають гнітючі болі в грудях. Підкажіть, які болі за серцевої недостатності і як взагалі може ще проявлятися ця хвороба?
Відповісти
Біль, що виникає через серцеву недостатність, зазвичай відчувається в грудях. Локалізація болю може бути в будь-якому місці між верхньою частиною живота і горлом, включаючи плечі (залежно від причини серцевої недостатності). Також людина може відчувати дискомфорт, тиск, печіння або біль.
Жанна 1 рік тому
Здрастуйте, мені всього 27 років і проблем із серцем у мене, на щастя, немає і я сподіваюся, що і не виникне. Однак я б хотіла дізнатися, які фактори ризику сприяють виникненню ішемічної хвороби серця? Хочу виключити їх за можливості. Дякую велике за відповідь.
Відповісти
Добрий день, ішемічна хвороба серця розвивається, коли кровопостачання серця блокується або переривається через накопичення жирових речовин у коронарних артеріях. Призвести до ішемічної хвороби серця можуть куріння, регулярне вживання алкоголю, високий рівень холестерину, підвищений кров'яний тиск (гіпертонія) або діабет .
Олена 1 рік тому
Здрастуйте, я щороку з профілактичною метою ходжу до кардіолога, оскільки у мене по лінії батька є проблеми з серцем. Мені 45 років зараз і до цього все було добре, але цього разу кардіолог мені сказав про помірну гіпертонію. Що таке помірна гіпертонія?
Відповісти
Здрастуйте, артеріальна гіпертонія має три ступені залежно від рівня артеріального тиску: перший ступінь (м'яка артеріальна гіпертонія) – не вищий за 159/99 мм рт. ст.; другий ступінь (помірна артеріальна гіпертонія) – не вищий за 179/109 мм рт. ст.; третій ступінь (важка артеріальна гіпертонія) – вищий за 180/110 мм рт. ст.
Вікторія 1 рік тому
Добрий вечір, як можна діагностувати серцеву недостатність? У мене з'явилися тривожні симптоми (болі в грудях після фізичного навантаження, швидке серцебиття і сильні головні болі). Я хочу виключити серцеву недостатність, які аналізи мені треба для цього здати?
Відповісти
Здрастуйте, діагностика серця починається з вивчення історії хвороби та аналізу симптомів, прослуховування легень на наявність ознак скупчення рідини і серця для виявлення свистячих звуків (шумів). Кардіолог може направити на аналізи крові, рентген грудної клітки, ехокардіографію, стрес-тест, КТ або МРТ серця, а також біопсію міокарда.
Олег 1 рік тому
Здрастуйте, я веду здоровий спосіб життя, регулярно займаюся спортом, не маю шкідливих звичок (не п'ю алкоголь і не курю цигарки). Але чомусь почав помічати незначні коливання артеріального тиску, не хочу доводити до гіпертонії. Тому в мене таке запитання: що може бути причиною гіпертонії?
Відповісти
Добрий день, паління, алкогольні напої, надмірна вага та відсутність фізичної активності дійсно можуть спричиняти підвищення тиску, але не є єдиними причинами гіпертонії. Також спровокувати гіпертонію можуть споживання великої кількості солі, стрес, генетична схильність, хвороби щитовидної залози та надниркових залоз, хронічне захворювання нирок.
Тімур 1 рік тому
Добрий вечір, я завжди думав, що при проблемах із серцем симптоми теж стосуються виключно серця, тобто з'являються болі в грудях, задишка, прискорений пульс і серцебиття. Але чому набрякають ноги за серцевої недостатності? Дякую за відповідь.
Відповісти
Добрий вечір, через зниження кровотоку з серця кров повертається назад тими ж судинами, що призводить до застою рідини. Таким чином, рідина накопичується в черевній порожнині, легенях, а також нижніх і верхніх кінцівках, що призводить до набряклості.
Катерина 1 рік тому
Здрастуйте, у мене діагностовано гіпертонію вже як кілька місяців, і я намагаюся дізнатися про різні способи нормалізувати тиск. Які продукти знижують тиск за гіпертонії? Чи дієта ніяк не впливає на тиск?
Відповісти
За підвищеного кров'яного тиску рекомендується дотримання дієти з низьким вмістом жирів і солі. Також потрібно включити в раціон харчування велику кількість клітковини, такої як цільнозерновий рис, хліб і макарони, а також фрукти й овочі. Потрібно намагатися з'їдати п'ять порцій фруктів і овочів щодня.
Ігор 1 рік тому
Добрий день, у мого дідуся високий тиск. Ми раніше не могли відстежити, від чого він скаже, але нещодавно помітили, що за сильних перепадів температур і погіршення погоди цифри на тонометрі також змінюються. Можете сказати, як атмосферний тиск впливає на гіпертонію?
Відповісти
Добрий день, низький атмосферний тиск і холод призводять до тимчасового звуження кровоносних судин і підвищення кров'яного тиску. На артеріальний тиск також можуть вплинути раптова зміна погодних умов, наприклад, погодний фронт або шторм, вологість, хмарність або вітер. Пов'язані з погодою коливання артеріального тиску частіше трапляються у людей у віці 65 років і старше.
Записатись на прийом
Заповніть форму, і ми зв'яжемося з Вами у найближчий час
Натискаючи на кнопку Відправити Ви даєте згоду на обробку даних, та погоджуєтеся з умовами угоди
Перевищено ліміт запитів. Спробуйте через 5 хв.

Не пропустіть оновлення від нас!

Обмінюємо email на корисну інформацію про ваше здоров’я. Нас читають понад 100 000 користувачів щомісяця. Приєднуйтесь і ви!
Підписуйтесь на наші соцмережі та вигравайте 1000 грн у березні!