Logo
0 800 30 11 77

Афазія (розлад мовлення): чому виникає та як її лікувати?

Афазія (розлад мовлення): чому виникає та як її лікувати?
Читати 8 хвилин | Створено: 8 грудня 2023 | Оновлено: 8 грудня 2023 | 7280 7280
Афазія виникає через ураження частин мозку (зазвичай під час інсульту чи черепно-мозкової травми), що відповідають за відтворення та розуміння мови. Для лікування афазії потрібно звернутися до невролога.

Що таке афазія?

Афазія — неврологічне захворювання, за якого в головному мозку пошкоджуються ділянки, що регулюють розмовне мовлення та відповідають за розуміння мови інших людей. Зона Верніке, що локалізується в скроневій частці мозку, відповідає за здатність розуміти та підбирати відповідні слова під час розмови. Зона Брока, що розташована в лобовій частці мозку, контролює роботу м'язів, необхідних для формування мовлення. За пошкодження зон Брока та Верніке можуть з'явитися ознаки афазії, що потребують медичного лікування.

Як проявляється афазія?

Поставте своє питання Неврологу
«ОН Клінік»

Якщо афазія спричинена інсультом або важкою травмою голови, ознаки патології з'являються одразу після ураження. При хронічних захворюваннях (деменції, пухлині головного мозку) симптоми проявляються поступово. Симптоми афазії:

  • труднощі з вираженням думок під час спілкування з людьми;
  • повільна та нерозбірлива мова;
  • порушення вимови окремих слів (наприклад, назв предметів або місць);
  • заміна слів іншими словами з неправильним значенням (наприклад, «стілець» замість «стіл»);
  • нерозуміння мовлення інших людей.

Афазія може поєднуватися з апраксією (порушенням планування рухів) і аграфією (втратою здатності писати). Також може з'являтися акалькулія (втрата здатності до математичних розрахунків) та алексія (утруднене читання).

Чому виникає афазія?

Найчастіше афазія розвивається через пошкодження лівої півкулі мозку в людей середнього та похилого віку. Патологія може з'являтися через інсульт, при якому порушується кровопостачання до клітин мозку. Інші причини афазії:

  • аневризми судин мозку;
  • епілепсія;
  • церебральна гіпоксія (ураження головного мозку через нестачу кисню);
  • нейродегенеративні патології (хвороба Альцгеймера, деменція);
  • струс мозку чи черепно-мозкова травма;
  • мігрень;
  • транзиторна ішемічна атака (ТІА);
  • пухлини головного мозку;
  • вроджені захворювання (хвороба Вільсона);
  • енцефаліт (запалення головного мозку) через інфекції чи аутоімунні захворювання;
  • променева терапія чи хіміотерапія;
  • прийом медикаментів (антидепресантів, седативних і протисудомних препаратів);
  • вплив на мозок токсинів або отрут (наприклад, чадного газу).

Афазія у дітей може розвиватися за синдрому Ландау-Клеффнера (генетичної патології, за якої дитина втрачає здатність розуміти та відтворювати мову). Захворювання супроводжується епілепсією та починається у віці від двох до восьми років.

Види афазії

Залежно від клінічних проявів, виділяють два види афазії. За моторної афазії спостерігаються труднощі з відтворенням слів та оформленням їх у речення. За сенсорної афазії зникає здатність розуміти мову інших людей.

Форми афазії

У неврології афазія класифікується залежно від місця ураження мозку та вираженості симптоматики. Первинно-прогресуюча афазія (ППА) виникає за деменції та може супроводжуватися змінами в поведінці. За ППА людина забуває імена знайомих людей, розмовляє повільно та нерозбірливо.

Таблиця форм афазії

Форма афазії

Особливості

Афазія Брока (експресивна афазія)

Характеризується побудовою коротких змістовних речень і правобічним парезом (зниженням м'язової сили) чи паралічем кінцівок. У людей з тяжким перебігом афазії Брока спостерігається мутизм (повна відсутність мовлення).

Афазія Верніке (рецептивна афазія)

Супроводжується побудовою довгих речень, додаванням невідповідних за змістом і створенням нових слів. При патології також спостерігається утруднене розуміння мови інших людей.

Кондуктивна (сенсомоторна) афазія

Спричинена порушенням зв'язку між зонами Верніке та Брока, супроводжується неможливістю повторення слів або фраз. Люди з кондуктивною афазією можуть розуміти мову та вільно говорити, іноді припускаючись помилок у вимові.

Аномічна (амнестична) афазія

Люди з акустико-мнестичною афазією зазнають труднощів у підборі потрібних слів під час розмови та назві предметів. Амнестична афазія має легкий перебіг.

Семантична афазія

Порушене розуміння значення слів.

При глобальній афазії утруднена вимова елементарних слів і розуміння мови. Патологія може супроводжуватися одностороннім паралічем і сліпотою.

До якого лікаря звертатися за підозри на афазію?

За підозри на афазію необхідна консультація невролога, який проведе огляд і призначить лікування. За необхідності невролог дасть направлення до логопеда.

Як діагностують афазію?

Перед призначенням лікування лікар проводить діагностику афазії, яка полягає у зборі анамнезу, фізикальному огляді та лабораторних дослідженнях крові. Також лікар може призначити електроенцефалографію (ЕЕГ) для оцінки електричної активності мозку. Логопедичне обстеження при афазії полягає у спілкуванні людини з логопедом. Лікар просить вимовити назви предметів, повторити слова та речення, а також прочитати та написати окремі фрази для оцінки мовленнєвої функції.

Як лікують афазію?

Позбутися афазії допоможе лікування патологічного стану, який спричинив розлад мовлення. Лікар може призначити медикаментозні препарати (ноотропи), які покращують приплив крові до мозку та підвищують здатність до відновлення нейронів. 

Лікування афазії також включає логопедичні вправи, фізіотерапію, масаж і психотерапію. План реабілітації складається індивідуально на прийомі невролога.

Чи можна повністю вилікувати афазію?

На можливість ті швидкість відновлення мови за афазії впливають вік пацієнта, локалізація ураження та форма патології. Якщо афазія виникла через тимчасове порушення припливу крові до мозку (під час інсульту, ТІА), то за своєчасного лікування порушення мовлення може минути повністю. Якщо патологія з'явилася через хронічні неврологічні захворювання (пухлини, деменцію), то можна тільки полегшити симптоми за допомогою терапії, призначеної неврологом.

Чи може афазія пройти сама?

Афазія у дорослих може минути самостійно, якщо виникла через тимчасове порушення кровопостачання ділянок мозку (наприклад, за струсу, мігрені чи судом). За транзиторної ішемічної атаки мовні здібності можуть повернутися за кілька годин або днів. 

Навіть за короткочасних нападів афазії необхідно звернутися до лікаря. Патологія може стати причиною незворотних порушень у мовленні, які не підлягають корекції чи вимагають тривалої реабілітації.

Ускладнення афазії

Ускладненням мовленнєвої афазії може бути депресія через соціальну ізоляцію. Якщо патологію спричинив обширний інсульт, за відсутності лікування може розвинутися параліч кінцівок і втрата контролю над сечовим міхуром або кишківником.

Вправи для відновлення мовлення за афазії

Для відновлення мовлення за афазії логопед може порекомендувати вправи, які полягають у зіставленні слів з картинками чи сортуванні слів за їх значенням. Також можна практикуватися в складанні речень і повторенні слів, які говорять інші люди. Вправи для відновлення мовлення можна робити з членами сім'ї чи в ході групової терапії.

Як спілкуватися з людиною, яка страждає на афазію?

Під час спілкування з людиною, яка страждає на афазію, рекомендується спрощувати мову, використовуючи короткі та прості речення. За необхідності можна повторювати сказане чи відтворювати в письмовій формі. Інші рекомендації щодо спілкування з людиною, яка хворіє на розлад мовлення:

  • використовувати природну манеру розмови на рівні дорослого;
  • заохочувати всі види спілкування, включно з мовленням, жестами, малюванням;
  • не коригувати мову людини з афазією;
  • давати достатньо часу для висловлення думки.

Також потрібно пам'ятати, що афазія — це неврологічне порушення мовлення, а не когнітивних здібностей. Патологія сама по собі не супроводжується порушенням логічного мислення та пам'яті.

Як запобігти афазії чи знизити ризик її розвитку?

Щоб знизити ризик розвитку порушень мовлення у дорослих, необхідно своєчасно лікувати інфекції очей, вух і хронічні захворювання (цукровий діабет, артеріальну гіпертонію, епілепсію). Також потрібно збалансовано харчуватися, вести активний спосіб життя, уникати шкідливих звичок і травм голови.

Неврологія в ОН Клінік Ужгород

Афазія (розлад мовлення): чому виникає та як її лікувати? - Шамаєв Юрій Євгенович
Шамаєв Юрій Євгенович
ОН Клінік Ужгород
вул. Д. Богуславського 4
Графік роботи:
Пн - Пт: 08:00 - 20:00;
Сб - Нд: 9:00 - 17:00

Популярні питання

1. Чи можна сплутати афазію з іншими захворюваннями?

Часткову моторну афазію можна сплутати з дизартрією, що супроводжується пошкодженням мовних м'язів. Патологія також може бути схожа на слухову вербальну агнозію, за якої людина не може розпізнати зміст розмови інших людей. Афазія Верніке може бути помилково прийнята за маячний стан (делірій), який зазвичай супроводжується галюцинаціями.

2. Яка афазія при інсульті?

Моторна афазія за інсульту характеризується неможливістю вимовляти слова та речення. Сенсорна афазія при інсульті супроводжується втратою здатності розуміти оточення, частково зберігаючи розмовну функцію. Прояви патології залежать від обсягу ураження мозку та наявності супутніх системних захворювань у людини.

3. Скільки живуть з афазією?

Прогноз для життя людини з афазією залежить від походження патології. Наприклад, за злоякісної пухлини мозку тривалість життя може скорочуватися з прогресуванням основного захворювання. Люди з афазією при інсульті також мають вищу захворюваність і смертність, ніж пацієнти з інсультом без порушення мови.

4. Чи можна афазією заразитися від іншої людини?

Розлад мовлення не передається від людини до людини. Можна заразитися інфекціями (наприклад, менінгітом), які супроводжуються розладами мовлення.

5. Чим афазія відрізняється від дизартрії?

Дизартрія й афазія відрізняються походженням патологічного процесу. На відміну від афазії, що виникає через ушкодження мозку, дизартрія розвивається через часткову відсутність контролю над мускулатурою рота та верхніх дихальних шляхів. Патологія може з'являтися при нервово-м'язових захворюваннях (церебральному паралічі, розсіяному склерозі). Дизартрія проявляється надмірно тихою чи гучною промовою з нерівномірною швидкістю та неправильною вимовою слів.

Рейтинг статті:
5 з 5 на основі 1 оцінки
Афазія (розлад мовлення): чому виникає та як її лікувати?
Лікар-невролог. Вища категорія.
Афазія (розлад мовлення): чому виникає та як її лікувати?
Лікар-терапевт. Стаж роботи 7 років.

Інші статті на тему

Схожі статті:

Коментарі

Степан 3 місяці тому
Добрий день. Підкажіть, будь ласка, які можуть бути причини нападів афазії?
Відповісти
Короткочасні напади афазії можуть з'являтися за порушення кровопостачання головного мозку (через мігрень, судоми). За наявності симптомів порушення мовлення необхідно звернутися до лікаря.
Вероніка 4 місяці тому
Добрий день. Хотіла б дізнатися, скільки лікується афазія?
Відповісти
Добрий день! Тривалість лікування афазії залежить від причини розвитку патології та встановлюється лікарем. Реабілітація пацієнтів з порушенням мовлення під час інсульту може тривати впродовж 2-10 тижнів. За важкої глобальної афазії відновлення мовлення потребує більше часу та перші поліпшення зазвичай помітні через півроку після інсульту. На відміну від сенсорної, реабілітація після моторної афазії проходить швидше.
Юлія 4 місяці тому
Добрий день. Підкажіть, будь ласка, яке лікування призначають неврологи за порушення мовлення?
Відповісти
Добрий день! Для лікування порушень мовлення невролог може призначити психотерапію, заняття з логопедом, фізіотерапію та масаж. Лікування афазії препаратами включає прийом ноотропів.
Валерія 4 місяці тому
Добрий день. Хотіла би дізнатися, які є причини незв'язного мовлення?
Відповісти
Вітаю! Причинами незв'язного мовлення можуть бути інфекції, травми й органічні пошкодження головного мозку (лобно-скронева деменція, епілепсія, хвороба Альцгеймера). Також афатичні розлади можуть з'являтися за перевтоми чи підвищеної тривожності.
Михайло 4 місяці тому
Добрий день. Підкажіть, будь ласка, афазія — це деменція?
Відповісти
Добрий день! Афазія впливає на здатність людини спілкуватися, але не пов'язана зі зниженням інтелекту. Однак деменція може супроводжуватися порушенням мовлення у літніх людей.
Записатись на прийом
Заповніть форму, і ми зв'яжемося з Вами у найближчий час
Натискаючи на кнопку Відправити Ви даєте згоду на обробку даних, та погоджуєтеся з умовами угоди
Перевищено ліміт запитів. Спробуйте через 5 хв.

Не пропустіть оновлення від нас!

Обмінюємо email на корисну інформацію про ваше здоров’я. Нас читають понад 100 000 користувачів щомісяця. Приєднуйтесь і ви!
Підписуйтесь на наші соцмережі та вигравайте 1000 грн у березні!