Logo
0 800 30 11 77
Читати 10 хвилин

Як безпечно і приємно провести відпустку з дітьми?

Як безпечно і приємно провести відпустку з дітьми?
Читати 10 хвилин | Створено: 23 червня 2022 | Оновлено: 23 червня 2022 | 415331 415331
1

З якими небезпеками може зіткнутися дитячий організм на відпочинку?

Відпустка — чудовий час, який хочеться провести всією сім'єю і водночас наповнити новими враженнями та емоціями. З появою дитини в родині підходи до організації відпочинку трохи змінюються і важливе місце в плануванні часу посідають комфорт і безпека дитини.

Провести відпустку з дитиною можна найрізноманітнішими способами: вдома, на морі чи на дачі, у рідній країні або за кордоном. Кожен вид відпустки може бути пов'язаний з ризиками, продумати які слід заздалегідь:

  • дитячий травматизм;
  • алергії;
  • укуси комах;
  • укуси тварин;
  • сонячні удари та опіки;
  • інфекційні захворювання протягом відпустки;
  • небезпеки, пов'язані з різними видами транспорту.

Подорожувати з дитиною можна автомобільним транспортом, поїздом або літаком. Літати в літаку дозволено здоровим дітям із восьмого дня життя, проте, плануючи переліт з новонародженим, краще заздалегідь проконсультуватися з педіатром.

2

Що взяти з собою у відпустку для комфорту і здоров'я дитини?

Збиратися у відпустку з дитиною слід заздалегідь, продумавши все необхідне. Для забезпечення комфорту і безпеки для дитини у відпустці необхідно обміркувати і взяти з собою:

  • засоби для догляду за дитиною (гігієнічні засоби відповідно до віку, санітайзер і серветки для забезпечення чистоти в дорозі, сонцезахисні засоби, якщо планується відпочинок в теплу пору року);
  • аптечку для надання невідкладної допомоги;
  • засоби та продукти, необхідні для харчування дитини, питну воду в дорогу;
  • зручний одяг згідно з погодою в місці проведення відпустки;
  • дитячий транспорт (легка коляска, слінг, толокар або самокат залежно від віку, які полегшать пересування з дитиною);
  • іграшки, щоб відволікти дитину в дорозі.

Комплектація аптечки для відпустки з дитиною залежить від віку дитини, місця проведення відпустки, доступності аптеки та медичної допомоги у відпустці.

Аптечка повинна включати засоби для обробки ран, жарознижувальні препарати відповідно до віку, розчини для регідратації за харчових інфекцій, пластир, засоби від алергії, таблетки від захитування.

Для правильного підбору препаратів для аптечки і ознайомлення з умовами та правилами їх застосування необхідно звернутися до педіатра. Якщо у дитини є хронічні захворювання, слід взяти з собою у відпустку всі необхідні препарати, призначені лікарем.

Поставте своє питання Педіатру
«ОН Клінік»

3

Що робити, якщо дитину вкусила комаха?

Укуси комах не тільки створюють дискомфорт і супроводжуються хворобливими відчуттями і запаленням у місці укусу, але також є частою причиною розвитку алергії і переносниками інфекційних захворювань. Для запобігання перших симптомів алергії після укусу комахи слід мати в аптечці протиалергічний препарат відповідно до віку дитини, рекомендований лікуючим педіатром.

Окремою проблемою під час відпочинку є укуси кліщів. Кліщі живуть у листяних лісах і в траві та є переносниками кліщового енцефаліту і бореліозу (хвороби Лайма). Кліщовий енцефаліт і лайм-бореліоз є ендемічними захворюваннями і трапляються в окремих регіонах світу. Вірус, що викликає кліщовий енцефаліт, в Україні не циркулює.

Після прогулянки в лісі або ігор у траві слід зняти і витрусити весь одяг і оглянути дитину на наявність кліщів. Найчастіше кліщі присмоктуються до шкіри в місцях поверхневого проходження кровоносних судин (за вухами, в паху, в пахвових западинах). Якщо на шкірі дитини виявлений кліщ, його необхідно якомога швидше витягти, використовуючи петельку, пінцет або спеціальний аптечний прилад для вилучення кліща. Кліщ дістається зі шкіри обертовим рухом так, щоб збереглася цілісність тварини. За неможливості видалити кліщ самостійно, слід терміново звернутися до лікаря або до найближчого травмпункту. У деяких випадках після укусу кліща може бути рекомендована антибіотикопрофілактика хвороби Лайма. Рішення про прийом антибактеріального препарату приймає тільки лікар.

4

Як захистити дитину від укусів комах і сонячних опіків?

Для захисту від укусів комах слід використовувати спеціальні засоби-репеленти, закривати вікна і двері у вечірній час. Засоби від укусів комах можуть наноситися на шкіру, одяг або розпорошуватися в приміщеннях. Засоби, що захищають від комах, підбираються відповідно до віку дитини.

Сонячні опіки небезпечні не тільки розвитком подразнення на шкірі після сонячного впливу, а й тим, що ультрафіолетове випромінювання підвищує ризик розвитку злоякісних пухлин, зокрема раку шкіри. Ознаки сонячного опіку включають припухлість і почервоніння шкіри в місці впливу сонячних променів.

Для захисту від ультрафіолетового випромінювання слід використовувати сонцезахисні засоби з сонячними фільтрами, які мають ступінь захисту SPF. Крем від засмаги для дітей випускається у вигляді спрею, молочка для тіла або лосьйону. Спреї розпорошуються за допомогою дозатора і швидко розподіляються по шкірі, тому більш зручні для нанесення на шкіру маленьким дітям.

5

Що робити за харчового отруєння?

Харчове отруєння у дитини може виникнути внаслідок вживання в їжу неякісних продуктів харчування, продуктів з порушеними умовами зберігання або всіяних збудниками кишкових інфекцій. Симптоми харчового отруєння у дітей включають:

  • біль у животі;
  • нудоту і блювоту;
  • діарею;
  • відсутність апетиту;
  • підвищення температури тіла;
  • млявість і слабкість.

Блювання, діарея і підвищена температура у дитини є наслідком інтоксикації організму. Небезпека інтоксикації полягає в зневодненні організму, для профілактики якого за появи симптомів харчового отруєння слід забезпечити дитині рясне пиття, бажано з використанням спеціальних аптечних розчинів для регідратації, що містять необхідні електроліти. Якщо біль у животі у дитини супроводжується блювотою і заповнити втрати рідини самостійно не вдається, слід звернутися до дитячого гастроентеролога для призначення специфічного лікування.

6

Як уберегти дитину від ротавірусної інфекції на морі?

Ротавірусна інфекція — це інфекційне захворювання вірусної природи, яке супроводжується підвищеною температурою тіла, вираженою інтоксикацією і одночасним розвитком симптомів ураження верхніх дихальні шляхів (нежить, біль у горлі) і шлунково-кишкового тракту (блювота і діарея). Для профілактики ротавірусної інфекції на морі слід дотримуватися правил гігієни:

  • мити руки перед їжею і після відвідин місць громадського користування;
  • пити тільки бутильовану воду;
  • мити овочі та фрукти перед вживанням;
  • уникати басейнів, особливо якщо одночасно в басейні купається багато людей;
  • навчити дитину щільно закривати рот і ніс під час купання у водоймах.
7

Чим небезпечні різкі перепади температури між приміщенням і вулицею?

Перепади температури на вулиці і в приміщенні не є причиною розвитку респіраторних інфекцій, але можуть призвести до послаблення природних захисних сил організму, внаслідок чого може розвинутися застуда. Симптоми застуди у дитини включають:

  • нежить;
  • біль у горлі;
  • кашель;
  • підвищення температури тіла;
  • слабкість, зниження апетиту.

Холодне повітря в приміщенні в теплу пору року найчастіше забезпечується роботою кондиціонера. Кондиціонер у дитячій кімнаті повинен бути розташований так, щоб не утворювався прямий потік холодного повітря в бік дитячого ліжка.

8

Що робити, якщо дитина застудилася і піднялася температура?

Застуда може протікати з підвищенням температури тіла і без неї. Температура за ГРВІ (гострих респіраторних вірусних інфекцій) може триматися протягом декількох днів. Температура за грипі, як правило, висока (вище за 38,5 градусів) і тримається до семи днів. Температура за бактеріальної інфекції найчастіше супроводжується вираженою інтоксикацією.

Народні засоби від застуди застосовувати не слід. За підвищеної температури тіла у дитини необхідно дати їй жарознижувальний препарат, рекомендований лікуючим педіатром. За застуди слід багато пити. Лікування нежитю полягає в промиванні носа сольовими розчинами.

Причиною підвищення температури тіла у дітей у спекотну пору року може бути сонячний удар. Ознаки сонячного удару включають:

  • перегрів (шкіра дитини гаряча на дотик);
  • відсутність потовиділення;
  • підвищена температура тіла;
  • загальна слабкість;
  • порушення свідомості.

Надати першу допомогу при сонячному ударі можна, перемістивши дитину до приміщення чи тіні.

9

Як правильно обробити рани у дитини?

Обробка ран у дітей залежить від механізму отримання рани. Рани небезпечні не тільки пошкодженням шкіри, але і тим, що через дефект захисних шкірних покривів в організм можуть проникнути хвороботворні інфекції. Через рани передаються такі небезпечні захворювання як правець, сказ (рани від укусів тварин), гепатит В (колота рана).

Обробка рани починається із зовнішнього промивання теплою водою. Рани від укусів тварин обов'язково слід промити мильним розчином. Рану і садна дитині необхідно обробити розчином антисептика. Неглибокі рани на поверхні шкіри можна промити розчином хлоргексидину. Перекис водню, зеленка і йод не повинні застосовуватися для промивання рани і підходять тільки для обробки країв дефекту шкіри.

Накладати пов'язку і забинтовувати неглибокі рани не слід, оскільки це перешкоджає вільному доступу кисню і може призвести до приєднання анаеробної інфекції (бактерій, котрі мають потреби в доступі кисню і викликають нагноєння). За наявності глибокої або гнійної рани у дитини слід звернутися до лікаря.

Слід також знати, як зрозуміти, що рана заживає. Залежно від глибини ураження шкіри рана може затягуватися тонкою шкірою або гоїтися з формуванням рубця. Рана, що добре загоюється, має рожеве забарвлення, чиста, не гноїться і не припухає.

10

В яких випадках необхідно обов'язково звернутися до дитячого лікаря?

<p>Першу допомогу дитині за виникнення проблем зі здоров'ям у відпустці надають батьки. Проте слід знати, що в таких ситуаціях необхідно звернутися до дитячого лікаря:</p>
  • висока температура тіла (38 градусів і більше);
  • алергія, що супроводжується висипом на тілі в дитини, набряком частини тіла;
  • утруднене дихання у дитини;
  • багаторазова блювота і діарея, що супроводжуються зневодненням (виражена слабкість, сухі слизові оболонки, сірий відтінок шкіри);
  • глибока, гнійна або забруднена рана, рани після укусу тварин (кішки, собаки, їжака);
  • втрата свідомості;
  • травми.
<p>Пам'ятайте, що безпека є запорукою комфортного відпочинку з дітьми. За наявності питань про організацію догляду за дитиною в подорожі, комплектації аптечки в дорогу з дитиною можна звернутися до педіатра.</p>

Педіатрія в Дитячому відділенні «ОН Клінік Харків» (м. Палац Спорту)

Як безпечно і приємно провести відпустку з дітьми? - Санжаревська Тетяна Олегівна
Санжаревська Тетяна Олегівна
Дитяче відділеня «ОН Клінік Харків» (м. Палац Спорту)
пр. Героїв Харкова, 257
м. Палац Спорту
Графік роботи:
Пн - Пт: 8:00 - 18:00
Сб: 8:00 - 17:00
Нд: 9:00 - 14:00
Рейтинг статті:
5 з 5 на основі 2 оцінок
Як безпечно і приємно провести відпустку з дітьми?
Лікар педіатр. Вища категорія.
Як безпечно і приємно провести відпустку з дітьми?
Лікар-дерматовенеролог. Вища категорія.

Інші статті на тему

Схожі статті:

Коментарі

Алла 4 місяці тому
Вітаю, дитина прийшла з вулиці млява і втомлена, каже, що болить голова. Підкажіть, як виявити сонячний удар у дитини? І що робити, якщо симптоми вказують на нього?
Відповісти
Добрий день, сонячний удар у дитини можна виявити за такими симптомами: висока температура тіла, головний біль, сильна спрага, сухість шкіри, нудота, блювота. У разі підозри на сонячний удар потрібно остудити дитину (перемістити її в тінь або прохолодне приміщення) і дати випити води. У разі втрати свідомості або відсутності поліпшення самопочуття необхідно викликати швидку допомогу.
Вероніка 5 місяців тому
Добрий вечір, я із сином п'яти років відпочивала на морі кілька днів. Коли прийшли додому, то побачили, що в сина сильно почервоніло плече, на дотик гаряче, шкіра лущиться. Розкажіть, що робити за сонячного опіку? Чим можна мазати шкіру, щоб зменшити біль?
Відповісти
Вітаю, за сонячного опіку важливо одразу ж уберегти шкіру від подальшого впливу сонця та перейти в тінь. Зменшити біль і запалення допоможуть охолоджувальні компреси, мазі з алое вера, молочком магнезії або гідрокортизоном. Також важливо пити достатню кількість води, щоб уникнути зневоднення, прикривати опік одягом із натуральних тканин до повного загоєння.
Оксана 5 місяців тому
Добрий вечір, дитина часто перебуває на вулиці, коли погода дозволяє, бігає, грає у футбол, не хоче йти додому навіть за температури +40. Я переживаю, щоб у неї не було теплового удару. Як розпізнати та запобігти тепловому удару в дитини?
Відповісти
Добрий вечір, на тепловий удар у дитини можуть вказувати висока температура тіла, головний біль, запаморочення, швидке та поверхневе дихання, прискорене серцебиття, сильна пітливість і затьмарена свідомість. У разі підозри на тепловий удар потрібно терміново перемістити дитину в прохолодне місце, дати їй випити холодної води та рясно полити шкіру водою. Профілактика теплового удару включає регулярне зволоження й охолодження дитини в спекотну погоду, надягання світлого одягу з натуральних матеріалів, уникнення фізичної активності в спекотні години.
Олена 5 місяців тому
Вітаю, у половини дітей із групи дитячого садка, в який ходить мій син, виявили кишковий грип. Я про нього ніколи не чула. Які причини кишкового грипу і як він проявляється?
Відповісти
Добрий день, кишковий грип зазвичай викликається ротавірусом або норовірусом. Симптоми включають блювоту, рідкий пронос, біль в животі, лихоманку і загальну слабкість. Інфекція передається через контакт із зараженими поверхнями, їжею або водою. Є найнебезпечнішою для немовлят, дітей і літніх людей через високий ступінь зневоднення, який вона спричиняє.
Марина 5 місяців тому
Добрий день, у дитини (сім років) різко погіршилося самопочуття, з'явилися слабкість і блювота. Після розпитувань син зізнався, що на вулиці з'їв немиті яблука. Підкажіть, які симптоми вказують на кишкову інфекцію?
Відповісти
Вітаю, кишкову інфекцію можуть спричиняти різні бактерії, включно із сальмонелами, шигелами, кампілобактерами, ешерихіями. Симптоми кишкової інфекції можуть включати водянистий пронос, блювоту, виражений біль у животі, лихоманку і загальну слабкість. Інфекційний процес в організмі також може супроводжуватися печією, нудотою, кров'янистими випорожненнями.
Записатись на прийом
Заповніть форму, і ми зв'яжемося з Вами у найближчий час
Натискаючи на кнопку Відправити Ви даєте згоду на обробку даних, та погоджуєтеся з умовами угоди
Перевищено ліміт запитів. Спробуйте через 5 хв.

Не пропустіть оновлення від нас!

Обмінюємо email на корисну інформацію про ваше здоров’я. Нас читають понад 100 000 користувачів щомісяця. Приєднуйтесь і ви!
Підписуйтесь на наші соцмережі та вигравайте 1000 грн у березні!