Logo
0 800 30 11 77

Як навчити дитину любити спорт?

Як навчити дитину любити спорт?
Читати 5 хвилин | Створено: 17 лютого 2020 | Оновлено: 17 лютого 2020 | 13140 13140
Діти різні, і до них потрібно вміти знаходити підхід, зокрема й у питаннях спорту. Силування дитини займатися спортом проти її волі не призведе ні до чого доброго. Це може порушити дитячу психіку та сформувати комплекси, зробити дитину злою та агресивною.

Звичайно, незалежно від обраних способів впливу, батьки переслідують добрі наміри, намагаючись якщо не виростити зі свого чада олімпійського чемпіона, то хоча б максимально зміцнити його здоров'я. Хочу розповісти про способи, що допоможуть привчити дитину до спорту без негативних емоцій.

Особистий приклад

Лорі Зелінгер, доктор філософії, клінічний дитячий психолог у Сідархерсті (м. Нью-Йорк, США) стверджує, що немає нічого ефективнішого, ніж особистий приклад прояву любові до спорту. Якщо батьки займаються спортом, дитина мимоволі починає копіювати їхні спортивні звички. Спорт навчає дітей таким життєвим навичкам, як дисципліна, цілеспрямованість, співпраця та мотивація.

Однак у прагненні мотивувати дитину батьки іноді заходять надто далеко. Деякі батьки заохочують бажання дитини займатися лише одним видом спорту у ранньому віці, інші записують на чотири секції одночасно. Обидва підходи можуть мати неприємні наслідки, про що попереджає Тіна Сайєр, заступник директора Positive Coaching Alliance у Маунтін-В'ю (штат Каліфорнія, США). Дитині потрібна різноманітність.

Даніель Гулд, доктор філософії, директор Інституту вивчення молодіжних видів спорту в Університеті штату Мічиган у Східному Лансінгу радить батькам щороку підбирати для дітей два чи три види спорту. Різноплановість занять дозволить сформувати у дитини ширший спектр навичок. З віком дитина сама вирішить, що їй ближче, а від чого вона готова відмовитися.

Дітей до 5 років можна мотивувати спільною ранковою зарядкою, походами в тренажерну залу та командними спортивними іграми. Спорт у формі гри подобається майже всім маленьким дітям. Якщо дитина старше 5-7 років, займайтеся з нею велоспортом, прищеплюйте любов до роликів, гімнастики, зумби чи фітнесу. Це найлегші та діючі способи впливу.

Лікар-педіатр медичного центру «ОН Клінік Харків» Тетяна Сирбу каже:

«Плаванням діти можуть займатись уже з трьох місяців. Такий вид спорту корегує поставу, зміцнює хребет та імунітет, покращує сон та обмін речовин. Рухливі види спорту (футбол, баскетбол) нормалізують роботу нервової та серцево-судинної систем, зміцнюють мускулатуру ніг та рук, тренують увагу та пам'ять».

Купівля домашнього спортінвентарю

Шведська стінка, канати та кільця — домашні помічники, які прищеплюють любов до спорту. Діти люблять освоювати спортивний інвентар, що знаходиться під рукою. Для уникнення травматизму придбайте захисний мат, подбайте про надійність кріплень, ознайомте дитину з правилами використання спортивних предметів.

Для підтримки інтересу проводьте невеликі змагання з акцентом на витривалість, наприклад, хто більше провисить на кільцях або відіжметься. Дитина намагатиметься покращити свої результати, щоб досягти першості, не забуваючи демонструвати свої досягнення.

Заняття в секціях

Заняття у спортивних секціях (боротьба, баскетбол, хокей, теніс, футбол) допомагають дітям стати дисциплінованими, швидше досягати бажаних результатів. Однак перш ніж записувати дитину до секції, відвідайте педіатра. Це допоможе підібрати дитині оптимальний та безпечний вид спорту, враховуючи її історію хвороби. Якщо плавання практично немає протипоказань, то:

  • легка атлетика не підійде тим, хто має бронхіальну астму, інші захворювання дихальної системи;
  • бігом не можна займатися за вроджених вад серця, порушень серцевого ритму.

Для дітей від 3 до 6 років підійдуть заняття художньою гімнастикою, фігурним катанням та спортивними танцями, які націлені на пластичність та формування фігури. На бойові мистецтва (дзюдо, таеквондо, карате) та легку атлетику, що тренують витривалість, швидкість та силу, дітей краще віддавати не раніше, ніж 5-6 років. До цього віку організм досить зміцніє, щоб приймати інтенсивні фізичні навантаження. У шкільному та підлітковому віці дітям підійде більш рухливий спорт з м'ячем і шайбами, який допомагає зняти емоційну напругу, вчить комунікації з однолітками, загартовує опорно-руховий апарат. У моді залишається кінний спорт, скейтбординг та паркур, які вимагають самовіддачі та самодисципліни. Перш ніж заохочувати дітей займатися екстремальними видами спорту, розмовляйте з ними про необхідність регулярних тренувань та ведення здорового способу життя, пояснюйте можливі ризики для здоров'я та життя.

Лікар-педіатр медичного центру «ОН Клінік Миколаїв» Алла Криштопа каже:

«Заняття у секціях не повинні бути причиною відмови від щоденних домашніх розминок. Ранкова або вечірня зарядка (10-15 хвилин) допомагає зміцнити м'язи, підтримувати пластичність тіла, налагодити кровообіг».

Підключіть кумира

Діти обирають собі кумира і намагаються його наслідувати. Це може бути відомий артист, музикант, спортсмен чи ровесник. Підтримуйте азарт, приправляючи інтерес спортом та здоровими звичками. Як правило, діти прагнуть жити життям своїх кумирів, а більшість з них люблять спорт.

Тренування повинні приносити дитині задоволення, бути помірними (без фанатизму) та не шкодити здоров'ю. Не заважайте її пробувати та шукати свій вид спорту, навіть якщо це 15 секція за рахунком.

Педіатрія в Дитячому відділенні в Полтаві

Як навчити дитину любити спорт? - Гасюк Наталія Іванівна
Гасюк Наталія Іванівна
Дитяче відділення в Полтаві
проспект Віталія Грицаєнка (пр. Першотравневий), 18-А
Графік роботи:
Пн - Пт: 9:00 - 19:30
Сб - Нд: 9:00 - 17:00
Рейтинг статті:
5 з 5 на основі 1 оцінки
Як навчити дитину любити спорт?
Лiкар-педіатр. Вища категорія.
Як навчити дитину любити спорт?
Лікар-терапевт. Стаж роботи 7 років.

Поставте своє питання Педіатру
«ОН Клінік»

Інші статті на тему

Схожі статті:

Коментарі

Записатись на прийом
Заповніть форму, і ми зв'яжемося з Вами у найближчий час
Натискаючи на кнопку Відправити Ви даєте згоду на обробку даних, та погоджуєтеся з умовами угоди
Перевищено ліміт запитів. Спробуйте через 5 хв.

Не пропустіть оновлення від нас!

Обмінюємо email на корисну інформацію про ваше здоров’я. Нас читають понад 100 000 користувачів щомісяця. Приєднуйтесь і ви!
Підписуйтесь на наші соцмережі та вигравайте 1000 грн у березні!