Logo
0 800 30 11 77

На море з дитиною: як пережити відпустку за кордоном?

На море з дитиною: як пережити відпустку за кордоном?
Читати 8 хвилин | Створено: 16 березня 2021 | Оновлено: 16 березня 2021 | 8162 8162
Весна і літо - час відпусток на закордонних курортах. Як же чудово купатися в чистій морській воді або ніжитися на пляжі, потягуючи «Мохіто».

Правда, для батьків поїздка в Єгипет або Туреччину - те ще випробування. Занепокоєння про те, як малюк перенесе переліт, зміну клімату та режиму харчування, навіть змушують деякі сім'ї почекати з відпусткою.

Але чи дійсно така подорож може нашкодити дитині? Поговоримо про можливі труднощі та їх вирішення разом із лікарями медичних центрів «ОН Клінік».

Дитина в літаку

Мабуть, переліт - найкошмарніший етап для батьків. Чим розважати дитину в літаку та як умовити її залишатися на одному місці протягом усього перельоту? Але нудьга - далеко не найбільший страх мам, адже значно більше вони хвилюються про здоров'я малюка і його самопочуття «в повітрі».

ВООЗ стверджує, що літати з дитиною можна вже з другого тижня життя малюка, якщо у нього немає медичних протипоказань. Про це говорить і лікар-педіатр дитячого відділення «ОН Клінік Харків» (м. Пушкінська) Перелигіна Тетяна Сергіївна:

«Немає жодних обмежень за віком для дітей. Пересуватися на літаку можна навіть з немовлятами. Вони переносять перельоти так само, як і більш дорослі діти, а може, навіть легше, оскільки більшу частину часу просто сплять».

Багатьох мам турбує, чи можуть асфіксія або гіпоксія під час пологів стати протипоказанням для польотів. Ось що думає стосовно цього дитячий лікар-невролог медичного центру «ОН Клінік Миколаїв» Михайленко Аріадна Іванівна:

«Ці патологічні стани, що виникли під час пологів, не можуть бути протипоказаннями, якщо політ відбувається не в перші місяці життя дитини. За асфіксії та гіпоксії плода краще утриматися від перельотів до 3 місяців. Якщо ж відпустка запланована саме на цей час, обов'язково проконсультуйтеся з неврологом: залежно від індивідуальних показань лікар дозволить або заборонить малюкові летіти».

Найбільш неприємний фактор у перельоті, який може вплинути на самопочуття дитини, - це зміна тиску. Під час зльоту і посадки підвищується тиск на барабанну перетинку, внаслідок чого можуть виникати неприємні відчуття або навіть біль у вухах. Оскільки дитячий організм більш чутливий до подібних факторів, діти гірше переносять подібний дискомфорт.

Найпростіший спосіб уникнути болю у вухах у маленьких дітей - дати їм пляшечку під час зльоту і посадки. Більш дорослим дітям можна запропонувати попити води або навчити в ігровій формі продувати ніс.

Дитячий лікар-отоларинголог «ОН Клінік Харків» (м. Палац Спорту) Павленко Тетяна Сергіївна рекомендує:

«Якщо після перельоту дитину турбує біль у вушках, можна закапати судинозвужувальні краплі в ніс і дати протизапальний препарат. Важливо: якщо ви берете в подорож безрецептурні медикаменти, обов'язково проконсультуйтеся з педіатром, який знайомий з анамнезом малюка і допоможе вибрати відповідні препарати. Також для зняття закладеності вух можна зробити самопродування. Для цього потрібно, щоб дитина затиснула ніс і спробувала видихнути через нього. Якщо біль не проходить за 1-2 дні, обов'язково зв'яжіться з лікуючим педіатром або зверніться до лікаря за страховкою».

Фактори ризику на пляжі: вода і сонце

Поставте своє питання Педіатру
«ОН Клінік»

Коли переліт минув спокійно, здається, що ще може статися? У цей момент багато батьків втрачають пильність, а даремно, адже пляжний відпочинок теж може бути небезпечним для малюка.

Купання в морі та басейні

Багатьох дітей просто неможливо змусити посидіти на березі: їм так і хочеться купатися і пірнати. Але часто таке купання закінчується потраплянням води у вуха, що створює дискомфорт, а іноді навіть є причиною сильного болю.

Що робити, якщо у вуха потрапила вода? Знає дитячий лікар-отоларинголог медичного центру «ОН Клінік Харків» (м. Пушкінська) Распопова Інна Юріївна:

«Якщо у вухо дитини потрапила вода, потрібно нахилити голову на плече хворим вухом вниз і посмикати за мочку: вода витече. Якщо це не допомогло, можна крапнути у вушко кілька крапель спирту: він виштовхне воду, і біль мине».

Деякі батьки намагаються уникнути подібних ситуацій, використовуючи беруші для плавання. Хоча шкоди від них немає, лікарі не рекомендують використовувати такий захист, оскільки наявність стороннього предмета у вусі може викликати дискомфорт у дитини.

Захист від сонця

Ще один фактор ризику - це прямі сонячні промені, особливо в країнах з їх високою інтенсивністю. Навіть дорослим не рекомендується засмагати без сонцезахисного крему, а для дитячого організму УФ-промені ще більш небезпечні.

Щоб уберегти дитину від негативного впливу сонця, обов'язково використовуйте сонцезахисний засіб із фактором захисту (SPF) не менше, ніж 30. Краще вибирати крем, що містить оксид цинку або діоксид титану, оскільки ці компоненти практично не викликають подразнення і є більш безпечними для дітей. Зверніть увагу, що навіть водостійкий крем змивається, тому оновлюйте захист кожні 2-3 години.

Захищати треба не тільки шкіру, але й голову від сонячного удару. Тому стежити, щоб дитина завжди вдягала капелюха.

Якщо попри всі зусилля, ваша дитина все-таки згоріла на сонці, ви можете полегшити її самопочуття. Ось що радить дитячий лікар-дерматолог медичного центру «ОН Клінік Полтава» Христофор Василь Олексійович:

«Якщо у дитини є сонячні опіки у вигляді почервоніння без пухирів, можна прикласти на пошкоджену ділянку холодний компрес або нанести гель з алое або пантенолом. Якщо підвищена температура, можна дати жарознижувальний препарат і обов'язково поїти дитину великою кількістю води».

Харчування на курорті

Окреме питання відпочинку - організація харчування. Правда, вибираючи готелі з сервісом all inclusive, ми автоматично знімаємо його з порядку денного. Але багато батьків забувають, що кулінарні шедеври інших країн, незвичні для дитячого організму, можуть призвести до порушення роботи шлунково-кишкового тракту.

Звичайно, у багатьох готелях є окремий дитячий стіл, але будемо відвертими, яка дитина захоче їсти овочі та варене м'ясо, коли на батьківських тарілках лежать морепродукти, м'ясо на мангалі та інші делікатеси.

Завдання батьків - стежити за тим, що їсть дитина, і намагатися збалансувати її раціон на відпочинку. Якщо спроби виявилися марними та ввечері малюк скаржиться на біль у животі, потрібно полегшити його стан. Ось що радить дитячий лікар-гастроентеролог «ОН Клінік Миколаїв» Мікусько-Петрова Ольга Зосімовна:

«Якщо після незвичної їжі у дитини з'явився дискомфорт в області шлунка або кишечника, можна дати ферментовмісний препарат. Якщо з'явиться нудота, краще дати сорбент і стежити за питним режимом. Обов'язково заздалегідь проконсультуйтеся з педіатром, щоб взяти в подорож потрібні медикаменти, які точно допоможуть вашому малюкові».

Ще з народження ви можете подбати про те, щоб дитина не підхопила на відпочинку харчову інфекцію. Для цього лікар-педіатр «ОН Клінік Полтава» Чвертка Ольга Олександрівна рекомендує пройти вакцинацію від ротавірусної інфекції:

«Ротавірус дуже заразний і може довго залишатися життєздатним на заражених поверхнях і шкірі. До нього схильні люди будь-якого віку, але найважче його переносять діти до 5-6 років. Вони підхоплюють інфекцію, доторкнувшись до зараженої поверхні, а потім потягнувши руки в рот або з'ївши щось. Вакцинація ефективна проти 74% ротавірусних інфекцій і практично виключає можливість важкого перебігу хвороби і необхідність госпіталізації в разі зараження. Пройти вакцинацію можна в дитячих відділеннях медичних центрів «ОН Клінік».

Важливо проводити вакцинацію не в останні дні перед відпусткою, а згідно з календарем вакцинації. МОЗ України рекомендує для ранньої захисту від ротавірусної інфекції закінчити вакцинацію до досягнення дитиною віку 24 тижнів.

Щоб відпочинок був безпечним для дитини, варто заздалегідь підготуватися до нього, зробивши відповідні щеплення і зібравши аптечку з необхідними препаратами. Найкраще вибирати медикаменти після консультації з педіатром, який знайомий з анамнезом вашої дитини та знає про можливі алергічні реакції. Якщо ж у відпустці сталося непередбачене і дитина захворіла, не займайтеся самолікуванням, а звертайтеся по допомогу за страховкою. Пам'ятайте, що використовувати незнайомі препарати за кордоном без рекомендації лікаря особливо небезпечно.

А як ви готуєтеся до поїздки на курорт з дитиною?

Педіатрія в Дитячому відділенні «ОН Клінік Харків» (м. Палац Спорту)

На море з дитиною: як пережити відпустку за кордоном? - Літвінова Мар’яна Володимирівна
Літвінова Мар’яна Володимирівна
Дитяче відділеня «ОН Клінік Харків» (м. Палац Спорту)
пр. Героїв Харкова, 257
м. Палац Спорту
Графік роботи:
Пн - Пт: 8:00 - 18:00
Сб: 8:00 - 17:00
Нд: 9:00 - 14:00
Рейтинг статті:
5 з 5 на основі 3 оцінок
На море з дитиною: як пережити відпустку за кордоном?
Лікар-педіатр. Перша категорія.
На море з дитиною: як пережити відпустку за кордоном?
Лікар-терапевт. Стаж роботи 7 років.

Інші статті на тему

Схожі статті:

Коментарі

Записатись на прийом
Заповніть форму, і ми зв'яжемося з Вами у найближчий час
Натискаючи на кнопку Відправити Ви даєте згоду на обробку даних, та погоджуєтеся з умовами угоди
Перевищено ліміт запитів. Спробуйте через 5 хв.

Не пропустіть оновлення від нас!

Обмінюємо email на корисну інформацію про ваше здоров’я. Нас читають понад 100 000 користувачів щомісяця. Приєднуйтесь і ви!
Підписуйтесь на наші соцмережі та вигравайте 1000 грн у березні!