Logo
0 800 30 11 77
Читати 7 хвилин

Полюції: що це таке та чи потрібно їх позбуватися

Полюції: що це таке та чи потрібно їх позбуватися
Читати 7 хвилин | Створено: 30 квітня 2024 | Оновлено: 30 квітня 2024 | 1886 1886
1

Що таке полюції?

Полюція (у перекладі англійською — «wet dreams», тобто вологі сни чи мокрі сни) — це мимовільна еякуляція уві сні. У чоловіків під час полюції відбувається сім'явиверження, у жінок — виділення прозорої рідини з уретри («жіноча еякуляція»). Приблизно 66% чоловіків і 42% жінок хоча б один раз у житті відчували оргазм під час сну.

Полюції, які найчастіше виникають у підлітків, можуть початися у віці 13-14 років. При цьому близько 38% підлітків не мають уявлення про полюції, поки не стикаються з їхньою появою.

2

Що відбувається під час полюції?

Полюція є складним результатом неврологічної активності мозку, яка впливає на ендокринну систему та репродуктивні органи. Процеси, що призводять до полюції, починаються в гіпоталамусі, який впливає на гормональний фон і керує основними фізіологічними функціями організму.

Під час фази швидкого сну гіпоталамус стимулює вироблення статевих гормонів, а також дофаміну, що посилює почуття задоволення. Зміни гормонального фону призводять до сексуального збудження, прискорення дихання та пульсу, посилення припливу крові до області геніталій, оргазму та сім'явиверження уві сні.

Поставте своє питання Урологу
«ОН Клінік»

3

Які причини полюції?

Статеве дозрівання супроводжується підвищеним виробленням тестостерону та сперми у чоловіків. Одним з проявів статевого дозрівання може бути полюція, за якої сперма уві сні може виділятися мимоволі (без зовнішньої стимуляції). У жінок чинником, що провокує полюцію, є високий рівень естрогену. Причини полюції:

  • генетична схильність до оргазмів під час сну;
  • еротичні сни;
  • тривале утримання (у чоловіків полюція може бути ознакою тривалої відсутності сексу та мастурбації);
  • сексуальні фантазії;
  • перегляд еротичних фотографій і відео (може викликати мимовільне сім'явиверження не тільки вночі, а й удень);
  • стимуляція геніталій під час контактів з постільною білизною під час сну.

Додатковими факторами, які можуть спричинити полюції у чоловіків, є захворювання простати (наприклад, простатит). Крім цього, мимовільні сім'явиверження у представників різних вікових категорій можуть виникати на фоні гормональних збоїв.

4

Полюції — це нормально?

Виділення сперми уві сні, що є природним для періоду статевого дозрівання, здебільшого не вказує на наявність будь-яких проблем зі здоров'ям (зокрема, сім'явиверження не послаблює імунну систему). Також полюції у чоловіків не впливають на кількість сперматозоїдів і не зменшують розмір пеніса.

У міру нормалізації гормонального фону частота полюцій знижується. Якщо мимовільні сім'явиверження уві сні спричиняють біль, занепокоєння, дискомфорт або почуття провини, рекомендується проконсультуватися з урологом.

5

У якому віці бувають полюції?

Найчастіше полюції починаються в період статевого дозрівання (з 13-14 років). Вони можуть з'являтися й в дорослому житті, але рідше, ніж у підлітковому віці (через стабілізацію гормонального фону). У деяких чоловіків за все життя може не виникнути жодного мимовільного сім'явиверження.

6

Чи бувають полюції у дівчаток і жінок?

Полюції та оргазми уві сні можуть відчувати представники обох статей. Під час жіночих полюцій (на відміну від чоловічих, що супроводжуються сім'явиверженням) не завжди відбувається рясна секреція вагінальної рідини. У зв'язку з цим, частина полюцій у жінок може протікати непомітно.

7

Що робити, якщо сталася полюція?

Після полюції у хлопчиків або дівчаток за необхідністю необхідно прополоскати та випрати спідню білизну і простирадла відповідними мийними засобами згідно з характеристиками тканин (з попереднім замочуванням), а також прийняти душ.

Полюцію не слід сприймати як ознаку порушення сексуальної функції або відсутності самоконтролю. Почуття збентеження є нормальним наслідком полюції. Якщо воно переростає в психоемоційні порушення, необхідно звернутися до лікаря.

8

Чи нормальні часті полюції?

Частота виникнення полюцій може варіюватися від одного разу на кілька років до кількох разів на тиждень. Полюції можуть ставати менш частими з віком або при веденні активного статевого життя. Незалежно від частоти полюцій, вони не завдають шкоди здоров'ю і не належать до числа патологій репродуктивної системи. Винятки становлять хворобливі полюції у підлітків, за яких потрібна консультація педіатра або дитячого уролога.

9

Чи можна зменшити частоту виникнення полюцій?

Збільшення кількості оргазмів на тиждень (під час сексу або мастурбації) може сприяти зменшенню частоти денних і нічних полюцій. Також можна вдягати піжаму перед сном і спати в положенні лежачи на боці або спині (не на животі) для запобігання мимовільній стимуляції геніталій.

10

Чи можна запобігти полюції?

Гарантованого способу, який міг би запобігти полюції, не існує. Зменшити ймовірність мимовільного сім'явиверження можна завдяки усуненню гормональних збоїв, підтримці регулярних фізичних навантажень, збалансованому харчуванню, нормалізації сну й опануванню технік релаксації (наприклад, йоги, медитації та дихальних вправ).

11

Як розповісти дитині про полюції?

Основний посил полягає в тому, що нічні та денні полюції є нормальними фізіологічними проявами для підліткового періоду. Рекомендації для батьків за полюцій у дітей:

  • пояснення змін, що відбуваються в репродуктивній системі підлітків, значення понять статевого дозрівання, ерекції та оргазму, які можуть виникнути під час неспання чи уві сні;
  • розповідь про призначення, характеристики та причини виділення сперми;
  • акцентування уваги на природності полюцій;
  • нагадування про те, що після полюцій потрібно підмиватися, а одяг і постільну білизну — відправити в прання.

Також за потреби можна торкнутися теми мастурбації. Слід переконатися, що полюція не викликає в дитини негативних емоцій (наприклад, страху або сорому), які можуть призвести до сексуальних порушень, комплексів, зниження самооцінки або депресії. Відповідні моменти для бесід підбираються індивідуально, проте бажано провести їх до перших полюцій (до 13-14 років). Додаткову інформацію про сексуальне виховання дітей (зокрема, про те, як говорити з дитиною про секс) можна отримати під час консультації психолога або сексолога.

12

Що робити, якщо в дитини сталася полюція?

Якщо батьки стали свідком полюції дитини, потрібно зберігати спокій і утриматися від будь-яких коментарів, що травмують психіку. Надавши дитині рекомендації щодо подальших дій, слід піти з кімнати. З огляду на те, що полюції неможливо передбачити чи запобігти, можна порекомендувати дитині тримати в легкодоступному місці запасну спідню білизну, а також рушник або серветки.

13

Коли за полюцій слід звертатися до лікаря?

Консультація уролога необхідна за болісних полюцій, багатогодинної нічної ерекції, кров'яних або гнійних виділень з уретри. Якщо полюція негативно впливає на якість сну, настрій або поведінку, рекомендується записатися на прийом до психолога.

У нашого блогу є власні канали в телеграмі та вайбері, в яких ми розповідаємо корисні та цікаві речі про здоров'я. Підписуйтесь, щоб зробити турботу про власне здоров'я та здоров'я сім'ї комфортною та легкою.

Рейтинг статті:
5 з 5 на основі 1 оцінки
Стаття відображає точку зору автора. Вона не претендує на всебічність висвітлення теми, про яку йдеться. Точка зору редакції «Блогу ОН Клінік» може не збігатися з точкою зору автора. Редакція не відповідає за достовірність наведеної інформації.
Полюції: що це таке та чи потрібно їх позбуватися
Автор: Янак Андрій
Лікар відділення урології медичного центру «ДокторПРО» у Братиславі.

Схожі статті:

Коментарі

Станіслав 1 тиждень тому
Добрий день. Що робити, якщо немає сім'явиверження при простатиті?
Відповісти
Добрий день. Простатит, що супроводжується проблемами з сім'явиверженням, потребує діагностики та лікування. Для проведення обстежень і терапії слід записатися на прийом до уролога.
Валентина 1 тиждень тому
Доброго ранку. Я чула, що полюція — це гріх. Чи так це?
Відповісти
Добрий день. Медична наука не оперує релігійною термінологією, а ґрунтується на даних, отриманих під час досліджень. Безболісна полюція є природним фізіологічним процесом, який не завдає шкоди організму.
Антон 2 тижні тому
Доброго дня. Підкажіть, чи є якийсь зв'язок між спермотоксикозом і рясними полюціями?
Відповісти
Добрий день. З точки зору медицини спермотоксикозу не існує. Відповідно, рясні сім'явиверження ніяк з ним не пов'язані.
Олександр 2 тижні тому
Добрий вечір. У мене мимовільна ерекція і нічні полюції в 40 років — що це може бути?
Відповісти
Добрий день. Полюції, які не належать до числа патологій, можуть виникати не тільки в підлітковому, а й у будь-якому іншому віці. У разі підозри на наявність будь-яких захворювань слід проконсультуватися з урологом.
Записатись на прийом
Заповніть форму, і ми зв'яжемося з Вами у найближчий час
Натискаючи на кнопку Відправити Ви даєте згоду на обробку даних, та погоджуєтеся з умовами угоди
Перевищено ліміт запитів. Спробуйте через 5 хв.

Не пропустіть оновлення від нас!

Обмінюємо email на корисну інформацію про ваше здоров’я. Нас читають понад 100 000 користувачів щомісяця. Приєднуйтесь і ви!
Підписуйтесь на наші соцмережі та вигравайте 1000 грн