Logo
0 800 30 11 77

VR-вакцинація без сліз і стресу для дітей

VR-вакцинація без сліз і стресу для дітей
Читати 7 хвилин | Створено: 12 листопада 2021 | Оновлено: 12 листопада 2021 | 9826 9826
Згідно з календарем щеплень, затвердженим Міністерством охорони здоров'я України у 2018 році, дітям потрібно проходити вакцинацію для запобігання різноманітних захворювань.

Обов'язкові щеплення дітям у перші 18 місяців життя проводяться від:

  • гепатиту В;
  • туберкульозу;
  • кору, краснухи, паротиту;
  • дифтерії, правця;
  • коклюшу;
  • поліомієліту.

Згідно з графіком вакцинації, щеплення дітям також робляться у шість, 14 та 16 років. Щеплення дітям робляться під лопатку, у плече чи стегно.

До, під час і після вакцинації дитина може боятися, вередувати чи плакати. Звести до мінімуму переживання дітей і батьків допоможе правильна підготовка до щеплень.

Як підготувати дитину до щеплення?

Підготовка дітей до щеплення залежить від віку дитини. До щеплень, які проводяться згідно з календарем вакцинації дітям від перших днів життя до одного року, морально готувати дітей не потрібно. Рекомендації батькам для підготовки дитини до року до імунізації:

  • покладіть дитину спати за дві-чотири години до вакцинації;
  • одягніть на неї вільний одяг, який не обмежуватиме рух;
  • нагодуйте дитину за одну-дві години до щеплення.

Батькам також потрібно підготувати іграшку, яка допоможе відволікти дитину під час щеплення та заспокоїти малюка після нього. Попередня підготовка до вакцинації дозволить дитині легше перенести її.

Дітей від одного до трьох років потрібно попередити про щеплення, розповісти про його важливість для здоров'я. Дитині від трьох до дев'яти років потрібно повідомити про щеплення за два-три дні до імунізації. Якщо дитина боїться щеплень, можна підібрати казки чи мультфільми, в яких героям роблять уколи. Батьки також можуть пограти з дитиною у гру «лікар-пацієнт», в якій несправжній укол спочатку зробить дитина мамі чи татові, а потім навпаки. Ігрова форма допоможе дитині морально підготуватися до вакцинації.

Дітям, старшим за десять років, треба розповісти про щеплення, пропрацювати з ними страх перед уколами. Перестати боятися щеплень дитині допоможе складання разом із батьками «сходів страхів». Ідея полягає в тому, щоб дізнатися у дитини, чого саме вона боїться (походу до лікарні, голки, болю від щеплення) та опрацювати різні сценарії. Пропрацювання страхів дитини допоможе знизити її занепокоєння.

Як підготуватися батькам до щеплення дитині?

Перед проходженням вакцинації дітей в Україні батькам слід також підготуватися. Рекомендації батькам перед імунізацією дитини:

  • прочитайте матеріали про вакцини, які видав педіатр на прийомі;
  • підготуйте запитання та поставте їх лікарю перед щепленням;
  • дізнайтесь про можливість застосування комбінованих вакцин (щеплення від кору, паротиту та краснухи робиться одночасно);
  • повідомте лікаря про перенесені захворювання та алергії дитини, лікарські препарати, які зараз приймаються.

Якщо дитина захворіла перед вакцинацією або в неї піднялася температура, повідомте про самопочуття дитини лікарю. Після огляду педіатр визначить, чи можна робити щеплення від правця, кору чи поліомієліту, чи потрібно перенести імунізацію на інший день.

Як відволікти дитину під час уколу?

Під час щеплення в перші дні життя, а також у два, чотири та шість місяців батькам потрібно тримати дитину на руках (діти почуватимуться захищеними та менше вередуватимуть). Способи, які допоможуть відволікти дитину під час вакцини від кору та правця:

  • цукрова вода. За одну-дві хвилини до щеплення дайте дитині солодкий розчин сахарози чи глюкози для зменшення болю;
  • іграшки. Для маленької дитини краще вибрати іграшку, що видає шум (брязкальце), бульбашки або включити мультфільм на планшеті.

Батькам під час щеплення також слід зберігати спокій. Дослідження показали, що на поведінку батьків припадає близько 50% стресу, якого зазнають діти під час вакцинації.

Дітям старшого віку та підліткам також знадобляться увага та підтримка батьків. Під час вакцини від кору, дифтерії та поліомієліту можна вказувати на цікаві речі у кімнаті, розмовляти чи читати дитині оповідання. Не сваріть дитину, якщо вона плаче або вередує, підтримайте її. Можна зробити разом з нею глибокий вдих, який допоможе відволіктися від болю після уколу.

Як заспокоїти дитину після щеплення?

Заспокоїти дітей до одного року після щеплення допоможе годування, завдяки якому можна відволікти дитину, яка вередує після щеплення. Педіатри рекомендують акуратно потерти шкіру дитини поряд із місцем уколу. Легкий масаж полегшить біль від щеплення. Заспокоїти маленьку дитину можна за допомогою сповивання. Старших дітей можна похвалити за виявлену під час уколу сміливість, обійняти, а після щеплення запропонувати їм пограти чи погуляти разом.

Після щеплення у дитини може боліти на місці уколу. Самостійно підбирати спреї чи знеболювальні мазі не рекомендується. Батьки можуть дізнатися у педіатра, чим можна змастити руку, якщо вона болить після щеплення. Можливі реакції на щеплення:

  • почервоніння та набряк у місці уколу;
  • відсутність апетиту;
  • почуття втоми;
  • головний біль.

У дитини після щеплення може піднятися температура. Іноді після вакцинації у дитини може виникнути висипання на шкірі, зовні схоже на вітрянку (невеликі водяні бульбашки). Не треба розчісувати його, щоб не занести інфекцію в рану. Висипання пройде без лікування протягом декількох днів.

Що таке VR-вакцинація для дітей в ОН Клінік?

Робити вакцини в Україні дітям тепер можна без болю, страху та сліз. Коли дитині, згідно з графіком щеплень, потрібно буде вакцинуватися, можна записатися на VR-вакцинацію.

VR-вакцинація – креативне рішення, яке допоможе перетворити щеплення з неприємної процедури на веселу для дитини подорож. Етапи проходження вакцинації:

  1. Дитину запрошують до кабінету та розповідають про майбутню «подорож».
  2. На маленького пацієнта надівають шолом віртуальної реальності.
  3. Під час перегляду захопливого мультфільму дитині роблять щеплення.
  4. Після завершення вакцинації та закінчення мультфільму лікар і батьки запитують дитину про здійснену віртуальну подорож.

VR-вакцинація підійде дітям, старшим за три роки. Віртуальний шолом допомагає сприймати те, що відбувається в мультфільмі, як реальність, тому що показує якісне зображення завдяки дисплею з роздільною здатністю 4К і 75 кадрів на хвилину і передбачає систему огляду на 360 градусів.

VR-вакцинація може застосовуватись для будь-якого виду щеплень. Зробити щеплення дитині без сліз у Харкові можна в медичному центрі «ОН Клінік Харків» на Палаці Спорту та на Пушкінській. Також зробити VR-щеплення дитині в Миколаєві можна в медичному центрі «ОН Клінік Миколаїв».

 VR-вакцинація для дитини

Педіатрія в Дитячому відділенні «ОН Клінік Харків» (м. Палац Спорту)

VR-вакцинація без сліз і стресу для дітей - Санжаревська Тетяна Олегівна
Санжаревська Тетяна Олегівна
Дитяче відділеня «ОН Клінік Харків» (м. Палац Спорту)
пр. Героїв Харкова, 257
м. Палац Спорту
Графік роботи:
Пн - Пт: 8:00 - 18:00
Сб: 8:00 - 17:00
Нд: 9:00 - 14:00

Популярні питання

1. Що робити, якщо дитина боїться уколів?

Якщо дитина боїться уколів, потрібно попередньо підготувати її до вакцинації. Допоможе читання книг, перегляд мультфільмів або гра у «лікаря та пацієнта» з батьками. У старших дітей потрібно запитати, чого саме вони бояться. Пропрацювання страху допоможе знизити хвилювання перед уколом.

2. Чи потрібно ставити щеплення дитині, якщо вона нервує і не може заспокоїтися?

Ні, якщо дитина плаче, то її треба заспокоїти перед щепленням. Батьки можуть поговорити з дитиною, розповісти про необхідність уколу, а також дати їй улюблену чи нову іграшку, яка відверне неприємну процедуру. Педіатр допоможе вам заспокоїти дитину перед вакциною, розповівши їй про процедуру у веселій, легкій для сприйняття формі.

3. Чи потрібно давати дітям заспокійливі перед щепленням?

Заспокоїти дитину перед щепленням можна без допомоги препаратів. Страх перед уколами є природним для дітей, тому перед вакцинацією потрібно виявити турботу стосовно дитини, пояснити важливість щеплення.

Рейтинг статті:
4 з 5 на основі 3 оцінок
VR-вакцинація без сліз і стресу для дітей
Лікар педіатр. Вища категорія.
VR-вакцинація без сліз і стресу для дітей
Лікар-педіатр. Перша категорія.

Поставте своє питання Педіатру
«ОН Клінік»

Схожі статті:

Коментарі

Жанна 2 роки тому
Підкажіть, а якщо шолом використовується всіма дітьми, чи є це безпечним у пандемію коронавірусу?
Відповісти
Добрий день! Не переживайте, наші лікарі дотримуються всіх необхідних запобіжних заходів для запобігання поширенню коронавірусу. Завдяки змінним лицьовим вставкам із поліуретану, гарнітуру легко дезінфікувати. Шолом віртуальної реальності обробляється після кожної дитини, що робить масове використання гігієнічним і безпечним.
Мар'яна 2 роки тому
Добрий день, дитині якраз потрібно робити друге щеплення від кору, паротиту та краснухи (6 років). Син дуже боїться уколів, кожен похід до медичного центру обертається стресом і для нього, і для мене. Хотіла б скористатися послугою VR-вакцинації, але дитина носить окуляри. Чи вийде надіти шолом у такому разі?
Відповісти
Здрастуйте, так, звісно. Віртуальний шолом регулюється, тому лікар зможе трохи послабити ремінець, щоб одягти шолом на дитину. Після того, як шолом буде надітий, педіатр уточнить у дитини, чи зручно їй. VR-вакцинація зробить процедуру швидкою і менш болючою для дитини.
Христина 2 роки тому
Прочитала про VR-вакцинацію, це дуже цікаво. Але мені не зовсім зрозуміло, який механізм дії VR? Можете пояснити?
Відповісти
Так, звісно. VR впливає на структури, які пов'язані з низхідним болем. Саме на ці структури діють канабіноїди та опіати. У результаті зменшуються больові сигнали в матриці болю. Таким чином, нам вдається знизити больові відчуття і стрес, які відчуває дитина під час вакцинації.
Ірина 2 роки тому
Здравствуйте, у вашій статті написано, що температура в дитини після вакцинації може підвищуватися. Скажіть, а це нормально, якщо в дитини у два місяці (кололи другу дозу вакцини від гепатиту В), уже п'ятий день тримається температура 39 градусів? Чи можна її збивати?
Відповісти
Добрий день, ні, така ситуація не є нормальною. Самостійно підбирати препарат для збивання температури в дитини не потрібно, оскільки дітям у два місяці можна не всі лікарські препарати. Зверніться до педіатра за консультацією (для початку лікар має оглянути дитину і визначити причину підвищення температури).
Дана 2 роки тому
Добрий день, підкажіть, будь ласка, а як впливає VR-вакцинація на сприйняття дитиною уколу? Може є якісь статистичні дані за відгуками самих діток?
Відповісти
Здрастуйте, так, розробник програмного забезпечення для VR-вакцинації провів дослідження, під час якого досліджували больові відчуття за візуальною (-32% порівняно зі звичайною вакцинацією) і колірною (-21%) аналоговими шкалами, за оцінкою міміки обличчя (-18%).
Записатись на прийом
Заповніть форму, і ми зв'яжемося з Вами у найближчий час
Натискаючи на кнопку Відправити Ви даєте згоду на обробку даних, та погоджуєтеся з умовами угоди
Перевищено ліміт запитів. Спробуйте через 5 хв.

Не пропустіть оновлення від нас!

Обмінюємо email на корисну інформацію про ваше здоров’я. Нас читають понад 100 000 користувачів щомісяця. Приєднуйтесь і ви!
Підписуйтесь на наші соцмережі та вигравайте 1000 грн у березні!