Logo
0 800 30 11 77

Як користуватися громадською вбиральнею без шкоди для здоров'я?

Як користуватися громадською вбиральнею без шкоди для здоров'я?
Читати 5 хвилин | Створено: 30 серпня 2019 | Оновлено: 30 серпня 2019 | 10069 10069
Громадські туалети багато хто вважає великою «Чашкою Петрі» - здається, хвороботворні мікроби підстерігають всюди. Брудний обідок унітазу, кускове мило, яким користувалися десятки людей до вас, забризкана підлога викликають огиду. Але чи так все погано насправді?

Чи можна сідати на унітаз?

Яких правил гігієни необхідно дотримуватися, щоб відвідування громадського туалету було безпечним для здоров'я?

Більшість людей намагаються не сідати на громадський унітаз, вважаючи, що на ньому сконцентрована більшість шкідливих мікроорганізмів. Насправді, переважна частина бактерій не є патогенними і живуть на шкірі будь-якої здорової людини. Заразитися інфекційним захворюванням через стільчак не можна: слизова оболонка і епідерміс служать захисним бар'єром, що не дозволяє патогенам проникати всередину тіла.

Побоювання щодо венеричних інфекцій теж недоречні: їх викликають віруси і бактерії, які швидко гинуть у зовнішньому середовищі. «Підхопити» таку хворобу можна тільки під час незахищеного статевого акту або безпосередньо при контакті із зараженою кров'ю.

Кишкові захворювання теж виключаються: вони передаються фекально-оральним шляхом, тобто людина повинна проковтнути збудників. Тому на унітаз можна сідати без побоювань, якщо він виглядає чистим. Пам'ятайте, що сидіти на стільчаку набагато корисніше, ніж «зависати» над ним у вимушеній позі. Це викликає напругу м'язів малого тазу, що часто стає причиною неповного випорожнення сечового міхура і може призвести до сечостатевих інфекцій.

Якщо вам неприємно торкатися обідка унітазу, можна попередньо постелити на нього одноразове паперове сидіння: їх продають в господарських магазинах, і упаковка легко вміщується в жіночу сумочку.

Використання вологих дезінфікуючих серветок

Ще один засіб, який краще завжди мати з собою, - вологі антибактеріальні серветки. Ними також можна попередньо протерти стільчак: спирти і ПАР, що містяться в складі просочення, вбивають більшість мікроорганізмів і добре видаляють поверхневі забруднення.

Однак їх з обережністю слід застосовувати людям з підвищеною чутливістю до побутової хімії і зі схильністю до контактних дерматитів. Алергікам краще знайти спеціальні засоби з позначкою «гіпоалергенний».

Закривайте кришку унітазу до того, як змити

Коли ви натискаєте на кнопку змиву, система подає воду, і з неї виривається невидимий для людського ока «фонтан»: суміш повітря, води і фекалій. Це не завдасть шкоди здоров'ю, але і чистоти не додасть.

Тому перед тим, як змити за собою, закрийте кришку унітазу, і тільки потім натискайте на кнопку. Якщо у вбиральні передбачений економічний режим змиву (дві кнопки: маленька і велика), вибирайте мінімальну подачу води (маленьку кнопку) - це зменшить тиск.

Правила миття рук

Після відвідування туалету необхідно вимити руки. Використання антибактеріальних гелів або серветок не замінить цю процедуру, тому нею краще не нехтувати. Бажано використовувати рідке мило з дозатора, але згодиться і звичайне кускове.

Ретельно потріть не тільки долоні, але і шкіру з тильного боку рук, між пальцями, приділіть особливу увагу зоні під нігтями. Змийте мильну піну. При необхідності можете використовувати зволожуючі засоби - їх також краще носити з собою.

Ще кілька правил миття рук:

  • температура води може бути будь-якою: холодний потік впорається із забрудненнями не гірше гарячого;
  • якщо мила немає, нехтувати миттям все одно не можна - проточна вода видалить більшість забруднень;
  • обов'язково висушіть руки або протріть їх одноразовим паперовим рушником. Вологе середовище сприятливе для розвитку патогенної мікрофлори - залишаючи шкіру вологою, ви збільшуєте ризик шкіряних інфекцій.

Перевага дезінфікуючих засобів

Якщо немає можливості вимити руки, необхідно використовувати антибактеріальний гель або спрей. Нанесіть невелику кількість засобу на шкіру, ретельно розподіліть. Змивати препарат не потрібно - він швидко вивітрюється, залишаючи руки чистими і зволоженими. Проте таким способом очищення не слід зловживати: у складі дезінфікуючих гелів часто зустрічаються компоненти, що підвищують резистентність бактерій.

Не чіпайте ручки дверей

Найзабрудненіше місце в громадському туалеті - це не стільчак, а дверна ручка. Не всі люди миють руки після випорожнення, тому на двері скупчуються і бактерії, і бруд. Оскільки уникнути контакту з дверною ручкою проблематично, торкайтеся її через серветку або туалетний папір. Або можна використовувати вологі антибактеріальні серветки.

Дотримання цих простих правил допоможе зробити відвідування туалету безпечним для вашого здоров'я.

Терапія в ОН Клінік Полтава

Як користуватися громадською вбиральнею без шкоди для здоров'я? - Третякова Леся Олександрівна
Третякова Леся Олександрівна
ОН Клінік Полтава
проспект Віталія Грицаєнка (пр. Першотравневий), 18-А
Графік роботи:
Пн - Пт: 8:00 - 19:30
Сб - Нд: 9:00 - 17:00
Рейтинг статті:
5 з 5 на основі 2 оцінок
Як користуватися громадською вбиральнею без шкоди для здоров'я?
Лікар-терапевт. Вища категорія.
Як користуватися громадською вбиральнею без шкоди для здоров'я?
Стаття перевірена: Ступар Наталія Миколаївна
Сімейний лікар. Вища категорія.

Поставте своє питання Терапевту
«ОН Клінік»

Інші статті на тему

Схожі статті:

Коментарі

Записатись на прийом
Заповніть форму, і ми зв'яжемося з Вами у найближчий час
Натискаючи на кнопку Відправити Ви даєте згоду на обробку даних, та погоджуєтеся з умовами угоди
Перевищено ліміт запитів. Спробуйте через 5 хв.

Не пропустіть оновлення від нас!

Обмінюємо email на корисну інформацію про ваше здоров’я. Нас читають понад 100 000 користувачів щомісяця. Приєднуйтесь і ви!
Підписуйтесь на наші соцмережі та вигравайте 1000 грн у березні!