Logo
0 800 30 11 77

Як зміниться охорона здоров’я в Україні наступного року

Як зміниться охорона здоров’я в Україні наступного року
Читати 6 хвилин | Створено: 7 серпня 2019 | Оновлено: 7 серпня 2019 | 5946 5946
Медична реформа стрімко просувається країною та вносить суттєві корективи до надання медичних послуг. На даний час прийнята низка нормативно-правових документів, які визначають нові правила медичного обслуговування у наступному році. На що чекати та чи готові ви до змін?

Кожна людина має укласти персональну угоду з лікарем первинної ланки. До нього належить сімейний лікар, а також терапевт та педіатр. На жаль, наразі не усі підписали Декларацію про вибір лікаря первинної допомоги (Декларація). Попри це підписання є дуже важливим моментом, адже все дані пацієнтів лікарі вносять до відповідного реєстру. Саме на підставі його даних держава й буде оплачувати роботу лікарів, починаючи з  1 січня 2020 року. Все прозоро, автоматизовано та націлене на майбутню еволюцію системи охорони здоров'я в систему цифрової охорони здоров'я, що виключає корумпованість дій та підвищує рівень якості медичних послуг.

Крім того, з цієї ж дати усі медичні заклади незалежно від їх рівня будуть фінансуватись Національною службою здоров`я України (НСЗУ) згідно із вимогами Закону України від 19.10.2017 №  2168-VIII “Про державні фінансові гарантії медичного обслуговування населення”. До основних гарантій у галузі медицини мають увійти послуги як первинної, стаціонарної, спеціалізованої амбулаторної допомоги, так і паліативної, екстреної та реабілітаційної видів допомоги. Тобто, окрім первинної медичної допомоги нарешті запрацює й механізм надання вторинної.

Що чекає на пацієнтів?

Про те, що до 2020 року кожен пацієнт має підписати Декларацію мова не йде. У світлі медичної реформи це й так є зрозумілим, оскільки це основа медичних перетворень. Разом з тим у наступному році вперше кожен з пацієнтів буде отримувати пакет безоплатних медичних послуг в рамках програми медичних гарантій.

До такої програми входять усі послуги, від яких залежить життя людини та які, звичайно, будуть безкоштовними. Але будуть і платні послуги, які пацієнт може отримати за бажанням та оплатити їх з власної кишені. Наприклад, оздоровчий масаж або планову стоматологію для дорослих. Правила медичної реформи будуть єдиними для всіх верств населення, що зробить надання медичних послуг справедливим.

Наприклад, якщо пацієнту необхідно викликати швидку в разі екстреного випадку, вона завжди приїде на виклик. Адже НСЗУ оплачує екстрену медичну допомогу, а також госпіталізацію, якщо вони потрібні. І є цікавий момент: ці правила розповсюджуються навіть у випадку, коли особа не підписувала Декларацію з різних причин.

Протилежна ситуація буде відбуватись у випадку, коли справа стосується надання планової медичної допомоги. У цьому разі Декларація необхідна. За її відсутності пацієнт не зможе отримати медичні послуги, що увійшли до складу програми медичних гарантій, а також безкоштовно отримати лікарські засоби, які входять до Національного переліку лікарських засобів.

У той же час, коли особа має Декларацію для отримання оплачуваної планової медичної послуги та електронне направлення від лікаря, вона має право самостійно обрати заклад надання послуги та лікаря, який її буде проводити. Все, що треба зробити для того, щоб НСЗУ оплатило послугу — записатись на прийом, прийти та отримати замовлене. Цікавий момент: надання неякісної послуги не буде оплачено НСЗУ, якщо пацієнт подає скаргу за номером 16-77.

До пріоритетних напрямів фінансування, які будуть оплачуватись НСЗУ за вищим тарифом, як завжди, будуть належати пологи та неонатальна допомога, серцево-судинні захворювання (у першу чергу, інсульти, інфаркти), а також онкологія. Це говорить про те, що у лікарні має бути відповідне діагностичне обладнання. Наприклад, у випадку, якщо пацієнт лікує інсульт і йому необхідно зробити обстеження за допомогою томографа. НСЗУ не буде оплачувати послуги з лікування інсульту, якщо в лікарні, яка їх надає, немає томографа. Як бачимо, пацієнт за новими правилами лікування може отримати більш якісну послугу в більш якісному медичному закладі.

Що чекає на білі халати?

Поставте своє питання Терапевту
«ОН Клінік»

Ми вже зазначали, що, як і пацієнти, усі медичні заклади до 2020 року повинні укласти договір із НСЗУ. В іншому випадку вони не отримають компенсації за надані медичні послуги в рамках програми медичних гарантій. Усі заклади розпочнуть працювати згідно вимог Господарського кодексу України. Це свідчить про те, що у наступному році між закладами буде панувати здорова конкуренція за надання більш якісної медичної послуги. Адже гаслом медичної реформи є те, що саме гроші ходять за пацієнтом, а не навпаки.

Пояснимо: лікарні, які раніше фінансувались за бюджетні кошти, стануть неприбутковими підприємствами, які отримають право самостійно розпоряджатись коштами, встановлювати заробітні плати працівникам, робити закупівлі та ремонт у своїх приміщеннях. З одного боку, це добре. Адже у регіонах триває процес автономізації. Найкраще із цим завданням впорались у Харківській, Волинській, Полтавській, Рівненській та Львівській областях. Однак у більшості регіонах цей процес рухається дуже повільно. Зокрема, низька тенденція укладання договорів із НСЗУ спостерігається у Луганській та Херсонскій областях. Якщо до кінця 2019 року медичні заклади не підпишуть договори, вони не зможуть отримати фінансування з державного бюджету, а отже, пацієнт не зможе скористатись їх послугами безкоштовно. Звичайно, це не в їх інтересах. Однак навряд чи такі випадки будуть поодинокими.

Ще один важливий нюанс. У 2020 році до єдиного медичного простору мають увійти й приватні медичні центри які також мають підписати прямі договори із НСЗУ. Тобто пацієнт отримує право обирати самостійно, в якому закладі він бажає отримати медичну послугу: приватному чи комунальному.

Інакше кажучи, модель медичної реформи проста: є сімейний лікар і саме від нього пацієнт отримує направлення, а от до якого закладу він піде — залежить лише від нього.

Обирайте ті лікарні та лікарів, яким довіряєте!

Терапія в ОН Клінік Полтава

Як зміниться охорона здоров’я в Україні наступного року - Третякова Леся Олександрівна
Третякова Леся Олександрівна
ОН Клінік Полтава
проспект Віталія Грицаєнка (пр. Першотравневий), 18-А
Графік роботи:
Пн - Пт: 8:00 - 19:30
Сб - Нд: 9:00 - 17:00
Рейтинг статті:
5 з 5 на основі 2 оцінок
Як зміниться охорона здоров’я в Україні наступного року
Лікар-терапевт. Вища категорія.
Як зміниться охорона здоров’я в Україні наступного року
Стаття перевірена: Ступар Наталія Миколаївна
Сімейний лікар. Вища категорія.

Інші статті на тему

Схожі статті:

Коментарі

Записатись на прийом
Заповніть форму, і ми зв'яжемося з Вами у найближчий час
Натискаючи на кнопку Відправити Ви даєте згоду на обробку даних, та погоджуєтеся з умовами угоди
Перевищено ліміт запитів. Спробуйте через 5 хв.

Не пропустіть оновлення від нас!

Обмінюємо email на корисну інформацію про ваше здоров’я. Нас читають понад 100 000 користувачів щомісяця. Приєднуйтесь і ви!
Підписуйтесь на наші соцмережі та вигравайте 1000 грн у березні!