Logo
0 800 30 11 77
Читати 6 хвилин

Хвороба X: що це таке та чому про неї говорить ВООЗ

Хвороба X: що це таке та чому про неї говорить ВООЗ
Читати 6 хвилин | Створено: 25 березня 2024 | Оновлено: 25 березня 2024 | 456 456
1

Що таке хвороба Х?

Хвороба X (Disease X) — це гіпотетичне, поки що невідоме науці захворювання, що потенційно може спричинити епідемію чи спалах пандемії в майбутньому. Всесвітня організація охорони здоров'я (ВООЗ) описує хворобу X як «знання про те, що глобальну епідемію може спричинити патоген, який наразі невідомий як такий, що викликає захворювання людини».

Пандемія COVID-19 показала, що медицина не була повною мірою готова до її масштабних наслідків. Наступним, не менш серйозним, викликом для людства може стати «хвороба X».

2

Звідки з'явилася назва «хвороба Х»?

У 2015 році, готуючись до гіпотетичної пандемії, ВООЗ зосередила зусилля на розробці єдиної стратегії, яка дала б змогу скоротити час між виявленням і реагуванням на спалахи нових інфекцій. Починаючи з 2015 року, ВООЗ щорічно публікує перелік найнебезпечніших захворювань, які потребують екстреного пошуку ліків і вакцин для захисту від можливих спалахів. У 2018 році в Женеві ВООЗ уперше внесла до нього хворобу X, маючи на увазі невідомий патоген, здатний викликати масштабну епідемію.

Поставте своє питання Інфекціоністу
«ОН Клінік»

3

Чому у світі заговорили про загрозу хвороби Х?

COVID-19 можна сприймати як тривожний сигнал, який вказав на недосконалість принципів раннього попередження епідемій і пандемій. Повсюдний інтерес до «хвороби ікс» можна пояснити прагненням людства до стримування загроз поширення інфекцій, здатних спровокувати багатомільйонні жертви.

ВООЗ акцентує увагу на необхідності розробки системних заходів профілактики та модернізованих алгоритмів реагування на загрози спалахів. Таким чином, за раціонального використання всіх доступних ресурсів світова система медицини зможе зустріти хворобу Х більш підготовленою.

4

Який патоген може спричинити хворобу X?

Патогенами, здатними викликати хворобу X, можуть бути зоонози (інфекції, що передаються від тварин до людини), наприклад, РНК-віруси з густонаселених регіонів. РНК-віруси можуть мутувати та реплікуватися (відтворюватися), ухиляючись від атак імунної системи. Фактори ризику передачі зоонозних патогенів:

  • контакти з домашніми чи дикими тваринами;
  • вживання в їжу м'яса чи субпродуктів диких тварин, куплених на ринках;
  • проживання в районах, де мешкає велика кількість диких тварин (наприклад, щурів, лисиць або єнотів);
  • висока щільність населення;
  • полювання на диких тварин або руйнування природного середовища їх проживання.

Імовірність виникнення «хвороби ікс», яку іноді називають новим коронавірусом, може збільшуватися на фоні зростання стійкості бактеріальних інфекцій до антибіотиків. Додатковим фактором ризику є використання синтетичних (отриманих штучним шляхом у лабораторних умовах) вірусів (наприклад, ортопоксвірусу) як біологічної зброї.

5

Які характеристики дослідники приписують хворобі X?

Теоретично патогенами X можуть бути віруси, бактерії, грибки, паразити чи пріони (інфекційні агенти), проте більшість дослідників ґрунтуються на теорії вірусної природи нового захворювання. Характеристики хвороби X:

  • реплікація в цитоплазмі;
  • мутація та мінливість;
  • повітряно-крапельний шлях інфікування;
  • здатність розмножуватися в організмах різних носіїв (наприклад, в організмі людини та тварини).

Ще однією відмінною особливістю нової інфекції є висока швидкість поширення. З цієї причини в жодній країні світу неможливо забезпечити стовідсотковий захист від хвороби X.

6

Чи потрібно боятися хвороби Х?

Незважаючи на непередбачуваність появи і перебігу «хвороби ікс», поширення знань про нове захворювання допомагає підготуватися до його можливих наслідків. Крім цього, ознайомлення з актуальними рекомендаціями ВООЗ є способом запобігання хаосу та паніки в разі оголошення пандемії.

Однією з цілей заходів, які проводять ВООЗ, державні та приватні медустанови, є створення єдиної стратегії, якою можна буде керуватися як для профілактики (зокрема просвітницької роботи), так і для лікування хвороби X. Заходи прогнозування та протидії пандемії будуть спрямовані на скорочення часу реагування та на підвищення ефективності методів боротьби з поширенням патогенів.

7

Наскільки реальна нова пандемія через хворобу Х?

Епідемії перших десятиліть XXI століття показали, що спалахи небезпечних інфекційних захворювань можуть виникнути в будь-який момент часу та в будь-якому регіоні. Хоча можливий механізм розвитку «хвороби ікс» зрозумілий у загальних рисах, жодна пандемія ніколи не була спрогнозована до її виникнення з погляду конкретних термінів і наслідків. Відповідно, провести будь-які розрахунки для отримання ймовірнісної оцінки поширення хвороби Х у планетарному масштабі не є можливим, проте суспільство проводить підготовку до нових можливих пандемій.

8

Що кажуть експерти з приводу хвороби Х?

Амеш Адалья, доктор медичних наук і старший науковий співробітник Центру безпеки здоров'я Джонса Гопкінса (Балтимор, США), вважає, що «хвороби ікс» може виникнути в будь-якій точці земної кулі, де є люди чи тварини. Під час пандемії COVID-19 було виявлено низку прогалин у підготовці заходів протидії вірусу, тому вчений наголошує на необхідності спрямувати зусилля на запобігання повторенню ситуації за виявлення хвороби X.

Як зазначила докторка Сумія Свамінатан, головна наукова співробітниця ВООЗ, орієнтиром боротьби з потенційною пандемією має стати список пріоритетних патогенів, який розробляють спільно з профільними експертами. Щоб розраховувати на успіх у нейтралізації загрози, що походить від хвороби X, необхідно активізувати діяльність, пов'язану з розробленням тестів, методів лікування та вакцин.

На думку Річарда Гетчетта, виконавчого директора Коаліції з інновацій у сфері забезпечення готовності до епідемій (CEPI) зі штаб-квартирою в Осло (Норвегія), на поточний момент не існує методів, які могли б запобігти появі хвороби X. Однак за рахунок спільних зусиль ми можемо зменшити її руйнівні наслідки.

Річард Гетчетт підкреслює, що небезпечний респіраторний вірус, який поводиться як грип, може досягти всіх великих світових столиць впродовж двох місяців. Приклад Еболи показав важливість своєчасного вживання заходів протидії на місцях і розробки технологій, що допомагають контролювати епідемію, яка розширюється.

9

Що роблять для запобігання можливій пандемії хвороби Х?

Підвищення готовності до пандемії «хвороби ікс» може бути досягнуто завдяки управлінню вірусними загрозами, що виникають, з використанням декількох напрямків. Перш за все, необхідні цільові дослідження, розробка засобів протидії новим інфекціям, безперервний контроль епідеміологічної ситуації, а також глобальне співробітництво та обмін інформацією. Стратегії підготовки до хвороби X:

  • вжиття заходів щодо зниження ризику поширення інфекції серед людей (вакцинація, доступність медикаментів і засобів індивідуального захисту);
  • поліпшення епідеміологічного нагляду за хворобами людей і тварин для швидкого виявлення нового інфекційного агента та ідентифікації його характеристик;
  • фінансування дослідницьких програм для скорочення часового розриву між розробкою та виробництвом медичних контрзаходів;
  • швидке впровадження заходів, спрямованих на стримування великомасштабної епідемії;
  • затвердження єдиних протоколів терапії та вакцинації;
  • спостереження за тваринами з незвичайною толерантністю до вірусних інфекцій і хворими медичними працівниками;
  • навчання медичного персоналу.

Важливе значення в контексті можливої пандемії матиме домашнє тестування. За позитивного результату тесту, проведеного без відвідування медичних закладів, пацієнти зможуть надавати лікарям інформацію про ймовірне інфікування й отримувати необхідні рекомендації щодо лікування.

10

Як я можу самостійно підготуватися до хвороби Х?

Насамперед необхідно обговорити з членами сім'ї ризики, пов'язані з «хворобою ікс» і скласти план дій на випадок нової пандемії. Підготовка до хвороби X:

  • моніторинг інформації про нові пандемії, що надходить з достовірних джерел;
  • вивчення можливих шляхів передачі хвороби X;
  • підтримання запасу води, продуктів тривалого зберігання, побутової хімії, засобів гігієни та індивідуального захисту (щонайменше на кілька тижнів);
  • підготовка до можливого переходу на віддалену роботу чи навчання;
  • ознайомлення з методами профілактики поширення інфекційних захворювань (дезінфекція предметів і поверхонь, підтримання чистоти рук, уникнення скупчень великої кількості людей, дотримання дистанції, носіння маски та використання антисептика в громадських місцях);
  • дотримання графіка вакцинації (календаря щеплень);
  • уточнення контактних даних сімейного лікаря.

Почуття тривоги та стресу, пов'язані з ризиком виникнення «хвороби ікс», є нормальними явищами, особливо якщо взяти до уваги наслідки пандемії коронавірусу. За офіційного оголошення про початок пандемії хвороби X слід уникати паніки та необдуманих дій, а також виконувати рекомендації ВООЗ та місцевих органів охорони здоров'я.

11

Які ще захворювання становлять епідемічну та пандемічну загрозу?

ВООЗ здійснює моніторинг інформації про епідемії та пандемії, що виникають, підтримуючи актуальність переліку хвороб, які становлять глобальну загрозу. Поточний список пріоритетних захворювань ВООЗ:

  • COVID-19;
  • Конго-кримська геморагічна лихоманка;
  • вірус Ебола;
  • близькосхідний респіраторний синдром (MERS);
  • вірус Ніпах;
  • важкий гострий респіраторний синдром (SARS);
  • геніпавірусні інфекції;
  • лихоманка Ласса;
  • вірус Марбург;
  • лихоманка долини Рифт (лихоманка Рифт-Валлі);
  • вірусна інфекція Зіка;
  • хвороба Х.

Деякі дослідники вважають першим різновидом хвороби Х уханьську пневмонію, збудником якої є коронавірус (SARS-CoV-2). За іншими оцінками, COVID-19 слід розцінювати як попередника «хвороби ікс», що характеризуватиметься глобальним впливом і вищим ризиком летальних наслідків.

Інфектологія в ОН Клінік Одеса

Хвороба X: що це таке та чому про неї говорить ВООЗ - Березан Тетяна Миколаївна
Березан Тетяна Миколаївна
ОН Клінік Одеса
вул. Мала Арнаутська, 56
Графік роботи:
Пн - Пт: 8:30 - 19:30
Сб: 9:00 - 17:00
Нд: 9:00 - 14:00
Рейтинг статті:
5 з 5 на основі 1 оцінки
Хвороба X: що це таке та чому про неї говорить ВООЗ
Лікар-інфекціоніст. Перша категорія.
Хвороба X: що це таке та чому про неї говорить ВООЗ
Лікар-терапевт. Стаж роботи 7 років.

Інші статті на тему

Схожі статті:

Коментарі

Аріна 2 дні тому
Доброго дня. Який вірус зараз ходить у світі? Цікавлять саме пандемії.
Відповісти
Добрий день. Зараз у світі «ходить» багато вірусів, але офіційний статус пандемії носить ВІЛ. Впродовж кількох років до цього списку входив коронавірус, поки в травні 2023 року не було оголошено кінець пандемії. У серпні 2023 року було виявлено новий штам вірусу COVID-19, проте він не спровокував початок чергової пандемії.
Ольга 2 тижні тому
Добрий день. Що таке вірус простими словами?
Відповісти
Добрий день. З точки зору медицини, вірус — це невеликий фрагмент генетичної інформації всередині захисної оболонки (капсиду). Віруси не складаються з клітин і не можуть розмножуватися без господаря. Потрапляючи в людський організм, вірус використовує генетичну інформацію для реплікації (створення своїх копій).
Павло 3 тижні тому
Добрий день. Що таке пандемія та чим вона відрізняється від епідемії?
Відповісти
Добрий день. Епідемією називають різке збільшення кількості випадків захворювання в певній країні чи регіоні. Пандемія оголошується, коли темпи поширення захворювання стрімко зростають (наприклад, щодня встановлюється рекорд за кількістю нових випадків). Оголошена епідемія може перейти в статус пандемії з широким географічним охопленням і спровокувати масштабні соціально-економічні потрясіння.
Галина 1 місяць тому
Доброго дня. Підкажіть, що означає «сонна хвороба» та як її розпізнати?
Відповісти
Добрий день. Сонною хворобою називають африканський трипаносомоз людини. Збудниками паразитарного захворювання є трипаносоми (найпростіші), які передаються через укуси мух цеце. Симптоми сонної хвороби включають лихоманку, болі в суглобах, головний біль, збільшення лімфатичних вузлів і свербіж шкіри. У разі ураження центральної нервової системи симптоматика доповнюється сплутаністю свідомості, погіршенням координації рухів і порушеннями сну.
Артем 1 місяць тому
Добрий вечір. Які хвороби вважаються найстрашнішими в історії людства?
Відповісти
Добрий день. Серед найбільш смертоносних захворювань можна виокремити чуму, віспу, іспанський і пташиний грип, проказу (хвороба Хансена) та поліомієліт. Одними з останніх до цього списку увійшли важкий гострий респіраторний синдром і COVID-19.
Записатись на прийом
Заповніть форму, і ми зв'яжемося з Вами у найближчий час
Натискаючи на кнопку Відправити Ви даєте згоду на обробку даних, та погоджуєтеся з умовами угоди
Перевищено ліміт запитів. Спробуйте через 5 хв.

Не пропустіть оновлення від нас!

Обмінюємо email на корисну інформацію про ваше здоров’я. Нас читають понад 100 000 користувачів щомісяця. Приєднуйтесь і ви!
Підписуйтесь на наші соцмережі та вигравайте 1000 грн у березні!