Logo
0 800 30 11 77

Короста: симптоми, лікування та профілактика

Короста: симптоми, лікування та профілактика
Читати 5 хвилин | Створено: 3 липня 2023 | Оновлено: 25 липня 2023 | 41250 41250
Короста — це поширене паразитарне захворювання, яке щорічно вражає до 300 мільйонів людей у всьому світі. Профілактикою, діагностикою та лікуванням корости займається дерматолог.

Що таке короста?

Короста (короста, скабієс) — це паразитарне захворювання шкіри, яке спричиняють кліщі. Коростяний кліщ живе в товщі епідермісу і проробляє ходи в його роговому шарі.

Як передається короста?

Поставте своє питання Дерматологу
«ОН Клінік»

Заразитися коростою можна під час прямого контакту з хворою людиною (через рукостискання, дотик, обійми). Вкрай рідко джерелом зараження можуть стати заражені коростою домашні тварини.

Непрямим шляхом короста передається через предмети особистої гігієни. Заразитися скабієсом можна при спільному користуванні:

  • постільною білизною;
  • рушниками;
  • натільною білизною, рукавичками, одягом. 

Захворювання швидко поширюється в закритих групах і дитячих колективах (школах, садочках, в офісах). Інфікування коростяним кліщем не пов'язане з рівнем гігієни, коростою може захворіти кожен.

Які симптоми корости?

Інкубаційний період корости (час від зараження до появи перших симптомів захворювання) може становити від двох до шести тижнів. Короста починається з сильного свербежу в місці ураження.

Симптоми корости

Симптоми корости

Першою видимою ознакою корости є почервоніння шкіри. Симптоми корости:

  • виражений свербіж шкіри, який посилюється вночі;
  • шкірна гіперемія (почервоніння);
  • висип у вигляді горбків або припухлостей.

Атипова короста виникає у людей із порушеннями імунітету і проявляється рясним горбковим висипом по всьому тілу, волосистій частині голови та на обличчі. Вузликова короста — це форма корости, за якої висипання нагадують вузли. Як виглядає короста на початковій стадії, можна побачити на фото.

Початкова стадія корости

Початкова стадія корости

Який вигляд має короста?

Висипання на шкірі за корости мають форму папул (горбків), оточених ділянками почервоніння шкірних покривів. Висип за корости парний: на шкірі можна знайти початок і кінець ходу, проробленого кліщем (вхід і вихід). Типовий висип у разі корости показано на фото.

Скабієс вражає всі ділянки тіла, але найчастіше короста виникає на руках. Типова локалізація корости:

  • кисті, область між пальцями та зовнішні поверхні рук;
  • живіт;
  • пах і сідниці.

Живіт при корості, як правило, уражається в місці тиску одягу, під поясом. Короста в дорослих рідше з'являється на ногах, спині та голові, тому що шкіра на цих місцях товстіша, і кліщу важче проробляти в ній ходи. 

Короста у дітей, навпаки, як правило, вражає шкіру обличчя і волосистої частини голови. У немовлят короста може проявитися загальним занепокоєнням, відмовою від вживання їжі та неспокійним сном.

Як діагностують коросту?

Розпізнати коросту може дерматолог за допомогою візуального огляду шкіри та дерматоскопії (інструментального дослідження шкірних покривів за допомогою збільшувального приладу). Достовірно підтвердити діагноз корости допоможуть лабораторні дослідження. Аналіз на коросту являє собою зішкріб з уражених ділянок шкіри, який розглядається під мікроскопом.

Методи лікування корости

Для лікування корости необхідно записатися на консультацію дерматолога. Лікар призначить протикліщові препарати у формі мазей і кремів для місцевого застосування. Тривалість курсу лікування дерматолог визначить індивідуально залежно від тяжкості захворювання.

У рідкісних випадках за тяжкого ураження шкіри можуть знадобитися протипаразитарні препарати для прийому всередину. Дерматолог також призначить симптоматичні засоби для усунення свербежу шкіри.

Чи можна вилікувати коросту народними методами?

Народні засоби від корости (трав'яні мазі, кислоти) неефективні. Лікування корости оцтом може призвести до подразнення шкіри, посилення свербежу і почервоніння, а іноді — до хімічного опіку шкіри і контактного дерматиту. Лікування корости содою не спричиняє опіки, але й не впливає на розмноження коростяного кліща.

Те, що короста боїться спирту, також є міфом. Усунути підшкірного кліща можна тільки за допомогою протипаразитарних препаратів, які призначить лікар.

Дитяча дерматовенерологія в ОН Клінік Харків Пушкінська

Короста: симптоми, лікування та профілактика - Подпорінова Зоя Анатоліївна
Подпорінова Зоя Анатоліївна
ОН Клінік Харків Пушкінська
вул. Ярослава Мудрого, 30а
м. Пушкінська
Графік роботи:
Пн - Пт: 8:00 - 18:00
Сб: 9:00 - 16:00
Нд: 9:00 - 13:00

Популярні питання

1. Чи можна чухати шкіру в разі корости?

Розчісування шкіри в разі корости призводить до її пошкодження і підвищує ризик занесення бактеріальної інфекції, тому від розчісування шкіри необхідно утриматися. Дерматолог призначить протисвербіжні препарати.

2. Які ускладнення викликає короста?

Ускладненням корости може стати приєднання бактеріальної інфекції шкіри, розвитку якої сприяють розчісування епідермісу брудними руками. Приєднання бактеріального дерматиту супроводжується появою гнійничкових висипань, шкіра може стати опухлою і болючою.

3. Як відрізнити коросту від алергії?

Коросту плутають з алергічними реакціями, які також супроводжуються свербежем і появою папул (горбків). Висип при алергії не буває парним, а також ніколи не супроводжується появою чорних горбків (кліщів під шкірою). Достовірно відрізнити коросту від алергії допоможуть дерматоскопія та аналізи (зішкріб зі шкіри, алергічні проби, визначення імуноглобуліну Е в сироватці крові).

4. З чим плутають коросту?

Висип при корості без ходів може нагадувати висипання, які з'являються при алергічному та атопічному дерматиті. Для атопічного дерматиту характерний висип у вигляді горбків (папул), які частіше розташовуються на ногах і під колінами, не утворюють пари.

Висип, схожий на коросту, може також з'являтися при себореї. Відрізнити себорейний дерматит від корости можна за наявністю жирних кірочок, які зазвичай виникають на волосяній частині голови, бровах, спині та в зоні декольте. Сильний свербіж шкіри, подібний до шкірного дискомфорту за скабієсу, може виникати за нервової корости (нейродерміту).

Рейтинг статті:
5 з 5 на основі 1 оцінки
Стаття відображає точку зору автора. Вона не претендує на всебічність висвітлення теми, про яку йдеться. Точка зору редакції «Блогу ОН Клінік» може не збігатися з точкою зору автора. Редакція не відповідає за достовірність наведеної інформації.
Короста: симптоми, лікування та профілактика
Лікар-дерматовенеролог. Вища категорія.
Короста: симптоми, лікування та профілактика
Лікар-дерматовенеролог, трихолог. Вища кваліфікаційна категорія.

Інші статті на тему

Схожі статті:

Коментарі

Гана 4 місяці тому
Добрий день у мене короста, мені 16 років, у мене чухається переважно вночі, таке відчуття, що по мені щось повзає мені призначили бензилбензоат, це погано коли ти відчуваєш як по тобі повзають?
Відповісти
Здрастуйте. Основний компонент цього розчину діє як засіб проти паразитів. Лікування може призвести до відчуття поколювання або печіння на шкірі під час його застосування, це може бути пов'язано з дією препарату на паразитів або з реакцією шкіри на лікувальний засіб.
Олег 9 місяців тому
Добрий день! Хворів на скабієс у дитинстві. Залишилося запитання. Чому короста свербить увечері?
Відповісти
Добрий день! Нічний свербіж у разі корости пов'язаний з біологічними ритмами кліща, який активніший уночі. Людина у вечірній час також більш чутлива до подразників і сильніше відчуває свербіж.
Катерина 9 місяців тому
Добрий день! Дитина повернулася із садка, а в групі короста. Що робити після контакту з хворим на коросту?
Відповісти
Добрий день! Якщо дитина контактувала з хворим на коросту, необхідно показати її педіатру, який проведе огляд і за необхідності призначить протикліщовий препарат для обробки шкіри. Після необхідно регулярно оглядати шкіру дитини (особливо руки) протягом місяця.
Богдан 9 місяців тому
Здрастуйте! Мама каже, що після солодкого шкіра буде більше свербіти. Чи можна їсти солодке за корости?
Відповісти
Здрастуйте! Короста — це інфекційне захворювання, не пов'язане з дієтою. Вживання солодкого не впливає на перебіг захворювання.
Тамара 9 місяців тому
Здрастуйте! Постійно свербить шкіра. Яка найефективніша мазь від корости?
Відповісти
Здрастуйте! Причинами свербежу шкіри можуть бути алергічні реакції, контактний дерматит, захворювання печінки, а не тільки короста. Для встановлення діагнозу та отримання відповідного лікування необхідно звернутися до лікаря.
Наталія 9 місяців тому
Добрий день! Пролікувала у дерматолога скабієс, але боюся, що кліщі повернуться. Як зрозуміти, що короста вилікувана?
Відповісти
Добрий день! Після прийому призначеного курсу лікування корости необхідно записатися на контрольний огляд до дерматолога і здати повторний зішкріб зі шкіри. Лікар також дасть рекомендації щодо обробки одягу і домашніх речей, щоб уникнути повторного зараження через них.
Записатись на прийом
Заповніть форму, і ми зв'яжемося з Вами у найближчий час
Натискаючи на кнопку Відправити Ви даєте згоду на обробку даних, та погоджуєтеся з умовами угоди
Перевищено ліміт запитів. Спробуйте через 5 хв.

Не пропустіть оновлення від нас!

Обмінюємо email на корисну інформацію про ваше здоров’я. Нас читають понад 100 000 користувачів щомісяця. Приєднуйтесь і ви!
Підписуйтесь на наші соцмережі та вигравайте 1000 грн