Logo
0 800 30 11 77

Чим можна заразитися від укусу комара і наскільки це небезпечно?

Чим можна заразитися від укусу комара і наскільки це небезпечно?
Читати 6 хвилин | Створено: 1 серпня 2023 | Оновлено: 29 серпня 2023 | 13836 13836
Комарі поширені практично в усіх регіонах України. Укус комахи спричиняє не тільки дискомфорт, неприємне печіння та свербіж, а й може призвести до наслідків: інфікування вірусами, бактеріями та паразитами, виникнення алергічної реакції.

Які захворювання переносять комарі?

Комарі через укус можуть переносити інфекції від зараженої людини або тварини.

Механізм укусу комара

Механізм укусу комара

Захворювання, що передаються через укус комара:

  • дирофіляріоз (гельмінтоз, що викликається мікрофіляріями);
  • лімфатичний філяріатоз (паразитарне зараження нематодами філярії);
  • туляремія (бактеріальне захворювання, що вражає лімфатичні вузли, шкіру, слизові оболонки очей і рота);
  • бореліоз (хвороба Лайма);
  • малярія (паразитарна інвазія, що вражає печінку і селезінку, руйнує еритроцити);
  • лихоманка Західного Нілу (вірусне захворювання).

Комарі також можуть переносити менінгіт і жовту лихоманку. Інфекційні захворювання, як правило, супроводжуються гострою місцевою реакцією (набряком і запаленням у місці укусу, утворенням виразки), а також загальною слабкістю і підвищенням температури тіла.

Чи небезпечний укус комара в Україні?

Поставте своє питання Інфекціоністу
«ОН Клінік»

Комарі люблять тепло і вологу, тому взимку в Україні вони не кусаються; розмножуються й активізуються здебільшого в період із квітня до жовтня. Найбільше їхнє скупчення в регіонах із підвищеною вологістю та великою кількістю природних або штучних водойм (зокрема на узбережжях Чорного та Азовського морів). У світі налічується близько трьох тисяч видів небезпечних комарів, в Україні — близько ста.

Найчастіше в Україні зафіксовано зараження дирофіляріозом (у Харківській, Київській, Запорізькій, Одеській, Херсонській областях). Дирофіляріоз розвивається внаслідок зараження личинками паразитів під час укусу комара, може бути підшкірний, вісцеральний та очний. Захворювання тривалий час протікає приховано (перші симптоми можуть з'явитися за три-дев'ять місяців) і вражає підшкірну тканину, великі артерії, серце, легені та токсично діє на весь організм.

Також в Україні існує ризик заразитися менінгітом від укусу комара. Менінгіт характеризується запаленням оболонок головного та спинного мозку. У центральних регіонах країни (у Київській і Полтавській областях) було виявлено випадки зараження лихоманкою Західного Нілу. Захворювання супроводжується підвищенням температури тіла, головним болем, м'язовою слабкістю, діареєю і блювотою.

Малярійні комарі в Україні теж є, але клімат поки що не дозволяє збуднику хвороби розвиватися. Випадки зараження малярією в Україні зафіксовані після закордонних подорожей (в Африці, Шрі-Ланці, Бразилії, В'єтнамі).

Після укусу комара необхідно стежити за реакцією організму, особливо в дитини. За тривожних симптомів (лихоманки, головного болю, шкірного висипу, блювоти) необхідна консультація інфекціоніста.

Який вигляд має укус комара?

Укус комара має вигляд припухлої округлої блідо-червоної плями на шкірі, з водянистою рідиною в центрі. За чутливої шкіри можуть з'явитися пухир і легкий набряк. Укус комара показаний на фото.

Які симптоми вказують на укус комара?

Сам по собі укус комара безболісний, через кілька хвилин з'являється припухлий рожевий горбик, схожий на маленький пухир, який сильно свербить. Унаслідок відсутності лікування і постійного розчісування або придавлювання на місці укусу комара можуть виникнути темні плями на шкірі, схожі на синці.

У разі занесення інфекції, гіперчутливості шкіри або алергії з'являються місцеві реакції: почервоніння, сильний набряк, печіння, іноді оніміння. Також можуть спостерігатися слабкість, головний біль і підвищення температури тіла.

Алергія на укус комара

Зі слиною комара в кров можуть потрапляти чужорідні білки, які здатні викликати алергічну реакцію (Синдром Скітера) і спровокувати кропив'янку, напад ядухи (у людей з бронхіальною астмою) та анафілактичний шок.

Ознаки алергії на укус комара:

  • сильний набряк у місці укусу комара або поблизу;
  • дрібний висип, що поширюється по всьому тілу;
  • слабкість і запаморочення;
  • озноб і лихоманка;
  • тверда шишка після укусу комара.

Рідко алергія на атаку комахи супроводжується закладеністю носа і сльозоточивістю, можуть з'явитися хрип і сухий кашель. Укус комара минає через два-три дні, за наявності симптомів понад п'ять днів необхідно звернутися до терапевта або інфектолога.

Чим помазати укус комара?

Спершу слід обробити місце укусу комара антисептиком (на основі спирту або хлоргексидину). Для запобігання свербежу та алергічної реакції укус комара необхідно помазати спеціальною маззю, придбаною в аптеці.

Як позбутися укусу комара?

Щоб швидко позбутися укусу комара і запобігти можливим наслідкам, необхідно відразу обробити місце ураження на шкірі. Слід укусу комахи необхідно промити мильним розчином або антисептичним засобом і нанести спеціальну мазь після укусу комарів або протигістамінний препарат місцевого застосування. Слід утриматися від розчісування, щоб зменшити свербіж можна прикласти лід.

Чи допоможуть народні засоби від укусу комара?

Народні засоби не допоможуть від укусу комара, деякі лише можуть допомогти позбутися свербежу (наприклад, холодний компрес або медичний спирт, що швидко випаровується і має охолоджувальний ефект). Домашні засоби (наприклад, харчова сода, сік лимона, мед, оцет або кашка з часнику) можуть зашкодити: посилити запалення, алергічну реакцію або залишити опік.

Як запобігти укусам комарів?

Запобігти укусам комара повністю неможливо, але можна знизити їхній ризик. Профілактика укусів комарів включає:

  • застосування спеціальних засобів від комах (спреїв, кремів, мазей);
  • використання інсектицидної спіралі на вулиці;
  • носіння штанів і сорочок із довгими рукавами, щоб захистити відкриті ділянки тіла;
  • використання москітних сіток на вікнах і дверях.

У будинку або квартирі можна використовувати електричний фумігатор — прилад, який призначений для знищення комах шляхом фумігації (випаровування речовини фуміганта, що вбиває шкідників). У разі алергії на укус комара необхідно при собі мати антигістамінний препарат.

Інфектологія в ОН Клінік Харків Гагаріна

Чим можна заразитися від укусу комара і наскільки це небезпечно? - Горбатова Анастасія Миколаївна
Горбатова Анастасія Миколаївна
ОН Клінік Харків Гагаріна
вул. Молочна, 48
м. Проспект Гагаріна
Графік роботи:
Пн - Пт: 8:30 - 18:00
Сб: 8:30 - 17:00
Нд: 8:30 - 14:00

Популярні питання

1. Як відрізнити укус комара від прища?

Прищ на шкірі виникає при порушенні роботи сальних залоз і являє собою шишку тілесного, червоного або рожевого кольору, яка щільна на дотик. Укус комара має вигляд набряклого м'якого горбка з водянистою рідиною посередині та сильно свербить.

2. Чи можна видавлювати укус комара?

Видавлювати укус комара не можна, оскільки можна ще більше поширити його слину, що спричинить сильне свербіння та збільшить набряк. Також можна занести інфекцію, яка може проявлятися набряком шкіри та утворенням ущільнення.

3. У чому відмінність малярійного комара від звичайного?

Малярійний комар (анофелес) відрізняється від звичайного зовнішнім виглядом, середовищем існування та небезпекою. Він має довші кінцівки, цятки на крилах і під час укусу розташовується перпендикулярно до шкіри людини. Малярійний комар є переносником малярійних бактерій (плазмодій), які розмножуються в організмі людини і руйнують кров'яні тільця (еритроцити).

4. Чому не можна чесати укус комара?

Слід укусу комара під час розчісування почервоніє і почне свербіти ще більше, оскільки слина комахи пошириться по тканинах епідермісу. Крім того, за постійного і сильного розчісування можна травмувати шкірний покрив і занести інфекцію.

5. Як відрізнити укус клопа від комара?

Укуси клопа і комара дуже схожі, проте деякі відмінності все ж є. Слід від укусу комара не має чітких меж, на відміну від червоної плями чіткої форми, яку залишає клоп. Також укуси комара можуть з'явитися в будь-яких ділянках шкіри, тим часом клоп залишає сліди чіткою лінією по тілу, які дуже сильно сверблять.

6. Із чим можна переплутати укус комара?

Укус комара можна сплутати з укусом інших комах, наприклад, мурах, постільних клопів або коростяних кліщів. Множинні атаки комара можуть бути схожі на алергічну реакцію, тепловий висип (пітницю), контактний або атопічний дерматит. За наявності плям або папул на тілі слід звернутися до дерматолога за консультацією. Лікар проведе огляд і диференціює захворювання.

7. Чим зняти свербіж від укусів комарів у домашніх умовах?

Свербіж від укусу комара в домашніх умовах можна зняти за допомогою холодного компресу або мазі з охолоджувальним ефектом (наприклад, такої, що містить лідокаїн, бензокаїн або ментол). Найкраще використовувати спеціальні аптечні мазі від укусів комах, які мають антибактеріальний, протизапальний і антигістамінний ефект.

Рейтинг статті:
5 з 5 на основі 1 оцінки
Чим можна заразитися від укусу комара і наскільки це небезпечно?
Лікар-інфекціоніст. Перша категорія.
Чим можна заразитися від укусу комара і наскільки це небезпечно?
Лікар-інфекціоніст, гепатолог. Вища категорія.

Схожі статті:

Коментарі

Андрій 8 місяців тому
Добрий день. Чи можна заразитися гепатитом від укусу комара?
Відповісти
Добрий день! Віруси гепатиту В і С не передаються через укуси комара. Комаха не є переносником інфекції навіть у разі укусу зараженої людини.
Інна 8 місяців тому
Доброго дня. Як відрізнити коросту від укусів комарів?
Відповісти
Доброго дня. Короста й укуси комарів сильно сверблять, але відрізнити їх досить легко. За корости з'являються дрібні сухі прищики, зазвичай локалізуються між пальцями на руках і ногах, ліктьових згинах, під колінами. Укус комара виглядає як папула, з'являється на тілі, де була відкрита шкіра — обличчі, шиї, руках, ногах.
Микола 8 місяців тому
Доброго дня! Чи можна мазати йодом укус комара?
Відповісти
Доброго дня. Мазати йодом укус комара не має сенсу, оскільки препарат не знімає свербіж і не зменшує набряк, він може знезаразити і підсушити рану на шкірі. У маленьких дітей йод може спричинити опік.
Софія 8 місяців тому
Добрий день. На тілі з'являються пухирі як від укусу комара і сверблять, хоча контакту з комахами не було. Що це може бути?
Відповісти
Добрий день! Укуси комара можна сплутати з укусами інших комах, наприклад, постільних клопів. Також червоні припухлі плями на шкірі можуть з'явитися за алергії, контактного або атопічного дерматиту. Слід звернутися до дерматолога для діагностики.
Тетяна 8 місяців тому
Доброго дня. З'явилися червоні плями на тілі як укуси комарів, сверблять і не минають уже третій день. Чим лікувати?
Відповісти
Доброго дня. Укус комара проходить через два-три дні. За наявності пухирів понад п'ять днів слід звернутися до лікаря-інфекціоніста або дерматолога, оскільки могла приєднатися інфекція або розвинутися алергічна реакція.
Записатись на прийом
Заповніть форму, і ми зв'яжемося з Вами у найближчий час
Натискаючи на кнопку Відправити Ви даєте згоду на обробку даних, та погоджуєтеся з умовами угоди
Перевищено ліміт запитів. Спробуйте через 5 хв.

Не пропустіть оновлення від нас!

Обмінюємо email на корисну інформацію про ваше здоров’я. Нас читають понад 100 000 користувачів щомісяця. Приєднуйтесь і ви!
Підписуйтесь на наші соцмережі та вигравайте 1000 грн у березні!