Logo
0 800 30 11 77

Біль у грудях: стенокардія чи невралгія?

Біль у грудях: стенокардія чи невралгія?
Читати 5 хвилин | Створено: 27 січня 2023 | Оновлено: 13 грудня 2023 | 47373 47373
При появі больових відчуттів у грудях, перше, що спадає на думку, — це болі в серці. Однак деякі захворювання вміло «маскуються» під серцевий біль.

Одне з них — міжреберна невралгія, симптоми якої можна сплутати зі стенокардією. Оскільки ці захворювання потребують кардинально різного лікування, важливо не займатися самолікуванням і пройти обстеження за перших ознак болю в грудях.

Що таке кардіалгія?

Для болю в області серця, не пов’язаного з ураженням серцевих артерій, існує окрема назва — кардіалгія. Це не самостійне захворювання, а лише симптом різних патологічних станів. Кардіалгія виникає переважно в лівій половині грудної клітки та не несе безпосередньої загрози життю людини.

Кардіалгія може бути викликана різними причинами, які умовно поділяються на серцеві та не серцеві. До серцевих причин відносять стенокардію, ураження різних оболонок серця (міокарда, перикарда) та дисгормональну кардіопатію. Проте найбільш поширеними є не серцеві причини — ураження ЦНС, спазми ШКТ, хвороби дихальної системи, травми тощо.

Причини та ознаки стенокардії

Поставте своє питання Терапевту
«ОН Клінік»

Стенокардія — це не окреме захворювання, а основний симптом ішемічної хвороби серця. Чому розвивається стенокардія, розповість Михайло Лучінін, лікар-кардіолог медичного центру «ОН Клінік Дніпро»:

«Стенокардія розвивається через порушення роботи серця, за якої міокард не отримує достатню кількість кисню і поживних речовин. Найчастіше порушення викликане пошкодженням коронарних судин».

Стенокардія проявляється раптовим нападом болю і дискомфорту в грудній клітці. Симптоми стенокардії включають:

  • гнітючий біль за грудиною або в лівій частині грудної клітки;
  • печіння в грудях посередині, як при печії;
  • відчуття нестачі повітря, задишку.

Напади стенокардії частіше виникають у чоловіків. Спровокувати їх можуть різкі рухи та важке фізичне навантаження. Біль за стенокардії зберігається протягом 3-5 хвилин, поширюючись на ліву руку, плече, шию та щелепу.

Міжреберна невралгія — причини та симптоми

Міжреберна невралгія — це больовий синдром, спричинений запаленням і ураженням міжреберних нервів. Найчастіше міжреберна невралгія розвивається на тлі здавлювання нервових закінчень, защемлення нервів або травм грудної клітки, але також може проявлятися через вірусні інфекції.

Про симптоми міжреберної невралгії розповість Олена Тимофєєва, лікар-невролог медичного центру «ОН Клінік Харків»:

«Основним симптомом міжреберної невралгії є напад пекучого, гострого або стріляючого болю в грудній клітці. Біль може відчуватися навколо ребер, у верхній частині грудини або спини. Також на невралгію можуть вказувати відчуття здавлювання, поколювання й оніміння в грудях».

Як відрізнити біль у серці від невралгії?

Біль у грудях може мати різну природу, але найчастіше він викликаний невралгією або нападом стенокардії. Ось основні відмінності, за якими можна розпізнати ці стани:

  • у разі невралгії можна визначити локалізацію болю (зазвичай він відчувається під ребрами, під лопаткою, у центрі грудної клітки), а в разі стенокардії больові відчуття «розмиті»;
  • серцевий біль зазвичай має ниючий характер, а при невралгії — гострий або стріляючий;
  • напад стенокардії триває 5-10 хвилин, а невралгічні болі тривалі й можуть зберігатися протягом кількох діб;
  • за стенокардії біль не залежить від положення тіла, тоді як за міжреберної невралгії він може посилюватися або затихати під час руху, на вдиху-видиху.

Однак точно встановити діагноз і призначити правильне лікування може тільки лікар на підставі обстеження. Тому в разі болю в грудях необхідно відразу проконсультуватися з лікарем, а не намагатися самостійно зняти біль аптечними препаратами. 

Діагностика при болю в грудях

У разі болю в грудній клітці діагностика насамперед спрямована на визначення або виключення проблем із серцем. Для діагностики стенокардії кардіолог може призначити аналізи крові, електрокардіограму та УЗД серця, на підставі яких можна оцінити стан і роботу міокарда.

Як визначити міжреберну невралгію, розповість Ольга Балабан, лікар-невролог медичного центру «ОН Клінік Одеса»:

«Перш ніж діагностувати невралгічний біль, необхідно виключити інші причини больових відчуттів у грудях. Для цього невролог направляє на консультацію кардіолога. Для визначення міжреберної невралгії може знадобитися зробити рентген або КТ грудної клітки».

Як лікувати біль у грудях

Лікування болю в грудях призначається виходячи з поставленого діагнозу. У разі міжреберної невралгії лікування передбачає приймання знеболювальних і протизапальних препаратів і фізіотерапію. 

Зняти гострий напад болю за міжреберної невралгії можна за допомогою ін'єкції місцевого анестетика (блокади). Проводити блокаду самостійно не можна — ін'єкцію робить лікар після огляду.

Про лікування стенокардії розповість Юлія Бойко, лікар-кардіолог медичного центру «ОН Клінік Черкаси»:

«До лікування стенокардії потрібно підходити комплексно. Насамперед пацієнту призначають прийом медикаментів, що знижують потребу серця в кисні, і бета-блокаторів. За стенокардії потрібно відмовитися від куріння і зловживання алкоголем. Також необхідно вести помірну фізичну активність і уникати важких фізичних навантажень. Без лікування і спостереження стенокардія може призвести до інфаркту міокарда, тому вкрай важливо дотримуватися рекомендацій кардіолога і проходити профілактичне обстеження не рідше, ніж раз на півроку».

Біль у грудях може мати різну природу, і визначити його причину самостійно практично неможливо. Водночас симптом може вказувати на проблеми з серцем, тому не варто затягувати зі зверненням до медцентру. Тільки лікар на підставі комплексного обстеження допоможе встановити правильний діагноз і підібрати лікування.

Терапія в ОН Клінік Харків Пушкінська

Біль у грудях: стенокардія чи невралгія? - Катвицька Дар‘я Іванівна
Катвицька Дар‘я Іванівна
ОН Клінік Харків Пушкінська
вул. Ярослава Мудрого, 30а
м. Пушкінська
Графік роботи:
Пн - Пт: 8:00 - 18:00
Сб: 9:00 - 16:00
Нд: 9:00 - 13:00
Рейтинг статті:
4 з 5 на основі 4 оцінок
Біль у грудях: стенокардія чи невралгія?
Лікар-терапевт.
Біль у грудях: стенокардія чи невралгія?
Стаття перевірена: Орлова Олена Миколаївна
Лікар-терапевт, ендокринолог. Вища категорія.

Інші статті на тему

Схожі статті:

Коментарі

Дар'я 4 місяці тому
Добрий вечір, у мене діагностували міжреберну невралгію близько двох тижнів тому. Я проходжу курс терапії, але біль все одно залишається. Скажіть, які вправи робити за міжреберної невралгії? Яка від них користь?
Відповісти
Добрий вечір, у разі невралгії рекомендується виконувати вправи, спрямовані на розтяжку міжреберних м'язів, на зміцнення м'язів спини і корсета. Вправи допоможуть поліпшити гнучкість і зняти напругу в ділянці міжреберних нервів, зменшуючи больові відчуття і дискомфорт.
Катерина 5 місяців тому
Добрий день, я прийшла до невролога через постійне відчуття жару в грудях, підвищену пітливість і скутість у шиї, діагноз — міжреберна невралгія. Лікар не виявив іншої причини, крім хронічного стресу, каже, що фізично я здорова. Чи може міжреберна невралгія з'явитися від стресу?
Відповісти
Вітаю, стрес може чинити негативний вплив на міжреберну невралгію кількома способами. По-перше, він може призвести до підвищеного напруження м'язів у ділянці грудної клітки, що сприяє стисненню або подразненню міжреберних нервів. По-друге, стрес може викликати запальні реакції в організмі, посилюючи ризик больового синдрому в міжреберній зоні.
Антон 5 місяців тому
Добрий день, у мене сильний біль в зоні шиї та грудей, які іноді змінюються погіршенням чутливості й онімінням. Сімейний лікар підозрює невралгію, але направляє до невролога. Підкажіть, а як взагалі лікують міжреберну невралгію: уколами чи ліками? Як діють призначені засоби?
Відповісти
Доброго дня, лікування міжреберної невралгії зазвичай має комплексний характер. Здебільшого лікування починають із консервативної терапії, включно із застосуванням знеболювальних мазей або кремів, фізіотерапією, реабілітацією, а також призначенням протизапальних ліків і болезаспокійливих засобів для зняття болю і запалення. У деяких випадках, за неефективності консервативного лікування, може знадобитися ін'єкційна терапія, включно з уколами з ліками в ділянку ураження.
Сергій 5 місяців тому
Вітаю, я звернувся до невролога через дивний біль у ділянці лопатки, втрату чутливості та скутість м'язів у шиї. Після обстежень виявилося, що в мене міжреберна невралгія. Чи може міжреберна невралгія пройти сама?
Відповісти
Добрий день, міжреберна невралгія в рідкісних випадках може минути сама, особливо якщо вона спричинена тимчасовими факторами (наприклад, розтягненням або стисненням нервів через тривале перебування в незручному положенні). Однак у серйозних випадках, особливо якщо вона пов'язана з запаленням або компресією нервів, потрібне медичне втручання і лікування.
Артем 5 місяців тому
Доброго дня, у мене пече в грудині (печіння локалізується з правого боку), відчувається поколювання й оніміння в ділянці ураження. Коли я прийшов до невролога, то мені поставили діагноз — міжреберна невралгія. Чому вона викликає такі симптоми?
Відповісти
Доброго дня, міжреберна невралгія — це стан, за якого нерви між ребрами стиснуті. Печіння, поколювання й оніміння в ділянці ураження можуть виникати через подразнення нервових волокон. Можливі причини включають травму, запалення або компресію нервів у міжреберній ділянці.
Записатись на прийом
Заповніть форму, і ми зв'яжемося з Вами у найближчий час
Натискаючи на кнопку Відправити Ви даєте згоду на обробку даних, та погоджуєтеся з умовами угоди
Перевищено ліміт запитів. Спробуйте через 5 хв.

Не пропустіть оновлення від нас!

Обмінюємо email на корисну інформацію про ваше здоров’я. Нас читають понад 100 000 користувачів щомісяця. Приєднуйтесь і ви!
Підписуйтесь на наші соцмережі та вигравайте 1000 грн у березні!