Logo
0 800 30 11 77

Гемангіома у дітей

Гемангіома у дітей
Читати 9 хвилин | Створено: 4 жовтня 2019 | Оновлено: 4 жовтня 2019 | 126147 126147
Дитячі гемангіоми - одні з найпоширеніших доброякісних судинних пухлин, які з'являються в перші тижні після народження дитини.

Гемангіоми проявляються по-різному: від незначної зміни кольору шкіри до масивних утворень, які вражають внутрішні органи та спричиняють небезпечні для життя стани. Ця стаття корисна батькам, які мають дітей з гемангіомою.

Ми розповімо про те, що це за хвороба, чому виникає, як проявляється, як лікувати та з якими проблемами можуть зіткнутися батьки. Інформація із статті не замінює живої розмови з лікарем, але допоможе до неї підготуватися та приблизно сформувати картину хвороби.

Що таке гемангіома

Гемангіома — це доброякісна пухлина судин, яка буває уродженою або з'являється у перші тижні після народження дитини. Попри те, що це пухлина, у 90% випадків патологія не потребує лікування та не впливає на якість життя дитини. Однак у решті 10% хвороба протікає непередбачувано та потребує втручання лікарів.

Гемангіома новонароджених зустрічається у 1.1-2.6% новонароджених дітей. Найчастіше патологія виникає у недоношених дівчаток, які народилися з малою вагою тіла. Судинна пухлина найчастіше з'являється на голові та шиї.

Гемангіома на шкірі — причини

Поставте своє питання Педіатру
«ОН Клінік»

Гемангіома — це пухлина, що росте з клітин, які формують кровоносні судини. Існує кілька причин розвитку гемангіоми новонароджених:

  • порушення формування судин під час ембріонального розвитку плода;
  • недостатнє надходження кисню до тканин плода, через що виникають структурні зміни судин.

Спровокувати порушення формування судин може: куріння, вживання алкоголю та наркотиків, малорухливий спосіб життя, одноманітне харчування, спадкові та генетичні аномалії, багатоплідна вагітність, низька вага під час народження, перенесені вірусні захворювання матері (частіше гострі респіраторні вірусні інфекції), расові особливості та стать.

Гемангіома у новонароджених

Гемангіоми новонароджених мають особливості: іноді вони швидко і не передбачено зростають. Зростання пухлини призводить до того, що пухлинні клітини пошкоджують сусідні здорові тканини. Через це виникають косметичні та функціональні дефекти. Наприклад, судинна пухлина може розташовуватися в зоні носа, верхніх дихальних шляхів або ротової порожнини. Це може ускладнити дихання або ковтання дитині. Внаслідок цьому до 8% гемангіоми зникають самостійно без лікування. Але найчастіше це відбувається після першого року життя та у доношених дітей.

Гемангіома у новонароджених розвивається в кілька стадій:

  1. Перша фаза — активне зростання пухлини до перших 6-12 місяців життя. У цей час відзначається особливо швидке зростання патологічних клітин.
  2. Після року настає друга стадія — фаза стабільності, коли зростання гемангіоми сповільнюється.
  3. Після фази стабільності до 6-7 років починається фаза регресії. На цій стадії у 5-7% випадків пухлина повністю зникає, в інших — регресія супроводжується виникненням рубця.

Типова гемангіома має червоний колір, горбку поверхню і трішки підноситься над шкірою. Якщо натиснути на неї, новоутворення зменшиться, однак за кілька секунд відновиться до колишніх розмірів.

Гемангіоми у дітей бувають різні. Вони поділяються на місцеві та сегментарні. 90% судинних пухлин новонароджених— місцеві. Це означає, що новотвор має чіткі контури і росте з центральної точки. Гемангіоми бувають поверхневі, тобто ростуть на шкірі та іноді виступають над нею. Бувають глибокі, коли ростуть вглиб шкіри. Також є змішаний варіант, коли пухлина поширюється поверх шкіри та вглиб її. Зазвичай такі гемангіоми виявляються перші тижні на огляді у лікаря. Перша ознака – невелика червона пляма. Його розмір до 2-3 місяців майже не змінюється, після чого починає активно зростати.

Сегментарні гемангіоми зростають великими плямами за площею. Вони з'являються в області шиї та голови, на попереку і куприку. Зазвичай сегментарні судинні новоутворення поєднуються з неправильним розвитком судин чи патологією внутрішніх органів. Таке поєднання гемангіоми та інших вад називається синдром PHACES. У цьому випадку зазвичай у дітей знаходять дефекти грудної клітки, аорти та вади серця. Діти з синдромом PHACES схильні до інфекцій та виразкових хвороб.

У дітей зустрічаються і інші синдроми — поєднання гемангіоми та патологій в області тазу та крижів. Часті ознаки: кісткові нарости, що неправильно розвиваються сечовий міхур, спинний мозок та оболонки спинного мозку.

Існують особливі форми гемангіом у новонароджених:

  1. вроджена швидко самопрохідна гемангіома. Вона характеризується стрімким зростанням одразу після народження дитини. Часто діти народжуються з вже сформованою судинною пухлиною. Цей різновид швидко минає і повністю зникає до третього року життя;
  2. уроджена неінволюційна гемангіома. Ця пухлина не зникає, але й не зростає.

Найчастіше гемангіоми мають невеликий розмір. Вони не створюють косметичних дефектів і не створюють дискомфорту дитині. Але в деяких випадках судинні пухлини бувають небезпечні для здоров'я та дають ускладнення:

  • гемангіома в області очей чи повік. Заважає дитині розплющувати і заплющувати очі. В результаті знижується гострота зору. Якщо пухлина з'явилася в цій галузі, слід звернутися до офтальмолога;
  • гемангіома на обличчі. Створює косметичний дефект дитині та може заважати роботі мімічних м'язів;
  • гемангіома в зоні рота. Заважає дитині приймати та пережовувати їжу. Може призвести до деформації губ, зубів та нижньої щелепи;
  • гемангіома в ділянці носа. Провокує деформацію носової перегородки, порушення вентиляції носових раковин, ускладнює дихання через ніс. Може ускладнитися ринітом;
  • гемангіома в ділянці вух. Деформує вушні мушлі, потовщує вушні хрящі. Створює косметичний дефект, збільшуючи розмір хворого вуха;
  • гемангіома у верхніх дихальних шляхах. Може проростати в просвіт трахеї та заважати подиху.

Гемангіоми печінки призводять до серцевої недостатності, а гемангіоми органів травлення — до шлунково-кишкових кровотеч. Проте місцеві ускладнення трапляються лише у 5% дітей.

Лікування гемангіоми

Потрібно лікувати хворобу чи ні — у кожному випадку рішення лікар приймає індивідуально. Вибір лікування залежить від віку дитини, швидкості росту пухлини та наявності ускладнень та косметичних дефектів.

Якщо судинне доброякісне новоутворення зростає на анатомічній ділянці, де немає життєво важливих органів, і вона не створює косметичного дефекту, лікування не потрібне. Якщо пухлина зростає в критичних місцях, наприклад, в зоні очей або гортані, лікування необхідно для запобігання ускладнень.

Основні цілі лікування:

  • не припустити розвиток ускладнень та усунути сформовані;
  • виправити косметичний дефект;
  • вилікувати відмерлі ділянки тканин, коли в зоні гемангіом з'являються виразки;
  • зупинити чи уповільнити зростання пухлини;
  • прискорити відновлення та реабілітацію дитини.

Для лікування підбираються такі варіанти: застосування бета-блокаторів, кріотерапія та операція. З бета-блокаторів застосовується пропранолол (препарат призначає тільки лікар). Через кілька днів після початку прийому препарату настає ефект — зменшується обсяг гемангіоми і вона стає м’якшою. У 30% дітей виникають побічні ефекти, але вони короткочасні та нешкідливі. Однак є недолік — через 6 місяців після закінчення прийому бета-блокатора гемангіома починає зростати.

Кріотерапія — це використання низьких температур у терапевтичних цілях. Лікар прикладає інструмент з рідким азотом до гемангіоми, тканини якої руйнуються холодом. Метод використовується, якщо розмір пухлини не перевищує 1 см.

В останню чергу розглядається операція. Через те, що висока ймовірність спонтанного зникнення гемангіоми новонароджених та ефективності попередніх способів лікування, операцію призначають рідко. Зазвичай хірургічне втручання використовується, якщо дитина має косметичний дефект або існує ризик ускладнень.

Загалом прогноз лікування гемангіоми у дітей сприятливий. Найчастіше новоутворення зникає самостійно в перший рік життя. Після 9 року життя у дитини гемангіома не проявляється зовсім.

Гемангіома — чи можна робити щеплення

В міжнародних рекомендаціях щодо діагностики, лікування та ведення пацієнтів з гемангіомою у дітей немає протипоказань до вакцинації. Тому немає підстав відмовлятися від щеплень, крім періоду коли лікар підбирає оптимальну дозу бета-блокатора. Крім того, діти з гемангіомою новонароджених більш схильні до інфекцій, ніж здорові діти. Тому вакцинація додатково захищає малюка від пневмонії, кору, кашлюку, правця та гепатиту.

Остаточне рішення з вибором ліків та методом лікування приймає лікар. Якщо ви виявили у дитини гемангіому, для огляду запишіться прийом до дерматолога або дитячого хірурга.

Педіатрія в Дитячому відділенні в Миколаєві

Гемангіома у дітей - Овчаренко Наталя Сергіївна
Овчаренко Наталя Сергіївна
Дитяче відділення в Миколаєві
вул. Велика Морська, 74/3
Графік роботи:
Пн - Пт: 8:30 - 19:30
Сб - Нд: 8:30 - 18:00
Рейтинг статті:
5 з 5 на основі 1 оцінки
Гемангіома у дітей
Лікар-педіатр. Перша категорія.
Гемангіома у дітей
Лікар-терапевт. Стаж роботи 7 років.

Схожі статті:

Коментарі

Записатись на прийом
Заповніть форму, і ми зв'яжемося з Вами у найближчий час
Натискаючи на кнопку Відправити Ви даєте згоду на обробку даних, та погоджуєтеся з умовами угоди
Перевищено ліміт запитів. Спробуйте через 5 хв.

Не пропустіть оновлення від нас!

Обмінюємо email на корисну інформацію про ваше здоров’я. Нас читають понад 100 000 користувачів щомісяця. Приєднуйтесь і ви!
Підписуйтесь на наші соцмережі та вигравайте 1000 грн у березні!