Logo
0 800 30 11 77

Чому з'являється ластовиння та наскільки воно небезпечне?

Чому з'являється ластовиння та наскільки воно небезпечне?
Читати 6 хвилин | Створено: 10 липня 2023 | Оновлено: 29 серпня 2023 | 17060 17060
Ластовиння (ефеліди або канапушки) — дрібні плями з нерівними, чітко окресленими межами, що з'являються на відкритих ділянках обличчя, тильній поверхні кистей, передпліччях, плечах, спині та ногах.

Відтінок ластовиння може варіюватися від блідо-жовтого і світло-коричневого до коричневого і навіть чорного.

Що таке ластовиння?

Ластовиння — невеликі ділянки шкіри з надлишковою пігментацією, які частіше трапляються в людей зі світлим, рудим волоссям, але можуть виявлятися і за наявності темного волосся та шкіри. Розмір ластовиння становить кілька міліметрів. Ластовиння темніє під впливом сонячного (ультрафіолетового) випромінювання, стаючи більш помітним влітку і менш помітним (аж до зникнення) взимку.

Від чого з'являється ластовиння?

Під впливом сонячного світла збільшується вироблення пігменту меланіну, який надає шкірі темного відтінку. Ластовиння з'являється через те, що меланін виробляється нерівномірно: чим більше пігменту, тим темніша пляма.

Чому з'являється ластовиння?

Чому з'являється ластовиння?

Схильність до ластовиння може передаватися у спадок. Ще однією причиною появи ластовиння є ксеродерма пігментна — рідкісне захворювання, що характеризується підвищеною чутливістю до ультрафіолетового випромінювання.

Як виглядає ластовиння?

Ластовиння виглядає як невеликі ділянки з надлишковою пігментацією і помітно виділяються на тлі світлішої шкіри. На відміну від інших видів гіперпігментації, вони є плоскими (не підносяться над шкірою). Як виглядає ластовиння, можна побачити на фото.

Чи є ластовиння нормою?

Ластовиння є нормою за генетичної схильності і може з'являтися як у дорослих, так і в дітей. Ластовиння на носі та інших ділянках шкіри не належить до переліку симптомів шкірних захворювань, не становить загрози для здоров'я і не потребує обов'язкового лікування. За наявності ластовиння рекомендується періодично відвідувати дерматолога для перевірки стану шкіри.

Як доглядати за шкірою з ластовинням?

Догляд за шкірою з ластовинням не вимагає специфічних процедур. Якщо необхідно знизити ризик появи або потемніння ластовиння, можна перед виходом на вулицю наносити на шкіру сонцезахисний крем широкого спектра дії з фактором захисту від сонця (SPF) не менше 30. Кремом потрібно користуватися не тільки в сонячну, а й у похмуру погоду, оскільки ультрафіолет впливає на шкіру незалежно від погодних умов, особливо в літні місяці.

У ясну погоду, крім застосування крему, можна носити крислатий капелюх і сонцезахисні окуляри, а також обмежувати час перебування під прямими сонячними променями. Бажано утримуватися від відвідування солярію.

Як позбутися ластовиння?

Перед застосуванням засобів і методів, спрямованих на позбавлення від ластовиння, лікар проведе огляд, збере анамнез, направить пацієнта на лабораторні аналізи крові та дерматоскопію. Способи, що допомагають прибрати ластовиння:

  • косметичні засоби з відбілювальними властивостями (маски, креми, лосьйони);
  • хімічний або ультразвуковий пілінг;
  • мезотерапія;
  • лазерна терапія.

Процедура видалення ластовиння за допомогою лазерних променів є безболісною, безпечною і не залишає на шкірі шрамів і рубців. Лазерні промені впливають локально, не пошкоджуючи інші ділянки шкіри, що підтверджується під час порівняння стану епідермісу до і після процедури видалення ластовиння.

До і після видалення ластовиння

До і після видалення ластовиння

Промінь лазера руйнує надлишковий пігмент, який виводиться з організму в процесі природного оновлення шкіри, що призводить до поступового освітлення ластовиння. Спроби самостійно позбутися ластовиння можуть призвести до пошкодження шкіри, появи рубців і опіків.

Чи небезпечне ластовиння?

Ластовиння не є небезпечним, але необхідно контролювати стан шкіри і стежити за його змінами. Показання для консультації дерматолога:

  • поява великої кількості нового ластовиння;
  • потемніння наявних плям;
  • нерівні, зубчасті краї ластовиння;
  • збільшення, потовщення плям;
  • кровоточивість, свербіж, болючість ластовиння.

Люди зі світлою шкірою, на якій часто з'являється ластовиння, наражаються на ризик розвитку раку шкіри. Щоб уникнути ускладнень у разі ластовиння, рекомендується регулярно спостерігатися у дерматолога.

Популярні питання

1. Чи можна робити лазерну епіляцію з ластовинням?

Наявність ластовиння на ногах, руках та інших частинах тіла не є протипоказанням для лазерної епіляції, оскільки енергія лазера впливає на волосяні фолікули, а не на шкіру. Одним із побічних ефектів лазерної епіляції може бути зміна відтінку шкіри, яка не залежить від наявності або відсутності ластовиння.

2. З якими захворюваннями можна переплутати ластовиння?

Ластовиння на обличчі та інших ділянках нагадує лентиго — плоскі пігментовані плями розміром близько 0,5 см з нерівними межами, чорними і коричневими вкрапленнями. Лентиго можуть зустрічатися на всіх частинах тіла (зокрема на губах, долонях і підошвах) і зазвичай не темніють під впливом сонця на відміну від ластовиння.

3. Як відрізнити ластовиння від пігментних плям?

Пігментні плями є більшими порівняно з ластовинням і найчастіше з'являються на руках, обличчі, плечах, спині, стопах. Коричневі та червоні плями на обличчі не зникають навіть за тривалої відсутності впливу ультрафіолету.

4. Чи можна засмагати з ластовинням?

За наявності ластовиння немає суворих обмежень щодо перебування на сонці. Можна засмагати з ластовинням, дотримуючись запобіжних заходів, щоб уникнути опіків і теплових ударів. За частого перебування на сонці ластовиння може потемніти, а їхня кількість може збільшитися, що є природною реакцією шкіри на ультрафіолетове випромінювання.

5. Чому перестало з'являтися ластовиння?

Зникнення, освітлення наявних або відсутність нового ластовиння на обличчі, плечах і кінцівках є наслідком скорочення часу перебування на відкритому сонці та використання сонцезахисних засобів. Також зменшення кількості ластовиння у чоловіків і жінок може спостерігатися взимку, коли шкіра піддається впливу меншої кількості ультрафіолету, ніж влітку.

Рейтинг статті:
5 з 5 на основі 3 оцінок
Стаття відображає точку зору автора. Вона не претендує на всебічність висвітлення теми, про яку йдеться. Точка зору редакції «Блогу ОН Клінік» може не збігатися з точкою зору автора. Редакція не відповідає за достовірність наведеної інформації.
Чому з'являється ластовиння та наскільки воно небезпечне?
Лікар-дерматолог, трихолог медичного центру «ДокторПРО» у Братиславі. Стаж роботи 2 роки.

Інші статті на тему

Схожі статті:

Коментарі

Марина 9 місяців тому
Добрий день. Чи можна за допомогою лимона позбутися ластовиння?
Відповісти
Добрий день. Лимонний сік може чинити освітлювальну дію на шкіру, проте він не усуває причину появи ластовиння. Отже, в довгостроковій перспективі ефективність використання лимона в разі ластовиння невисока. Крім того, лимонний сік може викликати подразнення шкіри або алергічну реакцію.
Ольга 9 місяців тому
Доброго дня. Чи можна засмагати в солярії з ластовинням?
Відповісти
Добрий день. Суворої заборони на відвідування солярію за наявності ластовиння немає. Слід дотримуватися запобіжних заходів для запобігання погіршення стану шкіри після опромінення.
Богдан 9 місяців тому
Добрий день. Можете уточнити, від чого залежить кількість ластовиння на спині?
Відповісти
Добрий день. Кількість ластовиння на спині залежить від генетичних особливостей організму. Зовнішні чинники можуть впливати на площу шкіри, вкриту ластовинням, і на їхній колір, але не на їхню кількість.
Максим 9 місяців тому
Добрий вечір. Чому в мене різко з'явилося ластовиння? Раніше його ніколи не було.
Відповісти
Добрий день. Можливо, поява ластовиння пов'язана з тривалим часом перебування на сонці. Для уточнення причин зміни стану шкіри рекомендується записатися на прийом до дерматолога.
Наталія 9 місяців тому
Добрий день. Підкажіть, чому у людей з ластовинням немає прищів?
Відповісти
Добрий день. Наявність ластовиння не дає гарантії відсутності прищів. Ластовиння може бути присутнім на шкірі одночасно з прищами.
Записатись на прийом
Заповніть форму, і ми зв'яжемося з Вами у найближчий час
Натискаючи на кнопку Відправити Ви даєте згоду на обробку даних, та погоджуєтеся з умовами угоди
Перевищено ліміт запитів. Спробуйте через 5 хв.

Не пропустіть оновлення від нас!

Обмінюємо email на корисну інформацію про ваше здоров’я. Нас читають понад 100 000 користувачів щомісяця. Приєднуйтесь і ви!
Підписуйтесь на наші соцмережі та вигравайте 1000 грн у березні!