Logo
0 800 30 11 77

Чи правильно мене лікують від коронавірусу

Чи правильно мене лікують від коронавірусу
Читати 7 хвилин | Створено: 19 листопада 2020 | Оновлено: 19 листопада 2020 | 5007 5007
Чи правильно мене лікують від коронавірусу, коли потрібна негайна госпіталізація, та що робити, якщо стан здоров’я суттєво погіршиться – на ці питання хворі намагаються знайти відповіді у лікарів та в мережі інтернет після отримання позитивного аналізу на COVID-19.

Щодня все більше людей в Світі та Україні інфікуються на коронавірус і не знають чим лікуватися, щоб не зашкодити здоров’ю та скоріше одужати.

В Україні розроблений єдиний державний протокол лікування хворих на COVID-19, який передбачає медикаментозну терапію та кисневу підтримку інфікованих на коронавірус в разі виникнення ускладнень. Також в країні існує алгоритм дій, як знизити вірогідність зараження, та що робити, якщо з’явились симптоми коронавірусної інфекції. 

Що робити в першу чергу, якщо в мене коронавірусна інфекція?

В першу чергу, якщо аналіз підтвердив коронавірусну інфекцію, треба зателефонувати сімейному лікареві і повідомити про результати дослідження. За відсутності сімейного лікаря можна зателефонувати на гарячу лінію Міністерства охорони здоров’я (МОЗ), оператор розповість, куди звернутися по допомогу. Якщо температура піднімається вище 38 і не вдається її надовго знизити за допомогою жарознижувальних препаратів та з’явилось ускладнене дихання – необхідно викликати «швидку».

Коли потрібно звернутися в лікарню?

Поставте своє питання Сімейній медицині
«ОН Клінік»

В лікарню потрібно звернутися при появі перших симптомів гострої респіраторної інфекції, які схожі за ознаками на COVID-19. У хворого можуть спостерігатися:

Якщо з’явилися подібні ознаки захворювання, зателефонуйте лікареві, який вирішить, чи потрібна госпіталізація. Зазвичай, при легкому перебігу інфекції, хворий залишається вдома і лікується препаратами, які призначив лікар.

Контроль за здоров’ям пацієнта та контактних із ним осіб лікар здійснює віддалено за телефоном. За необхідності огляду хворого, проводиться виїзна консультація з дотриманням заходів безпеки (застосування лікарем засобів індивідуального захисту та захисного одягу). 

Якщо у хворого є домашній пульсоксиметр (пристрій для вимірювання рівню кисню в крові) необхідно регулярно проводити вимірювання і повідомляти лікареві показники. Критичне зниження рівню кисню, разом з іншими симптомами ускладнення стану здоров’я, потребуватиме невідкладної допомоги.

Госпіталізація проводиться у випадку, коли хворий на коронавірус ще немає тяжких ускладнень, але входить до групи ризику, через:

  • тяжкі патології серця, судин, нирок;
  • алергічні або аутоімунні захворювання;
  • порушення з боку імунної системи: 
  • онкологію;
  • вагітність.

Також, потребують госпіталізації хворі, які мають симптоми тяжкого перебігу захворювання:

  • сильну задишку;
  • ускладнене часте дихання;
  • кровохаркання;
  • нудоту, діарею;
  • сплутаність свідомості.

Якщо вже є симптоми коронавірусу, чи не буде занадто пізно, щоб звернутися до лікарні?

Якщо вже є перші симптоми коронавірусу, не варто зволікати зі зверненням до лікаря, та займатися самолікуванням. Зателефонувати лікареві необхідно відразу, як з’явились ознаки захворювання, або відбувся контакт із хворим. Раннє звернення дуже важливе для успішної боротьби з інфекцією та запобігання зараження інших людей.

Лікар проведе консультацію телефоном, з’ясує які саме симптоми з’явились і визначить, чи не належить хворий до групи ризику. В разі ознак легкого перебігу інфекції необхідно буде лікуватися вдома, під контролем медика. Але, якщо людина належить до групи ризику, можлива її госпіталізація до стаціонару і лікування під наглядом лікарів. Рішення про ушпиталення хворого приймає сімейний лікар з огляду на стан пацієнта, рівень захворюваності в регіоні, та можливі ризики для людини від перебування в стаціонарі поряд з іншими хворими.

Що буде, якщо мене госпіталізують?

Якщо хворого госпіталізують, значить є ризики для здоров’я або з’явились ускладнення перебігу хвороби. Тяжка форма ковіду розвивається приблизно у 20% інфікованих на коронавірус. Вразливими до вірусу є літні люди та хворі з хронічними захворюваннями, проте, коронавірус може викликати серйозні ускладнення у будь-кого. При розвитку симптомів важкого перебігу коронавірусу, окрім медикаментозного лікування необхідна й киснева терапія. Адже від нестачі кисню страждають не тільки легені, а й інші органи.

У 5% хворих можуть виникати надважкі ускладнення, які потребуватимуть підключення до апаратів штучної вентиляції легень, або насичення крові хворого киснем за допомогою іншого медичного обладнання.

Якщо вже захворів, як не заразити інших коронавірусом?

Якщо вже захворів, треба подбати про те, щоб не заразити інших коронавірусом. Враховуючи, що інфікування COVID-19 відбувається контактним та крапельним шляхами, щоб убезпечити оточуючих:

  • необхідно самоізолюватися (в окремій квартирі або кімнаті) і намагатися мінімізувати контакти рідними;
  • мати окремий посуд та засоби гігієни;
  • треба регулярно провітрювати та дезінфікувати приміщення;
  • потрібно носити захисну маску, часто мити руки, та обробляти їх антисептиком.

Догляд за хворим має проводити одна людина, яка не входить до групи ризику.

Чи можна лікувати COVID-19 в домашніх умовах?

Коронавірус можна успішно лікувати в домашніх умовах під контролем лікаря, якщо хвороба протікає в легкій формі. Схема лікування така ж, як при гострих респіраторних вірусних інфекціях: пацієнтові рекомендовані теплі напої, жарознижуючі та знеболюючі препарати. Не можна займатися самолікуванням, особливо вживати антибіотики без погодження з лікарем, це може призвести до ускладнень захворювання та появи резистентності (несприйняття організмом) до антибіотикотерапії.

Чим зараз лікують в лікарнях та чи доцільне таке лікування?

В лікарнях проводять лікування, яке є найбільш доцільним у випадку коронавірусу. В першу чергу, терапія спрямована на компенсацію нестачі кисню у пацієнтів із тяжким перебігом інфекції, та профілактику комплексу симптомів гострої дихальної недостатності, коли виникає смертельно небезпечне ураження, запалення та набряк легень. 

З препаратів використовуються антивірусні і жарознижуючі засоби. Якщо до Covid-19 приєднується бактеріальна інфекція, призначаються антибіотики. Всесвітня організація охорони здоров’я постійно оновлює дані, щодо експериментальних схем лікування COVID-19, щоб визначити найбільш дієві препарати у боротьбі з вірусом.

Що робити, якщо мене лікують не належним чином?

Якщо задається, що лікування проходить не належним чином, треба обговорити це з лікарем. Можливо знадобиться більш детально описати свої відчуття, щоб лікар мав максимально точне уявлення про самопочуття пацієнта. Після детального опису симптомів хворого, лікар може змінити тактику лікування. Якщо не вдасться порозумітися, пацієнт має право звернутися до іншого лікаря або до завідуючого відділенням.

Сімейна медицина в ОН Клінік Черкаси

Чи правильно мене лікують від коронавірусу - Петруша Максим Олександрович
Петруша Максим Олександрович
ОН Клінік Черкаси
вул. Чехова, 43
Графік роботи:
Пн - Пт: 8:00 - 20:00;
Сб: 8:00 - 18:00;
Нд: 9:00 - 15:00
Рейтинг статті:
5 з 5 на основі 1 оцінки
Чи правильно мене лікують від коронавірусу
Сімейний лікар. Друга категорія.
Чи правильно мене лікують від коронавірусу
Лікар-терапевт. Стаж роботи 7 років.

Інші статті на тему

Схожі статті:

Коментарі

Записатись на прийом
Заповніть форму, і ми зв'яжемося з Вами у найближчий час
Натискаючи на кнопку Відправити Ви даєте згоду на обробку даних, та погоджуєтеся з умовами угоди
Перевищено ліміт запитів. Спробуйте через 5 хв.

Не пропустіть оновлення від нас!

Обмінюємо email на корисну інформацію про ваше здоров’я. Нас читають понад 100 000 користувачів щомісяця. Приєднуйтесь і ви!
Підписуйтесь на наші соцмережі та вигравайте 1000 грн у березні!