Logo
0 800 30 11 77

Як запобігти сколіозу в дітей?

Як запобігти сколіозу в дітей?
Читати 4 хвилини | Створено: 2 вересня 2016 | Оновлено: 3 травня 2023 | 10177 10177
Сколіоз частіше виникає у дітей віком від 10 до 15 років. Раннє виявлення та корекція викривлення хребта запобігає прогресуванню патології та зменшує ймовірність проведення операції.

Що таке сколіоз?

Сколіоз — це захворювання опорно-рухового апарату, яке проявляється викривленням хребта. На рентгенівському знімку при сколіозі виявляють бічну деформацію понад 10°, що може виникнути в різних відділах (частіше грудному або поперековому) хребта.

Які причини сколіозу в дітей?

У 80% випадків сколіоз ідіопатичний (без відомої причини). Патологія може бути зумовлена генетичною схильністю, наприклад, у батьків є викривлення хребта. Інші види сколіозу:

  • вроджений сколіоз — виникає через порушення розвитку кісток хребта;
  • нервово-м'язовий сколіоз — розвивається внаслідок дитячого церебрального паралічу або м'язової дистрофії (спадкового захворювання, що характеризується слабкістю м'язів і втратою м'язової маси).

Причинами сколіозу можуть бути травми хребта, аномалії спинного мозку. Патологія може виникнути внаслідок перенесеної операції на грудній клітці.

Ступені сколіозу

Сколіоз може бути правобічним, лівобічним або S-подібним (виникає подвійна деформація). Залежно від вираженості викривлення, виділяють такі ступені сколіозу:

  1. Перший ступінь сколіозу — кут викривлення до 10°.
  2. Другий ступінь сколіозу — кут викривлення становить 10-30°.
  3. Третій ступінь сколіозу — кут викривлення 31-60°.
  4. Четвертий ступінь сколіозу — кут викривлення понад 61°.

Ризик прогресування сколіозу вищий у дівчаток до або протягом першого року після менархе (настання місячних). У разі швидкого розвитку патології необхідно раз на півроку проходити огляд у педіатра або ортопеда. Приклад сколіозу можна побачити на фото.

Симптоми сколіозу в дитини

Ознакою бокового викривлення хребта є нерівномірне розташування плечей (одне плече постійно вище за інше), що особливо помітно, коли дитина стоїть рівно. Інші симптоми сколіозу:

  • нерівна талія;
  • одне стегно вище за інше;
  • одна лопатка здається більш помітною, ніж інша.

Ознакою сколіозу в підлітка є поява виступу на одній стороні спини під час нахилу вперед. За відсутності лікування через викривлення хребта може виникнути біль у попереку або грудях. Ускладненнями сколіозу є проблеми з диханням: за вираженої деформації грудна клітка може тиснути на легені, ускладнюючи дихання.

Як виправити сколіоз?

Діагностика сколіозу включає збір анамнезу, огляд і рентген обстеження для оцінки вираженості викривлення хребта. Лікування сколіозу залежить від віку дитини та ступеня патології. Для запобігання прогресуванню патології та погіршенню викривлення діти старшого віку можуть носити корсет для спини, який виготовляють із пластику, що повністю повторює форму тіла дитини. 

Згідно з Mayo Clinic, носити корсет необхідно щонайменше 13-16 годин на день:

«Корсет не заважає виконувати більшість повсякденних занять: його потрібно знімати перед прийняттям ванни, душу або під час плавання. Корсет носять до моменту, коли дитина перестане рости: у середньому дівчатка ростуть до 14 років, хлопчики — до 16 років».

Виправити важкий сколіоз можна за допомогою хірургічного втручання. Під час операції хірурги встановлюють металеві стрижні або з'єднують хребці разом для зменшення градуса викривлення хребта.

Профілактика сколіозу

Запобігти розвитку сколіозу зарядкою неможливо. Носіння важких рюкзаків або неправильна постава не можуть призвести до викривлення хребта, проте можуть стати причиною болю в спині та шиї. Лікувальна фізична культура (ЛФК) за сколіозу не зменшує вираженості викривлення хребта, але вправи і заняття спортом позитивно впливають на загальне самопочуття і фізичний розвиток дитини. 

Популярні питання

1. Яким видом спорту можна займатися при сколіозі?

За сколіозу можна займатися плаванням, йогою, розтяжкою, їздою на велосипеді та грати в бадмінтон. При викривленні хребта не рекомендується бігати на довгі дистанції і займатися односторонніми видами спорту (гольфом, тенісом, боулінгом), футболом і хокеєм.

2. Як спати при сколіозі?

За сколіозу рекомендується спати на спині, адже в цьому положенні шия, хребет, стегна і ноги перебувають рівно в одному положенні. Лежачи на спині легше дихати, оскільки чиниться менший тиск на груди, ніж при положенні на животі.

3. Чи можна прибрати сколіоз масажем?

Прибрати сколіоз масажем неможливо, оскільки мануальні процедури не можуть виправити викривлення хребта. Зменшити вираженість сколіозу і зупинити прогресування захворювання можна за допомогою спеціальних корсетів або хірургічного втручання.

4. Як носити корсет при сколіозі?

Корсет від сколіозу необхідно носити мінімум 13-16 годин на день, знімати його можна під час занять спортом або під час купання. Ефективність корсета збільшується за умови його регулярного і тривалого носіння. Носити корсет при сколіозі необхідно до моменту, поки дитина не перестане рости.

Рейтинг статті:
5 з 5 на основі 1 оцінки
Стаття відображає точку зору автора. Вона не претендує на всебічність висвітлення теми, про яку йдеться. Точка зору редакції «Блогу ОН Клінік» може не збігатися з точкою зору автора. Редакція не відповідає за достовірність наведеної інформації.
Як запобігти сколіозу в дітей?
Лікар-інтерн педіатр. Проходить інтернатуру за спеціалізацією «Педіатрія».

Схожі статті:

Коментарі

Марина 11 місяців тому
Доброго дня. Чи впливає сколіоз на зріст дитини?
Відповісти
Добрий день. Сколіоз легкого ступеня не впливає на зріст дитини, однак за вираженого викривлення хребта зріст може зменшитися.
Павло 11 місяців тому
Добрий день. За сколіозу можна чи ні ходити в басейн?
Відповісти
Доброго дня. Так, за сколіозу можна ходити в басейн. Плавання допомагає зміцнити м'язи хребта і поліпшити роботу дихальної системи. Однак за допомогою плавання не можна прибрати викривлення хребта, для лікування сколіозу необхідно звернутися за консультацією педіатра або ортопеда.
Артем 11 місяців тому
Добрий день, а якими вправами лікувати сколіоз?
Відповісти
Доброго дня. Вправи не зменшують і не лікують сколіоз, оскільки вони не можуть вплинути на форму хребта. Лікування сколіозу включає носіння спеціального корсета і хірургічне втручання.
Катерина 11 місяців тому
Доброго дня, а чи можна розтягувати хребет у разі сколіозу?
Відповісти
Добрий день. За сколіозу можна займатися йогою і стретчингом, що допоможе зробити хребет гнучкішим і розслабити м'язи спини. Розтягуватися потрібно акуратно, під час занять не повинно бути больових відчуттів.
Ірина 11 місяців тому
Добрий день. Чи можна зменшити градус сколіозу?
Відповісти
Доброго дня. Зупинити прогресування патології можна за допомогою фіксувального корсета. Виражене викривлення хребта виправляють хірургічним шляхом.
Записатись на прийом
Заповніть форму, і ми зв'яжемося з Вами у найближчий час
Натискаючи на кнопку Відправити Ви даєте згоду на обробку даних, та погоджуєтеся з умовами угоди
Перевищено ліміт запитів. Спробуйте через 5 хв.

Не пропустіть оновлення від нас!

Обмінюємо email на корисну інформацію про ваше здоров’я. Нас читають понад 100 000 користувачів щомісяця. Приєднуйтесь і ви!
Підписуйтесь на наші соцмережі та вигравайте 1000 грн у березні!