Logo
0 800 30 11 77

Як зрозуміти, що болить щитоподібна залоза?

Як зрозуміти, що болить щитоподібна залоза?
Читати 13 хвилин | Створено: 27 грудня 2019 | Оновлено: 27 грудня 2019 | 960789 960789
Патологія щитоподібної залози — поширена причина звернення до ендокринології. Щитоподібна залоза забезпечує вироблення різних гормонів, відповідальних за обмін речовин та зростання організму людини.

Де розташована щитоподібна залоза?

Щитоподібна залоза — орган внутрішньої секреції, який розташований на шиї під гортанню, на поверхні щитоподібного хряща. Щитоподібна залоза починає функціонувати з десятого тижня розвитку плода, впливаючи на організм людини вже в період внутрішньоутробного розвитку.

Залоза складається з двох часток, з'єднаних перешийком. Зовні вона схожа на метелика. Під час народження вага щитоподібної залози становить 2-3 грами, у дорослих вона залежить від статі та віку. У жінок нормальний обсяг залози становить до 18 мл, у чоловіків — до 25 мл.

Функції щитоподібної залози

Секреторна функція щитоподібної залози полягає у виробленні гормонів. Вони прискорюють синтез білка в організмі, впливають на розщеплення жирів та опосередковано беруть участь у вуглеводному обміні. Залоза регулює енергообмін клітин всього організму. Будь-які зміни у роботі цього органу відбиваються на здоров'ї.

Щитоподібна залоза (ЩЗ) виробляє такі гормони:

  • тироксин — відповідає за активацію обмінних процесів у клітинах усіх органів та тканин;
  • трийодтиронін — впливає на розвиток організму, бере участь у процесах метаболізму, регулює температуру тіла, впливає на роботу серця;
  • кальцитонін (пептидний гормон) — відповідає за обмін кальцію та фосфору, оновлення кісткової тканини, впливає на провідність імпульсів у нервовій та м'язовій тканинах.

Тироксин та трийодтиронін є йодованими тиреоїдними гормонами — їх молекули містять атоми йоду. Під час вступу до організму йод поглинається клітинами ЩЗ і накопичується в ній.

Як болить щитоподібна залоза?

Біль — одна з основних ознак, що сигналізують про появу патології. Для більшості захворювань щитоподібної залози цей симптом не характерний, що ускладнює діагностику. Порушення в роботі залози можуть проявляти себе підвищеною втомлюваністю та дратівливістю, зміною серцевого ритму, коливаннями артеріального тиску, зміною ваги та іншими ознаками. До 60% людей з тиреоїдними захворюваннями не підозрюють про їх наявність до проведення УЗД щитоподібної та аналізу на гормони.

Проблеми з щитоподібною залозою можуть супроводжуватися такими ознаками:

  • втомлюваність, втома, слабкість;
  • різкі коливання у вазі;
  • суха шкіра, ламкість нігтів, випадіння волосся;
  • порушення пам'яті;
  • м'язові болі, судоми;
  • проблеми з шлунком;
  • високий рівень холестерину в крові.

Чи може бути таке, що болить щитоподібна залоза? Болі не обов'язково викликані проблемою з цим органом. Неприємні відчуття в зоні шиї нерідко обумовлені шийним остеохондрозом, патологіями ЛОР-органів. Біль в щитоподібній залозі може виникнути внаслідок підгострого тиреоїдиту — запаленні, спричиненого вірусною інфекцією. Хвороба супроводжується підвищенням температури, погіршенням загального здоров'я.

Ще одна причина, чому болить щитоподібна залоза — вузловий зоб. За такої патології орган може значно збільшуватися в розмірах, що призводить до стискання дихальних шляхів.

Грудка в горлі – симптом щитоподібної залози?

Збільшена щитоподібна залоза може створювати відчуття клубка у горлі. Під час початкової стадії розвитку зоба візуальних ознак може не бути. Під час огляду лікар промацує шию, оцінює розмір часток та перешийка залози. Якщо у вас з'явилися болі, дискомфорт під час ковтання, повороті голови, варто зробити УЗД щитоподібної залози, пройти огляд у невролога, оториноларинголога. Комплексна діагностика дозволяє виявити точну причину нездужань.

Захворювання щитоподібної залози

Патології щитоподібної залози бувають вродженими та набутими. На стан органу негативно впливають стреси, іонізуюче опромінення, шкідливі звички, незбалансоване харчування, травми шиї. У групі ризику — люди, які проживають в регіонах з поганою екологією, дефіцитом йоду у ґрунті. Спровокувати розвиток патології можуть порушення в роботі гіпофіза та гіпоталамуса, які впливають на рівень секреції гормонів ЩЗ.

Основними видами тиреоїдних захворювань є:

  • ендемічний зоб — збільшення розмірів залози під час нестачі йоду;
  • дифузний токсичний зоб — зміна структури органу, що протікають з надмірною секрецією гормонів;
  • аутоімунний тиреоїдит — запальний процес у тканинах залози, під час якого імунна система ушкоджує клітини органу;
  • підгострий тиреоїдит — запалення органу на тлі вірусної інфекції;
  • пухлинні захворювання, які можуть мати доброякісний або злоякісний характер.

Під час ендемічного зобу та аутоімунному процесі гормональний статус може зберігатися в нормі. Для його визначення пацієнта направляють на лабораторні аналізи, що дозволяють визначити вміст Т3, Т4 і тиреотропного гормону. При підготовці до аналізів на гормони необхідно уточнити у лікаря, в який час доби слід здавати кров, оскільки рівень гормонів змінюється протягом дня.

Найважчі патології щитоподібної залози спричинені порушенням секреторної функції. Орган починає виробляти замало чи надто багато гормонів. Знижений виробіток називають гіпотиреозом. В результаті може розвинутись мікседема — захворювання, яке може призводити до гіпотиреоїдної коми. Природжений гіпотиреоз у дітей сприяє розвитку кретинізму — серйозного відставання у фізичному та розумовому розвитку.

Надмірне вироблення гормонів називається гіпертиреозом. Гіперфункція зазвичай виникає під час дифузно-токсичному зобі. Важка форма гіпотиреозу – тиреотоксикоз – призводить до порушень в роботі нервової системи, серця, органів травлення, провокує гормональні збої.

Чому щитоподібна залоза збільшена?

Збільшення щитоподібної залози (гіперплазію) діагностують дорослим та дітям за результатами ультразвукової діагностики. Найпоширеніша причина — ендемічний зоб, який викликаний нестачею йоду в раціоні. Фізіологічна гіперплазія часто діагностується у підлітків віком 13-14 років. У цей період триває активний розвиток організму, тому його потреба у тиреоїдних гормонах збільшується.

Збільшення залози у розмірах відзначається і внаслідок діагнозу «‎дифузний токсичний зоб». Захворювання супроводжується запаленням, порушенням вироблення гормонів. УЗД щитоподібної залози дозволяє оцінити розміри органу, визначити рівень збільшення.

Чому щитоподібна залоза зменшена?

Зменшення органу в розмірах спостерігається у пацієнтів, які перенесли операцію з видалення частини залози. Гіпоплазія може мати вроджений характер. На тлі йододефіциту вагітної жінки виникає недорозвинення залози у плода.

Найчастішою причиною набутої гіпоплазії називають аутоімунний тиреоїдит. Під час гіперфункції ЩЗ або неправильно підібраному дозуванні гормонального препарату пригнічується розвиток клітин органу. Через атрофічні процеси його розміри зменшуються.

Лікування вузлів щитоподібної залози

Вузли щитоподібної залози є пухлинними утвореннями, що виникають на тлі  різноманітних патологій органу. Пацієнтам з таким діагнозом потрібне регулярне УЗД щитоподібної залози, щоб контролювати її стан. Для додаткового дослідження утворень розміром більше ніж сантиметр ендокринолог призначить біопсію.

Лікування вузлів підбирається в залежності від характеру патології. Якщо новоутворення має злоякісну форму, потрібне хірургічне втручання. Швидке зростання вузла внаслідок низької ефективності медикаментозної терапії також є показанням до операції — її рекомендують за високого ризику розвитку злоякісної пухлини.

Лікування захворювань щитоподібної залози

Під час підозри на тиреоїдні захворювання пацієнту призначають УЗД щитоподібної залози та лабораторні аналізи для визначення гормонального статусу. За результатами діагностики підбирають лікування, яке може бути консервативним чи хірургічним. Медикаментозна терапія спрямована на нормалізацію рівня гормонів ЩЗ в крові, усунення йододефіциту. Під час гіпотиреозу призначають прийом препаратів на основі тироксину для поповнення дефіциту гормонів. Під час гіперфункції показано лікування тиреостатиками, що пригнічують секрецію гормонів. Додатково можуть призначатися препарати, які усувають прискорене серцебиття, тривожність та інші симптоми тиреотоксикозу.

Робота залози багато в чому залежить від способу життя. Для успішного лікування пацієнту необхідно дотримуватися рекомендацій щодо харчування, уникати перевантажень та стресів.

Хірургічне лікування хвороб щитоподібної залози — крайній захід. До нього вдаються за надмірного розростання органу, діагностування пухлинних захворювань, які загрожують життю. Під час операції видаляється весь орган або лише його частина. Після хірургічного втручання пацієнту призначають довічну замісну терапію.

Скільки лікується щитоподібна залоза?

Схема та тривалість лікування щитоподібної залози підбираються лікарем. Для оцінки ефективності терапії проводиться УЗД щитоподібної залози та лабораторні дослідження. В окрему групу входять пацієнти, які перенесли операцію з повного чи часткового видалення залози. Для запобігання гіпотиреозу та спричинених ним системних порушень вони протягом усього життя повинні отримувати адекватну замісну терапію.

Коли робити УЗД щитоподібної залози?

За даними ВООЗ, патологія щитоподібної залози (надлишок або недолік вироблення гормонів) спостерігається у 3% населення планети. Хвороби цього органу посідають друге місце у списку ендокринних захворювань. Погіршення екологічної обстановки призвело до значного збільшення кількості людей, які страждають від різних порушень у роботі ЩЗ.

Навіть за відсутності тривожних симптомів лікарі рекомендують зробити УЗД щитоподібної залози. Цю процедуру необхідно щорічно проходити дорослим та дітям вже з першого року життя. Дослідження включають до розширених профоглядів дітей, які відвідують дошкільні та освітні заклади. Перевірити роботу щитоподібної залози необхідно під час планування вагітності.

Порушення у роботі органу можуть виникнути у будь-якому віці. ЩЗ схильна до вікових змін, що відбуваються в її структурі. Людям старше за 40 років рекомендується проводити УЗД щитоподібної залози, щоб зменшити ризик розвитку патології.

Тиреоїдні захворювання у 4 рази частіше зустрічаються у жінок, ніж у чоловіків. Прийом гормональних лікарських засобів, коливання ваги, дітонародження підвищують ризик хвороби. Внаслідок виявлення патологічних змін УЗД щитоподібної залози проводять  з періодичністю, яку рекомендує лікар.

Як підготуватися до УЗД щитоподібної залози?

Спеціальної підготовки перед УЗД щитоподібної залози не потребується. Пацієнтам зі схильністю до блювотного рефлексу рекомендується відмовитися від їжі. Перед перевіркою необхідно зняти прикраси з шиї, розстебнути комір одягу.

Як щитоподібна залоза впливає на нервову систему?

Під час гіпотиреозу відзначається слабкість, сонливість, зниження працездатності та сексуального потягу. Хворий відчуває млявість та апатію, втрачає інтерес до життя. Симптоматика гіпотиреозу схожа на ознаки депресії, тому перед візитом до психотерапевта варто здати аналізи на тиреоїдні гормони.

Під час гіпертиреозу також страждає нервова система. Людина стає надмірно збудливою і дратівливою, відчуває перепади настрою, з'являються проблеми з засинанням. На тлі загальної знервованості спостерігається підвищення активності та прискорення мовлення.

Чи впливає щитоподібна залоза на вагу?

Зміна ваги — перша ознака, за якою можна запідозрити патологію щитоподібної залози. Під час гіпофункції маса тіла починає поступово збільшуватися і натомість зниження апетиту. Брак гормонів уповільнює внутрішній метаболізм, призводить до затримки рідини.

Надмірне вироблення тиреоїдних гормонів прискорює обмінні процеси. Людина починає втрачати вагу навіть за достатньої калорійності раціону і збільшення фізичної активності. Під час гіпертиреозу та тиреотоксикозу багато пацієнтів відзначають підвищення апетиту.

Чи можна схуднути, якщо хвора щитоподібна залоза?

Якщо причиною зайвих кілограмів стала гіпофункція щитоподібної залози, замісна терапія дозволяє нормалізувати рівень гормонів, позбутися набряків, відновити обмін речовин. Прийом препаратів у підібраному лікарем дозуванні усуне причину, яка перешкоджала схудненню.

Лікування ожиріння

Для боротьби з ожирінням пацієнту призначається дієтотерапія, фізіотерапевтичні процедури, підбирається відповідний рівень фізичного навантаження. У людей з хворобами щитоподібної залози ожиріння розвивається на тлі гіпотиреозу. У цьому випадку лікар призначає курс гормонотерапії для заповнення відсутніх гормонів і прискорення обмінних процесів в організмі.

Як щитоподібна залоза впливає на волосся?

Підвищена сухість, ламкість і випадіння волосся можуть свідчити про порушення роботи щитоподібної залози. Внаслідок цього проблеми з волоссям можуть виникати як під час гіпертиреозу, так і під час гіпотиреозу.

Чи можна завагітніти, якщо хвора щитоподібна залоза?

Порушення функцій щитоподібної залози спричиняє збої менструального циклу, створює складності з зачаттям. Відсутність лікування збільшує ризик безпліддя. Під час вагітності, особливо в першому триместрі, організм жінки потребує підвищеної кількості тиреоїдних гормонів. Їх брак викликає затримку внутрішньоутробного розвитку плода, підвищує ризик серйозних ускладнень, таких як відшарування плаценти та кровотеча.

Від захворювань щитоподібної залози ніхто не застрахований. Тільки регулярні профілактичні огляди допоможуть вчасно виявити та усунути небезпечну патологію.

Ендокринологія в ОН Клінік Одеса

Як зрозуміти, що болить щитоподібна залоза? - Красовська Ірина Григорівна
Красовська Ірина Григорівна
ОН Клінік Одеса
вул. Мала Арнаутська, 56
Графік роботи:
Пн - Пт: 8:30 - 19:30
Сб: 9:00 - 17:00
Нд: 9:00 - 14:00

Популярні питання

1. Чи розсмоктуються вузли на щитоподібній залозі?

Вузли щитоподібної залози самостійно не розсмоктуються. Розміри вузлів можуть збільшуватися, так і зменшуватися на тлі коливання рівнів гормонів щитоподібної залози.

2. Як перевірити щитоподібну залозу?

Для перевірки стану щитоподібної залози достатньо здати аналізи, що дозволяють визначити функції щитоподібної залози (насамперед аналіз крові на вміст ТТГ — тиреотропний гормон). За необхідності лікар може призначити ультразвукове дослідження щитоподібної залози та аналіз крові на вміст тиреоїдних гормонів. Також рекомендується регулярно перевіряти щитоподібну залозу шляхом промацування передньої поверхні шиї. В разі виявлення збільшеної щитоподібної залози необхідно звернутися до лікаря.

3. Які розміри вузлів щитоподібної залози є небезпечними?

Вузли у щитоподібній залозі будь-якого розміру потребують регулярного спостереження у ендокринолога. Додаткові обстеження для уточнення функцій щитоподібної залози та дату повторного ультразвукового дослідження лікар призначає індивідуально.

Рейтинг статті:
3 з 5 на основі 41 оцінки
Як зрозуміти, що болить щитоподібна залоза?
Лікар-ендокринолог. Вища категорія. Стаж роботи 25 років.
Як зрозуміти, що болить щитоподібна залоза?
Лікар-ендокринолог. Стаж роботи 3 роки.

Поставте своє питання Ендокринологу
«ОН Клінік»

Інші статті на тему

Схожі статті:

Коментарі

Данило 2 роки тому
Чи можуть вузли щитоподібної залози розсмоктатися самостійно?
Відповісти
Вузли щитоподібної залози не розсмоктуються самостійно і потребують регулярного спостереження в ендокринолога. За правильно підібраного лікування захворювань щитоподібної залози вузли можуть зменшуватися в розмірах.
Єгор 2 роки тому
Лікар направив на УЗД щитоподібної залози. Що можна виявити на УЗД щитовидки.
Відповісти
УЗД щитоподібної залози дає інформацію про будову органу. УЗД дає змогу виявити ознаки запалення, а також наявність вузлів у щитовидці.
Марина 2 роки тому
Як виявити проблеми зі щитовидкою?
Відповісти
Для діагностики стану щитоподібної залози застосовують аналізи крові на вміст гормонів щитоподібної залози і ТТГ (тиреотропного гормону гіпофіза, що регулює роботу щитоподібної залози). За необхідності лікар може призначити УЗД щитоподібної залози та додаткові аналізи.
Ірина 2 роки тому
Чи може боліти щитовидка? Які симптоми запалення щитоподібної залози?
Відповісти
Запальні захворювання щитоподібної залози (наприклад, аутоімунний тиреоїдит) може супроводжуватися больовими відчуттями у місці проекції щитоподібної залози, а також симптомами гіперфункції або гіпофункції щитоподібної залози. Порушення функції щитоподібної залози може супроводжуватися прискореним або уповільненим серцебиттям, зміною маси тіла, набряком, тривожністю, вираженою загальною слабкістю.
Артем 2 роки тому
Мені було встановлено діагноз дифузний зоб і діагностовано збільшення щитовидки. Як зняти напади задухи при щитовидці?
Відповісти
Лікування дифузного зоба призведе до зменшення щитоподібної залози та зникнення нападів задухи. Якщо задуха при захворюванні щитоподібної залози супроводжується прискореним серцебиттям, лікар може призначити препарати, що знижують пульс.
Записатись на прийом
Заповніть форму, і ми зв'яжемося з Вами у найближчий час
Натискаючи на кнопку Відправити Ви даєте згоду на обробку даних, та погоджуєтеся з умовами угоди
Перевищено ліміт запитів. Спробуйте через 5 хв.

Не пропустіть оновлення від нас!

Обмінюємо email на корисну інформацію про ваше здоров’я. Нас читають понад 100 000 користувачів щомісяця. Приєднуйтесь і ви!
Підписуйтесь на наші соцмережі та вигравайте 1000 грн у березні!